Тушкована капуста з фаршем — це смачне універсальне блюдо, яке можна приготувати в будь-який час доби. Її називають «голубцями ледачими», так як інгредієнти однакові: будь-яка капуста, будь фарш і будь-які спеції. Страва готується швидше в порівнянні з гасінням капусти з м’ясом або реберцями, що немало важливо для сучасної господині, а органолептичні якості завжди радують, незалежно від вибраного рецепту.
Класична тушкована капуста з фаршем на сковороді
Якщо у вас мало часу для приготування страви складного, а потрібно швидко нагодувати сім’ю – зверніться до класичним рецептом гасіння капусти з фаршем на сковороді. Тушкуємо капусту без додавання води і фарш беремо будь. Вийде ситно і смачно.
Інгредієнти на
6 порц.
- Капуста білокачанна 1 кг
- Фарш 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Перець болгарський 1 шт.
- Томатний соус 2 ст. л.
- Оцет яблучний 6% 1 ч. л.
- Кмин ½ ч. л.
- Часник 2 зуб.
- Лавровий лист 1 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Зелень 1 пучок
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
- Класичну тушковану капусту з фаршем на сковороді приготувати дуже просто. Очистіть від зовнішніх листя капусту промийте її. Потім нашаткуйте тонкою соломкою. У великій сковорідці розігрійте трохи олії і перекладіть в неї нарізану капусту. Солити не треба. Накрийте Сковороду кришкою і тушкуйте капусту на маленькому вогні до м’якості.
- В іншій сковорідці обсмажте до прозорості і легкого рум’яного кольору нарізану великими чверть кільцями цибулину. До неї покладіть горошини чорного перцю і лавровий лист.
- Потім до смаженій цибулі додайте нашатковану тонкими брусочками моркву. Тушкуйте цибулю з морквою на середньому вогні до готовності моркви. Можете додати в сковорідку трохи олії і до кінця смаження налийте яблучний оцет, що додасть обсмаженою овочам приємного присмаку.
- Потім у сковорідку перекладіть нарізаний соломкою солодкий перець. Овочі при смаженні трохи перемішуйте. За цей час капуста стане м’якою і зменшиться в обсязі. Її можете посолити за смаком.
- До обсмаженою овочам додайте нарізані слайсами зубки часнику, кмин і їх теж трохи посоліть.
- Приготовану засмажку перекладіть до капусти, перемішайте і тушкуйте овочі на маленькому вогні і під закритою кришкою ще 5 хвилин.
- Потім на сковорідці обсмажте на розігрітій олії м’ясний фарш. Його лопаткою розділіть на невеликі шматочки, тушкуйте на невеликому вогні при помішуванні, до повної готовності. Фарш спочатку дає свій сік, але смажиться швидко.
- Коли з фаршу випарується майже вся рідина (для соковитості її трохи залиште), додайте томатний соус, який найчастіше буває, заправлений спеціями, сіллю і цукром.
- Фарш перемішайте з соусом і після закипання вогонь вимкніть.
- Потім готовий фарш з томатом перекладіть у велику сковороду до овочів, перемішайте і варіть 5 хвилин під закритою кришкою.
- Приготовану тушковану капусту з фаршем спробуйте на смак і розкладіть в порційні тарілки. Декорують їх свіжою зеленню.
- Готову страву можете подавати до столу.
Приємного апетиту!
Тушкована капуста з фаршем в мультиварці
Для ситного і смачного сімейного вечері вам пропонується загасити капусту з фаршем в мультиварці. Вона за смаком буде схожа на ліниві голубці, тільки без рису. Фарш заздалегідь розморозьте і капусту візьміть ранніх або середніх сортів, тоді готове блюдо вийде м’яким і соковитим. Рецепт простий і невеликий набір продуктів.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 5.
Склад:
- Капуста – 1 кг
- Фарш – 500 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Вода – 0.5 склянки
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. В мультічашу налийте трохи олії і увімкніть програму «Смаження». У розігріте масло перекладіть м’ясний фарш і обсмажте його при постійному помішуванні лопаткою протягом 15 хвилин.
2. Очищені цибулини і моркву нашаткуйте тонкими шматочками будь-якої форми. Морква можете подрібнити на крупній тертці.
3. Потім цю нарізку овочів перекладіть в мультічашу і смажте на цій же програмі ще протягом 10 хвилин. За цей час нашаткуйте тонкою соломкою капусту. Її рукою трохи перетріть, щоб зменшилася в обсязі.
4. Капусту перекладіть в чашу до обсмаженою інгредієнтів.
5. Потім посипте його сіллю і спеціями, налити півсклянки води і покладіть дві ложки томатної пасти. Закрийте кришку мультиварки. Встановіть програму «Тушкування» на 40 хвилин. Після сигналу про завершення програми, капусту з фаршем лопаткою перемішайте і зніміть пробу. Якщо в чаші залишилося забагато рідини, залиште капусту на 15 хвилин на програмі «Підігрів» і з відкритою кришкою.
6. Тушковану в мультиварці капусту з фаршем розкладіть по порційних тарілках і можете подати до столу.
Приємного апетиту!
Як приготувати тушковану капусту з фаршем в каструлі?
Найчастіше це блюдо готують у глибокій сковороді або казані, але є і варіант гасіння в каструлі. У ній можна приготувати більше порцій, ніж у сковорідці, гасіння проводиться без обсмажування овочів і фаршу. Овочева нарізка разом з фаршем нудиться в каструлі з томатним соусом. Для гасіння в каструлі найкраще підходить капуста рання.
Час готування: 35 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Капуста молода – 500 гр.
- Фарш – 200 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатний соус – 1 ст. л.
- Вода – 150 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Молода капуста промивається холодною водою і шинкуется соломкою. У спеціальній для гасіння каструлі розігрівається трохи рослинного масла. Потім в нього перекладається капустяна нарізка, додається по своєму смаку сіль, все перемішується і на невеликому вогні починається гасіння.
2. Очищаються і подрібнюються будь-яким способом цибулина і моркву, яку можна натерти на крупній тертці. Ці овочі перекладають у каструлю і гасіння триває.
3. М’ясний фарш руками відразу розділяється на невеликі шматочки і укладається поверх овочів. Потім фарш посипається чорним перцем і трохи солиться.
4. Далі кладеться в каструлю ложка томатного соусу і наливають трохи води. Лопаткою всі інгредієнти перемішуються.
5. Гаситься капуста з фаршем на невеликому вогні до повного випаровування рідини. До кінця гасіння всі ще раз перемішується, знімається проба, і страва подається до столу в порційних тарілках.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт тушкованої капусти з фаршем і рисом
Це блюдо нерідко іменують ледачими голубцями, адже голубці люблять багато хто, але не всі вміють їх готувати, та й деколи не вистачає часу для кухонних справ, а сім’ю треба швидко і ситно нагодувати. Важливо правильно зробити закладку продуктів і не перетушить блюдо, інакше буде каша.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Капуста невелика – 1 качан.
- Фарш свинячий – 400 гр.
- Рис круглий – ½ склянки
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
- Петрушка – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Насамперед підготуйте всі зазначені в рецепті продукти. Заздалегідь розморозьте фарш. Моркву і цибулю почистіть і промийте.
2. Гострим ножем або за допомогою кухонних гаджетів нашаткуйте тонкою соломкою невеликий качан капусти.
3. Моркву подрібнити на крупній тертці, а цибулю нашаткуйте невеликим кубиком.
4. Кілька разів і до прозорості води промийте круглий рис.
5. На сковорідці, в добре розігрітому рослинному маслі обсмажте розділений на маленькі шматочки свинячий фарш. Смажте його до легкого рум’яного кольору і повного випарювання м’ясного соку. Потім фарш посипте по своєму смаку сіллю і чорним перцем і додайте нарізані зубчики часнику.
6. Потім до фаршу перекладіть подрібнені моркву з цибулею і продовжуйте їх обсмажувати.
7. У казан або спеціальну каструлю для гасіння перекладіть нашатковану капусту і налийте в неї води, тільки щоб її рівень був нижче капусти. Поверх капусти рівним шаром розподілите промитий рис. Він буде готуватися не у воді, а на пару.
8. Поверх рису так само рівним шаром укладіть обсмажений фарш з овочами.
9. Покладіть в каструлю гілочку петрушки, щільно прикрийте все кришкою і тушкуйте капусту з фаршем на маленькому вогні протягом однієї години.
10. Готову страву акуратно перемішайте, спробуйте на смак і можете розкладати по порціях.
11. Декоруйте тушковану капусту петрушкою і подайте до обіду.
Вдалих і смачних страв!
Поживна тушкована капуста з фаршем і картоплею
В цьому рецепті, вам пропонується тушковану з фаршем капусту, доповнити картоплею. Готуємо в казані і з курячим фаршем, він ніжніший. Капусту і картоплю нарізаємо дуже тонко, що зробить блюдо ніжним, і воно швидше приготується, що доведеться за смаком особливо дітям. В якому співвідношенні брати фарш, картоплю і капусту – обирайте на свій смак.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Капуста – 0.7 кг
- Фарш курячий – 0.5 кг
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатний сік – 1/4 склянки
- Вода – 1/4 склянки
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Перед початком готування почистіть, промийте всі овочі. Очищену цибулину наріжте невеликим кубиком. У казані розігрійте рослинне масло і перекладіть в нього лук. Посмажте цибулю 3 хвилини. Очищену моркву наріжте на середній тертці і перекладіть до смаженій луку.
2. Потім покладіть в казан курячий фарш, розділіть виделкою на шматочки і при періодичному помішуванні обсмажте його протягом 5 хвилин.
3. У капусти видалити товсті прожилки і потім наріжте тонкою соломкою. Перекладіть нашатковану капусту в казан, перемішайте з обсмаженими інгредієнтами і потримайте на вогні 4-5 хвилин, щоб капуста зменшилася в обсязі.
4. На тонкі кухлі наріжте очищену картоплю і помістіть його поверх капусти. Потім все по своєму смаку посипте чорним перцем і сіллю і налийте змішаний з водою томатний сік. Все ще раз перемішайте. Казан щільно накрийте кришкою. Тушкуйте капусту на середньому вогні протягом 10 хвилин.
5. Потім зменшіть вогонь до мінімального капусту і тушкуйте ще 10 хвилин. За цей час овочі стануть м’якими, і страва вийде соковитим. Приготовану тушковану капусту з фаршем і картоплею перемішайте, спробуйте на смак і можете подавати до столу.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування тушкованою капусти з фаршем в казані
Тушкують капусту в товстостінній посуді з високим бортиком, і ідеальної багато господинь вважають казан. У ньому продукти готуються рівномірно, і щільна кришка залишає страву соковитою і добре погашеним. Для цієї страви заздалегідь готуємо і нарізаємо всі овочі. Потім їх у казані обсмажуємо на великому вогні і потім тушкуємо під кришкою, тому процес приготування займе у вас небагато часу.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Капуста – 1/2 качана.
- Фарш – 0.2 кг
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Часник – за смаком.
- Вода – 1 склянка
- Сіль – за смаком.
- Цукор – 1 щіпка.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. У казані добре розігріваємо рослинне масло, кладемо в нього фарш, виделкою поділяємо на маленькі шматочки і протягом хвилини обсмажуємо на великому вогні. Потім кладемо до фаршу дрібно нашатковану цибулину і смажимо ще 1 хвилину.
2. Натерту на крупній тертці моркву, кладемо в казан до смаженій з цибулею фаршу і смажимо її вже на середньому вогні протягом 2 хвилин.
3. Потім кладемо в казан, нарізану тонкою соломкою, солодкий перець і готуємо його ще 3 хвилини.
4. В останню чергу кладемо в казан нарізану соломкою капусту, перемішуємо і обсмажуємо її 5 хвилин.
5. Томатну пасту змішати зі склянкою води і переливаємо в казан. По своєму смаку страву посипаємо сіллю, цукром і перцем.
6. Казан прикриваємо кришкою і тушкуємо капусту з фаршем на невеликому вогні протягом 10 хвилин від початку кипіння води. В кінці гасіння додаємо в капусту, дрібно нарізану зелень і подрібнений часник, все перемішуємо і через хвилину вогонь вимикаємо.
7. Тушкована в казані капуста з фаршем готова. Пробуємо страву на смак і подаємо до обіду.
Приємного апетиту!
Як приготувати тушковану капусту з фаршем в духовці?
Приготувати в духовці тушковану капусту з фаршем можна, склавши всі інгредієнти в казан або каструлю. У цьому рецепті вам пропонується дещо інший варіант. Капусту і фарш трохи обсмажити на сковорідці, пошарово помістити на деко і запекти в духовці зі сметаною під сирною скоринкою. Моркву до капусти можна не додавати. Рецепт нескладний і це блюдо порадує вас своїм смаком.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Капуста -1 качан.
- Фарш м’ясний – 0.5 кг
- Цибуля – 2 шт.
- Сметана – 400 мл
- Томатний соус – 1 ст. л.
- Сир твердий – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Масло рослинне – 100 мл
Процес приготування:
1. Качан капусти очищають від зовнішніх листя, промиваємо холодною водою і шаткуємо або кубиками або соломкою. Дрібно нарізаємо одну головку цибулі. На сковорідці розігріваємо половину рослинного масла й обсмажуємо на ньому нашатковану капусту з цибулею. Смажимо на невеликому вогні і під закритою кришкою. Якщо овочі починають підгоряти, то наливаємо в сковороду невелику кількість води. Капусту по своєму смаку посипаємо сіллю і перцем.
2. На іншій сковорідці, на іншому маслі обсмажуємо до золотистого кольору другу нашатковану цибулину, кладемо до неї м’ясний фарш, розминаємо виделкою його на невеликі шматочки і смажимо, поки фарш стане білого кольору. Фарш також посипаємо перцем і сіллю і до кінця смаження додаємо ложку томатного соусу. Якщо фарш виходить сухуватим, доливаємо в сковорідку трохи води.
3. Деко або форму для випічки змащуємо маслом і першим шаром викладаємо половину обсмажених овочів. Їх посипаємо дрібно нарізаною зеленню і намазуємо сметаною. Потім другим шаром викладаємо обсмажений фарш і наносимо на нього сметану.
4. Третім шаром укладаємо решту капусту. Твердий сир подрібнюємо на тертці і викладаємо його останнім шаром поверх овочів. Запікаємо капусту з фаршем в духовці, розігрітій до 180°С протягом 30 хвилин. Приготовлену капусту розкладаємо по порційних тарілках і подаємо до столу, декорувавши страву зеленню.
Приємного апетиту!
Дуже смачна тушкована капуста з куркою і кабачками
Тушкована капуста з куркою і кабачком є простою стравою і готується на швидку руку. Вона буде у вас повноцінним самостійним обідом або вечерею і не вимагає гарніру. Готуємо з курячої грудки і доповнюємо її овочевий нарізкою. Тушкуємо капусту в каструлі.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- Куряча грудка – 300 гр.
- Капуста – 200 гр.
- Кабачок молодий – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Кріп – за смаком.
- Масло рослинне – 40 мл
Процес приготування:
1. Грудку курки промийте холодною водою і витріть насухо серветкою. Потім наріжте поздовжніми шматочками. У спеціальній для гасіння каструлі розігрійте рослинне масло і обсмажте в ньому шматочки м’яса з усіх сторін. До кінця смаження м’ясо трохи посипте сіллю.
2. Почистіть всі зазначені в рецепті овочі. Цибулю наріжте кубиками. Перець солодкий наріжте соломкою. Моркву подрібнити на крупній тертці. Цю овочеву нарізку перекладіть в каструлю до курки, перемішайте і обсмажте їх на невеликому вогні.
3. Відразу за цими овочами покладіть в каструлю нарізаний невеликими кубиками очищений кабачок.
4. Поки все готується, нашаткуйте соломкою шматок капусти і перекладіть в каструлю.
5. Потім додайте до овочів ложку томатної пасти, ще трохи посоліть і перемішайте.
6. Тушкуйте капусту на невеликому вогні і під прикритою кришкою до готовності овочів. Вода в каструлю не додається, так як овочі дають достатньо свого соку. Приготоване блюдо посипте нарізаним зеленим кропом, перемішайте, спробуйте на смак і можете подавати до столу.
Приємного апетиту!