Мойва в духовці – 8 рецептів приготування з покроковими фото

При готуванні в духовій шафі, такої дрібної рибки, як мойва, в ній зберігається максимальна кількість білків і йоду, який так необхідний, як дітям, так і дорослим. Готове блюдо ідеально підходить в якості закуски до пінним напоїв завдяки своїй хрусткій скоринці і зручності поїдання за два укусу. А крім корисних властивостей і прекрасних смакових характеристик, цю рибу дуже просто і швидко готувати, тому впорається навіть недосвідчений кулінар.

Мойва, запечена з скоринкою на деку в духовці

При паніровці мойви в борошні з додаванням ароматних спецій, як коріандр і гранульований часник, і запікаючи в духовій шафі, ми отримуємо неймовірно смачну рибу з хрусткою скоринкою і без надлишків олії, як трапляється, якщо готувати мойву на сковороді.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Мойва 500 гр.
  • Борошно 2 ст. л.
  • Коріандр мелений 1 ч. л.
  • Куркума ½ ч. л.
  • Часник гранульований ½ ч. л.
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Лимон ¼ шт.
  • Сіль за смаком
  • Суміш перців за смаком

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти мойву в духовці? Дрібну рибу ретельно очищаємо, промиваємо під струменем води і даємо трохи часу обсохнути.
  2. У целофановий пакет насипаємо борошно пшеничне, приправи і сіль.
  3. Порціями викладаємо мойву в пакет і трясемо, щоб всі тушки вкрилися сухою сумішшю.
  4. Деко устеляємо пергаментом, промазуємо рослинним маслом і викладаємо морського жителя, попередньо втерши надлишки панірування. Запікаємо при 180 градусах протягом 15 хвилин.
  5. За закінчення часу, змащуємо мойву маслом, а в печі відключаємо нижній підігрів, деко переставляємо на самий верхній рівень – підрум’янюємо ще 10-15 хвилин і вимикаємо.
  6. Готову рибку відразу ж скроплюємо соком лимона.
  7. Розкладаємо мойву по тарілках і при бажанні прикрашаємо дрібно нарубаною зеленню. Приємного апетиту!

Як посмажити мойву на пергаментним папері в духовці?

З невідомих причин, більшість готують мойву виключно на сковороді з великою кількістю рослинної олії, імітуючи фритюр. Однак домогтися хрусткої скориночки і апетитною рум’яності можна і при готуванні в духовій шафі без особливих труднощів.

Час готування – 25 хв.

Час приготування –15-20 хв.

Порції – 3-4.

Склад:

  • Мойва – 500 гр.
  • Сік лайма – 2-3 ст. л.
  • Суміш перців – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чилі – 2 щіпки.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу добре обполіскуємо водою і обсушуємо.

Крок 2. Приправляємо основний компонент сіллю, сумішшю перців і кількома пучками перцю чилі.

Крок 3. Збризкуємо мойву соком лайма і оливковою олією – ретельно перемішуємо.

Крок 4. Перекладаємо заготовки на лист пергаменту, яким заздалегідь необхідно застелити жароміцний посуд і випікаємо 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 5. Рум’яну рибку подаємо до столу з картопляним пюре і свіжими овочами. Приємного апетиту!

Мойва, запечена з картоплею в духовці

Страва присвячується всім тим, хто любить готувати основне блюдо і гарнір і проводити біля плити мінімум часу – картопля з мойвою і стиглими томатами під майонезом. Ріжемо продукти, приправляємо і запікаємо – швидкий і смачний обід готовий!

Час готування – 1 ч. 45 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Мойва – 700 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Майонез – 80 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • овочева Приправа – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

Крок 1. Потрошимо рибу: виймаємо нутрощі, відрізаємо голову і хвіст – промиваємо.

Крок 2. Поливаємо злегка обсушену мойву майонезом, посипаємо сіллю, меленим перцем і приправою, скроплюємо соком лимона (1/2 штуки). Перемішуємо компоненти і прибираємо на півгодини в холодильник.

Крок 3. Не гаючи часу, очищаємо картоплю й нарізаємо кільцями – приправляємо і солимо.

Крок 4. Форму змащуємо маслом і розподіляємо картопляні слайсы в спеціях.

Крок 5. Поверх овочевий «подушки» кладемо рибку.

Крок 6. Томати і цибулю ріжемо на тонкі кружечки.

Крок 7. На мойву – цибулю.

Крок 8. На цибулю – томати.

Крок 9. Промазуємо компоненти майонезом за допомогою кулінарної кисті.

Крок 10. Вливаємо в посуд 100 мілілітрів води для соковитості.

Крок 11. І закриваємо всі шаром фольги.

Крок 12. Випікаємо страву близько години при 180 градусах. Через півгодини від початку готування знімаємо фольгу, щоб утворилася апетитна скориночка.

Крок 13. Розкладаємо блюдо по порційних тарілках і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт мойви з цибулею в духовці

Поєднання мойви і лука – це безпрограшний варіант, який сподобається навіть тим, хто не особливо любить морепродукти. Що зовсім не дивно, адже маленька рибка володіє чудовими смаковими характеристиками, а цибульні шматочки надають страві неповторний аромат.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 35-45 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Мойва – 1,2 кг
  • Цибуля – 2-3 шт.
  • Масло рослинне – 4-6 ст. л.
  • Майонез – 7 ст. л.
  • Спеції для риби – на смак.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Велике деко змащуємо маслом і викладаємо цибулю, попередньо нарізаний півкільцями або кільцями, присипаємо невеликою кількістю солі і меленого перцю.

Крок 2. Рибу очищаємо від нутрощів, позбавляємося від голів і хвостів або залишаємо цільної – гарненько промиваємо під струменем води, обсушуємо і розподіляємо поверх лука.

Крок 3. Приправляємо мойву ароматною приправою, солимо.

Крок 4. Змащуємо основний інгредієнт майонезом.

Крок 5. Випікаємо страву протягом 35-45 хвилин при температурі 180 градусів до утворення скоринки. Приємного апетиту!

Мойва, запечена в тісті в духовці

Коли не знаєте чим урізноманітнити звичний сімейний раціон – однозначно готуємо мойву в тесті, запечений у духовій шафі. Таке блюдо можна подавати до столу як в якості закуски, так і в якості основного блюда, поєднуючи зі свіжими овочами і соусами.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Мойва – 7 шт.
  • Тісто листкове дріжджове – 250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Розтануло розкачуємо тісто в тонкий пласт і нарізаємо смужками, шириною трохи менше сантиметра.

Крок 2. Мойву ретельно промиваємо і насухо витираємо паперовими серветками. Присипаємо сіллю і перемішуємо.

Крок 3. Починаючи з голови, обмотуємо кожну рибку смужкою тіста внапуск. Перекладаємо заготовки на пергаментний папір і змащуємо збитим яйцем.

Крок 4. Випікаємо мойву в тесті протягом півгодини при 180 градусах, поки тісто не придбає красивий золотистий колір.

Крок 5. Готову страву злегка охолоджуємо і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Простий спосіб запекти мойву з майонезом в духовці

З таких простих продуктів, як мойва, майонез і ріпчасту цибулю, можна з легкістю приготувати дуже смачну страву, яка нагодує і наситить всю вашу сім’ю на довгі години. Запікаємо рибу на цибулевої подушці під майонезом і отримуємо смачне і корисне блюдо!

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Мойва – 1кг.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Майонез – 2-3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Оцет – за смаком.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Тушки розкриваємо вздовж черевця і виймаємо нутрощі, обрізають хвости і голови – ретельно промиваємо водою і даємо трохи часу обсохнути. Після, додаємо до риби сіль і чорний мелений перець, збризкуємо невеликою кількістю оцту і залишаємо просочуватися на 5-10 хвилин.

Крок 2. Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо потрошеные тушки спинкою вгору, а поверх хаотично укладаємо цибульні кільця, які при бажанні теж присаливаем і перчимо.

Крок 3. Промазуємо компоненти шаром майонезу і ставимо в духову шафу, який попередньо необхідно нагріти до 220 градусів. Запікаємо страву протягом 15 хвилин.

Крок 4. Рум’яну рибку під майонезом розкладаємо по тарілках.

Крок 5. І доповнюємо відварним рисом або молодою картоплею. Приємного апетиту!

Як приготувати мойву у фользі в духовці?

Готування мойви – це зовсім нехитрий процес, з яким впорається абсолютно кожен, однак, пересушити цю рибку можна дуже просто, всього лише перетримавши її на сковороді або в духовці на кілька хвилин довше покладеного. Щоб позбавитися від цієї проблеми – запікаємо мойву у фользі.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Мойва – 700 гр.
  • Лимон – ½ шт.
  • Сіль – 3-4 щіпки.
  • Лист лавра – 1-2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу попередньо виймаємо з морозильної камери, після повної розморожування обполіскуємо водою і даємо трохи часу повністю обсохнути.

Крок 2. Форму для запікання або деко застеляємо фольгою і перекладаємо мойву, присипаємо сумішшю з солі і перцю, поливаємо соком цитруса. Додаємо пару листочків лавра.

Крок 3. Накриваємо компоненти фольгою і відправляємо в духовку при 200 градусах на 25-30 хвилин. У випадку якщо ви хочете, щоб рибка мала корочку – надрізаємо фольгу приблизно за 7 хвилин до готовності.

Крок 4. Хрустку мойву розкладаємо по порційних тарілках.

Крок 5. І приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Ніжна мойва, запечена в сметані

Приготуємо ніжну і тане в роті рибку – мойву в сметані в духовій шафі. Це блюдо готується дуже швидко і просто, тому чудово підійде для вечері або обіду, коли час на готування обмежена.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Мойва – 500 гр.
  • Сметана – 2-3 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Спеції для риби або морепродуктів – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожену мойву ретельно промиваємо під струменем води і обсушуємо, готуємо інші компоненти за списком.

Крок 2. Укладаємо рибу в глибоку тарілку, присипаємо спеціями (якщо в складі приправи немає солі, то підсипаємо самостійно) і додаємо сметану – перемішуємо і ставимо в холод приблизно на 20 хвилин для просочення.

Крок 3. Форму змащуємо маслом.

Крок 4. Викладаємо цибулю, нарізану півкільцями.

Крок 5. Зверху розподіляємо мариновану мойву в один шар.

Крок 6. Випікаємо морепродукти при 200 градусах протягом півгодини, для рум’яності, за 5-7 хвилин до закінчення термічної обробки включаємо гриль.

Крок 7. Приємного апетиту!