Мастава – 5 рецептів узбецького супу з покроковими фото

Мастава – це ситне і наваристое перше блюдо, яке допоможе вам привнести у ваш звичний раціон щось оригінальне і східне. Для готування ви можете використовувати різне м’ясо, птицю і навіть фрикадельки. Для того, щоб після тарілочки супу ви ще довго не відчували почуття голоду, в склад входить білий рис і овочі. Блюдо виходить дуже гармонійним, з прозорим бульйоном і великими шматочками компонентів, які в буквальному сенсі тануть у роті!

Мастава по-узбецьки

Мастава по-узбецьки – це густий і ситний суп, готування якого починається так само, як і плов: нам потрібно приготувати казан і тільки після переходити до всім іншим процесам. Традиційно використовується рис сорту «девзира», але підійде і звичайний довгозерний.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Баранина 1.3 кг
  • Жир курдючний 70 гр.
  • Рис білий 180 гр.
  • Цибуля ріпчаста 3 шт.
  • Помідори 3 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Картопля 1 шт.
  • Баклажан ½ шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Томатна паста 3 ч. л.
  • Олія соняшникова 5 ст. л.
  • Коріандр 1 ч. л.
  • Зіра ½ ч. л.
  • Перець червоний мелений 1 щіпка
  • Перець чорний мелений 2 щіпка
  • Сіль 1 ч. л.
  • Петрушка 4 гілки
  • Кінза 4 гілки
  • Вода 1.5 л

Процес приготування:

  1. Мастава по-узбецьки дуже просто готується в домашніх умовах. Зрізаємо м’ясо з кісток, залишаючи трохи м’якоті на кісточках, нарізаємо курдючний жир.
  2. У казані розігріваємо олію і смажимо курдючний жир до рум’яного кольору, потім шкварки виймаємо і підрум’янюємо кісточки.
  3. Тим часом, через решітку м’ясорубки пропускаємо одну цибулину і м’ясну м’якоть.
  4. Отриманий фарш, посипаємо сіллю і половиною приправ, гарненько вимішуємо і, затягнувши плівкою, ставимо в холодильну камеру.
  5. Залишилися цибулини нарізаємо півкільцями, а моркву і баклажан кубиками середнього розміру.
  6. Томати ошпарюємо і очищаємо від шкірки, нарізаємо м’якоть.
  7. Баклажан складаємо на тарілку і присаливаем, через 15 хвилин промиваємо і віджимаємо від надлишків води.
  8. До кісток закидаємо цибулю і смажимо до світло-коричневого відтінку.
  9. Тепер у вогнетривкий посуд відправляємо томати і морквину, перемішуємо і тушкуємо близько 10-15 хвилин.
  10. За закінчення часу, додаємо кубики очищеної картоплі і баклажана.
  11. Присмачую компоненти спеціями, рубаним часником і перцем, заливаємо водою (приблизно півтора літра), кип’ятимо і проварюємо 15 хвилин.
  12. Далі доповнюємо складу промитої крупою і тушкуємо суп ще 15 хвилин.
  13. Потім в суп закидаємо маленькі фрикадельки з раніше приготовленого фаршу варимо ще 8-10 хвилин і вимикаємо нагрів.
  14. Ароматний суп розливаємо по порційним піали і подаємо до столу. Приємного апетиту!