Мусака з баклажанами по-грецьки – 8 рецептів мусака з фаршем, картоплею з покроковими фото

Класична мусака з баклажанами по-грецьки — це прекрасне блюдо, яке порадує вас не тільки своїм приголомшливим смаком, але і виглядом. Пропонуємо вам класичний варіант приготування, з баклажанами і фаршем, з кабачками, з помідорами, з соусом бешамель, з рисом, в мультиварці і з овочами.

Класична грецька мусака з баклажанами і фаршем

Це блюдо готується з молодої баранини, баклажанів і запікається шарами під соусом з масла, борошна, молока, сиру і зелені.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Баранина 900 гр. лопатки
  • Баклажан 3 шт.
  • Помідори 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Гвоздика ½ ч. л.
  • Коріандр ½ ч. л.
  • Біле сухе вино 100 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Олія оливкова 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне ½ склянки
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 150 гр.
  • Молоко коров’яче 1.5 склянки
  • Масло вершкове 2 ст. л.
  • Петрушка за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати мусаку з баклажанами по-грецьки з фаршем за класичним рецептом? Для початку готуємо всі інгредієнти. Всі овочі та м’ясо ретельно промиваємо. Баклажани розрізаємо на тонкі пластинки, помідори ріжемо шматочками, а цибулю соломкою. З баранини знімаємо всі плівки, нарізаємо на невеликі шматочки і прокручуємо через м’ясорубку або подрібнюємо за допомогою блендера.
  2. Нарізані помідори поміщаємо в блендер і подрібнюємо до стану пюре. Насіння коріандру і гвоздику поміщаємо в ступку і також подрібнюємо.
  3. На сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому цибулю з часником, поки вони не стануть прозорими. Далі додаємо фарш, перемішуємо і готуємо протягом 10 хвилин. На окремій сковороді обсмажуємо з двох сторін пластинки з баклажана до золотистого кольору і перекладаємо на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайвий жир.
  4. До фаршу додаємо пюре з томатів і подрібнену гвоздику з коріандром. Перемішуємо і тушкуємо 15-20 хвилин на середньому вогні, поки не википить вся рідина. Вливаємо в сковороду біле вино, доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.
  5. Приступаємо до приготування соусу. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і обсмажуємо 5 хвилин, періодично помішуючи.
  6. Молоко розігріваємо до теплого стану і вливаємо його до борошна. Слідом розбиваємо яйце і активно все перемішуємо вінчиком, щоб не утворилися грудки.
  7. Додаємо до соусу натертий на тертці твердий сир, дрібно нарізану зелень петрушки, перемішуємо і знімаємо з вогню.
  8. У форму для запікання викладаємо половину обсмажених баклажанів, кладемо шар фаршу, потім знову – баклажани і фарш. Зверху заливаємо все приготованим соусом.
  9. Духовку розігріваємо до 200оС і запікаємо в ньому баклажани з фаршем протягом 30-35 хвилин.
  10. Готову страву перекладаємо на тарілку, прикрашаємо зверху зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!