З настанням теплих травневих днів у лісах з’являється величезна кількість молодої зелені, серед якої, звичайно ж, кропива. Свіжа кропива чудово підходить для приготування смачних і корисних супів, і в цій статті ми наведемо кілька різних рецептів такої страви.
Суп з кропиви з яйцем і картоплею
Неймовірно смачний і свіжий літній суп, містить безліч вітамінів. Готується він досить швидко, а молоду кропиву для нього можна набрати теплим травневим днем в будь-якому найближчому лісі.
Інгредієнти на
8 порц.
- Курка 500 гр. на кістки
- Морква 2 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Вода-3 л
- Кропива 250 гр.
- Картопля 4 шт.
- Цибуля зелена 4 гілки
- Яйце куряче 8 шт.
- Лавровий лист 1 шт.
- Кріп за смаком
- Петрушка за смаком
- Перець запашний за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Як зварити смачний суп з кропиви? Курку промиваємо, заливаємо водою і ставимо варитися разом з цибулиною і однією морквою протягом години. Також додаємо перець, сіль, а за 5 хвилин до готовності – лавровий лист.
- Виймаємо з бульйону курку і відокремлюємо м’ясо від кісток. Прибираємо з каструлі цибулю з лавровим листом, морква ж подрібнюємо.
- Залишилася моркву очищаємо, промиваємо та нарізаємо. Те ж саме проробляємо з картоплею і відправляємо його в киплячий бульйон. Через 10 хвилин додаємо до картоплі моркву.
- Кропиву ретельно промиваємо прохолодною водою.
- Після чого ошпарюємо її окропом і подрібнюємо. Додаємо кропиву в бульйон.
- Зелений лук і зелень також подрібнюємо і додаємо в суп, після чого варимо його ще близько 10 хвилин.
- У киплячу воду додаємо сіль і столовий оцет, зменшуємо вогонь до мінімального і обережно вливаємо яйце в центр каструлі.
- Варимо кожне яйце по 3 хвилини.
- Готовий суп розливаємо по тарілках, додаємо в кожну порцію по яйцю і подаємо. Приємного апетиту!
Щі із молодої кропиви і щавлю
Простий, але від того не менш смачний спосіб приготування весняних щей з молодої зелені. Смачніше всього такий суп вийде на яловичому бульйоні, проте за бажанням можна використовувати будь-яке м’ясо або птицю.
Час приготування: 120 хв
Час приготування: 40 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Щавель – 2 пучка
- Листя кропиви – 1 пучок
- Картопля – 5 шт.
- Ребра яловичі – 1 кг
- Масло вершкове – 50 гр.
- Спеції – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Яловичі ребра ретельно промиваємо і поділяємо.
2. Після чого перекладаємо ребра в каструлю і заливаємо холодною водою.
3. На сильному вогні доводимо воду до кипіння, видаляємо утворилася пінку і зменшуємо вогонь.
4. Додаємо спеції за смаком, прикриваємо каструлю кришкою і залишаємо нудитися протягом півтора годин.
5. Кропиву і щавель перебираємо, видаляємо все зайве, змішуємо зелень і додаємо столову ложку солі.
6. Заливаємо трави водою, перемішуємо і залишаємо приблизно на півгодини.
7. Потім промиваємо зелень під проточною водою.
8. Шаткуємо трави не занадто дрібно.
9. Картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками, після чого додаємо його в бульйон.
10. На сковороді розтоплюємо вершкове масло і викладаємо на нього зелень.
11. Гарненько перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо нудитися протягом 5 хвилин. Потім знімаємо кришку і, помішуючи тушкуємо до стану як на фото.
12. Коли картопля буде готовий, додаємо в каструлю тушковану зелень.
13. Гарненько перемішуємо, додаємо сіль при необхідності і через 10 хвилин вимикаємо вогонь. Прикриваємо каструлю кришкою і залишаємо настоятися протягом півгодини.
14. Подаємо суп з вареним яйцем. Приємного апетиту!
Як зварити смачний суп з кропиви з м’ясом?
Приголомшливий густий і наваристий суп з кропиви з додаванням свинини і печериць. Особливий, ні з чим не порівнянний смак страви надає саме поєднання молодої кропиви з печерицями, однак підійдуть будь-які гриби на ваш смак.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Грудинка свиняча – 300 гр.
- Листя кропиви – 300 гр.
- Печериці – 300 гр.
- Капуста білокачанна – 300 гр.
- Цибуля зелена – 100 гр.
- Зелень – 200 гр.
- Часник – 1 зубчик
- Розмарин – 1 гілочка
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Викладаємо в каструлю свинину, заливаємо її водою і додаємо рубану зелень, після чого солимо за смаком.
2. Печериці нарізаємо тонкими пластинками.
3. Капусту крупно шаткуємо.
4. Кропиву також шаткуємо великими шматочками.
5. Додаємо всі інгредієнти в бульйон і відправляємо каструлю в духовку на 45 хвилин. Перед подачею додаємо в суп зелений лук. Приємного апетиту!
Суп з молодої кропиви з куркою
Свіжий суп з молодої кропиви буде ідеальний для спекотного весняного дня. Готується він просто, а всі інгредієнти доступні, особливо якщо поряд з місцем вашого проживання є ліс, де можна збирати кропиву.
Час готування: 65 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Філе куряче – 500 гр.
- Листя кропиви – 200 гр.
- Картопля – 700 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками.
2. Заливаємо м’ясо холодною водою, додаємо сіль і перець і залишаємо варитися протягом півгодини.
3. Кропиву ретельно промиваємо і дрібно нарізаємо.
4. Картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками.
5. Додаємо картоплю в киплячий бульйон і варимо протягом 5 хвилин.
6. Потім додаємо в каструлю подрібнену цибулю.
7. Після цибулі додаємо в бульйон кропиву і варимо ще близько 7 хвилин.
8. Подаємо суп у гарячому вигляді, при бажанні можна додати варене яйце. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт кропив’яного супу з галушками
Дуже смачний і ситний суп з галушками, додаткову весняну свіжість якому надають листя молодої кропиви. Готується він швидко і просто, так що ніяких складностей з цим чудовим супом виникнути не повинно.
Час готування: 65 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Листя кропиви – 2 кг
- Картопля – 7 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйця – 3 шт.
- Борошно – 1 склянка
- Масло вершкове – 20 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Молоду кропиву промиваємо, обсушуємо і дрібно нарізаємо.
2. Картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками.
3. Моркву з цибулею очищаємо і подрібнюємо, після чого обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору.
4. Для галушок змішуємо яйця з борошном для отримання густого тесту. При необхідності додаємо невелику кількість води.
5. Викладаємо картоплю, цибулю і моркву в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Коли звариться картопля, додаємо в каструлю галушки і знову доводимо воду до кипіння, після чого додаємо кропиву, перець і сіль і варимо суп помішуючи, ще 10 хвилин. Приємного апетиту!
Зелений суп зі свіжої кропиви без м’яса
Вегетаріанський варіант супу з молодої кропиви, який виходить дуже смачним, а найголовніше – ще і дуже корисним. За смаком такий суп чимось нагадує вуха.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Листя кропиви – 1 пучок.
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сир адигейський – 200 гр.
- Вода – 2 л
- Масло вершкове – 30 гр.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Доводимо воду до кипіння і відправляємо в неї нарізану невеликими кубиками картоплю.
2. Коли вода закипить ще раз, знімаємо піну, яка утворилася і додаємо дрібно нарізану моркву, шматочок вершкового масла і лавровий лист.
3. Листя кропиви промиваємо і видаляємо все зайве.
4. Не занадто дрібно шаткуємо кропиву.
5. Адигейський сир нарізаємо кубиками середнього розміру.
6. Через 10 хвилин після додавання овочів додаємо в суп сир і кропиву. Солимо за смаком і залишаємо кипіти протягом ще 5 хвилин.
7. Додаємо в суп мелений перець і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Швидкий і простий кропив’яний суп з тушонкою
Економний варіант зеленого супу зі свіжої кропиви з використанням тушонки. Суп виходить густим, наваристим і дуже смачним, незважаючи на приготування без м’ясного бульйону.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Листя кропиви – 1 пучок.
- Картопля – 6 шт.
- свиняча Тушонка – 1 банка
- Яйце – 2 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Щавель – 1 пучок
- Кріп – ½ Пучка
- Вода – 3 л
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Кропиву промиваємо, після чого замочуємо в окропі на 10-15 хвилин. Воду зливаємо, а кропиву віджимаємо і дрібно нарізаємо.
2. Щавель також промиваємо та нарізаємо невеликою соломкою.
3. Зелену цибулю і кріп подрібнюємо.
4. Очищаємо картоплю й нарізаємо його кубиками.
5. Яйця розбиваємо в миску і розмішуємо виделкою або вінчиком.
6. Додаємо картоплю в киплячу воду і доводимо до готовності, після чого додаємо в каструлю зелень. Доводимо суп ще раз до кипіння і додаємо розім’яту тушонку.
7. Коли суп закипить, вливаємо в нього яйця і ретельно все забалтываем. Приємного апетиту!
Як приготувати корисний суп з кропиви й снити?
Суп з яглиці і кропиви – неймовірно корисне блюдо, повне вітамінів і корисних мікроелементів. А додавання в суп рису і плавленого сиру надає йому неповторний смак, який точно сподобається вам і вашим гостям.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Листя кропиви – 200 гр.
- Яглиця – 200 гр.
- Рис – 1 пакетик
- Яйце – 2 шт.
- Бульйон курячий – 1 л
- Морква – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 50 гр.
- Сир вершковий плавлений – 50 гр.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Готуємо всі необхідні для нашого супу продукти.
2. Рис в пакетику варимо згідно інструкції, після чого відварюємо в тій же воді яйця круто.
3. Кропиву ретельно вимиваємо в холодній воді.
4. Те ж саме проробляємо з снытью, після чого відкидаємо на друшляк.
5. Кропиву заливаємо окропом і залишаємо на 3 хвилини, після чого промиваємо холодною водою і дрібно нарізаємо.
6. Моркву з цибулею очищаємо, подрібнюємо і пасеруємо на оливковій олії.
7. Курячий бульйон доводимо до кипіння і відправляємо в нього листя кропиви на 4 хвилини, після чого додаємо подрібнений плавлений сир і моркву з цибулею. Солимо за смаком.
8. Яглиця пропускаємо через соковижималку.
9. Суп за допомогою блендера подрібнюємо.
10. Перед подачею викладаємо в тарілку варений рис, заливаємо його супом і додаємо приблизно 3 столові ложки соку яглиця. Прикрашаємо половинкою вареного яйця. Приємного апетиту!