Сир в домашніх умовах – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Сир в домашніх умовах — це справжнє кулінарне мистецтво. Виконати його може кожен. Використовуйте для цього яскраву підбірку з 10 перевірених рецептів з покроковим описом процесу. У добірці варіанти різних сирів: від класичного молочного до вишуканого адигейського.

Сир з сиру в домашніх умовах

Приготувати смачний і натуральний сир будинку цілком можливо. Використовуйте для цього перевірений рецепт з найпростіших продуктів. Готовий продукт порадує вас своїм виглядом і поживними властивостями.

Інгредієнти на
0.7 порц.

  • Сир-1 кг
  • Молоко коров’яче 1.2 л.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Масло вершкове 100 гр.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Сода харчова 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Сир в домашніх умовах приготувати нескладно. Підготуємо інгредієнти в необхідній кількості.
  2. Сир викладаємо в каструлю і заливаємо його молоком.
  3. Нагріваємо продукт і постійно помішуємо.
  4. Готуємо на слабкому вогні до помітного відділення сирної маси рідини.
  5. Відкидаємо отриманий продукт на друшляк з марлею. Залишаємо на 10 хвилин, щоб стекла вся сироватка.
  6. Далі отриманий сир подрібнюємо в м’ясорубці.
  7. Сюди розбиваємо курячі яйця, додаємо сіль і соду.
  8. Вимішуємо продукти до однорідності.
  9. Переставляємо посуд з вмістом на водяну баню і додаємо олію.
  10. Готуємо продукт і помішуємо до отримання однорідної маси.
  11. Ретельно розмішуємо масу і витягуємо її.
  12. Розмішуємо ще 5-10 хвилин.
  13. У посуд для зберігання сиру занурюємо сирну масу.
  14. Залишаємо продукт до повного охолодження. Після, перевертаємо миску і витягаємо сир.
  15. Ароматний домашній сир готовий. Нарізайте і пробуйте!

Сирний сир з кефіру в домашніх умовах

Апетитний і улюблений багатьма сирний сир можна приготувати самостійно з кефіру. Беріть на замітку цікавий рецепт в домашніх умовах. Порадуйте себе і своїх близьких.

Час готування: 16 годин

Час приготування: 8 годин

Порцій – 300 гр.

Склад:

  • Кефір 2,5 % — 2 склянки
  • Сметана 15 % — 2 склянки
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Кефір і сметану вливаємо в загальну миску, солимо за смаком. Збиваємо інгредієнти віночком до повного з’єднання один з одним.

2. Далі беремо глибоку миску, кладемо в неї друшляк. Його ж накриваємо кількома шарами марлі. Сюди вливаємо суміш з кефіру і сметани. Залишаємо на 1-2 години при кімнатній температурі.

3. Далі заготівлю ставимо в холодильник ще на 5-6 годин.

4. Після цього накриваємо продукт краями марлі. Стежимо за виділенням сироватки в миску. Рідина не повинна діставати до самого сиру.

5. Притискаємо частування вантажем і ставимо на ніч у холодильник.

6. Через деякий час прибираємо вантаж. Заготівлю акуратно віджимаємо від зайвої рідини. Перекладаємо домашній сирний сир в підходящу ємність. Готово!

Як приготувати домашній сир з молока?

Популярний спосіб приготування сиру в домашніх умовах – з молока. Такий продукт вийде ніжним і неймовірно смачним. Спробуйте самостійно приготувати цікавий і натуральний продукт.

Час готування: 16 годин

Час приготування: 12 годин

Порцій – 2,5 кг

Інгредієнти:

  • Молоко – 7 л.
  • Кефір – 1 склянка
  • Розчин пепсину – 1,5 ч. л.
  • Вода – 100 мл
  • Сироватка – 1 л. (залишається після виготовлення сиру).
  • Вода – 100 мл холодної кип’яченої.

Процес приготування:

1. Для приготування рекомендується використовувати кухонний термометр, щоб не допустити закипання.

2. Починаємо приготування зі змішування пепсину з холодною кип’яченою водою.

3. В каструлі молоко нагріваємо, вливаємо в нього розчин пепсину і кефір. Розмішуємо, прибираємо з вогню і настоюйте під кришкою 60-90 хвилин.

4. За цей час добре відокремитися потрібна маса від сироватки.

5. Віджимаємо продукт від рідини і відразу розміщуємо у форму для пресування на 2-3 години. Після головку занурюємо в підсолений за смаком розсіл із сироватки на 10 годин.

6. Домашній сир з молока готовий!

Ніжний і дуже смачний сир з козячого молока

Цікавий на смак домашній сир виходить з козячого молока. Такий продукт стане відмінною холодною закускою на вашому столі. Також його можна додавати в салати та інші страви. Спробуйте!

Час готування: 2 діб

Час приготування: 1 добу

Порцій – 1,5 кг

Інгредієнти:

  • Молоко козине – 4 л.
  • Кефір – 0,5 склянки
  • Сіль – 8 ст. л.
  • Фермент микробиальный ренін – 0,1 гр.
  • Вода – 50 мл

Процес приготування:

1. Козяче молоко вливаємо в каструлю разом з кефіром. Нагріваємо до 35 градусів.

2. Далі займемося приготуванням ферменту.

3. Його потрібно розвести в теплій кип’яченій воді. Переливаємо суміш в загальну каструлю і варимо ще 5 хвилин, помішуючи.

4. Накриваємо каструлю кришкою і наполягаємо вміст 1-1,5 години. За цей час продукт застигне.

5. Утворився згусток необхідно розрізати, але не на дуже дрібні частини.

6. Акуратно розмішуємо і нагріваємо вміст до 37 градусів, після вимикаємо і залишаємо на 30 хвилин. Періодично розмішуємо.

7. Переливаємо заготовку на друшляк з марлею.

8. Даємо стекти сироватці повністю.

9. Сирний ком посипаємо однією ложкою солі і ставимо під вантаж на 4-5 години. За цей час перевертаємо заготовку. Ще два рази посипаємо по ложці солі.

10. Через деякий час ви отримаєте щільну цілісну головку сиру.

11. Розрізаємо її на частини і занурюємо в холодну кип’ячену воду з сіллю. Залишаємо на добу.

12. Після козячий сир готовий, можна пробувати!

Як зробити адигейський сир в домашніх умовах?

Справжній адигейський сир можна приготувати вдома на своїй кухні. Беріть на замітку простий покроковий рецепт. Порадуйте себе і рідних смачним натуральним продуктом. Його можна використовувати в якості закуски або додавати в інші страви.

Час готування: 2 діб

Час приготування: 12 годин

Порцій – 350 гр.

Склад:

  • Молоко – 2 л
  • Кефір – 3 склянки
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуємо продукти. При бажанні кефір можна замінити іншим кисломолочним продуктом. Наприклад, кислим молоком або сироваткою.

2. Кип’ятимо молоко на помірному вогні і вливаємо сюди три склянки кефіру.

3. Через кілька помешиваний молочний продукт почне відділятися від рідини.

4. Коли рідина набуває зеленуватий відтінок, заготівлю знімаємо з плити і готуємо форму для сиру. Якщо її немає, то можна використовувати друшляк і будь-яку ємність з вантажем.

5. Розміщуємо заготовку у форму. Через 10 хвилин його перевертаємо.

6. Залишаємо ще на 10-12 годин. Після готовності його потрібно присолити, замочити сир в підсоленій сироватці на кілька днів.

7. Смачний домашній адигейський сир готовий!

Простий і смачний рецепт домашнього сиру зі сметани

Смачний і поживний домашній сир можна приготувати на основі сметани. Такий продукт стане відмінною закускою. Також його можна використовувати у приготуванні інших страв.

Час готування: 12 годин

Час приготування: 10 годин

Порцій – 400 гр.

Інгредієнти:

  • Сметана – 400 мл
  • Молоко – 1,5 л.
  • Яйце – 4 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. У велику каструлю занурюємо молоко, сметану, курячі яйця і сіль. Збиваємо їх до отримання однорідного складу.

2. Кип’ятимо заготовку на помірному вогні і постійно помішуємо її лопаткою.

3. Після кипіння тримаємо на плиті ще 5 хвилин. У цей час необхідна маса буде активно відділятися від сироватки.

4. Далі масі даємо охолонути і перекладаємо її в посуд з марлею, складеною в кілька шарів. Віджимаємо продукт від сироватки, а після цієї марлі ставимо під вантаж на 8-10 годин.

5. Апетитний домашній сир на сметані готовий. Зберігати його можна залишилася сироватці.

Ніжний плавлений сир з сиру в домашніх умовах

Найніжніший плавлений сирок можна приготувати в домашніх умовах. Готовий продукт можна намазувати на хліб, додати в суп і використовувати при приготуванні інших страв.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 180 гр.

Склад:

  • Сир 9% – 200 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Сода – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Сир викладаємо в каструлю з товстим дном.

2. Сюди ж розбиваємо куряче яйце.

3. Слідом викладаємо шматочок вершкового масла.

4. Ставимо масу на повільний вогонь, додаємо трохи солі.

5. Починаємо збивати вміст віночком і всипаємо сюди соду.

6. Вміст при нагріванні швидко почне плавитися. Важливо постійно помішувати заготовку.

7. В кінці процесу додаємо спеції за власним смаком.

8. Знову вимішуємо і прибираємо продукт з плити. Даємо йому повністю охолонути.

9. Ніжний плавлений сир в домашніх умовах готовий. Можна пробувати!

Покроковий рецепт приготування вершкового сиру

Ніжний і приємний вершковий сир зможе приготувати кожен. Досить слідувати простому покрокового рецептом. Готовий продукт підходить для приготування тостів або брускет.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 180 гр.

Склад:

  • Молоко – 1 л
  • Вершки 33% — 80 мл
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Молоко виливаємо в каструлю, ставимо його на плиту і нагріваємо до 90 градусів.

2. Доповнюємо продукт лимонним соком. Зменшуємо вогонь і готуємо, поки не стане помітно відділятися сироватка. Це станеться дуже швидко.

3. Даємо заготівлі трохи охолонути і відкидаємо її на дрібне сито.

4. Відокремлюємо готову масу від сироватки.

5. Викладаємо продукт в блендер, доповнюємо його вершками і дрібкою солі.

6. Збиваємо до однорідності.

7. Далі масу можна перелити в зручну форму для зберігання.

8. Домашній вершковий сир готовий.

Як самостійно приготувати сир «Філадельфія»?

Знаменитий сир «Філадельфія» ми звикли бачити на прилавках магазинів. Але продукт нескладно приготувати в домашніх умовах. Використовуйте простий покроковий рецепт, щоб отримати ніжний натуральний сир.

Час готування: 13 годин

Час приготування: 12 годин

Порцій – 700 гр.

Склад:

  • Сметана 20% – 200 гр.
  • Йогурт натуральний – 500 мл
  • Сік лимонний – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 1/3 ч. ложки

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні інгредієнти.

2. У каструлю розміщуємо марлю, складену в декілька шарів.

3. На марлю розміщуємо клаптик щільної тканини.

4. Сюди вливаємо натуральний йогурт.

5. Доповнюємо його сметаною. Бажано, вибирати жирний продукт.

6. Вимішуємо продукти віночком до повної однорідності.

7. Додаємо в масу сіль і трохи лимонного соку.

8. Закриваємо масу краями тканини.

9. Встановлюємо гніт. Для цього можна використовувати тарілку і ємність з водою. Ставимо заготовку на 12 годин у холодильник.

10. Через деякий час можна прибрати гніт і розкрити скань.

11. Ніжна домашня «Філадельфія» готова.

Як зробити сир Сулугуні в домашніх умовах?

Любителі сулугуні обов’язково оцінять цей простий домашній рецепт. Приготувати дуже смачний сир зможе кожен. Порадуйте свою сім’ю натуральним продуктом. Подавайте його в якості холодної закуски.

Час готування: 16 годин

Час приготування: 12 годин

Порцій – 700 гр.

Склад:

  • Молоко – 2,6 л
  • Пепсин рідкий – 1 мл
  • Сіль – 110 гр.

Процес приготування:

1. Вливаємо молоко в зручну каструлю або сотейник. Нагріваємо його до 36 градусів. Воно повинно бути в міру теплим.

2. Слідом додаємо сюди рідкий пепсин, розмішуємо, прибираємо заготовку з плити і залишаємо на 1 годину.

3. За цей час продукт помітно згорнеться.

4. Після охолодження його переливаємо на друшляк з марлею. Віджимаємо від сироватки, зав’язуємо в мішечок і підв’язуємо ще на 1 годину. Сироватку не викидаємо.

5. Далі необхідно перевірити сир. Відрізаємо невеликий шматочок і занурюємо в гарячу воду (60-70 градусів). Якщо він добре тягнеться, значить готово.

6. Для припинення процесу бродіння ділимо сир на кілька частин і занурюємо їх у крижану воду на 15 хвилин. Можна використовувати кубики льоду.

7. Далі розрізаємо продукт на кубики. Заливаємо його гарячою водою (60 градусів). Після розминаємо його дерев’яною ложкою і ліпимо форму.

8. Перекладаємо продукт у відповідну форму і залишаємо на 40 хвилин.

9. Приступаємо до соління. Занурюємо голову в розсіл із сироватки і солі на 12 годин.

10. Апетитний домашній сулугуні готовий!