Маннік на молоці – 10 рецептів смачного лепешняку з покроковими фото

Простий і смачний рецепт приготування лепешняку на кислому молоці

Якщо скисло молоко, не поспішайте його викидати! З нього можна приготувати дуже смачний манник. А якщо трохи постаратися над його прикрасою, то вийде повноцінний десертний пиріг, який можна і дорогим гостям подати до чаю. Це якраз один з тих рецептів, коли швидко, нескладно, а в результаті дуже ефектно.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Молоко кисле – 3/4 склянки
  • Крупа манна – 150 гр.
  • Борошно – 150 гр.
  • Цукор-пісок для тіста – 150 гр.
  • Яйця – 4 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль – щіпка.
  • Ванільний цукор – 1 пакетик.
  • Масло – для змазування.
  • Цукор-пісок для карамелі – 7 ст. л.
  • Вода для карамелі – 100 мл
  • Шоколад білий – 50 гр.

Процес приготування:

1. Яйця розбиваємо в об’ємну миску, додаємо дрібку солі, звичайний цукор, ванільний цукор і починаємо збивати міксером на низьких обертах, поступово нарощуючи швидкість. Домагаємося отримання густої піни.

2. В отриману піну вливаємо олію і кисле молоко. Перемішуємо вінчиком.

3. В останню чергу додаємо борошно, манну крупу і розпушувач. Віночком замішуємо тісто, розбиваючи всі грудочки і домагаючись повної однорідності. Консистенція тіста виходить ллється, середнього ступеня густоти.

4. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю масла. Виливаємо в неї тісто і ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень.

5. Випікаємо манник протягом сорока п’яти-п’ятдесяти хвилин. Пиріг трохи підніметься і добре зарум’яниться. В залежності від конкретної духовки, час випікання може бути трохи більше або менше. Орієнтуємося по зовнішньому вигляді виробу і робимо перевірку дерев’яною шпажкою – вона повинна вийти з проколу пирога повністю сухий. Готовий манник дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути прямо у формі.

6. Поки пиріг остигає, робимо карамель для заливки. Для цього в сковороді або сотейнику гріємо вказану кількість цукрового піску на маленькому вогні. Цукор повинен розплавитися і почати темніти. Не забуваємо безперервно помішувати для рівномірного плавлення і щоб уникнути пригорання.

7. Коли маса стане світло-коричневою, вливаємо воду. Перемішуємо до повного розчинення цукрової маси і уварюємо отриману карамель дві-три хвилини. Знімаємо з плити і даємо карамелі охолонути до теплого стану.

8. Заливаємо поверхню лепешняку отриманої карамеллю, намагаючись зробити рівний шар. Розрівнюємо лопаткою. Даємо повністю охолонути.

9. Білий шоколад рубаємо на дрібні шматочки і плавим в мікрохвильовці або на водяній бані. Кладемо розплавлену масу в кондитерський мішок і виливаємо з нього на карамельну поверхню лепешняку тонкі смужки, як на фото.

10. Зубочисткою проводимо лінії поперек шоколадних смужок в різному напрямку – так утворюється химерний візерунок.

11. Даємо шоколадному узору застигнути, після чого можна нарізати маннік на порції і подавати до столу.

Приємного апетиту!