Рисова каша з гарбузом – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Поєднання рису і гарбуза не тільки смачне, але і корисне за рахунок вдалої комбінації вітамінів і мінералів. Крім цього, вуглеводна крупа з овочевою клітковиною дає тривале відчуття ситості – такі каші відмінно підійдуть на легкий сніданок або вечерю.

Рисова каша з гарбузом на воді в каструлі

Якщо ви не любите або не можете вживати в їжу молоко, така каша може вдало вписатися у ваш раціон. Варимо крупу на воді, окремо развариваем гарбуз, об’єднуємо обидва інгредієнта і проварюємо разом. Страва також відмінно підходить для дитячого столу. З солодкими сортами гарбуза каша, звичайно, буде смачніше. Проте недостатньо солодку м’якоть завжди можна компенсувати додаванням цукру або меду.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Гарбуз 500 гр.
  • Рис білий-1 склянка
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Мед 1 ст. л.
  • Сіль 1 щіпка
  • Масло вершкове для подачі

Процес приготування:

  1. Як зварити рисову кашу з гарбузом? Рис ретельно промиваємо в декількох водах, поки зерна не стануть напівпрозорими. Поміщаємо промиту крупу в каструлю, заливаємо двома склянками води і ставимо на плиту. Чекаємо закипання, підсолюємо, перемішуємо і варимо до готовності. Орієнтовний час варіння – двадцять хвилин.
  2. гарбуз Очищаємо від шкірки і насіння, промиваємо й обсушуємо м’якоть. Нарізаємо її шматочками. Поміщаємо гарбуз в окрему каструлю, заливаємо водою в такій кількості, щоб вона покрила її. Доводимо вміст каструлі до кипіння і варимо гарбуз до м’якості. Після варіння воду зливаємо, а розварену м’якоть тиснемо виделкою. Можна домогтися пюреобразного стану, а можна залишити масу з шматочками – робіть, як більше подобається.
  3. Гарбузову масу викладаємо до готового рису, кладемо цукор або мед, перемішуємо, накриваємо кришкою, закутуємо у що-небудь тепле і залишаємо на п’ять хвилин, щоб смаки об’єдналися.
  4. Готову кашу розкладаємо по тарілках, додаємо шматочок вершкового масла за бажанням і подаємо до столу в гарячому вигляді. Додатково можна прикрасити порції свіжими ягодами, шматочками фруктів, варенням, горішками.

Приємного апетиту!

Рисова каша з гарбузом на молоко в каструлі на плиті

Ніжна, тануча у роті, із солодко-молочним смаком, ця яскрава каша сподобається і дорослим, і дітям. Варити її краще в товстостінній каструлі, щоб маса не пригоріла. Гарбуз вибираємо яскравого кольору, щільну, з солодкою м’якоттю – саме з такою гарбузом каша вийде ідеальним.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 350 гр.
  • Рис – 2 склянки
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Молоко – 1,5 л.
  • Сіль – щіпка.
  • Масло вершкове – 80 гр.

Процес приготування:

1. Гарбуз очищаємо від шкірки і насіння, промиваємо, обсушуємо м’якоть і нарізаємо його невеликими шматочками. У каструлю з товстими стінками наливаємо молоко і опускаємо в нього підготовлену гарбуз, ставимо на плиту.

2. Чекаємо закипання і варимо гарбуз до м’якості протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Після варіння гарячу гарбуз розминаємо товкачем або пюрируем блендером.

3. Додаємо в молочно-гарбузову масу сіль і цукор, перемішуємо.

4. Рис кладемо в ємність і промиваємо в 6-7 разів до прозорої води.

5. Викладаємо промитий рис у гарбузово-молочну масу, перемішуємо, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні протягом 20-30 хвилин.

6. Готову гарячу кашу розкладаємо по порційних тарілках, додаємо вершкове масло за бажанням і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Як зварити рисову кашу на молоці з гарбузом в мультиварці Редмонд?

Мультиварка – ідеальний прилад для приготування каш. Стежити за процесом приготування не потрібно, пригорання не станеться, маса вийде добре розвареною і ніжною.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 500 гр.
  • Рис – 160 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Молоко – 320 мл
  • Вода – 150 мл
  • Сіль – щіпка.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Мед – за смаком.
  • Кориця – за смаком.

Процес приготування:

1. Гарбуз очищаємо від шкірки і насіння. М’якоть ріжемо на кубики.

2. Поміщаємо гарбуз в чашу мультиварки, додаємо воду, сіль і вершкове масло. Ставимо режим «Випічка» на двадцять п’ять хвилин. Шматочки овоча повинні добре розм’якнути.

3. Після закінчення часу програми додаємо промитий рис, сіль і цукор.

4. Вливаємо молоко, перемішуємо. Закриваємо кришку і встановлюємо режим «Молочна каша».

5. По завершенні часу програми відкриваємо прилад і пробуємо готову кашу. При подачі додатково поливаємо медом, посипаємо корицею, кладемо вершкове масло.

Приємного апетиту!

Рисова каша на молоці з гарбузом в горщику в духовці

В горщиках будь-яке блюдо стає цікавіше, апетитніше і «домашнє». Каша – не виняток. Всього-то й потрібно, що інгредієнти скласти в горщик і відправити готуватися в духовку.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 300 гр.
  • Рис – 300 гр.
  • Цукор – за смаком.
  • Молоко – 600 мл
  • Масло рослинне – 40 мл
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо необхідні продукти. З гарбуза зрізаємо шкірку і видаляємо насіння.

2. М’якоть гарбуза ріжемо на кубики невеликого розміру.

3. Рис промиваємо в холодній проточній воді.

4. У порційні горщики покласти промитий рис, на нього кладемо шматочки гарбуза. Додаємо сіль та цукровий пісок за смаком. Вливаємо олію. Заливаємо все гарячим молоком – вона повинна покривати рис з гарбузом на півтора сантиметра. Закриваємо кришками. Ставимо горщики в духовку, розігріту до 180 градусів, і готуємо кашу тридцять-сорок хвилин. При готуванні молоко буде «тікати» з горщиків, тому краще помістити під них плоский піддон. При необхідності в горщики доливаємо молоко. Готову кашу в горщиках дістаємо з духовки, перемішуємо і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Швидка каша з рису з замороженої гарбузом

Смачну кашу з гарбузом можна приготувати не тільки зі свіжої сировини. Відмінно підходить і заморожена гарбуз – на смак готової страви факт заморозки ніяк не позначається.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 350 гр.
  • Рис – 300 гр.
  • Цукор – 2-4 ст. л.
  • Молоко – 500 мл
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Вода – 500 мл

Процес приготування:

1. Рис промиваємо в декількох водах. Гарбузі даємо розморозитися, рідина після розморожування зливаємо.

2. У каструлю покласти промитий рис, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Варимо десять-п’ятнадцять хвилин, поки вся рідина не вбереться.

3. Додаємо в каструлю молоко, нарізану шматочками гарбуз. Солимо й додаємо цукровий пісок за смаком. Перемішуємо, доводимо до кипіння.

4. Варимо кашу з гарбузом ще двадцять-тридцять хвилин, не забуваючи періодично помішувати, щоб не пригоріла. Рис повинен стати м’яким, а шматочки гарбуза – практично повністю розваритися.

5. Готову кашу подаємо на стіл в порційних тарілках, додавши шматочок вершкового масла.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт рисово-пшоняної каші з гарбузом

Цю кашу пропонуємо спочатку довести до напівготовності на плиті, а далі відправити в духовку: крупи добре распарятся, гарбуз повністю розм’якшиться. Каша вийде, як з печі – дуже смачно!

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 300 гр.
  • Рис – 1/2 склянки
  • Пшоно – 1/2 склянки
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Молоко – 3 склянки
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Рис і пшоно добре промиваємо в проточній воді. Замочуємо крупи на двадцять хвилин перед варінням.

2. Гарбуз очистимо від шкірки і насіння, нарізаємо дрібними шматочками. Як варіант, можна натерти на крупній тертці.

3. У каструлю наливаємо молоко, нагріваємо до кипіння і опускаємо подрібнену гарбуз. Проварюємо п’ять-шість хвилин.

4. Замочені рис з пшоном ще раз промиваємо і опускаємо в молоко з гарбузом. Додаємо сіль і цукор, перемішуємо. Варимо все разом вісім-десять хвилин.

5. Напівготову кашу покласти в горщик, зверху кладемо вершкове масло, закриваємо кришкою. Поміщаємо горщик з кашею в духовку, розігріту до 220 градусів. Готуємо тридцять хвилин.

6. Готову кашу подаємо на стіл в порційних тарілках, додавши за смаком ще вершкового масла.

Приємного апетиту!

Як зварити рисову кашу з гарбузом та яблуками?

Кашею з гарбузом нікого не здивуєш, різні варіанти рисових, пшенных, манних каш з цим овочем господині готують досить часто. А що, якщо додати яблуко? З ним з’являється невелика кислинка і легкий фруктовий аромат. Каша виходить цікавіше за смаком.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 600 гр.
  • Рис – 100 гр.
  • Яблуко – 150 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Молоко – 150 мл
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

1. Гарбуз звільняємо від шкірки і насіння, м’якоть ріжемо на невеликі шматочки. Поміщаємо в товстостінну каструлю.

2. Яблука промиваємо, очищаємо від насіннєвої коробочки і шкірки, нарізаємо шматочками аналогічно гарбузі і також поміщаємо в каструлю.

3. Рис промиваємо у воді. Висипаємо крупу в каструлю до гарбуза і яблук. Вливаємо воду, ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і варимо до м’якості рису і гарбуза. Не забуваємо помішувати.

4. Розминаємо товкачиком всі разом в пюре.

5. У каструлю до отриманої масі вливаємо молоко, додаємо сіль і цукор. Варимо до загустіння. В кінці варіння додаємо вершкове масло.

6. Готову кашу подаємо в гарячому вигляді. Хороша вона на сніданок, полуденок або легкий вечерю.

Приємного апетиту!

Дуже смачна каша з рису з гарбузом і родзинками

Додавання гарбуза і родзинок істотно змінює звичну рисову кашу – страва стає яскравішим, солодше, соковитіше і ароматні. Приготуємо не просто кашу: після варіння розкладаємо масу по невеликих порційних формочках і запікаємо її в духовці. Зверху зарум’яниться легка скоринка, а всередині каша буде ніжною і м’якою.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 300 гр.
  • Рис – 200 гр.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Молоко – 2 склянки
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Родзинки – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. З гарбуза зрізаємо шкірку, видаляємо насіння. Очищену м’якоть нарізаємо маленькими шматочками.

2. У каструлю наливаємо молоко (один стакан), викладаємо в нього промитий рис. Доводимо молоко з рисом до кипіння, солимо за смаком, додаємо цукор і варимо крупу до готовності.

3. Шматочки гарбуза викладаємо в сотейник, присипаємо цукром.

4. Заливаємо гарбуз рештою молоком і ставимо сковороду на плиту. Доводимо до кипіння і проварюємо, поки гарбуз не стане м’якою.

5. Тепер змішуємо проварену в молоці гарбуз і готовий рис.

6. Додаємо вершкове масло.

7. Кладемо промитий і обсушенный родзинки.

8. Перемішуємо всі разом. Розкладаємо кашу по порційних формочках.

9. Поміщаємо формочки з кашею в духовку, розігріту до 70 градусів. Готуємо двадцять хвилин. Готову кашу подаємо на стіл в порційних формочках в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!