Варення з кавуна – 8 рецептів на зиму з покроковими фото

Кавунове варення – незвичайний десерт, який можна подавати як самостійний продукт або використовувати в холодну пору року в якості інгредієнта для випічки, соусу до десертів або доповнення фруктовим смузі. Готується варення швидко і просто, володіє вишуканим і яскравим смаком, що нагадує про літо.

Варення з м’якоті кавуна на зиму в домашніх умовах

Кавунове варення, і саме з м’якоті, а не кірок, останнім часом стало популярним. Воно своїм неповторним смаком відрізняється від десертів з усіх відомих ягід, виходить красивим і з досить густою однорідною текстурою. Приготування його нескладне і як у звичайного варення: триразова варіння з перервою на охолодження. Пропорція цукру та ягоди 1:1. Доповнити цей десерт можна яблуками, цитрусовими і прянощі, а за бажанням додати будь-який натуральний загусник.

Інгредієнти на
4 порц.

  • М’якоть кавуна ½ кг
  • Цукор-пісок 500 гр.

Процес приготування:

  1. Як приготувати варення з кавуна на зиму в домашніх умовах? Вибраний для варення стиглий кавун промити під проточною водою. Потім розрізати його на скибки, зняти щільну зелену шкірку і видалити кісточки. М’якоть одразу зважити для правильного розрахунку цукру.
  2. М’якоть нарізати невеликими шматочками і перекласти в посуд для варіння варення.
  3. Нарізку кавунової м’якоті засипати потрібною кількістю цукру. Посуд прикрити серветкою і залишити при кімнатній температурі мінімум на 2 години. Можна поставити на ніч у холодильник.
  4. За закінчення цього часу можна приступати до варіння. Поставити посуд з кавунової м’якоттю в цукрі на середній вогонь, довести до кипіння і варити 15 хвилин від початку кипіння і при періодичному помішуванні дерев’яною ложкою. Потім вогонь вимкнути і варення повністю остудити. Варіння з наступним охолодженням провести ще 2 рази.
  5. Після останньої 15-хвилинної варіння гаряче кавунове варення розфасувати по простерилизованным сухим способом банки, герметично закупорити стерильними кришками і остудити в перевернутому вигляді. Варення з м’якоті кавуна перенести на зберігання в темне і прохолодне місце. Ця заготовка добре зберігається протягом 3 років, але якщо банку відкрили, то варення потрібно з’їсти протягом 2 тижнів.

Як зварити варення з кавунових кірок на зиму?

З кавунових кірок, які зазвичай викидають, виходить дивно ароматне і приголомшливо смачне варення. Ця незвичайна і оригінальна солодка заготівля на зиму вразить навіть найвимогливішого гурмана і підійде тим, хто звик раціонально підходити до бюджету, використовуючи всі частини продуктів.

Час готування: 4 години 50 хвилин — готування, 8-10 годин — настоювання.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кавун (скоринки) — 1 кг
  • Цукор-пісок – 1,5 кг
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

1. Для такого варення слід вибирати сорти кавунів з товстою кіркою. Зелену шкірку з кірок прибирають і нарізати білу частину на шматочки невеликого розміру.

2. Засипати кавунові кірки цукром і залишити на ніч в холоді.

3. Лимон, не очищаючи, дрібно нарізати.

4. Шматочки кавунових кірок з цукром скласти в каструлю і варити близько 20 хвилин при середній температурі нагріву, а потім покласти подрібнений лимон і готувати ще 5 хвилин. Після цього масі потрібно дати настоятися близько 4 годин, а потім знову прокип’ятити 15 хвилин.

5. Варення готове, коли шматочки кавунових кірок стануть прозорими з легким золотавим відтінком. Розкласти заготовку по баночках і щільно закрити кришками або пергаментом.

Ароматне варення з кавунових кірок з лимоном

Кавунові кірки, приготовані за цим рецептом, набувають яскравий золотистий відтінок, і гості ніколи не здогадаються, з чого саме приготовлено ароматне і неймовірно смачне варення.

Час приготування: 40 хвилин — готування, 6 годин — настоювання.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кавун (скоринки) – 1 кг
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Вода – 1,5 л
  • Сода – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. У кірочок видалити зелену шкірку і рожеву м’якоть. Білу частину шкірки, нарізати не дуже дрібно, брусочками або кубиками.

2. У теплій воді розвести вказану кількість соди і викласти в розчин нарізані кавунові кірки, залишити вимочуватися на 3 години. Такий процес необхідний для того, щоб кавунові шматочки кристалізувалися і стали в процесі термічної обробки прозорими.

3. Вимочені скоринки промити і засипати цукром в підходящою за обсягом ємності. Дати їм настоятися близько 3 годин.

4. Довести кавуново-цукрову масу до кипіння і варити 10 хвилин, потім остудити і знову кип’ятити 10 хвилин.

5. Лимон нарізати дрібним кубиком, не знімаючи шкірку. Під час третьої 10-хвилинної варіння до кавуна додати цитрусові.

6. Кавунове варення розлити по банках і щільно закупорити. Приємного апетиту!

Як приготувати смачне варення з м’якоті кавуна з апельсином?

Варення з гарбуза з апельсином дивує екзотичним ароматом і несподівано яскравим смаком. Готується таке ласощі легко, і для нього потрібна мінімальна кількість інгредієнтів.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Кавун (м’якоть) – 3 кг
  • Апельсин – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

1. М’якоть кавуна очистити від насіння і нарізати кубиками.

2. Апельсини не очищати, разом з шкіркою подрібнити пропорційно шматочках кавуна.

3. Скласти все в підходящу за обсягом каструлю, засипати цукром і варити на слабкому вогні 15 хвилин, а потім дати охолонути. Повторити процедуру кілька разів.

4. Баночки для зберігання заготовки простерилізувати, потримавши над парою, прогріти в духовці або мікрохвильовій печі.

5

Скласти в підготовлені ємності варення і щільно закрити. Частина ласощі можна залишити для подачі до столу свіжоприготованим. Насолоджуйтесь!

Дуже смачне варення з кавунових кірок по-вірменськи

У вірменському рецепті приготування варення з кірок кавуна використовуються ваніль, кардамон. Прянощі додають ласощів приголомшливий аромат і цікавий смак. Такий десерт не залишить байдужими ні дорослих, ні дітей.

Час готування: 1 година 10 хвилин — готування, 16 годин — настоювання.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кавун (скоринки) – 1 кг
  • Лимон – 1 шт.
  • Вода – 3,5 склянки
  • Цукор-пісок – 1,2 кг
  • Ваніль – за смаком.
  • Кардамон – за смаком.

Для вимочування:

  • Сода – 3 ч. л.
  • Вода – 3 л

Процес приготування:

1. Скоринки кавуна, які потрібно використовувати, повинні бути почищені від зеленої шкірки і залишків рожевої м’якоті. Білу частину потрібно нарізати фігурним ножем: це данина традиції.

2. Нарізані скибочки опустити у водно-содовий розчин, попередньо нарубав кожен шматочок виделкою. Витримати в розчині 4-6 годин, потім промити і потримати в чистій воді ще близько півгодини.

3. У сотейнику приготувати цукровий сироп з води і половини цукрового піску. Скласти туди шматочки кавунової кірки і прокип’ятити 20 хвилин, потім залишити на 8 годин.

4. Знову довести масу до кипіння, всипати решту цукру і готувати на слабкому вогні ще 20 хвилин. Повторити процедуру ще раз, в кінці варіння додати сік лимона, ваніль, кардамон. Для більш насиченого аромату можна додати в варення лимонну цедру.

5. Готове варення з прозорими і злегка похрустывающими скибочками, розкласти по банках і щільно закрити. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування кавунового варення з яблуками

Для цього рецепта краще підходять кислі сорти яблук: вони разом з лимоном нейтралізують солодкість кавуна. Крім того, пектин в яблуках надає джему особливу – ніжну – консистенцію.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кавун (м’якоть) – 1 кг
  • Яблуко – 1 кг
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

1. М’якоть кавуна очистити від насіння і нарізати великим кубиком.

2. З яблук зняти шкірку, видалити серцевину і нарізати по аналогії з кавуном.

3. Скласти все в жароміцну ємність і тушкувати у власному соку, поки фрукти не розм’якшаться, а потім пюрировать масу. Поставити варення на вогонь, додати цукор і варити близько 40 хвилин, поки маса не почне густіти.

4. Лимон разом із шкіркою подрібнити, додати до джему і ще раз пюрировать всі разом.

5. Варення розкласти по банках і щільно закрити. Зберігати варення з яблук і кавуна в прохолодному місці, де на заготовки не будуть потрапляти прямі сонячні промені.

Смачний джем з м’якоті кавуна на зиму

Джем з кавунової м’якоті – неймовірно ніжний десерт, який можна вживати як самостійний продукт, так і використовувати для приготування мусів, смузі або в якості начинки для випічки.

Час приготування: 2 години 10 хвилин.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кавун (м’якоть) – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Сік лимона – 1 ст. л.
  • Цедра лимона – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Кавун розрізати, відокремити від кірочок і позбутися від насіння. М’якоть нарізати великими шматочками.

2. Скласти подрібнений кавун в жароміцну ємність, додати лимонний сік і цедру, засипати цукром. Залишити для виділення соку на півгодини — годину.

3. Перенести ємність на плиту і варити масу на слабкому вогні приблизно годину, помішуючи.

4. Джем пюрировать, використовуючи занурювальний блендер і дотримуючись обережності, тому що маса гаряча.

5. Розкласти отриманий десерт по стерилізованим скляних баночках і щільно закрити. Насолоджуйтесь!

Густе желе з кавуна з желатином на зиму

Легкий у приготуванні рецепт кавунового десерту на зиму, з яким впорається навіть недосвідчена господиня. У результаті виходить ніжна структура з приємним ванільним ароматом і насиченим кавуновим смаком.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Кавун – 3 кг
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Желатин – 60 гр.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

1. Кавун нарізати часточками, видалити насіння і шкірку, а м’якоть нарізати невеликими шматочками.

2. За допомогою кухонного комбайна або блендера перебити кавун в пюре, для більш ніжної консистенції перетерти масу з допомогою сита.

3. Відлити близько склянки соку з перетертого кавуна і змішати сік з желатином, залишити для набухання.

4. Кавунову масу перекласти в сотейник, засипати цукром і довести до кипіння, щоб розчинився цукор, а потім зняти з вогню, влити сік з желатином і ретельно перемішати. Додати ванілін і ще раз перемішати масу.

5. Розлити желе по стерилізованим баночках і щільно закрити. Зберігати десерт можна в прохолодному місці. Приємного апетиту!