Салат з баклажанами – 10 простих і смачних рецептів з покроковими фото

Салат з баклажанами — це закуска на всі випадки життя. Рецепти максимально прості. Для втілення салатів потрібно мінімум доступних інгредієнтів і трохи часу. Страви завжди виходять яскравими і поживними. Урізноманітнити раціон з легкістю можна з цією добіркою. Кожен знайде щось нове і цікаве для себе. Беріть на замітку, готуйте і насолоджуйтеся!

Салат зі смажених баклажанів з помідорами

Салат зі смажених баклажанів з помідорами не обтяжить навіть дуже зайняту господиню. Закуска виглядає ошатно і підходить для зустрічі гостей. Смачно, недорого і швидко! При цьому сам процес не вимагає спеціальних навичок. З рецептом впорається кожен! А ідеальне поєднання овочів нікого не залишить без емоцій і яскравих вражень!

Інгредієнти на
2 порц.

  • Баклажан 2 шт.
  • Помідори 2 шт.
  • Зелень 1 пучок
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Масло рослинне для смаження і заправки
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Підготуємо продукти за списком.
  2. Обполіскуємо баклажани, обрізаємо з двох сторін і ріжемо на частини, як показано на фото. Вибираємо молоді плоди, які не потребують додаткової підготовки. Їх не потрібно засипати сіллю, щоб позбутися гіркоти.
  3. З лука прибираємо лушпиння і нарізаємо довільно.
  4. Нарізану цибулю перекладаємо в розпечену з олією сковорідку. Обсмажуємо до м’якості.
  5. Окремо обсмажуємо баклажани.
  6. Готуємо овочі, зрідка помішуючи. Додаємо сіль.
  7. До баклажанів перекладаємо припущений цибулю і готуємо пару хвилин.
  8. Овочеву обжарку перекладаємо в чашу.
  9. Промиваємо помідори, ділимо на шматочки і вивантажуємо до смажених овочів.
  10. Промиту петрушку подрібнюємо і відправляємо до компонентів.
  11. Поливаємо олією, досолює і розмішуємо салат. За бажанням додаємо інші прянощі. Подаємо до столу. Приємного апетиту!

Салат з хрусткими баклажанами

Салат з хрусткими баклажанами – оригінальна закуска з прекрасним ароматом. Від одного тільки запаху хочеться спробувати кулінарний шедевр. Приготування не забере багато часу, а гості будуть приємно здивовані. Прості інгредієнти за лічені хвилини перетворюються на чудове частування.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4

Склад:

  • Баклажани – 200 гр.
  • Помідори – 300 гр.
  • Петрушка – 50 гр.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Масло рослинне – 200 мл
  • Соєвий соус – 2 ст. л.
  • Перець чорний – 1 ч. л.
  • Крохмаль – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Перевіряємо наявність продуктів для апетитного салату. Вибираємо молоді і стиглі плоди.

Крок 2. Готуємо «синенькі». Обполіскуємо під краном, обрізаємо кінці. Ріжемо на досить великі на четвертинки. Для впевненості в тому, що баклажани не гірчать, посипаємо їх сіллю і залишаємо. Коли виділиться волога, обполіскуємо і витираємо серветками.

Крок 3. У пакет насипаємо крохмаль (кукурудзяний або картопляний), викладаємо підготовлені овочі. Закручуємо і струшуємо, щоб запанірувати баклажани.

Крок 4. У високу каструлю наливаємо олію і доводимо до кипіння. По черзі смажимо баклажани, а потім видаляємо зайву олію, викладаючи на паперові рушники.

Крок 5. Стиглі помідори обполіскуємо, витираємо рушником, видаляємо плодоніжки і ріжемо часточками. Перекладаємо в салатник.

Крок 6. Додаємо хрусткі баклажани.

Крок 7. Подрібнюємо попередньо вимиту петрушку і перекладаємо до решти інгредієнтів.

Крок 8. Окремо змішуємо соєвий соус, чорний перець і рубаний часник.

Крок 9. Заливаємо компоненти заправкою і розмішуємо так, щоб не пошкодити інгредієнти.

Крок 10. Подаємо відразу ж після приготування, щоб баклажани залишалися хрусткими. Приємного апетиту!

Салат з баклажанів, солодкого перцю та помідорів

Салат з баклажанів, солодкого перцю та помідорів нагадує про літо своїми соковитими фарбами. Якщо є баклажани, ви без праці нагодуйте сімейство. Закуска виходить ситним і красивою. Овочеве розмаїття піднімає настрій і підвищує апетит. Салат презентують окремо або додатково до основного частування.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2-3 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Овочевий набір промиваємо і позбавляємося від вологи звичним способом (даємо обсохнути або протираємо паперовими рушниками).

Крок 2. «Синенькі» нарізаємо не дуже товстими п’ятаками (до 1 см).

Крок 3. Перекладаємо їх в об’ємну чашу і солимо. Перемішуємо і ставимо в сторону на 20 хвилин. Після чого промиваємо під краном і злегка вичавлюємо.

Крок 4. Нагріваємо в сковороді олію. Розкладаємо «синенькі». Смажимо на помірному полум’я до рум’яності. Після чого прибираємо зі сковорідки.

Крок 5. Соковитий перець звільняємо від серцевини і ріжемо півкільцями. Для контрастності використовуємо різнокольорові плоди.

Крок 6. Томати ділимо на часточки.

Крок 7. З цибулини видаляємо лушпиння і тонко нарізаємо півкільцями.

Крок 8. Промиту зелень рубаємо. Використовуємо ту, яка подобається.

Крок 9. Підготовлені компоненти перекладаємо в салатник.

Крок 10. Приправляємо спеціями за смаком. Присмачую рослинним маслом. Розмішуємо.

Крок 11. Подаємо соковите частування. Приємного апетиту!

Теплий салат з баклажанів

Теплий салат з баклажанів ідеальний для святкової подачі. Закуска має привабливий зовнішній вигляд і апетитний аромат. Приготування страви не стане для вас складністю. Все елементарно. Готують салат незадовго до подачі, щоб виправдати назву «теплий». Хоча і в охолодженому вигляді закуска не перестає бути смачною. Інгредієнти гідно поєднуються з запашної заправкою.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 шт.
  • Яловичина – 300 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Соєвий соус – 1 ст. л.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Дістаємо м’ясо з морозилки і даємо відтанути. Або використовуємо свіжу яловичину.

Крок 2. Промиті баклажани ріжемо брусочками. Солимо і чекаємо, поки виділиться волога. Процедура потрібна для того, щоб позбутися від характерної гіркоти.

Крок 3. Яловичину ріжемо тонкими смужками і смажимо на розпеченій сковорідці з олією. Не забуваємо розмішувати, щоб не пересушити м’ясо.

Крок 4. До рум’яної яловичині вивантажуємо «синенькі», попередньо промокнувши вологу серветками.

Крок 5. Очищену морквину тремо на «корейської» тертці і перекладаємо в сковорідку.

Крок 6. Яскравий перець обполіскуємо, прибираємо нутрощі і ріжемо півкільцями. Відправляємо до решти інгредієнтів і смажимо. Обжарка повинна бути швидкою, щоб овочі зберегли «хрусткость».

Крок 7. Відміряємо компоненти для заправки.

Крок 8. З’єднуємо рубаний часник з оливковою олією і соєвим соусом. Видавлюємо лимонний сік і балансуємо смак цукровим піском. Додаємо подрібнену зелень і солимо. Перемішуємо.

Крок 9. Заливаємо теплу закуску соусом, розмішуємо і розкладаємо по порціях.

Крок 10. Прикрашаємо петрушкою. Якщо подобається кінза базилік, додаємо.

Крок 11. Їмо салат, поки не охолов, і отримуємо задоволення. Насолоджуємося красою подачі. Приємного апетиту!

Салат з баклажанів по-корейськи

Салат з баклажанів по-корейськи простий у виконанні, але зі своїми невеликими нюансами. Рецепт швидкий, але готової закуски потрібно настоятися, щоб як слід просочитися спеціями і промаринуватися. Пікантна закуска порадує цінителів східної кухні. При бажанні кількість спецій можна відрегулювати, спираючись на власний смак.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4

Склад:

  • Баклажани – 500 гр.
  • Кунжут – 1 ст. л.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Соєвий соус – 2-3 ст. л.
  • Коріандр – 0,5-1 ч. л.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Часник – 3-6 зубчиків.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Винний оцет – 4 ст. л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. «Синенькі» промиваємо водою під краном, обрізаємо плодоніжку. Ріжемо брусками і складаємо в контейнер. Присипаємо сіллю, щоб прибрати гіркоту. Через час зливаємо виділилася рідина і промиваємо в проточній воді. Прибираємо вологу серветками. Молоді плоди не потребують попередньої обробки.

Крок 2. Розігріваємо сковорідку, наливаємо олію і смажимо підготовлені «синенькі» до готовності.

Крок 3. Промитий солодкий перець очищаємо від насіння і перегородок. Для краси беремо перець різного кольору. Ріжемо довгими смужками.

Крок 4. З морквини знімаємо шкірку (для зручності беремо економку) і нарізаємо соломкою або трьом на «корейської» тертці.

Крок 5. Очищаємо часник, промиваємо і подрібнюємо ножем (тремо на тертці або пропускаємо через землянку).

Крок 6. Промиту петрушку теж подрібнюємо. Якщо подобається інша зелень, замінюємо.

Крок 7. На сухій сковороді підрум’янюємо кунжутне насіння.

Крок 8. Перетираємо коріандр. Спеції використовуємо за смаком, за бажанням додаємо інші прянощі.

Крок 9. У салатнику об’єднуємо підготовлені інгредієнти. Присмачую винним оцтом і цукровим піском. Розмішуємо і ставимо на ніч у холодильну камеру. Вранці дістаємо і можна їсти. Приємного апетиту!

Салат з баклажанів з солодким соусом

Салат з баклажанів з солодким соусом – закуска з східними нотками. Готується максимально легко і швидко. Соус надає інгредієнтів оригінальну родзинку. Страва виглядає дуже красиво. Побачивши на столі закуску, рука так і тягнеться скуштувати ошатне частування.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Помідори черрі – 10 шт.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Кукурудзяний крохмаль – 5 ст. л.
  • Соєвий соус – 1 ст. л.
  • Соус чилі солодкий – 2 ст. л.
  • Кінза свіжа – 1 пучок.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Промиті помідори ділимо на четвертинки. Очищені часникові зубчики тиснемо ножем.

Крок 2. Роздавлений часник подрібнюємо (можна використовувати прес). Те ж саме проробляємо з промитої кінзою.

Крок 3. Обполіскуємо баклажани, прибираємо хвостики і ріжемо досить великими шматочками.

Крок 4. «Синенькі» перекладаємо в солону воду. Витримуємо 5 хвилин і виливаємо рідина. Витираємо вологу серветками.

Крок 5. У ємність насипаємо кукурудзяний крохмаль (картопляний той же підійде) і обвалюємо в ньому баклажани. Паніровка зробить закуску менш жирною.

Крок 6. У глибоку ємність наливаємо олію і кип’ятимо. По черзі відправляємо баклажани в киплячу олію і смажимо до рум’яного кольору.

Крок 7. Витягуємо рум’яні баклажани, складаємо на паперовий рушник.

Крок 8. Змішуємо компоненти для заливки – рубаний часник і зелень, солодкий соус чилі і соєвий соус. Насипаємо перець і розмішуємо. За бажанням додаємо інші спеції.

Крок 9. З’єднуємо складові. У салатник перекладаємо хрусткі баклажани, солодкі черрі і поливаємо заправкою. Розмішуємо.

Крок 10. Розкладаємо по порціях і презентуємо гостям. Їмо відразу, поки баклажани хрусткі. Приємного апетиту!

Салат з запечених баклажанів з сиром і кедровими горішками

Салат з запечених баклажанів з сиром і кедровими горішками підкорить всіх, хто любить експериментувати з продуктами і пробувати нове. Салат володіє шикарним зовнішнім виглядом, а маринад робить закуску оригінальною. Для салату використовують компоненти не зовсім бюджетні, але використовуване кількість не вдарить по кишені. Подача виглядає цікаво і незвично. Закуска заслуговує того, щоб бути присутнім на урочистому заході.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Рукола – 2 жмені.
  • Фета – 100 гр.
  • Кедрові горішки – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
  • Перець чилі мелений – за смаком.
  • Паприка мелена – 2 ч. л.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Олія оливкова (для маринаду і подачі) – 3 ст. л.
  • Мед – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Об’єднуємо чилі і паприку. Солимо і перчимо. Заливаємо оцтом і розмішуємо. Додаємо мед і 2 ложки оливкиового олії. Ще раз збовтуємо до однорідності. Довільно ріжемо промиті баклажани. Занурюємо в маринад і щедро купаємо. Деко вистилаємо папером для випічки, розкладаємо мариновані часточки. Запікаємо в духовій шафі 20 хвилин при 180°.

Крок 2. Рубаємо очищений часник або подрібнюємо через часникодавку. Гарячі баклажани перекладаємо в сковорідку і засипаємо рубаним часником. Повертаємо підрум’янитися на 5 хвилин. Після чого охолодити. Замість свіжого часнику допустимо використовувати суху спецію, насипавши відразу в маринад.

Крок 3. Рукколу перебираємо, видаляємо підв’ялі листочки, промиваємо, висушуємо рушником і розкладаємо на блюді для складання закуски. Рукколу за бажанням міняємо листям салату (айсберг, ромен, крес-салат або салатний мікс) або навіть пекінською капустою. Експериментувати не заборонено.

Крок 4. Підсушуємо кедрові горішки на гарячій сковорідці при невеликій температурі, помішуючи, щоб досягти рівномірної прожарювання. Хрусткі горіхи додадуть незабутній смак і вишуканість закуски.

Крок 5. Запечені «синенькі» викладаємо на рукколу. Зверху розкладаємо шматочки фети, попередньо подрібнивши руками. Фету при бажанні замінюємо іншим сиром. Пармезан у рецепті теж буде ідеальний. Прикрашаємо смаженими горішками. Збризкуємо оливковою олією. За бажанням присмачую спеціями. Приємного апетиту!

Салат з баклажанів з помідорами і кінзою

Салат з баклажанів з помідорами і кінзою підходить для швидкого і ситного перекусу або легкого вечері. Закуску заправляють майонезом, але при бажанні в якості заправки використовують сметану, натуральний йогурт. Кінза надає частування свіжість і літній аромат.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Склад:

  • Баклажани – 300 гр.
  • Філе куряче варене – 200 гр.
  • Помідори – 150 гр.
  • Кінза – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – щіпка.
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Майонез – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Баклажани промиваємо під краном, за своїм розсудом знімаємо шкірку, ріжемо довільно. Смажимо на гарячій сковорідці, змащеній олією. Помішуємо, щоб овоч рівномірно зарум’яниться. Перекладаємо в салатник.

Крок 2. Промиті помідори ріжемо шматочками такого ж розміру. Вибираємо м’ясисті, солодкі сорти. Відправляємо до баклажанів.

Крок 3. Зварену курку розбираємо на волокна або ріжемо. Вивантажуємо до овочів. При бажанні використовуємо копчене куряче м’ясо. У цьому випадку закуска придбає новий цікавий смак.

Крок 4. Приправляємо сіллю і перцем, за бажанням додаємо інші спеції. Посипаємо попередньо промитої і рубаною кінзою.

Крок 5. Присмачую майонезом або іншим соусом за бажанням.

Крок 6. Розмішуємо, розкладаємо по порціях і їмо. Приємного апетиту!

Салат з баклажанів по-грузинськи

Салат з баклажанів по-грузинськи – яскраве і барвисте частування. Аромат закуски і поєднання овочів доставить непередаване задоволення. Простий рецепт займає мінімум часу, приготувати його зможе кожен. Грузинський салат ідеальний для повсякденного вживання і для особливих подій.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Помідори черрі – 6-10 шт.
  • Зелень (кріп, петрушка) – 0,5 пучка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.
  • Базилік – 4-5 гілочок.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5-1 шт.
  • Часник – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Овочевий набір, петрушку, кріп і гілочки базиліка споліскують під краном. Зелень підійде будь-яка. Кладемо те, що є в наявності. Чим більше зелені, тим яскравіше і насиченіший смак.

Крок 2. Баклажани ріжемо половинками і посипаємо сіллю. Чекаємо, коли виділиться волога.

Крок 3. Черрі ріжемо на часточки. Перець звільняємо від нутрощів і нарізаємо соломкою. Цибуля позбавляємо від лушпиння і подрібнюємо. Спосіб нарізки вибираємо самостійно. Кількість цибулі регулюємо за смаком. Для яскравості можна взяти фіолетовий цибулю.

Крок 4. Очищений часник, промиту петрушку і кріп дрібно рубаємо, наскільки це можливо. Часник використовуємо за бажанням. При необхідності замінюємо гранульованої спецією. На свій розсуд і для любителів пікантних закусок додаємо гострий стручковий перець.

Крок 5. З баклажанів зливаємо рідину, змиваємо сіль і прибираємо вологу серветками. Гріємо сковорідку, наливаємо олію. Розкладаємо баклажани і зарумяниваем з обох сторін. Надлишки масла прибираємо серветками.

Крок 6. Всю нарізку об’єднуємо в салатнику. Присмачую маслом (рафінованим або з запахом за бажанням). Посипаємо сіллю і перцем, додаємо хмелі-сунелі і листочки базиліка. Розмішуємо.

Крок 7. Розкладаємо порційно або презентуємо в загальному блюді. Черрі і солодкий перець рекомендується використовувати різних кольорів, щоб урізноманітнити блюдо, зробити яскравішим і наповнити закуску соковитими літніми фарбами. Приємного апетиту!

Салат з баклажанів з цибулею і яйцем

Салат з баклажанів з цибулею і яйцем – проста і дуже смачна закуска. Страва готується за короткий час, що є перевагою при виборі рецепта. Звичайні продукти в сукупності представляють чудове частування, ідеальне для гучних подій і тихих вечорів.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйця курячі – 2-3 шт.
  • Оцет столовий 6% – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Майонез – 2-3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Яйця поміщаємо в каструлю і наливаємо воду. Ставимо на плиту і варимо круто. Після чого знімаємо з плити і охолоджуємо. Дістаємо інші компоненти.

Крок 2. Вимиті «синенькі» рубаємо брусками. Солимо, перемішуємо і відставляємо в сторону. Сіль витягне гіркоту. Молоді плоди не гірчать.

Крок 3. Очищений цибулю тонко нарізаємо (півкільцями або кільцями – без різниці). Промиваємо гарячою водою і наливаємо оцет. Залишаємо маринуватися.

Крок 4. З баклажанів змиваємо сіль і витираємо вологу паперовими рушниками. Смажимо на розпеченій сковорідці, промазаної маслом. Перекладаємо в салатник.

Крок 5. Моркву очищаємо і подрібнюємо теркою. Додаємо в салатник. В якості експерименту допускається взяти готову «корейську» морквину. Виходить оригінально. З лука зливаємо маринад і відправляємо до інгредієнтів. Видаляємо шкаралупу з варених круто яєць, довільно ріжемо і викладаємо до складових.

Крок 6. Солимо і перчимо. За бажанням насипаємо інші спеції. Приміром, сухий часник, якщо подобається. Присмачую майонезом.

Крок 7. Розмішуємо і даємо настоятися.

Крок 8. Насолоджуємося закускою. Приємного апетиту!