Страви в горщиках в духовці – 10 простих і смачних рецептів з покроковими фото

Страви в горщиках в духовці – це корисна і з особливим смаком страви з міксту різних продуктів: м’яса, овочів і круп, подібна страв з справжньої російської печі. Вибрані згідно рецептами інгредієнти, одночасно укладаються в керамічні горщики, нудяться в духовці у власному соку без перемішування рівномірно з усіх сторін, що зберігає смак, аромат і корисні властивості продуктів.

Картопля з м’ясом у горщиках в духовці

Картопля з м’ясом у горщиках в духовці має багато варіантів приготування і пропонований рецепт не оригінальний, але може комусь сподобається. Для цієї страви свинину і цибулю окремо обсмажуємо. Потім готуємо м’ясо разом з картоплею, під сметанним соусом в горщиках при високій температурі протягом 30 хвилин.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Свинина 450 гр.
  • Картопля 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Сметана 4 ст. л.
  • Вода 100 мл
  • Масло рослинне 6 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Підготуйте, згідно з рецептом простий набір інгредієнтів для цієї страви.
  2. Свинину наріжте невеликими шматочками.
  3. Обсмажте на розігрітому рослинному маслі, на великому вогні до рум’яної скоринки з усіх боків.
  4. Наріжте очищені цибулини і обсмажте їх на іншій сковорідці до легкого рум’яного кольору.
  5. В окремій піалі змішайте сметану з 100 мл води, сіллю і чорним перцем.
  6. У підготовлені горщики розкладіть обсмажену свинину.
  7. Поверх її розкладіть обсмажену цибулю, трохи посоліть і поперчіть.
  8. Очищену картоплю наріжте середніми кубиками і покладіть поверх лука.
  9. ці інгредієнти Рівномірно залийте сметанним соусом.
  10. увімкніть Духовку на 260°С. Запечіть м’ясо з картоплею протягом 30 хвилин. Приготоване блюдо сервіруйте до столу в горщиках або розкладіть по тарілках, посипавши нарізкою зелені. Приємного апетиту!

Печеня з картоплі зі свининою та грибами в горщиках

Печеня з картоплі зі свининою в горщиках, доповнене грибами, виходить по-домашньому дуже смачним, а в іншому посуді і навіть в мультиварці такий смак не виходить. Рецепт простий, швидкий і невеликий набір інгредієнтів.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2 (два горщика).

Склад:

  • Свинина – 500 гр.
  • Картопля великий – 3 шт.
  • Печериці – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для страви. Промийте під холодною водою свинину з печерицями і обсушіть серветкою.

Крок 2. М’ясо наріжте невеликими кубиками. Печериці розрізати навпіл, а якщо великі — на 4 частини.

Крок 3. Почистіть і промийте картоплю з морквою і наріжте середніми шматочками.

Крок 4. У сковорідці розігрійте рослинне масло. На ньому, на великому вогні до легкого рум’яного кольору обсмажте нарізку свинини і печериць. Потім їх трохи посоліть.

Крок 5. Розкладіть обсмажене м’ясо з грибами по підготовленим горщикам, вони повинні, щоб спекотне вийшло смачним, займати не менше половини горщика.

Крок 6. Поверх м’яса викладіть нарізку моркви.

Крок 7. Верхнім шаром укладіть в горщики нарізану картоплю. Посипте його сіллю з чорним перцем і додати для аромату будь-які приправи, наприклад, прованські трави. У кожен горщик налийте по півсклянки чистої води.

Крок 8. Увімкніть Духовку на 200°С. Запечіть спекотне протягом 35-40 хвилин.

Крок 9. Приготоване печеня з картоплі зі свининою та грибами сервіруйте до столу в гарячому вигляді в горщиках, але можете розкласти по порційних тарілках. Приємного апетиту!

Пельмені в горщику з сиром

Вареники, запечені у горщику з сиром, істотно відрізняються по своєму смаку від приготовлених пельменів традиційними способами, хоча вимагають трохи більше часу для готування. Запікати можна як домашні, так і готові пельмені, а смак можна доповнити овочами або грибами. У цьому рецепті запечемо пельмені в сметанному соусі з помідорами та цибулею.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 5 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Пельмені – 300 гр.
  • Помідори чері – 4 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сир твердий – 40 гр.
  • Сметана 20% – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У підготовлені горщики для запікання перекладіть пельмені, вони повинні займати не більше 2/3 їх об’єму.

Крок 2. Потім їх повністю залийте крутим окропом.

Крок 3. Наріжте невеликими кубиками помідори і очищену цибулину.

Крок 4. Нарізку цих овочів перекладіть в горщики поверх пельменів.

Крок 5. Посипте інгредієнти сіллю з чорним перцем, покладіть лавровий лист і жирну сметану.

Крок 6. Увімкніть Духовку на 180°С. Горщики закрийте кришками і поставте в духовку на 30 хвилин.

Крок 7. Через півгодини кришки приберіть. Посипте вміст горщиків подрібненим сиром і продовжите запікання ще 10 хвилин, щоб сир розплавився.

Крок 8. Приготовані в горщиках пельмені з сиром посипте дрібно нашаткованої зеленню і відразу сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Яловичина в горщику з овочами

Яловичина в горщику з овочами буде смачним і колоритним стравою на будь-якому столі. Запікати можна як у великому горщику, так і в невеликих порційних горщиках. У цьому рецепті яловичину замаринуем з приправами і обсмажимо. З овочів беремо цибулю-порей, морква, баклажани і стручкову квасолю. Тушкуємо яловичину в світлому пиві.

Час приготування: 2 години 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Яловичина – 500 гр.
  • Баклажани – 3 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля-порей – 1 шт.
  • Квасоля стручкова – 200 гр.
  • Пиво світле – 500 мл
  • Бульйон – 100 мл у кожен горщик.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш приправ – за смаком.
  • Рослинне масло – 3-4 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину промийте, наріжте невеликими шматочками і перекладіть в окремий посуд. Посипте його сіллю з будь-якими приправами, полийте рослинним маслом, добре перемішайте і на 1 годину поставте в холодильник для маринування.

Крок 2. Після закінчення цього часу обсмажте шматочки яловичини на сухій сковороді, не додаючи масла, на великому вогні до рум’яної скоринки з усіх боків.

Крок 3. Обсмажену яловичину розкладіть по підготовленим до запіканню горщикам.

Крок 4. Зазначені в рецепті овочі, а набір їх можете змінити за своїм бажанням, промийте, наріжте такими ж за розміром шматочками, як і м’ясо, посипте сіллю з приправами і перемішайте.

Крок 5. Потім нарізку овочів розкладіть по горщикам. У кожен горщик налийте світле пиво приблизно на 2 см вище дна і додайте по 100 мл будь-якого бульйону. Увімкніть Духовку на 200°С. Запікайте яловичину 30 хвилин. Потім вміст горщиків акуратно перемішайте, зменшіть нагрів духовки до 180 градусів і продовжите запікання ще 30 хвилин.

Крок 6. Приготовану в горщиках яловичину з овочами сервіруйте до столу в гарячому вигляді в горщиках, або розклавши по тарілках. Приємного апетиту!

Пшоняна каша в горщику в духовці

Пшоняна каша в горщику в духовці готують у різних варіантах: з молоком, з додаванням овочів, грибів і м’яса, або гарнір до інших страв. У цьому рецепті готуємо кашу по самому простому і легкого варіанту, на воді і з вершковим маслом. Смак і розсипчастість пшоняної каші залежать від кольору крупи, адже світле пшоно добре розварюється, а з темного пшона каша буде розсипчастою.

Час готування: 80 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Пшоно – 150 гр.
  • Вода – 450 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте простий набір продуктів для каші і горщик для запікання.

Крок 2. Щоб пшоно не горчило, його потрібно ретельно промити, помістити в глибоку посуд і змінити воду не менше 7 разів.

Крок 3. Підготовлену пшоняну крупу пересипте в горщик і за своїм смаком додайте сіль.

Крок 4. Залийте пшоно 450 мл крутого окропу. Пропорція пшона і води часто береться 1:2, але тоді каша виходить сухуватою, тому води додаємо більше. Горщик закрийте кришкою. Увімкніть Духовку на 180°С.

Крок 5. Запечіть кашу протягом 1 години. Потім горщик акуратно дістаньте з духовки.

Крок 6. Покладіть в кашу вершкове масло. Закрийте горщик кришкою і продовжуйте запікання ще 10 хвилин. Приготовану в горщику пшоняну кашу сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Гречка з куркою, приготовлена в горшку

Гречка з куркою, приготовлена в горшку виходить набагато смачніше, ніж на плиті до каструлі. Готується вона просто. Всі інгредієнти укладаються в горщик без попереднього обжарювання, що робить страву більш корисним. У цьому варіанті куряче філе, можна брати з будь-якої частини тушки, трохи маринуємо і додаємо цибулю, моркву і сметану. Інгредієнти рецепту розраховані на 1 порцію і 1 горщик.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Куряче філе – 150 гр.
  • Гречка – 4 ст. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Моркву – ½ шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 15 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Сік лимона – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе промийте і наріжте невеликими шматочками.

Крок 2. Перекладіть м’ясо в окремий посуд, посипте сіллю з будь-якими приправами, полийте соком лимона, перемішайте і залиште для маринування, поки підготуєте овочі.

Крок 3. Гречку промити гарячою водою. Овочі почистіть і промийте. Цибулю наріжте тонкими кільцями, моркву подрібнити на крупній тертці.

Крок 4. Горщик всередині змастіть рослинною олією.

Крок 5. У нього покладіть замариноване куряче філе.

Крок 6. Поверх філе укладіть кільця цибулі.

Крок 7. Поверх цибулі укладіть натерту моркву.

Крок 8. Посипте шар овочів сіллю і додайте сметану.

Крок 9. Верхнім шаром насипте в горщик підготовлену гречку.

Крок 10. Потім налийте в горщик холодну воду на 1,5-2 см вище шару крупи, додайте ще трохи солі і покладіть шматочок вершкового масла.

Крок 11. Горщик поставте в холодну духовку і включіть її на 180°С. Готуйте гречку протягом 50-60 хвилин. Потім вимкніть духовку і дайте гречці 10-20 хвилин для настоювання.

Крок 12. Приготовану в горщику гречку з куркою сервіруйте до столу гарячою.

Крок 13. Можете перекласти її на тарілку і доповнити зеленню. Приємного апетиту!

Жульєн з грибами в горщиках в духовці

Жульєн з грибами в горщиках в духовці, як закуска перед основним блюдом, готується порційно і в невеликих горщиках, щоб вийшло на 1 порцію. Основними інгредієнтами в класичних варіантах є курка з грибами та вершковим соусом, а в цьому рецепті готуємо тільки з грибів, сметани або жирних вершків, цибулі і під сирною скоринкою.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2 горщика по 400 гр.

Склад:

  • відварені Гриби – 300 гр.
  • Цибуля – 300 гр.
  • Сметана/жирні вершки – 200 мл
  • Вода/бульйон – 200 мл
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Масло рослинне/вершкове – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для жульєна. Гриби для страви підійдуть будь-які, і свіжі та заморожені, тільки їх заздалегідь відваріть до готовності.

Крок 2. Очищений цибулю наріжте невеликими кубиками і обсмажте до легкого рум’яного кольору на розігрітому рослинному/вершковому маслі.

Крок 3. Невеликими шматочками відварені гриби наріжте, покладіть до цибулі і при помішуванні їх трохи обсмажте.

Крок 4. На інший сухий сковорідці обсмажте до кремового кольору пшеничне борошно. Перекладіть її до грибів, налийте окріп/бульйон і додайте сметану/ вершки. Ці інгредієнти добре перемішайте і доведіть до загустіння. Потім до них додайте сіль з будь-якими приправами.

Крок 5. Грибну масу перекладіть в горщики. Потім поставте їх у холодну духовку і включіть її на 200°С. Запікайте жульєн протягом 20 хвилин.

Крок 6. Після закінчення цього часу горщики дістаньте з духовки. Додайте до жульену подрібнений часник, посипте натертим сиром і продовжите запікання до розплавлення сиру й утворення рум’яної скоринки.

Крок 7. Приготований в горщиках в духовці жульєн з грибами сервіруйте до столу гарячим. Приємного апетиту!

Перловка з м’ясом в духовці в горщику

Незважаючи на неприйнятність перлової «солдатської» каші багатьма чоловіками, перловка з м’ясом в горщику в духовці виходить дуже смачним блюдом. У цьому рецепті вам пропонується приготувати перловку зі свинячими реберцями і овочами. Перловку замочимо заздалегідь на кілька годин. В горщику, доповнена м’ясом з овочами, каша виходить розсипчастою і смачною.

Час приготування: 1 годину 40 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Перлова крупа – 1 склянка
  • Вода – 2,5 склянки
  • Грудинка свиняча – 500 гр.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Лавровий лист – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь або на ніч перловку промийте і замочіть в холодній воді. Згідно з рецептом, підготувати інші інгредієнти. Овочі очистіть і промийте. Грудинку нарізати на невеликі шматочки.

Крок 2. Цибулю наріжте невеликими кубиками. Моркву подрібнити на крупній тертці.

Крок 3. Грудинку натріть сумішшю солі з будь-якими приправами і залиште на 10-15 хвилин для маринування.

Крок 4. Після закінчення цього часу свинину обсмажте на сильному вогні до рум’яної скоринки з усіх боків.

Крок 5. Потім до неї перекладіть нарізку цибулі з морквою, перемішайте і посмажте ще 5 хвилин.

Крок 6. У підготовлений для запікання горщик покладіть обсмажені інгредієнти.

Крок 7. Поверх м’яса укладіть замочену перловку.

Крок 8. Потім налийте 2,5 склянки гарячої води, додайте трохи солі і лавровий лист.

Крок 9. Горщик закрийте кришкою, поставте в духовку і включіть її на 200°С. Запікайте перловку протягом 30 хвилин. Потім нагрів зменшіть до 150 градусів і продовжите ловлення страви ще 40 хвилин.

Крок 10. Приготовану в духовці в горщику перловку з м’ясом розкладіть в тарілки і сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Плов з куркою в горщиках

Для цінителів їжі з горщика, хорошим варіантом буде плов з куркою в горщиках. Готується він аналогічно традиційному плову: обсмажується м’ясо з овочами, гаситься казан і потім додається рис. У цьому базовому рецепті беремо будь-куряче м’ясо, зірвак тушкуємо в горщиках в духовці, а додаємо приправи, як і в звичайний плов. Часник до такого плову додається за смаком, але до курки більше підходять курага або чорнослив.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 шт.
  • Рис – 3 склянки
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Морква велика – 1 шт.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Зіра – ½ ч. л.
  • Барбарис – ½ ч. л.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Приправа каррі – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати всі інгредієнти для плову. Тушку курки можна замінити стегном, ніжками або філе. Рис для плову з куркою більше підходить довгий.

Крок 2. Рис кілька разів промити холодною водою.

Крок 3. Потім залити водою і залишити на 20 хвилин.

Крок 4. Курку добре промити і нарізати невеликими шматочками.

Крок 5. Очистити і промити моркву з цибулею. Моркву нарізати тонкими брусочками, а цибулю кільцями.

Крок 6. У сковорідці розігріти олію і перекласти в нього нарізку курки.

Крок 7. Обсмажити шматочки на великому вогні до рум’яного кольору з усіх сторін.

Крок 8. Потім обсмажену курку розкласти по горщикам.

Крок 9. На цій же сковорідці обсмажити до прозорості кільця цибулі.

Крок 10. Розкласти обсмажену цибулю по горщикам.

Крок 11. Потім на тій же сковорідці обсмажити до м’якості нарізку моркви.

Крок 12. Розкласти моркву по горщикам. Обсмажені інгредієнти не перемішувати.

Крок 13. Потім вміст горщиків по своєму смаку посипати сіллю і додати зазначені в рецепті приправи.

Крок 14. Залити м’ясо з овочами окропом, щоб вода покрила їх повністю. Духовку включити на 190°С.

Крок 15. Горщики поставити в духовку і готувати зірвак протягом 25 хвилин. Потім дістати з духовки, зняти пробу і додати сіль, якщо недостатньо.

Крок 16. Замочений рис відкинути на друшляк.

Крок 17. Рис розкласти по горщикам рівним шаром. Рідина повинна бути вище рівня рису на 1,5-2 см, тому воду можна долити. Горщики закрити кришками і переставити в духовку. Готувати плов ще протягом 20 хвилин.

Крок 18. Приготовленому плову з куркою в горщиках дати півгодини для настоювання в вимкненій духовці. Потім блюдо можна сервірувати до столу, як в квітнику, так і на порційних тарілках. Приємного апетиту!

Курячі сердечка, приготовані в горщику

Для любителів страв з ліверу в цьому рецепті пропонується приготувати курячі сердечка в горщику. Цей курячий субпродукт часто доповнюють картоплею і готують спекотне, а в цьому варіанті доповнимо тільки набором овочів і згасимо сердечка в сметані. Страва готується просто, швидко і до нього підходить будь-який гарнір.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Курячі сердечка – 400 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Солодкий перець – 1 шт.
  • Зелений горошок – 200 гр.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Рослинне масло – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, всі інгредієнти. Сердечка заздалегідь розморозьте при кімнатній температурі. Зелений горошок підійде як заморожений, так і консервований.

Крок 2. Сердечка ретельно промийте під проточною водою і розкладіть по горщикам. Посипте їх сіллю з чорним перцем, будь-якими приправами і перемішайте. Для цього субпродукту добре підійдуть чебрець, орегано і розмарин.

Крок 3. Овочі почистіть, промийте і наріжте середніми шматочками.

Крок 4. На розігрітому рослинному маслі обсмажте нарізку овочів до м’якості і додайте трохи солі з чорним перцем.

Крок 5. Потім обсмажені овочі розкладіть по горщикам поверх ліверу і додайте зелений горошок.

Крок 6. Поверх овочів покладіть по 2 ложки жирної сметани. Увімкніть духовку на 190°С.

Крок 7. Горщики закрийте кришками і поставте в духовку на півгодини.

Крок 8. Приготовані в духовці курячі сердечка посипте зеленню і сервіруйте до столу в горщиках. Приємного апетиту!