Шаньги на молоці з картоплею в духовці
Шаньга – це традиційне блюдо народів Півночі, що вже дуже нагадує звичну для нас ватрушку з сиром, тільки ось головна відмінність, це як раз-таки начинка: у шаньги вона, як правило, складається з товченої картоплі з додаванням курячих яєць і вершкового масла.
Час готування – 2 ч. 55 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 15 шт.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 450 гр.
- Молоко – 250 мл
- Дріжджі (сухі) – 11 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Сметана – 2 ст. л.
- Масло вершкове (розтоплене) – 50 гр.
Для начинки:
- Масло вершкове – 100 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Гриби – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Для змазування:
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо опару: змішуємо молоко, підігріте до 40 градусів з сухими дріжджами і цукровим піском.
Крок 2. Коли дріжджі активуються (близько 15-20 хвилин), додаємо сметану, розтоплене вершкове масло і сіль – перемішуємо і підсипаємо борошно, яку заздалегідь необхідно просіяти.
Крок 3. Сухими руками замішуємо м’яке потливое тісто. Накриваємо посуд рушником і ставимо в тепле місце на 40 хвилин.
Крок 4. Займемося начинкою. Картоплю очищаємо і відварюємо в підсоленій воді до м’якості. Після, воду зливаємо, солимо за смаком і розминаємо в пюре разом з вершковим маслом і двома яйцями.
Крок 5. Гриби нарізаємо довільно і обсмажуємо до легкої рум’яності з мелконашинкованным ріпчастою цибулею. Додаємо сіль і подрібнену зелень, перекладаємо зажарку в пюре – розмішуємо.
Крок 6. Піднялося тісто перекладаємо на стіл, присипаний борошном, і поділяємо на однакові шматочки. Кожен сегмент розгортаємо в тонкий пласт, по центру викладаємо начинку, відступаючи близько сантиметра від країв. Вологими руками формуємо бортики, які по висоті трохи вище або врівень з пюре.
Крок 7. Для змазування шаньги змішуємо яйце і сметану.
Крок 8. Викладаємо заготовки на деко (попередньо застеляємо пергаментом або змащуємо олією), і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 9. До столу подаємо разом з пиалой сметани і склянкою парного молока. Приємного апетиту!