Це блюдо є практично в кожному ресторані азіатської кухні, але мало хто здогадується, наскільки просто воно готується, а специфічні інгредієнти на зразок рисового оцту успішно замінюються на більш звичні без шкоди підсумкового смаку страви.
Свинина в кисло-солодкому соусі по-китайськи на сковороді (габаджоу)
Традиційне блюдо китайської кухні, яка відмінно різноманітить ваш звичний раціон або прикрасить святковий стіл. М’ясо виходить соковитим, підсмажений і дуже незвичайним на смак.
Інгредієнти на
4 порц.
- Свинина 700 гр.
- Кунжутне масло 1 ст. л.
- Оцтова есенція 1 ч. л.
- Крохмаль картопляний 5 ст. л.
- Вода 100 мл
- Томатна паста 2 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
- Як приготувати свинину по-китайськи в кисло-солодкому соусі? М’ясо промийте під проточною водою, зріжте по можливості всі жирові прошарки і наріжте шматками середнього розміру.
- Перекладіть м’ясо в глибоку миску, посоліть, ретельно перемішайте, щоб сіль розподілилася по свинині, і залиште настоюватися на 5 хвилин.
- До замариновавшемуся м’яса додайте крохмаль і воду і перемішайте.
- Розігрійте сковороду з достатньою кількістю рослинної олії. Воно повинно частково покривати м’ясо, створюючи ефект фритюру. По частинам свинину обсмажте.
- М’ясо смажте до появи легкої золотистої скоринки.
- Злийте зі сковороди використане масло, засипте в неї цукор, томатну пасту і воду.
- Дві чайні ложки крохмалю розведіть водою і перемішайте до однорідності.
- На невеликому вогні кип’ятіть томатну суміш протягом декількох хвилин, потім влийте оцтову есенцію, перемішайте і залиште кипіти ще на 5 хвилин. Влийте розведений крохмаль і пару столових ложок рослинного масла, перемішайте і продовжуйте варити соус до загусання.
- До загустевшему соусу додайте м’ясо, прогрійте на сковороді пару хвилин, постійно помішуючи, і влийте кунжутне масло. Подавайте таку свинину з нейтральним гарніром, наприклад, з рисом.
Приємного апетиту!
Свинина в кисло-солодкому соусі з ананасами
З ананасами в цьому блюді будуть відмінно поєднуватися як соус, так і сама по собі свинина. Рецепт сподобається тим, хто любить незвичайні комбінації, начебто тюфтельок з брусничним соусом.
Час готування: 60 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 3-4
Склад:
- Свинина – 500 гр.
- Ананаси консервовані – 150 гр.
- Перець болгарський – 1-2 шт.
- Крохмаль картопляний – 1 ст. л.
- Соєвий соус – 3 ст. л.
- Імбир мелений – 1 ч. л.
- Часник – 1-2 зуб.
- Масло рослинне – 3-4 ст. л.
- Сіль – за смаком;
- Перець чорний мелений – за смаком;
Для соусу:
- Оцет 6% — 1 ст. л.
- Соєвий соус – 3 ст. л.
- Кетчуп – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. М’ясо промийте під проточною водою і наріжте невеликими квадратними шматочками. Покладіть в глибоку миску, додайте сіль, крохмаль і мелений імбир. Влийте соєвий соус, ретельно перемішайте і залиште настоюватися протягом 30 хвилин.
2. Зубчики часнику продавіть часничницею або дрібно покришіть з допомогою ножа. Болгарський перець очистіть від насіння і наріжте квадратними брусочками.
3. У невеликій ємності змішайте соєвий соус, кетчуп, цукор і оцет. Перемішайте все до отримання однорідного соусу.
4. У сковороді з товстим дном розігрійте трохи рослинного масла, викладіть шматочки свинини і обсмажте на середньому вогні до золотистого відтінку. Смажте м’ясо по частинах, тому що в іншому випадку воно виділить занадто багато рідини і буде тушкуватися, а не смажитися.
5. Складіть смажену свинину в окремий посуд, а на тій же сковороді обсмажте часник з болгарським перцем протягом 2-3 хвилин, постійно помішуючи.
6. Поверніть в сковороду свинину і залийте заздалегідь підготовленим соусом.
7. Ананаси наріжте невеликими шматочками і додати до страви. Залийте в сковороду 100 мілілітрів окропу, накрийте кришкою і тушкуйте протягом 10-15 хвилин.
8. Готову страву за необхідності посолити і поперчити. Така свинина добре поєднується з нейтральним гарніром, таким, як рис.
Приємного апетиту!
Соковита свинина в кисло-солодкому соусі з овочами
Овочі в кисло-солодкому соусі можуть виступати як самостійне блюдо, але поєднання зі свининою надає йому справжній азіатський колорит.
Час готування: 70 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 5
Склад:
- Свинина – 700 гр.
- Морква – 1 шт.
- Перець солодкий – 2 шт.
- Цукіні – ½ шт.
- Часник – 2 зуб.
- Соєвий соус – 4 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Вода – 8 ст. л.
- Оцет 9% — 2 ст. л.
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Корінь імбиру – 5 гр.
- Перець гострий – 1 шт.
- Сіль – за смаком;
Процес приготування:
1. М’ясо попередньо промийте і при необхідності зріжте жирові прошарки. Наріжте його поперек волокон на тонкі пластини близько 3-4 міліметрів товщиною, потім розділіть поперек на більш дрібні шматки.
2. У глибокій мисці змішайте половину соєвого соусу і дрібно рубаний або роздавлений часник, викладіть туди м’ясо, перемішайте і залиште маринуватися в холодильнику на 30 хвилин.
3. Солодкий перець промийте, вичистіть все насіння і наріжте квадратами приблизно 2 на 2 сантиметри.
4. Не зчищаючи шкірку, порізати четвертинками цукіні.
5. Моркву і гострий перець наріжте тонкими кружальцями, а імбир – соломкою. Щоб перець надавав страви менше гостроти, попередньо вичистіть з нього насіння.
6. Для кисло-солодкого соусу в окремій мисці змішайте цукор, воду, оцет і соєвий соус. Розмішуйте до повного розчинення цукру. Крохмаль розведіть невеликою кількістю води, щоб уникнути появи грудочок, і влийте до соусу. Також перемішайте.
7. Розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте на ній моркву до золотистого відтінку.
8. Потім викладіть в сковороду інші овочі і обсмажуйте до м’якості, регулярно помішуючи. На цьому етапі їх можна злегка підсолити.
9. Готові овочі поки перекладіть в окрему ємність, а на сковороду викладіть свинину. Обсмажуйте її перебігу декількох хвилин до золотистого кольору. Їли м’яса досить багато, краще смажити в кілька підходів, тому що в іншому випадку виділитися багато соку і свинина буде в ньому тушкуватися. Тому краще розділити весь обсяг свинини десь на три частини, обсмажувати їх по черзі, а готове м’ясо відкладати в миску з овочами.
10. Коли свинина приготується, поверніть овочі на сковорідку і обсмажуйте всі разом ще 5 хвилин.
11. Потім влийте в сковороду підготовлений соус і активно перемішайте його з м’ясом і овочами. Як тільки він почне помітно густіти, зніміть сковороду з вогню, продовжуючи помішувати вміст. Якщо соус вийшов на ваш погляд занадто густим, розведіть його невеликою кількістю гарячої води.
Приємного апетиту!
Як приготувати свинину в кисло-солодкому соусі з крохмалем?
Крохмаль виступає як загусник, завдяки йому соус буде обволікати м’ясо. Якщо його не додавати, то випарювання соусу до потрібної консистенції займе набагато більше часу, що збільшує ризик пригорання цукру. Також його можна використовувати в якості м’якої панірування.
Час готування: 70 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 6-8
Інгредієнти:
- Свинина – 1 кг
- Морква – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
- Оцет рисовий – 1 ст. л.
- Соєвий соус – 1 ст. л.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок;
- Масло рослинне – 200 мл
Для соусу:
- Соєвий соус – 2 ст. л.
- Оцет рисовий – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Крохмаль картопляний – 1 ч. л.
- Бульйон курячий – 170 мл
Процес приготування:
1. Свинину промийте, зріжте жирові прошарки, якщо вони є, або вибирайте для страви нежирні частини. Наріжте м’ясо кубиками. У глибокій мисці змішайте оцет, соєвий соус і сіль, додайте до суміші свинину, перемішайте і залиште маринуватися на 20 хвилин.
2. Тим часом підготуйте овочі. Моркву наріжте невеликими брусочками і бланшируйте в киплячій воді близько 3 хвилин. Покришіть пір’я цибулі, а болгарський перець поріжте невеликими квадратиками, попередньо очистивши від насіння.
3. У невеликій мисці збийте яйце з крохмалем і влийте до м’яса. Перемішайте, щоб суміш повністю покривала свинину.
4. У сковороді розігрійте олію. Ступінь нагріву можна перевірити дерев’яною лопаткою: при зануренні від неї повинні йти дрібні бульбашки. Обсмажте м’ясо до рум’яної скоринки з обох сторін, викладаючи їх в сковороду невеликими порціями.
5. Для соусу змішайте всі інгредієнти, за винятком крохмалю, і вилийте в іншу сковороду. Постійно помішуючи, доведіть до кипіння, викладіть овочі, перемішайте і тушкуйте під кришкою кілька хвилин. Крохмаль тим часом змішайте в стакані з двома столовими ложками води і влийте до овочів. Активно перемішайте і потримайте на вогні ще пару хвилин, поки соус не почне густіти.
6. Зніміть сковороду з вогню, додайте до овочів м’ясо і ретельно перемішайте, щоб соус повністю покрив м’ясо.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування свинини з рисом в кисло-солодкому соусі
Рис відмінно доповнює подібного роду страви як сам по собі, оскільки володіє нейтральним смаком, так і з заправкою з рисового оцту, солі і цукру. Так страва набуває ще більше спільного з азіатською кухнею.
Час готування: 60 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 4
Склад:
- Свинина – 500 гр.
- Рис довгозерний – 400 гр.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Огірок – 1 шт.
- Ананаси консервовані – 250 гр.
- Часник – 3-4 зуб.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Бульйон м’ясний – 100 гр.
- Соєвий соус – 1 ст. л.
- Устричний соус – 5 ст. л.
- Крохмаль – 50 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Масло рослинне – 500 мл
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Рис промийте в прохолодній воді кілька разів, поки вона не перестане мутніти. Варіть до готовності, відповідно до інструкції на упаковці. Пропорції рису і води рекомендується брати 1:2.
2. Болгарський перець промийте, очистіть від насіння і перегородок і наріжте середнього розміру кубиками або брусочками. Також наріжте огірок. Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями, а зубчик часнику розрізати навпіл.
3. Для приготування кисло-солодкого соусу змішайте томатну пасту з соєвим соусом, додайте м’ясний бульйон, сіль і цукор. Перемішуйте все, поки цукор не розчинитися в рідині.
4. Розігрійте сковороду з невеликою кількістю рослинної олії і обсмажте на ньому овочі в перебігу декількох хвилин до м’якості. Зменшіть вогонь, влийте заготовлений соус, перемішайте і залиште гаситися під кришкою на 10 хвилин.
5. Консервований ананас порізати на невеликі шматочки, якщо він спочатку був в кільцях, і додайте до овочів. Тушкуйте ще 10 хвилин.
6. Свинину промийте, зріжте прошарки жиру і наріжте невеликими шматочками.
7. У маленькій мисці збийте яйце з крохмалем, при необхідності розбавити невеликою кількістю прохолодної води, якщо суміш вийшло густовата.
8. Залийте отриманою сумішшю свинину і перемішайте, щоб м’ясо повністю нею покрилося.
9. В іншій сковороді нагрійте рослинну олію. Коли при зануренні в нього дерев’яної шпажки або лопаточки почнуть активно утворюватися дрібні бульбашки – це означає, що масло нагрілося до потрібної температури. Обсмажте у фритюрі свинину з двох сторін до утворення рум’яної скоринки. Не смажте відразу все, а поділіть на невеликі порції, інакше масло буде занадто сильно кипіти.
10. Готову свинину викладіть до овочів і перемішайте, щоб вона повністю покрилася соусом. Можна окремо викласти на тарілку рис і свинину з овочами, а можна рис покласти під них, щоб він просочився соусом, тут дійте на свій розсуд.
Приємного апетиту!
Свинина з локшиною Удон в кисло-солодкому соусі
Локшина Удон – традиційна азіатська локшина, до складу якої входить у тому числі сіль і мінеральна вода, що надає їй особливий смак і робить відмінним доповненням до будь-яких страв східної кухні.
Час готування: 70 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 6
Склад:
- Свинина – 700 гр.
- Локшина Удон – 700 гр.
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Кабачок – 1 шт.
- Баклажан – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Імбир – 30 гр.
- Масло рослинне – для смаження;
Для соусу:
- Соєвий соус – 4 ст. л.
- Оцет яблучний – 2 ст. л.
- Мед – 3 ст. л.
- Порошок чилі – ¼ ч. л.
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ч. л.
- Кетчуп – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Попередньо промиту свинину позбавте від жирових прошарків, якщо вони є, і наріжте тонкими шматочками. На сильному вогні розігрійте сковороду з невеликою кількістю рослинної олії і по частинах свинину обсмажте до рум’яної скоринки. Якщо будете смажити все м’ясо за один захід, виділиться занадто багато соку і воно буде просто тушкуватися.
2. Підготуйте овочі. Моркву наріжте брусочками, перець нашаткуйте товстою соломкою, а баклажан і кабачок – тонкими півкільцями. З сковороди, в якій смажилася свинина, злийте зайве масло і обсмажте моркву протягом 1 хвилини, регулярно помішуючи.
3. Слідом додайте інші овочі, часник і імбир і смажте, помішуючи, ще кілька хвилин, поки вони не стануть м’якими.
4. У невеликій мисці до однорідності змішайте всі інгредієнти для соусу.
5. В окремій каструлі відваріть локшину відповідно до інструкції.
6. У сковороду з овочами влийте заготовлений соус і додайте свинину. Активно перемішуйте все, поки соус не почне густіти. Тоді зніміть посуд з вогню і, продовжуючи помішувати, додайте до страви локшину. Якщо соус здається вам занадто густий, розбавте його гарячою водою.
Приємного апетиту!
Дуже смачна свинина в соусі по-китайськи з болгарським перцем
Солодкий болгарський перець – дуже характерний елемент азіатських страв. Він відмінно поєднується з соусом і свининою і надає страві свіжість і соковитість.
Час готування: 70 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 4
Склад:
- Свинина – 500 гр.
- Перець болгарський – 150 гр.
- Ананаси консервовані – 150 гр.
- Соєвий соус – 3 ст. л.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
- Часник – 2-3 зуб.
- Масло рослинне – для смаження;
Для соусу:
- Соєвий соус – 3 ст. л.
- Кетчуп – 2 ст. л.
- Оцет яблучний – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком;
Процес приготування:
1. М’ясо промийте під проточною водою, зріжте жир, якщо він є, і наріжте невеликими тонкими пластинками.
2. У невеликій мисці змішайте крохмаль і соєвий соус, за необхідності додайте трохи солі. Закиньте в миску нарізану свинину, перемішайте, щоб суміш повністю покривала шматки м’яса, і залиште маринуватися на 15-20 хвилин.
3. Болгарський перець позбавте від плодоніжки, розрізати навпіл, вичистити насіння і наріжте м’якоть невеликими брусочками. Часник пропустити через чеснокодавку або дрібно покришіть ножем.
4. У невеликій ємності змішайте всі компоненти для соусу. Перемішувати до тих пір, поки цукор не розчиниться.
5. Розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте на ній свинину до золотистої скоринки протягом 2-3 хвилин з кожного боку. Смажте м’ясо частинами, щоб за раз не виділялося велика кількість соку, в якому воно почне тушкуватися.
6. Відкладіть м’ясо в окрему ємність, а на сковороду викладіть перець і часник. Обсмажуйте 2-3 хвилини, регулярно помішуючи.
7. Коли перець розм’якшиться, поверніть на сковороду м’ясо і влийте заздалегідь підготовлений соус. Ретельно перемішайте, щоб рідина обволікала все інгредієнти, і тушкуйте на середньому вогні під кришкою протягом декількох хвилин.
8. Ананаси наріжте на невеликі шматочки, якщо в банку вони спочатку були кільцями, і також додайте до страви. Для пікантності можна додати трохи гострого перцю. Активно перемішайте.
9. Влийте в сковороду півсклянки окропу, можна трохи більше, якщо у вас соус почав дуже активно гуснути, і розмішайте. Накрийте суміш кришкою і тушкуйте протягом 5-10 хвилин, за необхідності доливаючи окріп.
10. Готову свинину з овочами по необхідності підсолити і подавайте з нейтральним гарніром, наприклад, з рисом або локшиною.
Приємного апетиту!