Тушковані овочі – 10 смачних рецептів з покроковими фото

Універсальне частування для домашнього меню – тушковані овочі. Вони послужать яскравим гарніром, живильної закускою і повноцінним гарячим блюдом. Приготувати частування можна в сковороді, казані, духовці або мультиварці, а також з додаванням грибів, м’яса або птиці. Використовуйте цікаву підбірку з 10-і покрокових рецептів.

Як приготувати тушковані овочі на сковороді?

Оцініть просте і смачне домашнє блюдо – тушковані овочі на сковороді. Таке частування порадує низькою калорійністю і поживними властивостями. Підходить для любителів легкої їжі.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Кабачок 1 шт.
  • Баклажан 1 шт.
  • Капуста білокачанна ½ кг
  • Перець болгарський 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Вода 150 мл
  • Сіль за смаком
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Як смачно і просто приготувати тушковані овочі? Очищаємо цибулю з морквою, а після дрібно обробляємо їх. Морква рекомендуємо натерти на крупній тертці.
  2. Прогріваємо сковороду з рослинним маслом. Занурюємо сюди підготовлені овочі і пасеруємо їх пару хвилин.
  3. Промиваємо і кабачок очищаємо. Ріжемо його дрібними кубиками і також відправляємо в сковороду.
  4. Також чинимо з баклажаном і болгарським перцем. Відправляємо їх в загальну масу.
  5. Солимо заготівлю, поливаємо її томатною пастою і водою. Розмішуємо інгредієнти.
  6. Дрібно шаткуємо білокачанну капусту. Викладаємо її до інших овочів.
  7. Знову розмішуємо блюдо і тушкуємо під кришкою близько 20-25 хвилин.
  8. Готові овочі ділимо на порції. Можна подавати до столу, доповнивши сметаною за смаком.

Простий і смачний рецепт тушкованих овочів в духовці

Що може бути смачніше яскравих і соковитих овочів? Їх можна тушкувати в духовці і подавати до столу в якості поживного гарніру. Частування чудово доповнить як м’ясо, так птицю і рибу.

Час приготування: 45 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Кабачок – 1 шт.
  • Баклажан – 1 шт.
  • Перець болгарський – 4 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Орегано сушений – 1 ч. л.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Очищаємо цибулю з морквою, а після їх нарізаємо невеликими шматочками.

2. Перець очищаємо від насіння і також нарізаємо. Промиті помідори ділимо на часточки середнього розміру.

3. Промиваємо і очищаємо картоплю. Ріжемо його невеликими кубиками.

4. Також чинимо з кабачком і баклажаном. Шкірку знімати з них не обов’язково, в тому випадку, якщо кабачок молодий, досить зрізати плодоніжки.

5. Всі підготовлені овочі викладаємо у форму для запікання. Перемішуємо інгредієнти між собою. Сюди ж додаємо головку часнику, розрізану навпіл.

6. Посипаємо продукти сіллю, цукром, перцем та іншими сушеними спеціями.

7. Вливаємо в заготовку вказану кількість рослинного масла.

8. Знову перемішуємо продукти разом з маслом і спеціями.

9. Випікаємо блюдо 30 хвилин при температурі 190 градусів.

10. Соковиті і апетитні овочі з духовки готові. Діліть на порції і пригощайте близьких.

Покроковий рецепт тушкованих овочів в мультиварці

Смачно і просто згасити овочі для гарніру, можна з використанням мультиварки. Частування вийде неймовірно соковитим і ароматним. Також воно порадує універсальністю. Готовий продукт чудово доповнить різні домашні страви.

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 60 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 6 шт.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Кабачок – 2 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідори – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Очищаємо і промиваємо картоплю. Далі його нарізаємо дрібними кубиками.

2. Промиваємо баклажани і кабачки. Їх також ріжемо кубиками. Якщо плоди молоді, то шкірку знімати не обов’язково. Дивіться по ситуації.

3. Очищаємо цибулини від лушпиння і нарізаємо їх тонкими півкільцями.

4. Болгарські перці звільняємо від насіння і нарізаємо невеликою соломкою.

5. З помідорів видаляємо плодоніжки. Далі овочі ріжемо тонкими кружечками.

6. Поливаємо чашу мультиварки маслом. Кладемо сюди овочі, посипаємо їх сіллю, спеціями і доповнюємо подрібненим часником. Смажимо заготівлю 10 хвилин, а після готуємо в режимі «гасіння» 50 хвилин. Періодично помішуємо.

7. Через час, ароматні тушковані овочі будуть повністю готові. Ділите їх на порції і пригощайтеся. При подачі можна прикрасити свіжою петрушкою.

Як смачно згасити овочі в казані?

Тушковані овочі – це завжди соковите і смачне блюдо. Його особливість полягає в яскравому поєднанні різних продуктів. Приготувати частування можна на плиті в казані. Так кожен інгредієнт збереже свій апетитний аромат.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Прогріваємо казан з олією. Кладемо сюди півкільця цибулі.

2. Очищаємо моркву і ріжемо її дрібними шматочками. Приєднуємо їх до цибулі. Тушкуємо продукти пару хвилин.

3. Далі доповнюємо загальну масу очищеним і нарізані дрібною соломкою болгарським перцем.

4. Через три хвилини кладемо сюди тонкі скибочки промитого кабачка.

5. Баклажани ділимо на невеликі кружальця і також відправляємо в казан.

6. Тушкуємо овочі близько 5 хвилин і доповнюємо їх кружечками помідорів.

7. Вимішуємо інгредієнти, солимо їх, доповнюємо перцем і лавровими листками.

8. Накриваємо заготівлю кришкою і тушкуємо на слабкому вогні близько 30 хвилин.

9. Яскраві тушковані овочі для вашого столу готові. Ділите їх на порції, прикрашайте свіжою зеленню і пригощайтеся.

Тушковані овочі з соєвим соусом

Соковита і яскрава блюдо для домашнього меню – тушковані овочі в соєвому соусі. Таке частування можна використовувати як гарнір або повноцінну закуску. Спробуйте простий покроковий рецепт.

Час приготування: 35 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Перець болгарський – 3 шт.
  • Перець гострий – за смаком.
  • Помідори – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • соєвий Соус – 4 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Баклажани добре промиваємо під водою і зрізаємо з них кінчики. Підготовлені плоди ділимо на тонкі шматочки.

2. Очищаємо цибулини і розділяємо їх на тонкі півкільця або четвертинки.

3. Тушкуємо подрібнену цибулю на сковороді з олією.

4. Очищаємо і промиваємо моркву, дрібно ріжемо її.

5. Викладаємо моркву до цибулі.

6. Через дві хвилини доповнюємо овочі шматочками баклажанів.

7. Перці промиваємо, очищаємо від насіння і ріжемо дрібною соломкою.

8. Викладаємо перець в сковороду.

9. Дрібно нарізаємо очищені зубчики часнику.

10. Помідор ділимо на тонкі кола або півкола.

11. Кладемо в загальну масу часник і помідори. Тушкуємо блюдо 10 хвилин, після доповнюємо сіллю, спеціями і соєвим соусом. Розмішуємо і тушкуємо ще 5-7 хвилин.

12. Соковиті тушковані овочі в соєвому соусі готові. Ділите їх на порції і подавайте до столу!

Соковиті тушковані овочі з куркою

Апетитне і поживне блюдо для вашого домашнього столу – тушковані овочі з курячим м’ясом. Частування можна подавати в якості обіду або вечері. Використовуйте для цього простий кулінарний рецепт.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Крильця курячі – 3 шт.
  • Баклажани – 0,5 шт.
  • Кабачок – 0,5 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • Часник – 1 зубчик
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Соус соєвий – 120 мл
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні інгредієнти. Курячі крила заздалегідь відварюємо. Овочі промиваємо і, при необхідності, очищаємо.

2. Приступаємо до нарізки овочів. Кабачок з баклажаном ділимо на невеликі кубики, помідори і цибулю – на часточки. Болгарський перець ріжемо соломкою, часник подрібнюємо будь-яким зручним способом.

3. Коли курячі крила охолонуть, акуратно відокремлюємо шматочки м’яса від кістки.

4. У маслі обсмажуємо овочі до м’якого стану, після чого доповнюємо їх курячим м’ясом.

5. Поливаємо вміст соєвим соусом. Перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.

6. Солимо блюдо і посипаємо меленим перцем. Знову розмішуємо і готуємо ще 5 хвилин.

7. Готову страву ділимо на порції, доповнюємо свіжою петрушкою, і подаємо до столу.

Як згасити овочі з м’ясом яловичини?

Цікаве і просте у виконанні блюдо для вашого столу – тушковані овочі з яловичиною. Частування порадує вас поживністю, яскравим смаком і ароматом. Використовуйте рецепт для домашнього обіду або вечері.

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 50 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Яловичина – 300 гр.
  • Баклажани – 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Мед – 1 ч. л.
  • соєвий Соус – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Промиваємо яловичину нарізаємо її шматками середнього розміру. Тонкими півкільцями розбираємо цибулю. Доповнюємо продукти сіллю, перцем, медом і соєвим соусом. Розмішуємо і маринуємо близько 10 хвилин.

2. В цей час підготуємо овочі. Промиваємо баклажан і ріжемо його нетовстими півколами.

3. Мариноване м’ясо обсмажуємо в олії близько 5 хвилин, після чого доповнюємо його баклажаном.

4. Слідом викладаємо в загальну масу соломку болгарського перцю, який попередньо очищаємо від насіння. Вимішуємо.

5. Доповнюємо заготівлю часточками помідора через 5 хвилин готування. Посипаємо сіллю і меленим перцем за смаком.

6. Накриваємо блюдо кришкою і тушкуємо на повільному вогні ще 30-35 хвилин.

7. За 5 хвилин до готовності продавлюємо сюди зубчики часнику.

8. Ароматне частування для вашого столу готово. Діліть на порції і подавайте до столу.

Тушковані овочі з кабачками і баклажанами

Смачне блюдо з кабачків і баклажанів виходить поживним і не занадто калорійним. Тушковані овочі стануть відмінним гарніром до м’яса або риби. Також його можна подавати з картоплею і крупами за вашим смаком.

Час приготування: 25 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Кабачок – 1 шт.
  • Баклажани – 1 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 60 мл

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні овочі. Промиємо їх під водою.

2. Кабачки просушуємо від води і нарізаємо тонкими часточками. Якщо продукт молодий, то шкірку можна не знімати.

3. Точно також чинимо і з баклажанами. Шкірку не знімаємо, але попередньо зрізаємо хвостики.

4. Промиті помідори звільняємо від плодоніжок, а після розбираємо на невеликі часточки.

5. З болгарського перцю акуратно виймаємо насіння, видаляємо плодоніжки. Сам плід розбираємо на кілька частин, а їх, у свою чергу, ріжемо соломкою.

6. Обмазуємо сковороду рослинною олією. Занурюємо сюди всі нарізані овочі в хаотичному порядку. Готуємо під кришкою близько 15 хвилин. Періодично помішуємо вміст.

7. В кінці готування посипаємо блюдо сіллю і меленим перцем. Сюди ж продавлюємо зубчики часнику і додаємо подрібнену зелень. Акуратно перемішуємо масу і знімаємо з плити.

8. Апетитні тушковані овочі готові. Ділите їх на порції і подавайте до столу!

Дуже смачний рецепт овочів, тушкованих у сметані

Дуже смачно і соковито згасити овочі, можна в сметані. Поєднання овочів вийде неймовірно яскравим і ароматним. Використовуйте готовий продукт як гарнір або як живильне закуску для вашого столу.

Час приготування: 25 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Кабачок – 1 шт.
  • Баклажани – 1 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 60 мл

Процес приготування:

1. Очищаємо цибулю, подрібнюємо її і кладемо в сковороду з рослинним маслом.

2. Доповнюємо цибулю кубиками попередньо очищеної моркви. Тушкуємо овочі близько 4 хвилин.

3. Промиваємо і кабачок очищаємо. Розділяємо його на невеликі кубики і доповнюємо їм загальну масу.

4. Також чинимо і з баклажаном. Готуємо продукти протягом 4 хвилин і періодично помішуємо.

5. За цей час овочі стануть м’якими і соковитими.

6. Масу викладаємо в подрібнені помідори. Перемішуємо і тушкуємо пару хвилин.

7. Поливаємо інгредієнти сметаною. Знову розмішуємо і тушкуємо кілька хвилин.

8. Доповнюємо блюдо подрібненою зеленню, часником, а також сіллю, меленим перцем, коріандром.

9. Перемішуємо частування, тушкуємо ще пару хвилин і знімаємо з плити.

10. Ніжні овочі для вашого столу готові. Діліть на порції і пробуйте!

Покроковий рецепт приготування тушкованих овочів з грибами

Смачна і цікава ідея для вашого столу – тушковані овочі з грибами. Ніжне частування можна подавати як самостійне блюдо до сімейного обіду або вечері. Спробуйте!

Час приготування: 45 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Гриби – 400 гр.
  • Кабачок – 2 шт.
  • Баклажани – 3 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Перець болгарський – 3 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Промиваємо кабачки і нарізаємо їх невеликими кубиками. Молоді плоди не обов’язково очищати від шкірки.

2. Також чинимо і з баклажанами. Солимо їх і залишаємо на 20 хвилин. Після чого промиваємо під водою. Це прибере зайву гіркоту. Обсушуємо і обсмажуємо їх у великій сковороді.

3. Подрібнюємо болгарські перці, попередньо очистивши їх від насіння. Окремо обсмажуємо продукт в рослинній олії кілька хвилин.

4. Далі в олії підсмажуємо подрібнену ріпчасту цибулю.

5. Доповнюємо цибуля тертою морквою. Готуємо до м’якості.

6. Промиваємо і подрібнюємо гриби. Їх також обсмажуємо окремо.

7. З’єднуємо в одній сковороді обсмажені продукти, кабачок з баклажаном і дрібно порізані помідори.

8. Солимо, перчимо страву, розмішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо ще 15-20 хвилин.

9. В цей час промиваємо і подрібнюємо зелень за смаком.

10. В кінці готування посипаємо частування зеленню.

11. Соковитий продукт з овочів і грибів готовий. Подавайте до столу!