Пиріг з варенням – 10 швидких рецептів на швидку руку в духовці з покроковими фото

Ніжний і ароматний відкритий пиріг з варенням в духовці

Велика кількість горіхів в тесті – головна особливість цього пирога. За рахунок цього воно виходить дуже ніжним, а завдяки гвоздики і кориці тісто буде ароматним і ідеально підійде до начинки з кислого варення. Такий пиріг буде прекрасним компаньйоном до чаю або кави і буде довго зберігатися, в тому числі і в дорозі.

Час готування: 95 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

Для тіста:

  • Цукор-пісок – 115 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Борошно пшеничне – 150 гр.
  • Мигдаль смажений – 100 гр.
  • Фундук смажений – 50 гр.
  • Лимонна цедра – за смаком
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Голівки гвоздики – 4 шт.
  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.

Для начинки:

  • Варення – 350 гр.
  • Крохмаль – 15 гр.
  • Горіхи мелені – 1,5 ч. л.
  • Сік лимонний – 1 ст.

Процес приготування:

1. Висипаємо в миску цукор, натираємо туди цедру і даємо суміші постояти.

2. Змішуємо горіхи і перемелюємо.

3. Кладемо борошно і горіхи в чашу комбайна, додаємо сіль, цукор, корицю і гвоздику.

4. Зверху викладаємо шматочки холодного вершкового масла.

5. Рубаємо суміш в комбайні до стану дрібної крихти. Додаємо жовток і замішуємо тісто. Воно повинно вийти пластичним, але не занадто м’яким.

6. Прибираємо тісто в холодильник мінімум на годину. Чим довше воно там простоїть, тим більше стане ароматним.

7. Приступаємо до начинки. Змішуємо половину варення з крохмалем і доводимо до кипіння.

8. Трохи варимо суміш, додаємо до неї горіхи і варимо ще хвилину, помішуючи. Повністю охолодити.

9. Ділимо тісто навпіл, розгортаємо одну половину в пласт товщиною 2 міліметри і викладаємо у форму. Мажемо дно начинкою.

10. Ділимо тісто ще раз навпіл, одну половину розгортаємо в коло діаметром, що збігається з діаметром форми. Накриваємо колом начинку.

11. Замішуємо другу частину начинки з лимонним соком. Для неї можна використовувати те ж варення, а можна урізноманітнити смак пирога і взяти якесь інше.

12. Намазуємо другий шар начинки. Залишки тіста розкачуємо, ріжемо на смуги і накриваємо сіточкою начинку.

13. Акуратно підрізаємо всі верстви до рівної форми.

14. Випікаємо пиріг при температурі 200 градусів протягом 40-45 хвилин. Перед подачею повністю остуджуємо пиріг. Приємного чаювання!