Покроковий рецепт приготування мусака з баклажанами і рисом
Це вегетаріанський варіант страви. Готовий рис обсмажується разом з цибулею, петрушкою, вином і томатним соком. У форму для запікання шарами викладається запечена картопля з баклажанами і рисом. Все заливається соусом бешамель і запікається в духовці.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Картопля – 500 гр.
- Баклажан – 600 гр.
- Кабачок – 500 гр.
- Масло оливкове – 6 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Рис відварений – 6 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- М’ята сушена – 1 ч. л.
- Вино біле сухе – 5 ст. л.
- томатний Сік – 250 мл
- Молоко – 500 мл
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Сир твердий – 50-80 гр.
Процес приготування:
1. Картопля з баклажанами і кабачками добре миємо й чистимо. Нарізаємо всі часточками 2-3 см в товщину. Деко застеляємо пергаментним папером і змащуємо його 3 столовими ложками оливкової олії. Викладаємо туди овочі і перемішуємо їх руками. Розігріваємо духовку до 200оС і відправляємо туди деко на 20-30 хвилин.
2. На сковороді розігріваємо решту оливкової олії і обсмажуємо на ньому дрібно нарізану цибулю до прозорості. Далі додаємо зварений рис, нарізану зелень петрушки і перемішуємо.
3. Вливаємо до рису біле сухе вино, томатний сік, перемішуємо і тушкуємо на середньому вогні, періодично помішуючи, поки не випарується вся рідина.
4. Приступаємо до приготування соусу бешамель. Для цього у сотейнику розтоплюємо вершкове масло і висипаємо в нього борошно. Перемішуємо і смажимо пару хвилин. Далі поступово вливаємо молоко, не перестаючи помішувати. Варимо соус, поки він не стане густим. Додаємо сіль з перцем за смаком і прибираємо з вогню.
5. За цей час повинні були запектися овочі. Перекладаємо половину у форму для запікання і змащуємо їх соусом.
6. Далі викладаємо шар з рису.
7. Тепер кладемо другу частину овочів.
8. Змащуємо зверху рештою соусом бешамель і посипаємо все натертим на тертці твердим сиром.
9. Розігріваємо духовку до 180оС і запікаємо мусаку протягом 25-30 хвилин. Готову страву розрізаємо на порції, перекладаємо в тарілку і подаємо до столу. Приємного апетиту!