Суп з кропиви – 8 рецептів з яйцем, картоплею, щавлем з покроковими фото

З настанням теплих травневих днів у лісах з’являється величезна кількість молодої зелені, серед якої, звичайно ж, кропива. Свіжа кропива чудово підходить для приготування смачних і корисних супів, і в цій статті ми наведемо кілька різних рецептів такої страви.

Суп з кропиви з яйцем і картоплею

Неймовірно смачний і свіжий літній суп, містить безліч вітамінів. Готується він досить швидко, а молоду кропиву для нього можна набрати теплим травневим днем в будь-якому найближчому лісі.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Курка 500 гр. на кістки
  • Морква 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Вода-3 л
  • Кропива 250 гр.
  • Картопля 4 шт.
  • Цибуля зелена 4 гілки
  • Яйце куряче 8 шт.
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Кріп за смаком
  • Петрушка за смаком
  • Перець запашний за смаком
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Як зварити смачний суп з кропиви? Курку промиваємо, заливаємо водою і ставимо варитися разом з цибулиною і однією морквою протягом години. Також додаємо перець, сіль, а за 5 хвилин до готовності – лавровий лист.
  2. Виймаємо з бульйону курку і відокремлюємо м’ясо від кісток. Прибираємо з каструлі цибулю з лавровим листом, морква ж подрібнюємо.
  3. Залишилася моркву очищаємо, промиваємо та нарізаємо. Те ж саме проробляємо з картоплею і відправляємо його в киплячий бульйон. Через 10 хвилин додаємо до картоплі моркву.
  4. Кропиву ретельно промиваємо прохолодною водою.
  5. Після чого ошпарюємо її окропом і подрібнюємо. Додаємо кропиву в бульйон.
  6. Зелений лук і зелень також подрібнюємо і додаємо в суп, після чого варимо його ще близько 10 хвилин.
  7. У киплячу воду додаємо сіль і столовий оцет, зменшуємо вогонь до мінімального і обережно вливаємо яйце в центр каструлі.
  8. Варимо кожне яйце по 3 хвилини.
  9. Готовий суп розливаємо по тарілках, додаємо в кожну порцію по яйцю і подаємо. Приємного апетиту!

Щі із молодої кропиви і щавлю

Простий, але від того не менш смачний спосіб приготування весняних щей з молодої зелені. Смачніше всього такий суп вийде на яловичому бульйоні, проте за бажанням можна використовувати будь-яке м’ясо або птицю.

Час приготування: 120 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Щавель – 2 пучка
  • Листя кропиви – 1 пучок
  • Картопля – 5 шт.
  • Ребра яловичі – 1 кг
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Спеції – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

1. Яловичі ребра ретельно промиваємо і поділяємо.

2. Після чого перекладаємо ребра в каструлю і заливаємо холодною водою.

3. На сильному вогні доводимо воду до кипіння, видаляємо утворилася пінку і зменшуємо вогонь.

4. Додаємо спеції за смаком, прикриваємо каструлю кришкою і залишаємо нудитися протягом півтора годин.

5. Кропиву і щавель перебираємо, видаляємо все зайве, змішуємо зелень і додаємо столову ложку солі.

6. Заливаємо трави водою, перемішуємо і залишаємо приблизно на півгодини.

7. Потім промиваємо зелень під проточною водою.

8. Шаткуємо трави не занадто дрібно.

9. Картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками, після чого додаємо його в бульйон.

10. На сковороді розтоплюємо вершкове масло і викладаємо на нього зелень.

11. Гарненько перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо нудитися протягом 5 хвилин. Потім знімаємо кришку і, помішуючи тушкуємо до стану як на фото.

12. Коли картопля буде готовий, додаємо в каструлю тушковану зелень.

13. Гарненько перемішуємо, додаємо сіль при необхідності і через 10 хвилин вимикаємо вогонь. Прикриваємо каструлю кришкою і залишаємо настоятися протягом півгодини.

14. Подаємо суп з вареним яйцем. Приємного апетиту!

Як зварити смачний суп з кропиви з м’ясом?

Приголомшливий густий і наваристий суп з кропиви з додаванням свинини і печериць. Особливий, ні з чим не порівнянний смак страви надає саме поєднання молодої кропиви з печерицями, однак підійдуть будь-які гриби на ваш смак.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Грудинка свиняча – 300 гр.
  • Листя кропиви – 300 гр.
  • Печериці – 300 гр.
  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Цибуля зелена – 100 гр.
  • Зелень – 200 гр.
  • Часник – 1 зубчик
  • Розмарин – 1 гілочка
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

1. Викладаємо в каструлю свинину, заливаємо її водою і додаємо рубану зелень, після чого солимо за смаком.

2. Печериці нарізаємо тонкими пластинками.

3. Капусту крупно шаткуємо.

4. Кропиву також шаткуємо великими шматочками.

5. Додаємо всі інгредієнти в бульйон і відправляємо каструлю в духовку на 45 хвилин. Перед подачею додаємо в суп зелений лук. Приємного апетиту!

Суп з молодої кропиви з куркою

Свіжий суп з молодої кропиви буде ідеальний для спекотного весняного дня. Готується він просто, а всі інгредієнти доступні, особливо якщо поряд з місцем вашого проживання є ліс, де можна збирати кропиву.

Час готування: 65 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Філе куряче – 500 гр.
  • Листя кропиви – 200 гр.
  • Картопля – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

1. Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками.

2. Заливаємо м’ясо холодною водою, додаємо сіль і перець і залишаємо варитися протягом півгодини.

3. Кропиву ретельно промиваємо і дрібно нарізаємо.

4. Картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками.

5. Додаємо картоплю в киплячий бульйон і варимо протягом 5 хвилин.

6. Потім додаємо в каструлю подрібнену цибулю.

7. Після цибулі додаємо в бульйон кропиву і варимо ще близько 7 хвилин.

8. Подаємо суп у гарячому вигляді, при бажанні можна додати варене яйце. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт кропив’яного супу з галушками

Дуже смачний і ситний суп з галушками, додаткову весняну свіжість якому надають листя молодої кропиви. Готується він швидко і просто, так що ніяких складностей з цим чудовим супом виникнути не повинно.

Час готування: 65 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Листя кропиви – 2 кг
  • Картопля – 7 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйця – 3 шт.
  • Борошно – 1 склянка
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

1. Молоду кропиву промиваємо, обсушуємо і дрібно нарізаємо.

2. Картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками.

3. Моркву з цибулею очищаємо і подрібнюємо, після чого обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору.

4. Для галушок змішуємо яйця з борошном для отримання густого тесту. При необхідності додаємо невелику кількість води.

5. Викладаємо картоплю, цибулю і моркву в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Коли звариться картопля, додаємо в каструлю галушки і знову доводимо воду до кипіння, після чого додаємо кропиву, перець і сіль і варимо суп помішуючи, ще 10 хвилин. Приємного апетиту!

Зелений суп зі свіжої кропиви без м’яса

Вегетаріанський варіант супу з молодої кропиви, який виходить дуже смачним, а найголовніше – ще і дуже корисним. За смаком такий суп чимось нагадує вуха.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Листя кропиви – 1 пучок.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сир адигейський – 200 гр.
  • Вода – 2 л
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

1. Доводимо воду до кипіння і відправляємо в неї нарізану невеликими кубиками картоплю.

2. Коли вода закипить ще раз, знімаємо піну, яка утворилася і додаємо дрібно нарізану моркву, шматочок вершкового масла і лавровий лист.

3. Листя кропиви промиваємо і видаляємо все зайве.

4. Не занадто дрібно шаткуємо кропиву.

5. Адигейський сир нарізаємо кубиками середнього розміру.

6. Через 10 хвилин після додавання овочів додаємо в суп сир і кропиву. Солимо за смаком і залишаємо кипіти протягом ще 5 хвилин.

7. Додаємо в суп мелений перець і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Швидкий і простий кропив’яний суп з тушонкою

Економний варіант зеленого супу зі свіжої кропиви з використанням тушонки. Суп виходить густим, наваристим і дуже смачним, незважаючи на приготування без м’ясного бульйону.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Листя кропиви – 1 пучок.
  • Картопля – 6 шт.
  • свиняча Тушонка – 1 банка
  • Яйце – 2 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Щавель – 1 пучок
  • Кріп – ½ Пучка
  • Вода – 3 л
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

1. Кропиву промиваємо, після чого замочуємо в окропі на 10-15 хвилин. Воду зливаємо, а кропиву віджимаємо і дрібно нарізаємо.

2. Щавель також промиваємо та нарізаємо невеликою соломкою.

3. Зелену цибулю і кріп подрібнюємо.

4. Очищаємо картоплю й нарізаємо його кубиками.

5. Яйця розбиваємо в миску і розмішуємо виделкою або вінчиком.

6. Додаємо картоплю в киплячу воду і доводимо до готовності, після чого додаємо в каструлю зелень. Доводимо суп ще раз до кипіння і додаємо розім’яту тушонку.

7. Коли суп закипить, вливаємо в нього яйця і ретельно все забалтываем. Приємного апетиту!

Як приготувати корисний суп з кропиви й снити?

Суп з яглиці і кропиви – неймовірно корисне блюдо, повне вітамінів і корисних мікроелементів. А додавання в суп рису і плавленого сиру надає йому неповторний смак, який точно сподобається вам і вашим гостям.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Листя кропиви – 200 гр.
  • Яглиця – 200 гр.
  • Рис – 1 пакетик
  • Яйце – 2 шт.
  • Бульйон курячий – 1 л
  • Морква – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 50 гр.
  • Сир вершковий плавлений – 50 гр.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

1. Готуємо всі необхідні для нашого супу продукти.

2. Рис в пакетику варимо згідно інструкції, після чого відварюємо в тій же воді яйця круто.

3. Кропиву ретельно вимиваємо в холодній воді.

4. Те ж саме проробляємо з снытью, після чого відкидаємо на друшляк.

5. Кропиву заливаємо окропом і залишаємо на 3 хвилини, після чого промиваємо холодною водою і дрібно нарізаємо.

6. Моркву з цибулею очищаємо, подрібнюємо і пасеруємо на оливковій олії.

7. Курячий бульйон доводимо до кипіння і відправляємо в нього листя кропиви на 4 хвилини, після чого додаємо подрібнений плавлений сир і моркву з цибулею. Солимо за смаком.

8. Яглиця пропускаємо через соковижималку.

9. Суп за допомогою блендера подрібнюємо.

10. Перед подачею викладаємо в тарілку варений рис, заливаємо його супом і додаємо приблизно 3 столові ложки соку яглиця. Прикрашаємо половинкою вареного яйця. Приємного апетиту!