Шаньга – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Шаньги на молоці з картоплею в духовці

Шаньга – це традиційне блюдо народів Півночі, що вже дуже нагадує звичну для нас ватрушку з сиром, тільки ось головна відмінність, це як раз-таки начинка: у шаньги вона, як правило, складається з товченої картоплі з додаванням курячих яєць і вершкового масла.

Час готування – 2 ч. 55 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 15 шт.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 450 гр.
  • Молоко – 250 мл
  • Дріжджі (сухі) – 11 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Масло вершкове (розтоплене) – 50 гр.

Для начинки:

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Гриби – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйця – 2 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Для змазування:

  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо опару: змішуємо молоко, підігріте до 40 градусів з сухими дріжджами і цукровим піском.

Крок 2. Коли дріжджі активуються (близько 15-20 хвилин), додаємо сметану, розтоплене вершкове масло і сіль – перемішуємо і підсипаємо борошно, яку заздалегідь необхідно просіяти.

Крок 3. Сухими руками замішуємо м’яке потливое тісто. Накриваємо посуд рушником і ставимо в тепле місце на 40 хвилин.

Крок 4. Займемося начинкою. Картоплю очищаємо і відварюємо в підсоленій воді до м’якості. Після, воду зливаємо, солимо за смаком і розминаємо в пюре разом з вершковим маслом і двома яйцями.

Крок 5. Гриби нарізаємо довільно і обсмажуємо до легкої рум’яності з мелконашинкованным ріпчастою цибулею. Додаємо сіль і подрібнену зелень, перекладаємо зажарку в пюре – розмішуємо.

Крок 6. Піднялося тісто перекладаємо на стіл, присипаний борошном, і поділяємо на однакові шматочки. Кожен сегмент розгортаємо в тонкий пласт, по центру викладаємо начинку, відступаючи близько сантиметра від країв. Вологими руками формуємо бортики, які по висоті трохи вище або врівень з пюре.

Крок 7. Для змазування шаньги змішуємо яйце і сметану.

Крок 8. Викладаємо заготовки на деко (попередньо застеляємо пергаментом або змащуємо олією), і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 9. До столу подаємо разом з пиалой сметани і склянкою парного молока. Приємного апетиту!