Ніжний і ароматний відкритий пиріг з варенням в духовці
Велика кількість горіхів в тесті – головна особливість цього пирога. За рахунок цього воно виходить дуже ніжним, а завдяки гвоздики і кориці тісто буде ароматним і ідеально підійде до начинки з кислого варення. Такий пиріг буде прекрасним компаньйоном до чаю або кави і буде довго зберігатися, в тому числі і в дорозі.
Час готування: 95 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
Для тіста:
- Цукор-пісок – 115 гр.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 150 гр.
- Мигдаль смажений – 100 гр.
- Фундук смажений – 50 гр.
- Лимонна цедра – за смаком
- Кориця – 1 ч. л.
- Голівки гвоздики – 4 шт.
- Яєчний жовток – 1 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
Для начинки:
- Варення – 350 гр.
- Крохмаль – 15 гр.
- Горіхи мелені – 1,5 ч. л.
- Сік лимонний – 1 ст.
Процес приготування:
1. Висипаємо в миску цукор, натираємо туди цедру і даємо суміші постояти.
2. Змішуємо горіхи і перемелюємо.
3. Кладемо борошно і горіхи в чашу комбайна, додаємо сіль, цукор, корицю і гвоздику.
4. Зверху викладаємо шматочки холодного вершкового масла.
5. Рубаємо суміш в комбайні до стану дрібної крихти. Додаємо жовток і замішуємо тісто. Воно повинно вийти пластичним, але не занадто м’яким.
6. Прибираємо тісто в холодильник мінімум на годину. Чим довше воно там простоїть, тим більше стане ароматним.
7. Приступаємо до начинки. Змішуємо половину варення з крохмалем і доводимо до кипіння.
8. Трохи варимо суміш, додаємо до неї горіхи і варимо ще хвилину, помішуючи. Повністю охолодити.
9. Ділимо тісто навпіл, розгортаємо одну половину в пласт товщиною 2 міліметри і викладаємо у форму. Мажемо дно начинкою.
10. Ділимо тісто ще раз навпіл, одну половину розгортаємо в коло діаметром, що збігається з діаметром форми. Накриваємо колом начинку.
11. Замішуємо другу частину начинки з лимонним соком. Для неї можна використовувати те ж варення, а можна урізноманітнити смак пирога і взяти якесь інше.
12. Намазуємо другий шар начинки. Залишки тіста розкачуємо, ріжемо на смуги і накриваємо сіточкою начинку.
13. Акуратно підрізаємо всі верстви до рівної форми.
14. Випікаємо пиріг при температурі 200 градусів протягом 40-45 хвилин. Перед подачею повністю остуджуємо пиріг. Приємного чаювання!