Манна каша без грудочок на молоці – смачне і корисне блюдо для сніданку, яке при правильному приготуванні сподобається кожному домочадцу. Її зазвичай готують на молоці і додають вершкове масло, а також різні топінги – родзинки, ягоди, горіхи, шоколад або варення.
Класична манна каша на 1 літр молока без грудочок
Манна каша – калорійний продукт, тому потрібно з обережністю вживати її, і краще подавати її в першій половині дня. При цьому манна крупа містить ряд корисних речовин і мікроелементів, тому не варто відмовлятися від цього продукту.
Інгредієнти на
6 порц.
- Молоко коров’яче 1 л
- Манна крупа 6 ст. л.
- 4 щіпки Сіль
- Цукор-пісок-4 ч. л.
- Масло вершкове за смаком
- Ягоди за смаком
Процес приготування:
- Як зварити класичну манну кашу без грудочок на молоці? В охолоджений сотейник вливають молоко і нагрівають його до стану кипіння.
- Сіль і цукор додають у підігріте молоко і добре перемішують.
- Манну крупу слід додавати в молоко поступово, тонкою цівкою. При цьому потрібно постійно заважати рідина.
- Кашу готують при слабкому нагріванні протягом 5 хвилин, перемішуючи, поки крупинки не набухнуть.
- У готову манку додають масло і швидко збивають кашу, щоб вона набула пухкої консистенції. Подають кашу, прикрасивши ягодами.
Приємного апетиту!
Манна каша без грудочок в мультиварці
Смачну кашу з манної крупи можна приготувати за допомогою універсального пристрою – мультиварки. У даному рецепті використовують і молоко, і чисту воду, а також готують трохи незвичайним способом, давши крупі настоятися.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Крупа манна – 4 ч. л.
- Молоко – 1 склянка
- Вода – 1/3 склянки
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Охолоджене молоко змішують з водою і вливають у місткість мультиварки.
2. В рідина поступово всипають манну крупу круговими рухами, а не тонкою цівкою, щоб вона рівномірно розподілилася всередині мультиварки.
3. Закривають кришку пристрою і залишають крупу в рідині мінімум на 15 хвилин, можна і на більш тривалий час.
4. Крупу перемішують лопаткою, додають цукровий пісок і сіль і включають режим «молочна каша» на 30 хвилин. Перемішувати кашу не потрібно.
5. Через зазначений час кашу розкладають по тарілках, додають масло і будь-які топінги. Насолоджуйтесь!
Рідка манна каша на молоці без грудочок
Для приготування манної каші рідкої консистенції слід брати на 1 л молока 4 столові ложки крупи і спочатку змішати її з невеликою кількістю холодного молока, а вже після цього додати в кипляче. Це дозволить уникнути появи грудочок.
Час приготування: 10 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 6.
Склад:
- Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
- Крупа манна – 4 ст. л.
- Масло вершкове – за смаком.
- Молоко – 1 л
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. В окрему ємність влити половину склянки молока і всипати в нього манку, добре перемішати.
2. Решту молока в сотейнику нагрівають на середньому вогні.
3. Коли вміст сотейника закипить, додають сіль та цукровий пісок.
4. Акуратно, при постійному помішуванні, вливають в гаряче молоко набряклу крупу і залишають готуватися протягом декількох хвилин. Важливо постійно помішувати кашу, щоб не пригоріла, поки буде набухати і густіти.
5. Подають манку гарячої, додаючи масло, варення або ягоди.
Манна каша без грудочок середньої густоти
Декому не до смаку рідка молочна манна каша, і щоб добитися більшої густоти, беруть інше співвідношення рідини і круп. Якщо хочеться отримати кашу ніжної консистенції без грудочок, потрібно дотримуватися певну технологію приготування.
Час приготування: 10 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 3.
Інгредієнти:
- Молоко – 2 склянки
- Вода – 1 склянка
- Крупа манна – 5 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Ягоди – за бажанням.
Процес приготування:
1. У сотейник вливають холодне молоко і воду. Вода потрібна для більш ніжної структури каші і щоб манка краще розварилася.
2. У холодну суміш води і молока всипають крупу, перемішують.
3. Сотейник, ставлять на плиту і додають цукор.
4. Рідина з крупою нагрівають на середньому вогні, не забуваючи регулярно помішувати вміст сотейника, щоб каша загустевала, але не пригоріла. Готують страву до формування потрібної консистенції протягом 3-5 хвилин.
5. У готову кашу додають масло і збивають, виходить більш насичений смак. Подавати манну кашу краще гарячої, додавши улюблені ягоди.
Солодка манна каша з цукром
Манну кашу традиційно готують солодкої, при цьому, замість звичайного цукру можна додати цукор, трохи меду або варення, виходячи з власних уподобань. Деякі кладуть в кашу тертий шоколад, що робить смак звичного продукту особливим.
Час приготування: 15 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 1.
Склад:
- Молоко – 1 склянка
- Крупа манна – 4 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
- Масло вершкове – за смаком.
Процес приготування:
1. В окремій глибокій мисці змішують сухі інгредієнти – цукор, крупу і сіль.
2. Молоко нагрівають на плиті до гарячого стану.
3. До того, як молоко закипить, тонкою цівкою всипають сухі інгредієнти в гарячу рідину при активному помішуванні.
4. Готують крупу протягом 3 хвилин при слабкому нагріванні плити, а потім вимикають вогонь, накривають каструлю кришкою і загортають її рушником на 10 хвилин.
5. В готову кашу кладуть масло, перемішують і подають гарячою з ягодами, фруктами або шоколадом.
Як зварити манну кашу на молоці з родзинками?
Класичний рецепт приготування молочної манної каші з додаванням родзинок. Родзинки краще вибирати без кісточок і солодких сортів. Тоді можна не класти на блюдо багато цукру, і воно буде ще корисніше, і подавати з сиром: оригінально і смачно.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 3.
Склад:
- Масло вершкове – 50 гр.
- Родзинки – 200 гр.
- Сир – 300 гр.
- Молоко – 1 л
- Крупа манна – 5 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Ягоди або горіхи – за смаком.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Родзинки перебирають і заливають гарячою водою на 10 хвилин, а після кілька разів промивають.
2. Молоко вливають у сотейник, додають сіль з цукром і крупу. Перемішують вміст ємності і нагрівають її, поки каша не почне кипіти.
3. У кашу кладуть родзинки, зменшують нагрівання до мінімального і варять протягом п’яти хвилин. Важливо постійно помішувати кашу, щоб вона не пригоріла і рівномірно готувалася.
4. Варити манну кашу ще 6 хвилин, потім покласти в сотейник сир, перемішати і, накривши кришкою, дати страві постояти ще 10 хвилин.
5. Подають манну кашу гарячої, додавши у тарілку горіхи і ягоди. Приємного апетиту!