Різотто з грибами – 8 рецептів приготування класичного різотто з покроковими фото

Традиційне італійське страви з рису – одне з найулюбленіших у світі. Для нього важливо правильно підібрати сорт рису. Крім того, необхідно домогтися того, щоб крупа придбала кремову текстуру, але не переварити. У поєднанні з грибами виходить страва, гідне опинитися на столі в урочистий момент.

Класичний рецепт різотто з білими грибами

Білі гриби надають різотто неймовірний аромат і смак. При додаванні білого вина і пармезану страва виходить дуже ніжним, апетитним і по-справжньому італійським.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Рис карнаролі 500 гр.
  • Часник 4 зуб.
  • Гриби 500 гр.
  • Біле сухе вино-200 мл
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Олія оливкова 50 мл
  • Бульйон 1.5 л. курячий
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 50 гр.
  • Вершки 100 мл 20%
  • Сіль за смаком
  • Орегано за смаком
  • Базилік свіжий, за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати класичний різотто з грибами? Цибулю і часник нарізати дуже дрібно.
  2. У сотейнику змішуємо вершкове масло, яке потрібно попередньо розм’якшити, додаємо до нього оливкову, і готуємо в отриманій суміші цибулю і часник, поки не набудуть прозорість.
  3. Додаємо в сотейник рис і, постійно помішуючи, тримаємо на слабкому вогні одну-дві хвилини, щоб зернятка просочилися ароматним маслом.
  4. Гриби нарізаємо невеликими кубиками, додаємо до крупі. Обсмажуємо 2-4 хвилини, а потім заливаємо вміст сотейника білим вином. Важливо постійно помішувати рис, щоб не пригорів.
  5. Коли вино випарується, потрібно невеликими порціями вливати бульйон, щоб він тільки покривав рис. Помішуємо і додаємо наступну порцію бульйону лише після того, як попередню повністю вберуть зернятка рису. На цьому етапі потрібно довести страву до смаку, додавши сіль, і тримати на невеликому вогні приблизно 15 хвилин, періодично перевіряючи, щоб зернятка не розварилися повністю, а зберегли в середині стан «аль-денте».
  6. В окремому посуді змішати вершки і натертий пармезан, викласти туди готову страву, даємо йому настоятися кілька хвилин і подаємо, прикрасивши орегано та базиліком.

Як приготувати домашнє різотто з куркою і грибами?

Курку та гриби – ідеальне доповнення різотто. Для приготування цього улюбленого не тільки італійцями страви використовується рис арборіо: круглий і добре разваривающийся. Важливо додавати в рис бульйон невеликими порціями, щоб він встигав усмоктуватися в рисові зернятка і наповнювати їх смаком.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Бульйон курячий – 500 мл
  • Гриби свіжі або сушені (боровики) – 150 гр.
  • Сік лимона – 2 ст. л.
  • Курка варена – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Рис арборіо – 150 гр.
  • Сир твердий – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • Масло вершкове – 2 ст. л.
  • Масло оливкове – для смаження.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Цибулю нарізаємо дуже маленькими кубиками, змішуємо з розчавленим часником і обсмажуємо все разом в розм’якшеному олії.

2. Гриби потрібно нашаткувати невеликими шматочками і покласти до цибулі з часником, щоб всі разом готувалося близько 5-7 хвилин.

3. Філе курки, заздалегідь відварене, подрібнюємо пропорційно грибів і додаємо до них, тримаємо на вогні ще кілька хвилин.

4. В окрему жароміцний посуд вливаємо невелику порцію оливкового масла, всипаємо туди рис і прогріваємо його пару хвилин, щоб він просочився розігрітим рослинним жиром, після, невеликими порціями, будемо вливати в крупу бульйон і постійно заважати. Як тільки бульйон не вбереться, потрібно вливати наступну частину.

5. Через 20 хвилин додаємо в різотто лимонний сік, потім потрібно приправити його сіллю і перцем, всипати піджарку з лука з грибами і курочкою, перемішати крупу і потримати на вогні ще близько 5 хвилин.

6. Страву можна подавати, коли рис стане ніжним, але збереже злегка тверду серцевиною в зернятках. Перед подачею потрібно додати натертий сир і подрібнену петрушку, а потім полити розтопленим вершковим маслом, накрити кришкою і почекати пару хвилин, перш ніж пригощатися. Насолоджуйтесь!

Дуже смачне різотто з грибами у вершковому соусі

Вершковий соус із сиром відмінно доповнює смак різотто. Італійці зазвичай використовують для нього натертий пармезан: він володіє вираженим смаком, але в деяких випадках вершковий соус змішують з сиром з цвіллю, що додає різотто пікантності.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Рис арборіо – 100 гр.
  • Бульйон курячий – 350 мл
  • Печериці свіжі – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Вершки – 200 мл
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Суміш прованських трав – за смаком.

Процес приготування:

1. У сотейнику або глибокій сковороді розтопіть вершкове масло і обсмажте в ньому дрібно нарубані часник з цибулею, щоб вони придбали приємний золотистий відтінок.

2. Нарізані кубиками або скибочками шампіньйони додайте до зажарки і готуйте ще кілька хвилин.

3. Всипте до грибів з цибулею рис і обсмажуйте приблизно одну-дві хвилини, не забуваючи постійно помішувати для більш рівномірного просочення зерняток маслом. Продовжуючи заважати, вливайте невеликими порціями курячий бульйон, додаючи його кожен раз тільки тоді, коли попередня партія повністю випарується. У процесі приготування доведіть блюдо до смаку, додавши сіль і приправи.

4. В окремій жароміцної ємності змішайте тертий сир, вершки і борошно, добре збийте і доведіть соус до кипіння.

5. З’єднайте різотто з соусом, зніміть з вогню, дайте постояти пару хвилин. Подавайте, прикрасивши зеленню.

Покроковий рецепт приготування пісного різотто з грибами

Цей рецепт підходить для тих, хто дотримується посту або не їсть м’яса: у нього входять тільки рослинні інгредієнти і овочевий бульйон. Для тих, хто не дотримується суворого посту, страву можна доповнити тертим сиром.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Рис арборіо – 2/3 склянки
  • Вино сухе біле – 0,5 склянки
  • овочевий Бульйон – 600 мл
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія – для смаження.
  • Гриби свіжі або сушені (гливи, печериці, білі) – 1 склянка
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Сухі гриби замочіть на годину в теплій воді, свіжі – почистіть. Нарізайте підготовлені гриби невеликим кубиком.

2. Цибулю подрібніть і обсмажте з додаванням олії в глибокій сковороді або сотейнику.

3. Додайте до цибулі гриби, злегка підсолити і готуйте пару хвилин.

4. В інший глибокій сковороді розігріте масло з’єднайте з рисом і злегка обсмажте його, щоб він став прозорим, а після, невеликими порціями, вливайте овочевий бульйон, помішуйте, поки рідина не випарується, і додавайте нову порцію.

5. В рис, коли він знайде кремову консистенцію, всипте гриби з цибулею, і все добре перемішайте. Залиште під кришкою на пару хвилин, і подавайте, прикрасивши зеленню. Приємного апетиту!

Різотто з грибами і овочами в домашніх умовах

Це блюдо готується на м’якому овочевому бульйоні. Різотто виходить пісним, не містить інгредієнтів тваринного походження і підходить як для тих, хто не вживає м’ясо, так і дотримуються посту.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Рис круглозернистий – 500 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Селера (стебло) – 1 шт.
  • Перець солодкий – 2 шт.
  • Помідор – 3 шт.
  • Гриби – 300 гр.
  • Спеції (орегано, базилік) – за смаком.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Спочатку приготуйте овочевий бульйон: 1,5 л води зваріть крупнонарезанную цибулину, селеру і моркву. Кип’ятіть на повільному вогні близько 20 хвилин, а потім процідіть.

2. Решту моркви з цибулею потрібно нарізати досить дрібним кубиком, а після цього обсмажте овочі в глибокій сковороді або сотейнику.

3. Томати і перець подрібніть, додайте до морквяно-цибулевої засмажки.

4. Гриби, нарізані кубиками, висипати до овочів і продовжувати готувати, помішуючи.

5. В інший жароміцної посуді прогрійте рис в невеликій кількості олії, дайте йому просочитися рослинним жиром і не забувайте весь час помішувати.

6. Рис потрібно акуратно перекласти до овочів і порційно додавати бульйон з овочів, перемішуючи, поки рідина не вбереться, а потім підливати нову частину бульйону.

7. За пару хвилин до того, як крупа буде готова (а рис повинен бути ніжним по консистенції, але аль-денте в самій середині зерняток), додати в різотто перець, сіль і нарізану петрушку. Перемішати і подавати гарячим.

Простий і смачний рецепт різотто з сиром і грибами

Даний різотто повинно представляти собою кремоподібну рисову масу з різними добавками. В даному випадку – з печерицями і пармезаном. Суміш пряних трав додасть страві нотку справжнього італійського смаку.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 1.

Склад:

  • Рис арборіо – 100 гр.
  • Печериці – 300 гр.
  • Сир пармезан – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 30 гр.
  • Часник – 30 гр.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Вершки – 50 гр.
  • Вино біле сухе – 30 гр.
  • Суміш пряних трав (орегано, базилік, шавлія, м’ята) – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Бульйон курячий або овочевий – 2 склянки

Процес приготування:

1. Цибуля, часник печериці очистити і нарізати дуже дрібними кубиками.

2. У маслі в глибокій сковороді протягом декількох хвилин обсмажити цибулю з часником, потім додати гриби, а після – рис. Готувати, поки овочі не зарум’яняться, а рис не стане прозорим.

3. У сотейнику змішати вино, вершки і натертий пармезан.

4. Рис з грибами розбавляти маленькими порціями бульйону, вмішуючи його поступово, щоб попередня порція встигала випаруватися. В кінці, коли рис стане ніжним і тане, посолити різотто і додати суміш пряних трав.

5. Змішати різотто з сирно-вершковим соусом і дати настоятися кілька хвилин, а після подавати. Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт італійського різотто з печерицями

Завдяки шафрану, різотто по цьому рецепту виходить золотистим і апетитним. Сухе вино надає рісу приємну кислинку, а масло робить його смак насичено-вершковим. Пальчики оближеш!

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 1.

Склад:

  • Рис арборіо – 300 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вино сухе біле – 200 мл
  • Бульйон курячий – 1 л
  • Печериці – 300 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Шафран – ¼ ч. л.
  • Зелень – за смаком.
  • Сир твердий тертий – за смаком.

Процес приготування:

1. Цибулю дрібно порубати, розтопити в сотейнику вершкове масло і готувати до появи характерного приємного запаху смаженого лука.

2. Печериці нашаткувати кубиками і додати до цибулі, тримати в маслі, поки не випарується рідина, яка буде виділятися з свіжих грибів.

3. Всипати до печерицям з цибулею рис, добре перемішати, щоб зернятка просочилися маслом і стали прозорими. Налити в сотейник вино і випарувати його повністю, періодично помішуючи рис з грибами.

4. Після цього маленькими порціями вливати бульйон, щоб він повністю вбирався в рис, а потім додавати нову частину рідини. Посолити при необхідності.

5. В кінці приготування повинен вийти ніжний, що тане в роті рис, зі злегка щільною серединкою зерняток – аль денте. Подавати порційно, прикрасивши зеленню і тертим сиром.

Як швидко і смачно приготувати різотто з грибами в мультиварці?

Різотто – блюдо, яке вимагає особливої вправності, тому що потрібно постійно помішувати рис, поки він просочується бульйоном, вином або водою. Однак для тих, хто хоче спробувати це вишукане блюдо, але не має часу або потрібними навичками, підходить рецепт приготування в мультиварці – швидко і просто.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Рис круглозернистий – 2 склянки
  • Вода – 3 склянки
  • Вино біле сухе – 1 склянка
  • Гриби свіжі – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сир пармезан – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень рубана – для прикраси.

Процес приготування:

1. Поросяти, ягняти цибулю і гриби покласти в розігріте рослинне масло в сотейник і злегка підрум’янити.

2. Перекласти піджарку в мультиварку.

3. Рис арборіо або інший круглозернистий промити і висипати до цибульно-грибної суміші.

4. У чашу покласти потрібну кількість солі, додати вино з водою, все добре перемішати і готувати в режимі «плов» 20-30 хвилин.

5. Коли пристрій подасть сигнал, додати до рису вершкове масло і продовжувати готувати в режимі «Підігрів» близько 10 хвилин.

6. До різотто додати тертий сир, швидко перемішати і відразу ж подавати, прикрасивши зеленню.