Цвітна капуста, маринована зі спеціями, оцтом і овочами, — смачна і легка в приготуванні закуска, яка до того ж зберігає всі корисні властивості овочів. Важливо вибирати молоді суцвіття і готувати їх швидко, щоб капуста вийшла ніжною і хрусткою.
Маринована капуста цвітна швидкого приготування
Легкий і швидкий рецепт приготування смачних маринованих овочів. Таку капусту з перцем і морквою можна подавати як самостійну закуску, а також у поєднанні з іншими різносолами до святкового столу.
Інгредієнти на
8 порц.
- Капуста цвітна 1 кг
- Перець болгарський 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Для маринаду: на 1 л. води
- Сіль 2 ст. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Масло рослинне 5 ст. л.
- Оцет столовий 9% 5 ст. л.
- Лавровий лист 2 шт.
- Перець чорний горошок 6 шт.
- Часник 6 зуб.
Процес приготування:
- Як приготувати мариновану цвітну капусту швидкого приготування? Цвітну капусту вимити, обсушити і розібрати на суцвіття. При необхідності найбільші з них можна розрізати на більш дрібні шматочки.
- З перцю дістати насіння і нарізати тонкою соломкою, моркву подрібнити як для приготування моркви по-корейськи. Часник нарізати слайсами.
- У киплячу, але не підсолену воду викласти суцвіття капусти і варити пару хвилин, після чого відвар злити в іншу ємність, щоб на його основі приготувати маринад.
- Для цього додати інгредієнти у зазначеній пропорції в розрахунку на один літр і кип’ятити 2 хвилини. Оцет і олію потрібно додавати в самому кінці приготування, а потім гарненько перемішати.
- У підготовлену ємність викласти капусту, пересипавши її шматочками перцю, часнику і моркви, а потім залити приготовленим маринадом. Баночках дати охолонути, а потім помістити в холодне місце. Капуста буде готова приблизно через добу. Приємного апетиту!
Маринована цвітна капуста по-корейськи
Капуста по такому рецепту готується з додаванням яблучного оцту, приправ, що робить її більш ароматною і смачною, а куркума надає маринованою суцвіттям яскравий і апетитний відтінок.
Час приготування: 20 хв – готування, 24 години — маринування.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Капуста кольорова – 1 кг
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Вода – 1 л
- Оцет яблучний 6% – 100 мл
- Часник – 4 зуб.
- Олія соняшникова 50 мл
- Сіль велика – 2,5 ст. ложки
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Куркума – 1 ч. л.
- Гвоздика – 5 шт.
Процес приготування:
1. Капусту промиваємо і сушимо з допомогою паперового рушника, а потім розбираємо на невеликі за розміром суцвіття.
2. З перцю видаляємо насіння і нарізаємо кубиками, моркву подрібнюємо на тертці, щоб вона вийшла як для приготування по-корейськи.Зубчики часнику розрізаємо слайсами.
3. У сотейник з киплячою водою додаємо потрібний обсяг солі і цукру, а також зазначені спеції і приправи. Після того, як сіль і цукор розчиняться, додаємо в маринад масло і оцет.
4. Перекладаємо в киплячу рідину шматочки капусти і варимо під кришкою близько хвилини.
5. Вимикаємо вогонь, додаємо в маринад перець, часник і моркву і залишаємо в ємності, поки повністю не охолонуть. Перекладаємо остиглі овочі в скляну тару разом з маринадом і ставимо в холодне місце на добу. Приємного апетиту!
Цвітна капуста з буряком швидкого приготування
Незвичайний насичений колір і приємний смак такий закуски не залишить байдужим навіть найвимогливішого гурмана. Готується кольорова капуста з буряком швидко і дуже просто з застосуванням невеликої кількості інгредієнтів.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Капуста кольорова – 1 кг
- Буряк – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Кріп (насіння) – за смаком.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 3 ч. л.
Процес приготування:
1. Буряк очистити від шкірки і нарізати невеликими слайсами.
2. Капусту промити, обсушити і розібрати на окремі невеликі суцвіття.
3. У підготовлені стерилізовані баночки покласти очищений і нарізаний скибочками часник, лавровий лист і кропове насіння.
4. Зверху шарами викласти капусту і буряк. Залити киплячою водою банки, і залишити на 20 хвилин під кришкою.
5. Після злити воду в сотейник, додати цукор і сіль, прогріти близько 1 хвилини і залити отриманим маринадом підготовлені овочі в банках. Ємності щільно закупорити, залишити перевернутими остигати під ковдрою, а потім зберігати в холоді.
Як приготувати мариновану цвітну капусту з морквою?
Для цієї заготовки використовується свіжий гострий перець, який надає маринаду і овочів пікантний смак. Таку капусту можна подавати в якості одного з елементів сету з соліннями для святкового столу.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Капуста кольорова – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Перець гострий – 2 шт.
- Гірчиця (зерна) – 1 ч. л.
- Сіль – 2 ст. л. на 1 л води
- Цукор-пісок – 3 ст. л. на 1 л води
- Оцет столовий 9% — 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Капусту промийте, видаліть листочки і розділіть, приблизно одного розміру, невеликі суцвіття.
2. Моркву очистіть і наріжте рівними гуртками.
3. У підходящою за обсягом ємності, залийте подрібнені овочі киплячою водою і залишіть настоюватися 15 хвилин.
4. В стерилізовані баночки розкладіть капусту з морквою, додайте туди ж по шматочку перцю чилі і гірчицю.
5. У сотейнику, у киплячій воді, розведіть цукор і сіль, залийте отриманим маринадом підготовлені в банках овочі. Поставте на стерилізацію в широкій каструлі на 10-12 хвилин, а потім додайте зазначений обсяг оцту в кожну ємність. Укупорьте і зберігайте після того, як охолоне, в холоді.
Маринована капуста з перцем швидкого приготування
Така закуска гарна в якості самостійного блюда або у вигляді салату, основою для якого може стати маринована з перцем капуста. До неї додають нарізану зелень (базилік, петрушку, кінзу) і подрібнений зелений або ріпчасту цибулю. Такий салат заправляють будь-яким рослинним маслом, яке доведеться за смаком.
Час приготування: 20 хв – готування, 7 годин – настоювання.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Капуста кольорова – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Вода – 2 л
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Оцет столовий 9% — 5 ст. л.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
- Базилік – 1 пучок.
- Часник – 3 зуб.
- Кріп (насіння) – 1 ч. л.
- Гвоздика – 2 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Капусту промиваємо і поділяємо на невеликі суцвіття.
2. Морква подрібнюємо за допомогою середньої терки.
3. Перець очищаємо від насіння і ріжемо так, щоб вийшли великі кубики.
4. У сотейнику нагріваємо воду до кипіння, додаємо в неї підготовлені спеції, цукор і сіль, а в останню чергу – оцет і потрібну кількість масла. Перекладаємо в маринад овочі і даємо покипіти протягом пари хвилин.
5. Залишаємо ємність з капустою і перцем в маринаді, поки не охолоне повністю, в теплому приміщенні, а потім переносимо в холодильник. На те, щоб овочі просочилися маринадом, потрібно 5-7 годин. Для тривалого зберігання капусти з перцем краще перекласти в скляні баночки і щільно закрити.
Швидкий рецепт приготування кольорової капусти в маринаді з оцтом
Для маринування підходять свіжі та молоді суцвіття капусти, які швидко просочуються маринадом і при цьому залишаються хрусткими. Коріандр і запашний перець роблять овочі більш пікантними і надають яскравості смаку.
Час приготування: 20 хв – готування, 12 годин – настоювання.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Капуста кольорова – 1 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
Для маринаду:
- Вода – 500 мл
- Оцет столовий 9% — 2,5 ст. ложки
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Коріандр (зерна) – 0,5 ч. л.
- Гірчиця (насіння) – 0,5 ч. л.
- Перець запашний горошком – 2 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Гвоздика – 1 шт.
Процес приготування:
1. У підходящою за обсягом каструлі бланшируйте капусту цілком, а потім розберіть її на більш дрібні шматочки і потримайте в окропі ще не більше хвилини. Злийте воду, а капусту остудіть.
2. З перцю видаліть насіння і наріжте тонкою соломкою. Аналогічно вчинити і з морквою. Часник очистіть і наріжте слайсами.
3. У сотейнику з киплячою водою змішайте інгредієнти для маринаду і готуйте на повільному вогні кілька хвилин, щоб у повну силу розкрився аромат спецій. В кінці приготування додайте оцет і зніміть маринад з вогню.
4. Овочі складіть у підготовлену для маринування посуд і залийте гарячим маринадом. Дайте їм охолонути в приміщенні, а потім переставте для подальшого маринування в холодне місце.
5. Подавайте мариновану цвітну капусту в якості закуски або як доповнення до гарячих страв – запечене картоплі чи м’яса.
Як заготовити цвітну капусту на зиму в банках?
Легкий і швидкий спосіб приготування маринованої капусти на зиму. Важливо не кутати банки з заготовками після того, як вони укупорены і остигають, тому що в такому випадку капуста стане м’якою і перестане хрустіти.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 3.
Склад:
- Капуста цвітна – 800 гр.
- Морква – 50 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Перець чорний горошком – 15 шт.
- Перець запашний горошком – 9 шт.
- Гірчиця (насіння) – 1 ч. л.
Для маринаду:
- Вода – 750 мл
- Цукор-пісок – 50 гр.
- Сіль – 35 гр.
- Оцет столовий 9% – 40 мл
Процес приготування:
1. Капусту промити, прибрати листочки і розділити на однакові за розміром суцвіття.
2. Бланшувати її в киплячій воді близько 10-20 секунд.
3. Очищену моркву нарізати кружечками, часник – слайсами.
4. У підготовлені стерилізовані ємності для заготівлі укласти шматочки моркви і часнику, зверху помістити капустяні суцвіття і засипати спеції. Залити банки, киплячою водою і дати постояти близько 5 хвилин під кришкою.
5. Отриманий настій злити в сотейник, додати сіль, цукор і оцет, залити маринадом капусту і щільно закупорити. Банки залишити в приміщенні до повного охолодження, а потім перенести в прохолодне місце для зберігання.
Як смачно приготувати мариновану капусту з селерою?
Корінь селери – корисний для здоров’я продукт, який добре поєднується при маринуванні з кольоровою капустою. Таке блюдо є відмінним джерелом вітамінів і мікроелементів і при цьому володіє яскравим смаком.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 3.
Склад:
- Капуста цвітна – 9 кг
- Селера (корінь) – 600 гр.
- Селера (зелень) – 500 гр.
- Сіль – 250 гр.
Для маринаду:
- Оцет столовий 6% — 1,7 л
- Масло рослинне – 0,3 л
- Мед – 100 гр.
- Перець запашний горошком – 5-6 шт.
- лавровий Лист – 4 шт.
Процес приготування:
1. Капусту промиваємо і ділимо на суцвіття. Якщо вони виходять великими, нарізаємо шматочками завдовжки близько 5 див.
2. Корінь селери очистити від шкірки і нарізаємо тонкими брусочками.
3. Капусту викладаємо в підходящу за обсягом посуд, пересипаємо сіллю і залишаємо пустити сік на 6 годин у теплому приміщенні.
4. Утворився сік зливаємо в окрему ємність, розбавляємо водою, додаємо оцет, олію, мед і прянощі, доводимо суміш до кипіння і готувати, помішуючи, близько 10 хвилин на повільному вогні.
5. До капусти викладаємо підготовлений корінь селери і нашатковану зелень, перемішуємо і заливаємо получившимся маринадом. Тримаємо ємність з капустою в маринаді приблизно 6 годин при кімнатній температурі, а потім переносимо в холод, де їй буде потрібно ще близько 2 тижнів до повної готовності. Приємного апетиту!