Як зробити сир Сулугуні в домашніх умовах?
Любителі сулугуні обов’язково оцінять цей простий домашній рецепт. Приготувати дуже смачний сир зможе кожен. Порадуйте свою сім’ю натуральним продуктом. Подавайте його в якості холодної закуски.
Час готування: 16 годин
Час приготування: 12 годин
Порцій – 700 гр.
Склад:
- Молоко – 2,6 л
- Пепсин рідкий – 1 мл
- Сіль – 110 гр.
Процес приготування:
1. Вливаємо молоко в зручну каструлю або сотейник. Нагріваємо його до 36 градусів. Воно повинно бути в міру теплим.
2. Слідом додаємо сюди рідкий пепсин, розмішуємо, прибираємо заготовку з плити і залишаємо на 1 годину.
3. За цей час продукт помітно згорнеться.
4. Після охолодження його переливаємо на друшляк з марлею. Віджимаємо від сироватки, зав’язуємо в мішечок і підв’язуємо ще на 1 годину. Сироватку не викидаємо.
5. Далі необхідно перевірити сир. Відрізаємо невеликий шматочок і занурюємо в гарячу воду (60-70 градусів). Якщо він добре тягнеться, значить готово.
6. Для припинення процесу бродіння ділимо сир на кілька частин і занурюємо їх у крижану воду на 15 хвилин. Можна використовувати кубики льоду.
7. Далі розрізаємо продукт на кубики. Заливаємо його гарячою водою (60 градусів). Після розминаємо його дерев’яною ложкою і ліпимо форму.
8. Перекладаємо продукт у відповідну форму і залишаємо на 40 хвилин.
9. Приступаємо до соління. Занурюємо голову в розсіл із сироватки і солі на 12 годин.
10. Апетитний домашній сулугуні готовий!