Том ям — це суп, який вважається одним з найгостріших у світі. Хто був у Таїланді, обов’язково пробував традиційне блюдо том ям. За зібраними у статті 10 рецептами у вас вийде чудовий том ям.
Класичний том ям з креветками і кокосовим молоком
Том ям підкорює своїм насиченим і складним смаком. Це блюдо хочеться їсти знову і знову. Том ям придумали варити в Таїланді, але він вже давно поширився на всі світові ресторани.
Інгредієнти на
2 порц.
- Молоко кокосове 300 мл
- Бульйон 300 мл рибний
- Стебло лимонного сорго 5 шт.
- Листя каффір-лайма 5 шт.
- Корінь галангал 3 зубчики
- Перець чилі 1 шт.
- Креветки свіжі 10 шт.
- Кінза 5 гілок
- Шиітаке 4 шт.
- Соус рибний тайський 1 ст. л.
- Тростинний цукор – ½ ч. л.
- Часник 3 зуб.
- Масло рослинне 1 ст. л.
- Лайм 1 шт.
Процес приготування:
- Класичний тому ям легко готується в домашніх умовах. Гриби шиітаке зваріть до готовності.
- Стебла лемонграсу злегка відбийте ножем і розріжте вздовж.
- Перець чилі розріжте, видаліть насіння. Ступінь гостроти супу регулюйте на свій розсуд, додаючи різну кількість перцю. Часник дуже дрібно наріжте.
- На рослинному маслі обсмажте перець чилі і часник. Потім в ступці перетріть отриману масу до стану пасти.
- У каструлю влийте рибний бульйон, доведіть його до кипіння, додайте гостру пасту, лемонграс, галангал і листя лайма. Варіть 1-2 хвилини.
- Далі додайте тайський соус, нарізані гриби і варіть ще 2 хвилини.
- Після цього влийте кокосове молоко і доведіть суп до кипіння. Відрегулюйте страву за кількістю солі, додайте сік лайма і цукор.
- Креветки повністю розморозьте, очистіть, додайте їх в суп і вимкніть вогонь.
- Розлийте том ям по тарілках, посипте його рубаною зеленню і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Як приготувати том ям з куркою?
Чудовий тайський суп в автентичному виконанні. Так його готують на півночі Таїланду. Таке блюдо точно здивує ваших домочадців і відкриє їм нові смакові враження.
Час готування: 80 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Філе куряче – 200-250 гр.
- Гриби цаогу консервовані– 180 гр.
- Бульйон курячий – 1 л
- Перець чилі червоний – 1 шт.
- Лемонграс – 2 стебла.
- Листя кафрського лайма – 10 шт.
- Корінь галангал – 10 гр.
- Цибуля-шалот – 3 шт.
- Соус рибний – 1 ст. л.
- Сік лайма – 2 ст. л.
- Паста Нам Прік Пат – 2 ст. л.
- Коріандр – 1 ст. л.
- Помідори черрі – 7-8 шт.
- Кінза – за смаком.
Процес приготування:
1. Цибулю-шалот наріжте кільцями. У лемонграсу відбийте товсті підстави кухонним молоточком. Листя лайма надорвите по краях. Корінь галангала наріжте тонкими пластинками. Перець чилі наріжте тонкими кільцями.
2. Куряче філе наріжте невеликими шматочками.
3. Гриби цаогу відкиньте на друшляк і промийте їх проточною водою.
4. Помідори черрі промийте і розріжте навпіл.
5. Каструлю з курячим бульйоном поставте на вогонь, додайте цибулю-шалот, галангал, листя лайма, стебла лемонграсу і перець чилі. Доведіть бульйон до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть суп 15 хвилин.
6. Після цього вийміть з бульйону всі прянощі, при бажанні можна залишити лише перець чилі.
7. У каструлю додайте гриби і курку. Доведіть суп до кипіння і продовжуйте варити ще 5-10 хвилин.
8. Потім додайте помідори, приправте суп рибним соусом, коріандром, соком лайма і пастою Нам Прік Пат. Відрегулюйте смак бульйону з солі. Том ям повинен бути в рівній мірі солоним, кислим і гострим. Подавайте його з гарячим відварним рисом.
Приємного апетиту!
Суп том ям з морепродуктів
Том ям – чудовий тайський суп, гострий і корисний. Завдяки своєму складу і пряних спецій, він насичує і дарує справжнє гастрономічне задоволення. Його смак з кожною ложкою розкривається все більше і більше.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 1-2.
Склад:
- Лемонграс – 4 гр.
- Галангал – 10 гр.
- Соус креветочний – 3 гр.
- Листя лайма – 4-5 шт.
- Молоко кокосове – 90 мл
- Бульйон курячий – 15 гр.
- Вода – 120 мл
- Масло вершкове – 16 гр.
- Креветки – 25 гр.
- Гребінець – 20 гр.
- Кальмар – 25 гр.
- Помідори черрі – 3 шт.
- Цибуля зелена – 2-3 шт.
- Перець гострий – за смаком.
- Лайм – 0,5 шт.
Процес приготування:
1. Поставте каструлю на вогонь, змішайте в ній кокосове молоко, курячий бульйон, креветочний соус і воду. Доведіть бульйон до слабкого кипіння, зменшіть вогонь до мінімального і залиште на плиті. На сковороду викладіть вершкове олію і розтопіть його.
2. Додайте на сковороду нарізані лемонграс, корінь галангала і листя лайма. Обсмажте інгредієнти протягом 2 хвилин.
3. Потім на сковороду викладіть морепродукти. Вони повинні бути попередньо очищені. Смажте морепродукти 2-3 хвилини.
4. Помідори черрі розрізати навпіл і відправте на сковороду, смажте протягом 1-1,5 хвилини.
5. Зелену цибулю наріжте і додайте на сковороду.
6. Через пару хвилин налийте на сковороду бульйон, додайте гострий перець за смаком.
7. В кінці додайте сік половини лайма, прокип’ятіть суп протягом 0,5-1 хвилини і знімайте з вогню. Том ям з морепродуктів готовий, можна подавати його на стіл.
Приємного апетиту!
Том ям з креветками та грибами в домашніх умовах
Любителі екзотичної кухні обов’язково повинні спробувати суп том ям з креветками та грибами. Суп має неймовірний насичений смак і аромат. На свій розсуд ви можете робити його більш або менш гострим.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 4-6.
Склад:
- Кубики бульйонні для тайського супу – 2 шт.
- Вода – 2 л
- Корінь імбиру – 50 гр.
- Кінза – 1/3 пучка.
- Помідори – 2 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Вершки – 150 мл
- Печериці – 8 шт.
- Часник 8 зуб.
- Креветки – 35 шт.
- Цибуля зелена – 4-5 пера.
Процес приготування:
1. У каструлю влийте воду і доведіть її до кипіння. Креветки очистити і надріжте їх по спинці до хвостика. У киплячу воду додайте бульйонні кубики, нарізаний імбир і часточки помідорів.
2. Кип’ятіть бульйон протягом 5 хвилин. Потім додайте крупно нарізані гриби і продовжуйте варити ще 5 хвилин. Після цього додайте креветки, подрібнені зубчики часнику і вершки. Варіть суп ще 2 хвилини.
3. Зелену цибулю і кінзу дрібно наріжте.
4. Додайте в суп зелень і заправте його лимонним соком, перемішайте і знімайте з вогню.
5. Том ям з креветками та грибами виходить наваристим і ситним. Подавайте його на стіл разом з вареним рисом.
Приємного апетиту!
Том ям з куркою і грибами
Щоб урізноманітнити своє повсякденне меню, можна звернутися до екзотичної кухні. Пропонуємо вам спробувати чудовий тайський суп том ям з куркою і грибами. Завдяки спеціальним спецій і прянощів, бульйон виходить просто чарівним, ви раніше нічого подібного не пробували.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 4-5.
Склад:
- Грудка куряча – 1 шт.
- Бульйон курячий – 1 л
- Гриби консервовані – 180 гр.
- Корінь галангал – 1 шт.
- Перець чилі зелений – 1 шт.
- Перець чилі червоний – 1 шт.
- Лемонграс – 2 шт.
- Листя каффір лайма – 12 шт.
- Сік лайма – 20 мл
- Соус рибний – 2 ст. л.
- пальмовий Цукор – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Кінза – 1 пучок.
- Молоко кокосове – 150 мл
Процес приготування:
1. Лемонграс роздушіть плоскою частиною ножа і наріжте, корінь галангала наріжте пластинками, перець чилі очистити від насіння і теж наріжте.
2. У каструлю з товстим дном влийте рослинне масло, прогрійте його. Потім викладіть лемонграс, перець чилі і галангал, обсмажте протягом 2 хвилин.
3. Потім додайте кокосове молоко і курячий бульйон. М’ясо наріжте тонкими пластинками і додайте в бульйон.
4. Мариновані гриби промийте і розріжте навпіл.
5. Додайте гриби в каструлю, також викладіть в бульйон листя каффір-лайма. Варіть суп на повільному вогні до готовності м’яса, не варіть бульйон, щоб кокосове молоко не згорнулося.
6. В кінці додайте сік лайма, пальмовий цукор і рибний соус, перемішайте. Спробуйте суп на смак, він повинен бути вершково-кисло-солодкий. Додайте подрібнену кінзу і розливайте том ям по тарілках.
Приємного апетиту!
Тайський том ям в домашніх умовах
Суп том ям на слуху навіть у тих, хто не був в Південно-східній Азії. А адже це блюдо було придумано саме в тому регіоні. Це смачний і наваристий суп з легким цитрусовим ароматом і яскравими гострими нотками.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 55 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Бульйон курячий – 300 мл
- Креветки – 65 гр.
- Печериці – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 35 гр.
- Помідори – 1 шт.
- Лемонграс – 2 шт.
- Сік лимонний – за смаком.
- Імбир – 10 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цукор – 0,5 гр.
- Листя каффір-лайма – 2-3 шт.
- Перець чилі – 1 шт.
- Соус рибний – 0,25 ч. л.
- Кінза – за смаком.
Процес приготування:
1. Наріжте лемонграс та імбир. Листя каффір лайма порвіть.
2. В гарячий курячий бульйон покладіть лемонграс, імбир, гострий перець і листя лайма. Дайте бульйону покипіти 5 хвилин.
3. Печериці наріжте скибочками.
4. Ріпчасту цибулю і помідори наріжте часточками.
5. Креветки очистити і зробіть надріз вздовж спинки до хвоста.
6. Додайте в суп цибулю і гриби, хвилин через 10 викладіть помідори і рибний соус, перемішайте, доведіть до кипіння і через пару хвилин зніміть каструлю з вогню.
7. В кінці додайте сіль, цукор і лимонний сік. Додайте в тому ям подрібнену кінзу і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Том ям на рибному бульйоні
Том ям – це швидкий суп з сильним пряним смаком і вираженою гостротою. Також він відомий тим, що в ньому гармонійно поєднуються п’ять основних смаків: солодкий, кислий, гіркий, пряний і солоний.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Бульйон рибний – 1 л
- Креветки – 250 гр.
- Гливи – 400 гр.
- Соус рибний – 100 мл
- Лайм – 1 шт.
- Галангал – 10 гр.
- Листя каффір-лайма – за смаком.
- Перець чилі – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 6 зуб.
- Лемонграс – 2 шт.
- Кінза – за смаком.
Процес приготування:
1. Креветки необхідно повністю розморозити і очистити.
2. Лемонграс відбийте кухонним молотком, цибулю і часник дрібно наріжте, капелюшки глив порвіть руками, галангал наріжте тонкими пластинками, перець чилі очистити від насіння і наріжте кільцями.
3. Розігрійте на сковороді рослинне масло, обсмажте цибулю, перець чилі і часник протягом 3-4 хвилин. Після цього подрібніть обсмажені овочі блендером до стану пюре.
4. Креветки відварити до готовності і зробіть надрізи вздовж спинки.
5. У каструлю влийте рибний бульйон, підігрійте його, викладіть гостру цибульно-часникову масу, лемонграс, листя лайма, галангал і варіть поки не з’являться пряно-лимонні запахи.
6. Далі додайте рибний соус і гриби, варіть 5 хвилин. Після цього вичавіть сік з лайму.
7. В кінці додайте креветки, проваріть том ям ще пару хвилин, додайте рубану зелень і можна подавати страву на стіл.
Приємного апетиту!
Рецепт супу з готової пасти «Том ям»
Том ям – класичний тайський суп. Дослівно назва перекладається як кип’ячений гострий тайський салат. Це блюдо зі складним балансом кислоти, гостроти і солодощі, готується він досить швидко і просто.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Том ям – 4-6 ч. л.
- Пагони пальми або бамбука – 6 шт.
- солом’яні Гриби – 10 шт.
- Креветки – 8 шт.
- Мідії – за смаком.
- Соус рибний – за смаком.
- Сік лайма – за смаком.
- Цукор – за смаком.
- Вода – 1,5 л
- Кінза – за смаком.
- Лемонграс – 3 шт.
- Корінь галангала – 1 шт.
- Перець гострий – 1 шт.
- Молоко кокосове – за смаком.
- Листя лайма – 3-5 шт.
Процес приготування:
1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Суп готується швидко, тому все повинно бути під рукою.
2. У каструлі доведіть воду до кипіння. Додайте том ям, нарізані лемонграс, корінь галангала і листя лайма. Перемішуйте бульйон до повного розчинення пасти том ям.
3. Далі наріжте скибочками гриби і додати їх у бульйон, варіть 1 хвилину. Потім викладіть пагони пальми або бамбука.
4. Спробуйте бульйон і скорегуйте його смак цукром і рибним соусом, додайте гострий перець.
5. Наступним кроком додайте морепродукти, продовжуйте варити суп до готовності.
6. Далі додайте сік лайма і кокосове молоко.
7. Додайте подрібнену кінзу і тому ям готовий, можна подавати його на стіл.
Приємного апетиту!
Як приготувати домашній том ям з мідіями?
Суп том ям знайомий багатьом мандрівникам, це національне блюдо Таїланду і Лаосу. А ви знали, що це чудове блюдо можна повторити в домашніх умовах? За цим рецептом у вас вийде дуже смачний том ям з мідіями.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6-8.
Склад:
- Лайм – 2-3 шт.
- Молоко кокосове – 1 банку.
- Зелень – 1 пучок.
- Вода – 4 л
- Гриби шиітаке – 120 гр.
- Креветки – 800 гр.
- Соус рибний – 70 мл
- Помідори черрі – 15 шт.
- Паста том ям – 1 банку.
- Курка – 1 шт.
- Восьминіг – 500 гр.
- Мідії – 500 гр.
- Лемонграс – 50 гр.
- Листя лайма – 10 шт.
- Перець чилі – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Морепродукти повністю розморозьте і очистіть. У каструлю викладіть курячу тушку, залийте її водою і поставте варитися на повільний вогонь.
2. Креветки замаринуйте в рибному соусі і лимонному соці, поставте в холодильник.
3. Креветочні панцирі опустіть у вируючий курячий бульйон і продовжуйте варити ще кілька хвилин. Потім бульйон процідіть і варіть ще півгодини.
4. Помідори черрі промийте і розріжте навпіл.
5. Гриби шиітаке очистіть, промийте, видаліть ніжки і наріжте капелюшки часточками.
6. Зріжте кінчики лемонграсу і відбийте його тильною стороною ножа. Листя лайма розімніть руками. Корінь галангала наріжте пластинками.
7. Перець чилі очистити від насіння.
8. На сковороді розігрійте олію, викладіть пасту том ям і злегка обсмажте її.
9. Потім додайте лемонграс, листя лайма і корінь галангала, продовжуйте смажити 2-3 хвилини. Потім основу для супу перекладіть в бульйон.
10. У каструлю видавіть сік одного лайма.
11. Варіть суп 10 хвилин, після цього додайте перець чилі і гриби, варіть ще 2-3 хвилини.
12. Далі додайте рибний соус, помідори черрі і кокосове молоко.
13. Через пару хвилин покладіть в суп морепродукти, варіть том ям до їх готовності.
14. В кінці додайте рубану кинзу, перемішайте і знімайте каструлю з вогню. Розлийте суп по тарілках, сервіруйте порції мідіями і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Суп том ям з кальмарами
Вишуканий, багатий, пікантний, з легким ароматом лайма, том ям підкорить будь-якого гурмана. Варити його в домашніх умовах дуже складно, а морепродукти можна вибрати будь-які за своїм смаком, наприклад, кальмари і креветки.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Креветки – 200 гр.
- Кальмари – 200 гр.
- Помідори черрі – 100 гр.
- Молоко кокосове – 300 мл
- Лемонграс – 10 гр.
- Галангал – 10 гр.
- Листя каффір-лайма – 2-3 шт.
- Бульйон курячий – 200 мл
- Паста креветочная – 2 ст. л.
- Цибуля зелена – 10 гр.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушку кальмара очистити від плівки і хітиновою пластини, наріжте смужками. Креветки очистити і видалити кишкову вену.
2. Лемонграс, зелений лук і помідори черрі наріжте.
3. У сковороді вок розігрійте вершкове масло, додайте листя лайма, лемонграс та корінь галангала. Смажте протягом 5-7 хвилин.
4. Потім викладіть в сковороду креветки і кальмари, смажте 3-4 хвилини.
5. Після цього викладіть помідори і зелений лук, посоліть і продовжуйте тушкувати 10 хвилин.
6. У каструлі змішайте курячий бульйон, кокосове молоко і креветочную пасту. Доведіть вміст каструлі до кипіння.
7. Викладіть вміст сковороди в каструлю, перемішайте і тому ям з кальмаром готовий. Подавайте суп в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!