Лосось – смачна і поживна риба. Найпростіший і розповсюджений спосіб її приготувати – це запекти в духовці, філе залишається соковитим і зберігає свої корисні властивості. У статті ви знайдете 10 різноманітних рецептів запікання лосося в духовці.
Стейк лосося, запечений у фользі в духовці
Запечена у фользі риба виходить особливо соковитою. Готувати таким способом лосося також просто і швидко. Червона риба сама по собі дуже смачна, а якщо додати до неї правильні спеції, то від неї взагалі неможливо відірватися.
Інгредієнти на
2 порц.
- Лосось 500 гр.
- Масло вершкове 1 ст. л.
- Часник сушений ¼ ч. л.
- Прованські трави ¼ ч. л.
- Перець червоний мелений 1 щіпка
- Сіль за смаком
- Лимон 1 скибочка
Процес приготування:
- Як смачно запекти лосось в духовці? Філе викладіть на лист фольги.
- Розм’якшене вершкове масло змішайте з часниковим порошком, сушеною зеленню, червоним перцем і сіллю. Отриманою масою змастіть філе.
- Зверху покладіть скибочку лимона.
- Накрийте рибу другим листом фольги, скріпіть листи між собою. Надішліть згорток в духовку, розігріту до 200 градусів, на 20-25 хвилин.
- Коли страва буде готове, розгорніть фольгу і викладіть рибу на тарілку. В якості гарніру до неї підійде варений рис і будь-які овочі.
Ніжний лосось у вершковому соусі в духовці
Просту, але вишукану страву з лосося. Незважаючи на те, що лосось володіє власним досить самодостатнім смаком, радимо доповнити її пряними спеціями і ароматними травами.
Час приготування: 40
Час приготування: 20 хв
Порцій – 4
Склад:
- Лосось – 600 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець білий мелений – за смаком.
Для маринаду:
- Паприка мелена – 1 ч. л.
- Сік лимонний – 2 ст. л.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Мед – 1 ч. л.
- Часник – 2 зуб.
Для вершкового соусу:
- Вершки жирні – 100 мл
- Шпинат – 100 гр.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Часник – 1 зуб.
- в’ялені Помідори – 3 шт.
- Крохмаль кукурудзяний – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку лосося промийте, відокремте філе від шкіри і кісток. Розділіть філе на 4 частини, натріть їх сіллю і меленим перцем.
Крок 2. У мисці змішайте оливкова олія, лимонний сік, мед, мелену паприку і подрібнений часник. Маринадом змастіть рибу і залиште на півгодини.
Крок 3. Форму для запікання застелити фольгою, викладіть в неї рибу. Запікайте лосося в духовці при 210 градусах 15-17 хвилин.
Крок 4. Поставте сковороду на вогонь, покладіть масло і часник. Шпинат помийте і наріжте смужками, додайте його на сковороду, тушкуйте, поки маса шпинату не зменшиться в кілька разів. Потім влийте вершки, додайте сіль і спеції, доведіть соус до кипіння, проваріть одну хвилину і викладіть нарізані в’ялені помідори.
Крок 5. Крохмаль розведіть в ложці холодної води, влийте суміш в соус, перемішайте і варіть до загустіння. Вийміть форму з рибою з духовки, полийте її вершковим соусом. Поверніть форму в духовку і запікайте блюдо ще пару хвилин. Запечений лосось виглядає дуже апетитно і красиво, подавайте його з гарніром за своїм смаком.
Філе лосося, запечене в духовці
Філе лосося дуже ніжне і в міру жирне. Парою невеликих скибочок можна добре наїстися. Запікається філе дуже швидко, всього за 10 хвилин у вас на столі буде корисне і апетитне блюдо.
Час готування: 135
Час приготування: 15 хв
Порцій – 4
Склад:
- Філе лосося – 680 гр.
- соєвий Соус – 3 ст. л.
- Вода – 3 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- часниковий Порошок – за смаком.
- Цукор коричневий – 2 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Філе лосося натріть часниковим порошком, сіллю і меленим перцем. У мисці змішайте соєвий соус, воду, рослинне масло і цукор.
Крок 2. В пластиковий пакет викладіть філе, влийте в пакет маринад, закрийте його, випустивши повітря. Залиште філе для маринування в холодильнику на 2 години.
Крок 3. Прогрійте духовку в режимі гриль. Деко застелити фольгою, викладіть на нього філе лосося. Помістіть деко на відстані близько 15 сантиметрів від гриля.
Крок 4. Готуйте рибу 10 хвилин до приємного рум’яного кольору.
Крок 5. Лосось виходить соковитим і натуральним, з дуже приємним смаком. Подавайте рибу з гарніром за своїм смаком.
Соковитий лосось з картоплею в духовці
Риба і картопля – одне з найпопулярніших і гармонійних поєднань. Для цього рецепту ми будемо використовувати жирне філе лосося. Ця риба містить велику кількість мікроелементів, які позитивно впливають на регенерацію клітин організму.
Час готування: 110
Час приготування: 30 хв
Порцій – 5
Інгредієнти:
- Лосось – 1 кг
- Картопля – 1 кг
- Вершки – 0,5 склянки
- Майонез – 2 ст. л.
- Гірчиця – 1 ст. л.
- Зелень – 1 пучок.
- Лимон – 1 шт.
- Масло рослинне – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку лосося помийте, зробіть глибокий надріз вздовж хребта, відокремте філе від шкіри і кісток. Наріжте порційними шматками філе, посипте його рубаною зеленню, меленим перцем і збризніть лимонним соком. Залиште філе маринуватися на 10 хвилин.
Крок 2. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими кружечками. Перекладіть овочі в миску, посоліть і полийте рослинним маслом.
Крок 3. На дно жароміцної форми викладіть шар картоплі. Потім укладіть шар з шматочків лосося і картоплі, чергуйте ці інгредієнти.
Крок 4. Змішайте вершки, гірчицю і майонез, додайте сіль і мелений перець. Отриманим соусом залийте заготовку.
Крок 5. Форму накрийте фольгою, зробіть на ньому дрібні дірочки. Помістіть форму в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікайте лосось і картопля 1 годину. Потім зніміть фольгу і готуйте ще 15-20 хвилин до появи рум’яної скоринки. Лосось виходить ніжним, а картопля ароматним і розсипчастим, з такою стравою вечеря буде прекрасним.
Як запекти стейк лосося з лимоном в духовці?
Лосось настільки смачна риба, що навіть з мінімальним набором спецій запечений в духовці він виходить неймовірно смачним. Від такої страви важко відірватися, у теж час вона легка і не варто боятися за свою фігуру.
Час готування: 30
Час приготування: 15 хв
Порцій – 4
Склад:
- Лосось – 520 гр.
- Приправа для риби – 7 гр.
- Лимон – 30 гр.
- Сіль часникова – 5 гр.
- Імбир свіжий – 10 гр.
- Масло оливкове – 5 мл
Процес приготування:
Крок 1. Стейки лосося обмийте і промокніть паперовими рушниками.
Крок 2. Стейки змастіть часниковою сіллю і спеціями.
Крок 3. Також додайте подрібнений корінь імбиру.
Крок 4. Видавити лимонний сік і польоті їм стейки. Добре втріть спеції у філе, полийте стейки оливковою олією.
Крок 5. Кожен стейк загорнути у фольгу.
Крок 6. Запікайте лосось в духовці при 180 градусах 10-15 хвилин. Стейки виходять дуже ароматними, з тонкими лимонними нотками смаку. Подавайте запечені стейки лосося з легким гарніром з вареного рису або тушкованих овочів.
Покроковий рецепт приготування лосося з овочами в духовці
Блюдо для смачного та корисного вечері для всієї родини. Запечений лосось з овочами – самодостатня страва, що не вимагає додаткових гарнірів і соусів. До того ж запечений лосось багатий вітамінами, корисними жирами і мікроелементами.
Час готування: 85
Час приготування: 40 хв
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Стейки лосося – 6 шт.
- Сік лимонний – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Батат – 150 гр.
- Майонез – 3 ст. л.
- Сметана – 3 ст. л.
- Перець лимонний – за смаком.
- Кріп сушений – за смаком.
- Сир – 80 гр.
- Приправа – за смаком.
- Сухарі панірувальні – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку лосося випатрайте і помийте.
Крок 2. Наріжте тушку стейками.
Крок 3. Складіть рибу в миску, посипте його сіллю і перцем, полийте лимонним соком і залиште маринуватися на півгодини.
Крок 4. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими кружечками.
Крок 5. Форму для запікання змастіть рослинною олією і просыпьте панірувальними сухарями.
Крок 6. Викладіть картоплю тонким шаром, зробіть з нього бортики.
Крок 7. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями.
Крок 8. Розкладіть поверх картоплі половину цибулі.
Крок 9. Рясно посипте овочі сумішшю приправ і сушеного кропу.
Крок 10. Далі покладіть стейки лосося.
Крок 11. Батат очистіть від шкірки.
Крок 12. Наріжте батат тонкими четвертинками.
Крок 13. На рибний шар покладіть часточки батату.
Крок 14. Помідори помийте і наріжте кружечками.
Крок 15. Викладіть помідори поверх батату.
Крок 16. На шар помідорів покладіть ріпчасту цибулю.
Крок 17. У миску покладіть сметану і майонез.
Крок 18. Додайте в соус лимонний перець.
Крок 19. Добре перемішайте інгредієнти і змастіть соусом заготовку.
Крок 20. Посипте заготівлю сушеним кропом.
Крок 21. Запікайте блюдо півгодини при 180 градусів духовці.
Крок 22. Сир натріть на крупній тертці.
Крок 23. Посипте блюдо тертим сиром і поверніть форму ще на 15 хвилин у духовку.
Крок 24. Подавати запечений лосось з овочами до столу можна прямо у формі.
Простий і смачний рецепт лосося з сиром в духовці
Запеченим лососем під сирною скоринкою можна порадувати сім’ю як на тихому буденному вечері, так і почастувати дорогих гостей на званому заході. А найголовніше, що сил і часу на готування піде небагато.
Час готування: 35
Час приготування: 15 хв
Порцій – 2
Інгредієнти:
- Стейки лосося – 2 шт.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сік лимонний – 1 ст. л.
- Часник – 1 зуб.
- Сир – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Стейки лосося помийте, промокніть паперовими серветками. Натріть рибу сіллю і меленим перцем.
Крок 2. У мисці змішайте рослинне масло, лимонний сік і подрібнений часник. Змастіть стейки заправкою.
Крок 3. Сир натріть на крупній тертці.
Крок 4. Форму змастіть маслом, викладіть на неї стейки, посипте тертим сиром.
Крок 5. Запікайте лосось в духовці при 200 градусах 15-20 хвилин. При бажанні, за 5 хвилин до закінчення запікання увімкніть гриль, щоб сир підрум’янився. Лосось під сирною скоринкою можна подавати з гарніром у гарячому вигляді, а також в якості закуски, коли риба охолоне.
Ніжний лосось, запечений у духовці
Запечений лосось цілком – блюдо, яке прикрасить будь-яке святкове застілля. Проявивши трохи фантазії можна дуже ефектно подати до столу. В якості гарніру до рибці підійде варений рис або овочі, приготовані на пару або запечені.
Час готування: 60
Час приготування: 20 хв
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Лосось – 0,7 кг
- Імбир мелений – 0,3 ч. л.
- Цукор – 0,3 ч. л.
- Базилік сушений – 0,3 ч. л.
- Чебрець сушений – 0,3 ч. л.
- Розмарин сушений – 0,3 ч. л.
- Часник сушений – 0,3 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Лайм – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Брокколі – 200 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
Для начинки:
- Масло вершкове – 60 гр.
- Петрушка – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку лосося випатрайте, видаліть зябра і добре помийте. Натріть рибу сіллю, сумішшю спецій і скибочками лайма. Залиште лосось маринуватися на 2 години, при бажанні можна залишити на ніч.
Крок 2. Вершкове масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно підтануло. Коли воно стане досить м’яким, змішайте його з подрібненою петрушкою. З олійною маси сформуйте ковбаску і приберіть в холодильник.
Крок 3. Форму застелити пергаментом. Картоплю, моркву, перець і цибулю наріжте великими кубиками, брокколі розберіть на суцвіття. Викладіть овочі в форму. У тушку покладіть замерзле масло і скибочки лайма, закріпіть краю тушки зубочистками. На овочеву подушку покладіть лосося. Щоб картопля точно встиг пропектися, відваріть його попередньо протягом 5-7 хвилин.
Крок 4. Збризніть заготівлю оливковою олією і поставте в духовку, розігріту до 190 градусів на 40 хвилин.
Крок 5. У такому вигляді лосось можна подавати до столу, страва виглядає дуже святково.
Як приготувати лосось в соєвому соусі в духовці?
Соєвий соус часто використовують для маринування риби і морепродуктів. Соус має дуже яскравий смак. І завдяки своїм властивостям, соєвий соус робить рибне філе ніжним і м’яким, але при цьому зберігається натуральний смак риби. Спробуйте приготувати таким способом філе лосося і переконайтеся самі.
Час готування:4,3 години
Час приготування: 30 хв
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Апельсин – 1 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Лосось – 4 шматки.
Для маринаду:
- Мед рідкий – 2 ст. л.
- соєвий Соус – 3 ст. л.
- Лимон – 1 шт.
- Соус чилі – 0,3 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для маринаду змішайте мед, соєвий соус, лимонний сік, лимонну цедру і соус чилі.
Крок 2. Форму для запікання застелити пергаментом, викладіть на неї стейки лосося.
Крок 3. Полийте рибу половиною маринаду і розкладіть зверху часточки лимона і апельсина, влийте що залишився маринад.
Крок 4. Загорніть краї пергаменту і приберіть рибу в холодильник на 4 години.
Крок 5. Через 4 години розігрійте духовку до 200 градусів. Пергамент розгорніть, щоб лосось трохи виглядав назовні. Помістіть форму в духовку і запікайте 30 хвилин.
Крок 6. Незважаючи на свою простоту, лосось виходить дуже смачним і ароматним. Подавайте його з гарніром з звареного рису.
Лосось в сметані в духовці
Лосось досить жирна риба і готувати її можна різними способами, при цьому не боячись зіпсувати страву. Її філе охоче вбирає в себе аромат спецій і соусів. Якщо вам подобається більш ніжний і легкий смак, без гостроти, то запечіть лосось зі сметаною.
Час приготування: 45
Час приготування: 15 хв
Порцій – 5
Склад:
- Лосось – 800 гр.
- Сир – 70 гр.
- Сметана – 3 ст. л.
- Майонез – 1 ст. л.
- Кріп – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Лимон – 0,3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Філе лосося наріжте порційними шматками, видаліть кісточки.
Крок 2. У мисці змішайте сметану, майонез, сік лимона і подрібнену зелень.
Крок 3. Жаростійку форму застелити фольгою, викладіть на неї шматки лосося, посипте їх сіллю.
Крок 4. Змастіть рибу сметанним соусом.
Крок 5. Всипте тертий сир і поставте форму в духовку, розігріту до 200 градусів, на 30 хвилин.
Крок 6. Риба виходить смачною і тане в роті, підійде для легкої вечері під келих вина.