Тісто на молоці для пиріжків — це основа для смачної випічки, яку можна легко приготувати в домашніх умовах. Завдяки молоку тісто набуває ніжну текстуру і приємний смак. Пропонуємо вам 10 варіантів приготування тіста. Тут ви знайдете як правильно зробити тісто для смажених пиріжків, для печених, з сухими дріжджами, на кислому молоці, бездріжджове тісто і як приготувати в хлібопічці.
Пишне тісто на молоці для пиріжків смажених на сковороді
Для приготування цього тесту потрібні дуже прості інгредієнти, але з них вийдуть пишні і м’які пиріжки, в які можна додати будь-яку начинку на ваш смак.
Інгредієнти на
1 порц.
- Молоко коров’яче 1 склянка
- Свіжі дріжджі 25 гр.
- Яйце куряче 1 шт.
- Борошно пшеничне 450 гр.
- Сіль – ¼ ч. л.
- Цукор-пісок-1 ч. л.
- Масло рослинне 1 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати тісто на молоці для пиріжків? Борошно просіваємо через сито у велику миску. Це робиться, щоб вона збагатилася киснем, і наші пиріжки вийшли пишними і ніжними.
- Приступаємо до замішування опари. Підігріваємо молоко. Головне його не перегріти, тоді дріжджі не дадуть свого ефекту. До молока додаємо цукор і дріжджі. Далі додаємо близько 200 гр. просіяного борошна і ретельно все перемішуємо, щоб не було грудочок. Накриваємо опару рушником і ставимо недалеко від плити. Залишаємо на годину, поки вона не підніметься в 2 рази.
- Переміщуємо опару в ємність, у якій будемо замішувати тісто. Додаємо сіль, соняшникова олія і розбиваємо 1 яйце.
- Починаємо замішувати тісто, поступово додаючи до нього просіяне борошно.
- Ретельно обминаємо і вимішуємо тісто, щоб воно не прилипало до рук і до ємності.
- Тепер робимо з тіста кулю і накриваємо ємність зверху рушником. Залишаємо на 2 години, щоб воно піднялося.
- Через 2 години повинно вийде пишна і висока тісто.
- Можна приступати до приготування пиріжків. Ділимо тісто на частини і додаємо будь-яку начинку.
- Обсмажуємо пиріжки на рослинному маслі до золотисто-рум’яного кольору. Приємного апетиту!
Тісто на молоці з сухими дріжджами для пиріжків в духовці
Тісто на сухих дріжджах готується швидко і просто. А запечені в духовці пиріжки виходять рум’яними, повітряними і дуже смачними.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Молоко – 1 склянка
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Дріжджі сухі – 7 гр.
- Борошно пшеничне – 3-4 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – ½ ч. л.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
1. Молоко розігріваємо на вогні до 40-45оС. Головне-не перегріти. Насипаємо до нього цукор і розмішуємо до повного розчинення. Тепер висипаємо дріжджі і ще раз перемішуємо.
2. В окрему ємність через сито просіваємо борошно. Для початку беремо 3 склянки. Якщо тісто виходить дуже рідким, то додаємо ще трохи борошна. В центрі робимо поглиблення і вливаємо туди тепле молоко з цукром і дріжджами.
3. Не перемішуючи, накриваємо ємність опару рушником і залишаємо на 15 хвилин.
4. В окремій мисці збиваємо виделкою яйце з сіллю до однорідності.
5. Виливаємо його до опарі з борошном і додаємо рослинне масло.
6. З допомогою силіконової лопатки або дерев’яної ложки розмішуємо тісто від центру до країв. Якщо тісто виходить рідким, то поступово додаємо борошно, доки не отримаємо необхідну консистенцію.
7. Як тільки тісто придбає щільну консистенцію, дістаємо його з миски і кладемо на присипану борошном рівну поверхню. Замішуємо тісто руками. Готове тісто накриваємо і даємо постояти кілька хвилин. Тепер можна приступати до приготування пиріжків з будь-якою начинкою. Їх можна запекти в духовці, так і обсмажити на сковороді. Приємного апетиту!
М’яке тісто на молоці без дріжджів для пиріжків
В цьому рецепті використовуються ті ж інгредієнти, що і для дріжджового тіста. Незважаючи на відсутність дріжджів, тісто все одно виходить дуже м’яким і повітряним.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Борошно пшеничне – 600 гр.
- Молоко – 180 мл
- Масло вершкове – 200 гр.
- Яйця – 3 шт.
- Цукор-пісок – 50 гр.
- Сіль – 1-2 щіпки.
- Розпушувач – 12 гр.
Процес приготування:
1. В підходящу ємність розбиваємо яйця, додаємо цукор, розпушувач і все добре перемішуємо вінчиком. Якщо у вас немає розпушувача, то можна взяти 0.5 ч. л. соди і погасити її оцтом.
2. Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовці або на водяній бані. Відставляємо в сторону, щоб воно трохи охололо. Потім додаємо масло до яєць і перемішуємо.
3. Далі вливаємо молоко кімнатної температури. Молоко може бути будь-якої жирності. Головне тут тільки його якість і смак.
4. В окрему ємність кілька разів через сито просіваємо борошно, щоб в неї потрапило якомога більше кисню. Вибирайте продукт вищого сорту.
5. Тепер перемішуємо тісто віночком або ложкою. Можна також використовувати кухонний комбайн. Далі присипаємо рівну поверхню борошном і починаємо вимішувати тісто руками близько 5 хвилин. Тісто має бути м’яким, еластичним і не прилипати до рук.
6. Накриваємо тісто рушником або харчовою плівкою. Залишаємо на 30 хвилин. Потім можна приступити до приготування самих пиріжків. Начинка може бути абсолютно будь-яка. Щоб надати солодкій випічці приємний аромат, додаємо в тісто ванільний цукор. Пиріжки з цього тіста можна смажити, так і запікати. Приємного апетиту!
Пишне і повітряне тісто на молоці для пиріжків як пух
Для приготування цього тесту використовуються молоко, цукор, рослинна олія, сіль, борошно, сухі дріжджі. На виході виходить дуже ніжне тісто, з якого вийдуть чудові пиріжки і не тільки.
Час приготування: 1 год 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 1.
Інгредієнти:
- Молоко – 250 мл
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 60 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Борошно – 3-3.5 ст.
- Дріжджі сухі 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Молоко наливаємо в сотейник і гріємо на середньому вогні до 36-37оС. Потім переливаємо його в підходящу глибоку ємність.
2. Додаємо до молока столову ложку борошна, цукор і додаємо сухі дріжджі.
3. Все перемішуємо до однорідності і ставимо в тепле місце приблизно на 15 хвилин. На поверхні повинні будуть утворюватися бульбашки.
4. Тепер додаємо сіль і рослинне масло.
5. Все добре перемішуємо.
6. Борошно просіваємо через сито і потроху починаємо додавати до молока з дріжджами. Все ретельно перемішуємо дерев’яною ложкою, поки не вийде однорідна маса.
7. Потім перекладаємо тісто на рівну, присипану борошном поверхню і продовжуємо замішувати тісто руками.
8. Готове тісто кладемо в окрему ємність і накриваємо харчовою плівкою або рушником. Залишаємо його на годину в теплому місці.
9. Через 1 годину тісто має добре піднятися. Тепер можна починати робити пиріжки з будь-якою начинкою або інші дріжджові вироби. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування здобного тіста для пиріжків
Для приготування такого тіста знадобиться борошно, яйця, вершкове масло, тепле молоко, дріжджі, цукор, сіль і рослинне масло. Найкраще з нього виходить солодка випічка. Вона виходить ароматною, пишною і повітряної.
Час приготування: 1 ч. 55 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Борошно – 500 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Молоко – 250 мл
- Дріжджі сухі – 2 ч. л.
- Цукор-пісок – 5 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. У миску насипаємо сухі дріжджі, цукор і перемішуємо. Далі додаємо 1 чайну ложку борошна. Молоко розігріваємо в мікрохвильовій печі або на плиті і додаємо його до борошна з дріжджами і цукром. Ретельно перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин.
2. Через цей час повинна утворитися шапочка з бульбашками. Відставляємо готову опару в бік.
3. В окрему миску розбиваємо 2 яйця кімнатної температури і додаємо розтоплене тепле вершкове і рослинне масло.
4. Борошно просіваємо через сито. Беремо ¾ від загальної кількості і змішуємо з сіллю, яйцями і опарою.
5. При необхідності додаємо решту кількість борошна і вимішуємо тісто. Воно повинно вийде ніжним і злегка липнути до рук. Головне – не додати занадто багато борошна.
6. Тепер перекладаємо тісто в миску і накриваємо рушником або харчовою плівкою. Залишаємо на півтори години, поки воно не підніметься. Далі можна приступати до формування та приготування пиріжків. Приємного апетиту!
Швидке бездріжджове тісто на молоці для смаження пиріжків на сковороді
Пишне і просте тісто без дріжджів готується легко і швидко з молока, борошна, яєць, солі, цукру і рослинної олії. На ньому вийдуть прекрасні смажені пиріжки з будь-якою начинкою.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Молоко – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 2 склянки
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор-пісок – 1 щіпка.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Борошно просіваємо через сито в глибоку миску, щоб наситити його киснем. Таким чином тісто вийде пишним і повітряним. Туди ж додаємо дрібку солі і цукру. Все акуратно перемішуємо з допомогою віночка.
2. По центру суміші формуємо невелику воронку і додаємо туди куряче яйце.
3. Далі вливаємо молоко. Воно має бути кімнатної температури. Суміш ретельно перемішуємо до однорідної маси.
4. Тепер перекладаємо тісто на присипану борошном поверхню і починаємо вимішувати його руками протягом декількох хвилин, поки воно не набуде щільну і однорідну текстуру.
5. Змащуємо тісто олією і замішуємо ще якийсь час. Йому не треба підходити, тому можемо відразу ж починати формувати наші пиріжки і додавати в них будь-яку начинку. Обсмажуємо на сковороді в рослинному маслі. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт приготування тіста на кислому молоці
У цьому рецепті використовується кисле молоко, яке чудово підходить до тіста для пиріжків. Також для приготування використовуються сухі дріжджі, цукор, сіль, борошно і яйце.
Час приготування: 1 ч. 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 1.
Інгредієнти:
- Молоко кисле – 1 склянка
- Дріжджі сухі – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 3.5 склянки
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
1. Кисле молоко підігріваємо до такої температури, щоб воно не згорнулося. Це становить приблизно 37оС. Виливаємо його в окрему ємність і висипаємо туди цукор і сухі дріжджі. Добре перемішуємо і даємо постояти 10 хвилин.
2. За цей час дріжджі повинні утворювати піну на поверхні молока.
3. У глибоку ємність через сито просіваємо борошно, додаємо сіль і перемішуємо.
4. Далі розбиваємо яйце і вливаємо дріжджі з молоком. Починаємо замішувати тісто з допомогою виделки.
5. Потім викладаємо тісто на посипану борошном гладку поверхню і замішуємо тісто руками. Перекладаємо назад в миску, накриваємо рушником або харчовою плівкою і даємо постояти в теплому місці як мінімум годину.
6. За цей час тісто має добре піднятися. Обминаємо тісто руками і приступаємо до формування пиріжків. Можна використовувати будь-яку начинку і потім запекти або обсмажити вироби. Приємного апетиту!
Як самостійно приготувати тісто на молоці для пиріжків з картоплею?
Тісто для цих пиріжків готується на сухих дріжджах і виходить дуже легким і смачним. Картопляна начинка стане прекрасним доповненням для нього, і ви отримаєте чудові ситні пиріжки.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Молоко 2.5% – 1 склянка
- Дріжджі сухі – 2.5 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Яйця – 2 шт.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
1. Молоко прогріваємо на невеликому вогні. Головне не дати йому закипіти або перегрітися. Воно повинно бути теплим. Перевіряємо температуру термометром, або занурюємо в нього чистий палець. Переливаємо молоко в окрему ємність і додаємо до нього цукор. Перемішуємо, поки цукор повністю не розчиниться. Далі додаємо дріжджі і перемішуємо до утворення піни.
2. Борошно просіваємо через сито, щоб наситити його киснем. Висипаємо її в глибоку ємність і робимо по центру невелику воронку. Туди виливаємо молоко з цукром і дріжджами. Залишаємо в бік приблизно на 15 хвилин, щоб дріжджі почали процес бродіння. Повинна утворитися «шапочка».
3. В окрему ємність розбиваємо 2 яйця, додаємо рослинне масло і сіль. Все добре збиваємо з допомогою виделки або віночка.
4. Тепер додаємо яєчну суміш до борошна з вже почали бродіння дріжджами і починаємо замішувати тісто, рухаючись від центру до країв.
5. Коли виходить ком, дістаємо тісто з миски і відбиваємо його об стіл. Так воно стане більш м’яким і однорідним. Після цього тісто готове до подальшого приготування. Додаємо начинку з картоплі і обсмажуємо на рослинному маслі. Приємного апетиту!
Смачне повітряне тісто для пиріжків на 1 літр молока
На таку кількість молока ви отримаєте багато смачних і повітряних пиріжків. У таке тісто можна додавати як солоні, так і солодкі начинки. У другому випадку краще додати цукор в начинку, а не в тісто.
Час приготування: 3 год 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 1.
Інгредієнти:
- Молоко – 1 л
- Дріжджі сухі – 4 ч. л.
- Цукор-пісок – 6 ст. л.
- Сіль – 2 ч. л.
- Борошно пшеничне – 2400 гр.
- Масло вершкове – 80 гр.
Процес приготування:
1. Молоко розігріваємо в сотейнику на невеликому вогні. Температуру перевіряємо термометром. Вона не повинна бути вище 38оС. Переливаємо молоко в окрему ємність, додаємо цукор і дріжджі. Перемішуємо, поки цукор повністю не розчиниться.
2. До молока додаємо половину від загального обсягу борошна і ретельно перемішуємо. Накриваємо опару плівкою або рушником і ставимо в тепле місце приблизно на годину. За цей час маса повинна збільшиться в 2 рази.
3. Тепер додаємо туди ж сіль, розм’якшене вершкове масло і добре перемішуємо.
4. Насипаємо інше кількість борошна і починаємо замішувати тісто. Легше це зробити на присипаної борошном поверхні. Вимішуємо поки воно не перестане прилипати до рук, але буде еластичним і ніжним.
5. Кладемо тісто назад у миску і накриваємо рушником або харчовою плівкою. Залишаємо в теплому місці на 2 години.
6. Можна приступати до формування пиріжків. Готове тісто ділимо на невеликі шматочки і катаємо з кожного кульку. Викладаємо їх на гладку поверхню на відстані один від одного. Накриваємо плівкою і залишаємо на 10 хвилин. Далі додаємо начинку і даємо пиріжкам постояти ще 20 хвилин. Тепер їх можна випікати. Приємного апетиту!
Ніжне і м’яке тісто для домашніх пиріжків на молоці у хлібопічці
Тісто в хлібопічці готується дуже просто. Все що потрібно – це засипати всі інгредієнти в правильному порядку, а машина зробить все інше за вас. З молока, борошна, олії, яйця, сухих дріжджів, цукру і солі виходить повітряний і дуже смачне тісто.
Час приготування: 1 ч. 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Молоко 3.2% – 250 мл
- Борошно пшеничне – 380 гр.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Дріжджі сухі – 5-6 гр.
- Цукор-пісок – 1.5 ст. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
Процес приготування:
1. Молоко в сотейнику розігріваємо до 35-40оС. Головне його не перегріти, воно не повинно бути гарячим. Далі заливаємо тепле молоко в чашу хлібопічки і насипаємо цукор.
2. Тепер насипаємо сухі дріжджі і перемішуємо суміш з допомогою дерев’яної ложки.
3. Далі додаємо і розбиваємо в чашу яйце. Воно має бути кімнатної температури.
4. Потім наливаємо три столові ложки рослинної олії.
5. Борошно просіваємо через сито, щоб наситити його киснем і наші пиріжки вийшли більш легкими. Всипаємо просіяне борошно в чашу хлібопічки.
6. Ставимо ємність з доданими до неї інгредієнтами в хлібопічку.
7. Закриваємо кришку і вибираємо режим «Тісто». Назва змінюється в залежності від виробника. На приготування тіста піде півтори години. Частина – на заміс, і частина – на підйом тіста.
8. Якщо в процесі тісто буде прилипати до стінок чаші, то слід додати 1-2 столових ложок борошна. Коли з нього сформується кулька, додаємо 1 чайну ложку рослинної олії і чекаємо закінчення приготування тіста.
9. Коли воно буде готове, дістаємо чашу з тестом з хлібопічки. Воно повинно було збільшитися приблизно в 2 рази. Тепер можна приступати до формування та приготування пиріжків. Приємного апетиту!