Морський окунь – корисна риба, містить ряд важливих для людини мікроелементів, і при цьому проста в приготуванні. Окунь володіє відмінним смаком і добре поєднується зі свіжими або термічно обробленими овочами.
Морський окунь, запечений у фользі в духовці
Щоб риба не втратила соковитість, її дуже легко приготувати в фользі. Приготований за таким рецептом морський окунь можна подавати до святкового столу або пригощати домочадців. З приготуванням впорається навіть початківець кулінар.
Інгредієнти на
4 порц.
- Окунь морський 1 кг
- Олія оливкова 3 ст. л.
- Бальзамічний оцет 3 ст. л.
- Чебрець 1 гілка на кожну тушку
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Як смачно запекти морського окуня в духовці? Тушки риби промивають, позбавляють від луски і плавників і роблять невеликі надрізи впоперек кожної рибки, а потім натирають сіллю з перцем.
- Окремо масло змішують з оцтом і змащують окуня з усіх боків.
- У фольгу поміщають тушку риби, на яку кладуть чебрець, загортають і поміщають в духовку.
- Запікають морського окуня протягом півгодини при 180 градусах. Якщо хочеться, щоб у рибки вийшла апетитна золота скоринка, за 15 хвилин до кінця приготування її слід розгорнути і продовжувати запікати в такому вигляді.
- Подають готового окуня з рисом, овочевим салатом або будь-яким іншим гарніром.
Червоний морський окунь, запечений цілком
Морський окунь виглядає дуже ефектно і апетитно, якщо готувати його цілком. До рибі добре підходить білий перець, який і рекомендується використовувати в цій страві, а також ароматні трави – розмарин або чебрець.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Цибуля червоний – 1 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Сіль – за смаком.
- Окунь морський – 2 шт.
- Оцет бальзамічний – 4 ст. л.
- Масло оливкове – 4 ст. л.
- Розмарин – 4 гілочки.
- Перець білий мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Рибку очищають, прибирають нутрощі і плавники.
2. З кожної сторони на шкірці тушок роблять надрізи і натирають перцем і сіллю, щоб суміш рівномірно покривала рибу.
3. У форму для запікання, куди поміститься риба цілком, вливають по 2 ст. л. масла і оцту і викладають рибу. Зверху тушки поливають рештою оцту та олії.
4. На рибку кладуть розмарин, нарізані четвертинками томати і кільця червоного цибулі. Зверху овочі можна трохи підсолити.
5. Рибу запікають протягом півгодини в духовці, яку вмикають на 200 градусів. Подають морського окуня з молодою картоплею та салатом із свіжих овочів. Приємного апетиту!
Соковитий морський окунь в сметані в духовці
Ніжне біле м’ясо морського окуня відмінно підкреслює такий продукт як сметана. Крім того, в цьому рецепті використовують ароматний лимонний перець, який підкреслює смак риби і позбавляє від специфічного рибного запаху. Ідеально для тих, хто любить морепродукти і рибу, але хоче наситити блюдо іншими ароматами.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Окунь морський – 4 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Сметана – 100 мл
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 2 щіпки.
- Кріп свіжий – за смаком.
- Перець лимонний – за смаком.
Процес приготування:
1. Рибу промивають, очищають і потрошать, а потім промивають у прохолодній воді і обсушують паперовим рушником.
2. На шкірці кожної тушки роблять не занадто глибокі надрізи.
3. Кріп нарізати дуже дрібно, знімають цедру з лимона і вичавлюють сік. Всі зазначені інгредієнти змішують з сіллю і чорним перцем, додають лимонний перець і підготовленим маринадом з усіх боків поливають рибу. Залишають окуня в холоді під плівкою на 30 хвилин для того, щоб риба як слід, промаринувалася.
4. У форму для запікання кладуть фольгу або пергамент і поміщають на них рибу. Зверху тушки змащують товстим шаром сметани.
5. Окуня запікають протягом 20 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Якщо риба велика, можна потримати тушки до півгодини, але не більше, інакше окунь вийде пересушеним.
Як приготувати морського окуня з картоплею в духовці?
Щоб порадувати близьких смачним блюдом і не морочитися надовго над його приготуванням, варто запекти морського окуня з картоплею в томатному соусі. Виходить смачне гаряче блюдо для обіду або вечері. Подрібнений зелений лук перед подачею додасть йому яскравості і свіжого аромату.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Окунь морський – 1 шт.
- Картопля – 6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Масло вершкове – 25 гр.
- Вода – 1 склянка
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Цибуля зелена – для подачі.
Процес приготування:
1. У риби видаляють плавці та луску, добре промивають і обсушують.
2. Картоплю очищають і нарізають часточками, цибулю ріжуть півкільцями.
3. Часточки картоплі відварюють у підсоленій воді протягом 10 хвилин.
4. Цибулю обсмажують до золотистого кольору, додавши в сковороду вершкове масло.
5. У форму для запікання викладають золотисті півкільця цибулі, зверху розподіляють скибочки картоплі і рибу. Всі солять і додають перець.
6. Томатну пасту з’єднують з водою і поливають вміст форми для запікання. Тримають страву в духовці при 200 градусах протягом 25-30 хвилин.
7. Перед подаванням прикрашають рибу свіжим дрібно нарізаною зеленою цибулькою.
Як смачно запекти морського окуня з овочами?
Це блюдо нагадує про морських прогулянок і відпочинку: страва ідеально підходить для жарких днів, оскільки насичене за смаком і легко засвоюється. Кабачки і помідори ідеально доповнюють ніжне біле м’ясо окуня. Швидко, оригінально і легко!
Час готування: 1 година 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Окунь морський – 2 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Кабачок – 2 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Імбир мелений – за смаком.
- Гвоздика мелена – за смаком.
- Масло рослинне – за смаком.
- Вода– 50 мл
Процес приготування:
1. З тушок риби видаляють нутрощі, вирізують плавники і акуратно зчищають луску. Після цього рибку добре промивають і обсушують.
2. В окремій ємності окуня потрібно гарненько натерти з усіх боків спеціями, сіллю, подрібненим часником і олією. Тушки залишають приблизно на годину, щоб промариновались.
3. З кабачків знімають шкіру і нарізають скибочками. Помідори також нарізують кружальцями або скибочками.
4. У форму укладають фольгу, поміщають тушки риби і овочі, наливають воду і, закривши фольгою, відправляють в духовку. Риба з овочами повинна запікати протягом півгодини при 190 градусах.
5. Якщо хочеться рибку з хрусткою скоринкою, воду в ємність для запікання не наливають, а за 10 хвилин до закінчення запікання знімають фольгу і готують у відкритому вигляді.
М’яке і ніжне філе морського окуня в духовці
Деякі воліють готувати рибу цілком, а шматочки філе. І для цих цілей морський окунь також відмінно підходить. Свіжості і пахощів такої страви додасть ніжна зелень цибулі, петрушки і кропу. Філе готується швидко, і виходить соковитим.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Окунь (філе) – 4 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Цибуля зелена – 2 пучка.
- Петрушка – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Часник – 3 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 1,5 ст. л.
Процес приготування:
1. Філе промивають і обсушують, а шматочках риби надають гарну форму, обрізаючи нерівності по краях.
2. З’єднують сіль, сік половини лимона, подрібнений часник і частина нарізаної зелені з маслом.
3. Рибу натирають сумішшю, щоб вона рівномірно покривала філе.
4. У форму для запікання на фольгу кладуть шматочки риби в маринаді, на кожен кладуть ще трохи часнику, зелені, соку лимона з сіллю.
5. Фольгу згортають, щоб філе готувалося у власному соку і просотувалася ароматами зелені. Тримають рибу близько 40 хвилин, підігрів духовку до 170 градусів. Задоволення гарантовано!
Простий і смачний рецепт морського окуня з лимоном
Лимон та інші цитрусові добре поєднуються з рибою і морепродуктами, відтіняючи їх смак і позбавляючи від специфічного рибного запаху, який не всім подобається. Подавати морського окуня, приготованого з лимоном, краще з салатом з сезонних овочів або картопляним гарніром.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Окунь морський – 1 шт.
- Сіль морська – 1/3 ч. ложки
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Лимон – 2-4 скибочки.
Процес приготування:
1. Рибу звільняють від луски, нутрощів і гострих плавників. Потрібно дотримуватись обережності при обробленні цієї риби, щоб не поранитися.
2. Тушку промивають, обсушують, роблять надрізи на шкірці і натирають перцем і сіллю.
3. У надрізи або середину рибки вставляють скибочки лимона.
4. Риби загортають у фольгу і тримають в духовці протягом півгодини. Температура нагріву – 200 градусів.
5. Після рибу розгортають, щоб надати їй рум’яну скоринку, і готують ще близько 7 хвилин. Приємного апетиту!
Соковитий морський окунь, запечений з майонезом
Багато господинь люблять запікати в духовці страви з майонезом, який не дає м’ясних і рибних страв пересушиться. Цей варіант можна подавати і на святковий стіл, але важливо використовувати свіжі спеції і якісний майонез.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Окунь морський – 2 шт.
- Майонез – 4 ст. л.
- Вода – 1 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Рибу промивають, видаляють зайві елементи – луску, нутрощі і плавники. Можна прибрати і голову. Підготовлені тушки морського окуня обсушують.
2. В окремій мисочці майонез змішують з водою і спеціями з сіллю. Коли маринад буде готовий, рибку обмазують їм з усіх боків.
3. Цибулю нарізають півкільцями або дрібним кубиком і поміщають усередину кожної рибини.
4. В підходящу ємність для запікання, на дно кладуть фольгу, на яку поміщають окуня. Якщо хочеться приготувати дієтичний варіант страви – у власному соку, рибу повністю закривають фольгою і готують протягом 20 хвилин, а після відразу подають.
5. Якщо потрібен святковий варіант з апетитною скоринкою, краще почати підготовку в закритому вигляді, а через 20 хвилин розкрити рибу і дати їй постояти в духовці ще 10-15 хвилин. Духовку при цьому включають на 200 градусів.
Ніжний морський окунь, запечений в рукаві
Риба, приготована в рукаві для запікання, виходить більш ніжною і соковитою, ніж аналогічний продукт, який тримають у духовці, не закриваючи. Якщо додати ще трохи хорошого майонезу, вийде максимально смачно і не шкідливо для фігури.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Картопля – 1,5 кг
- Окунь морський – 750 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Майонез – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Кріп – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Очищені бульби картоплі нарізають великими шматочками.
2. Цибулини нарізати четвертинками кілець.
3. Кріп дрібно рубають і змішують картоплю, цибулю, кропову зелень, сіль, майонез і перець в загальній посуді.
4. Масу перекладають у рукав для запікання і зав’язують з одного боку.
5. Рибу очищають, видаляють луску і плавники і нарізають порціонними шматочками. Перекладають в рукав до риби і зав’язують з іншого боку. Рукав краще проколоти в декількох місцях, щоб у процесі був шлях для виходу пари.
6. Блюдо тримають в духовці протягом години при 180 градусах. Акуратно витягують рукав і перекладають готове вміст тарілки для подачі.
Як смачно приготувати окуня в духовці з помідорами?
Томати і сушений чебрець роблять страви з білою рибою більш смачними і яскравими. Для того, щоб морський окунь став ще і максимально ароматним, не варто шкодувати при його приготуванні свіжомеленого чорного перцю.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Окунь морський без голови – 800 гр.
- Помідори – 5 шт.
- Спеції для риби – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Чебрець сушений – за смаком.
- Масло рослинне – 3 ч. л.
Процес приготування:
1. Рибу промивають, прибирають луску і гострі плавники, добре обсушують.
2. Тушку риби натирають спеціями, сіллю і значною кількістю чорного перцю, поливають 2 ч. л. олії і дають промаринуватися протягом 10 хв.
3. Томати нарізують кружечками середньої товщини.
4. У глибоку ємність для запікання, на дно розподіляють масло, а потім викладають частина скибочок томатів.
5. Поверх овочів кладуть рибу і накривають залишилися нарізаними помідорами. Зверху помідори посипають сушеним чебрецем.
6. Блюдо поміщають в духовку на півгодини. Температура нагріву – 180 градусів. Подають рибу порційно. Приємного апетиту!