Соковиті котлети на деку в духовці — прекрасне блюдо для обіднього меню. Готувати котлети в духовці у багато разів зручніше, тому що нічого не розвалиться, поки ви намагаєтеся їх перевернути, так і на деко помістити набагато більше, ніж на сковорідку, що сильно економить час. До того ж, котлети запікаються без олії, а значить, більш корисні і дієтичне, але не менш смачні.
Соковиті котлети на деку в духовці з підливою
Такі котлети завдяки підливі виходять дуже соковиті, ситні і цікаві за смаком. Так само сама по собі підлива може виступати в якості соусу до гарніру.
Інгредієнти на
11 порц.
- Білий хліб 200 гр.
- М’ясо 900 гр.
- Молоко коров’яче 250 мл
- Часник 1 зуб.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Сухарі панірувальні 150 гр.
- Для підливи:
- Бульйон 1 л
- Цибуля ріпчаста ½ шт.
- Морква 1 шт.
- Масло вершкове 30 гр.
- Масло рослинне 1 ст. л.
- Томатна паста-3 ст. л.
- Перець запашний 4 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
Процес приготування:
- Як приготувати соковиті котлети на деку в духовці? Замочіть білий хліб у молоці, а м’ясо нарізати на великі шматки. Для приготування цих котлет найкраще підійде фарш зі свининою та яловичиною у співвідношенні 1:1. Цибулину поріжте часточками і прокрутіть разом з м’ясом через м’ясорубку.
- Злегка віджавши батон від зайвої вологи, додайте до фаршу. Суміш посоліть, поперчіть і перемішайте до однорідності. Тепер фарш потрібно відбити: для цього наберіть його в долоню і з зусиллям киньте назад в миску. Тільки не перестарайтеся, інакше частина м’яса розлетиться по кухні. Відбивати фарш не обов’язково, але дуже бажано, щоб з нього вийшов зайвий повітря і самі котлети в підсумку стали щільніше, так вони будуть краще тримати форму.
- Коли фарш готовий, дайте йому постояти ще 10-15 хвилин, попередньо накривши харчовою плівкою або целофановим пакетом.
- Коли пройде зазначений час, можете приступати до формування котлет. У процесі ліплення кожну грудочку фаршу можна також додатково ущільнити, відбивши його пару раз об руку, тоді котлети будуть красивими і рівними. Після формування обваляйте кожну грудочку фаршу в панірувальних сухарях.
- Викладіть всі котлети на глибоке деко і поставте в попередньо розігріту до 180 С духовку на 15-20 хвилин.
- В цей час зробіть підливу: розігрійте сковороду і обсмажте на ній борошно. Посуд повинна бути сухою, ні води, ні масла додавати не потрібно. Обсмажуйте, постійно помішуючи, поки борошно не придбає світло-бежевий відтінок.
- залийте в борошно склянку бульйону і інтенсивно перемішайте. Краще це робити віночком, так ви найімовірніше розіб’єте всі грудочки. У результаті повинна вийти однорідна світло-жовта суміш, за консистенцією нагадує сметану.
- Покришіть цибулю і закиньте обсмажуватися на маслі в ту ж сковороду, де до цього прогрівалася борошно. Періодично помішуйте цибулю, поки він не стане прозорим. Натріть на крупній тертці моркву і додати в сковороду. Обсмажте на середньому вогні ще 4-5 хвилин, потім зменшіть вогонь і додайте томатну пасту.
- Все ретельно перемішайте і влийте в овочеву суміш, що залишився бульйон, доведіть до кипіння. Слідом поступово, постійно помішуючи, влийте суміш борошна і бульйону. Варіть підливу на повільному вогні протягом 15 хвилин, періодично перемішуючи, поки вона трохи не загусне.
- Потім зніміть її з вогню і подрібніть вміст за допомогою заглибного блендера, щоб суміш вийшла більш однорідною.
- вийміть З духовки котлети, вони до цього часу вже повинні схопитися. Залийте підливку в деко, щоб вона максимально покривала котлети.
- Поверніть їх допекаться в духовку ще на 15-20 хвилин. По закінченні часу у вас вийдуть прекрасні, соковиті котлети, до яких підійде будь-який гарнір.

Приємного апетиту!