Закуски на святковий стіл – 10 простих і смачних рецептів з покроковими фото

напередодні свят та збору рідних і близьких за одним великим столом, господині починають замислюватися про те, чим же таким незвичайним пригостити і здивувати своїх гостей. І для спрощення цієї задачі, нижче зібрані самі смачні, але в той же час смачні і не затратні закуски, які з легкістю прикрасять будь-яке застілля: часникові кульки, брускетти, канапе, тарталетки з усілякими начинками і багато іншого.

Сирні кульки з часником

Маючи під рукою такий простий набір продуктів, що складається з сиру, часнику, яєць і волоських горіхів, готуємо оригінальну і легку закуску, яка припаде до смаку всім, хто тільки встигне її спробувати. Саме «встигне», бо подібні страви «розлітаються» зі столу в першу чергу.

Інгредієнти на
14 шт.

  • Яйце куряче 3 шт.
  • Сир 100 гр.
  • Кріп 1 пучок
  • Часник 2 зуб.
  • Волоський горіх 14 половинок
  • Масло вершкове 40 гр.
  • Майонез столовий молочний 1.5 ст. л.
  • Листовий салат 1 пучок
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати просту і смачну закуску на святковий стіл? Для швидкості дій, викладаємо всі необхідні продукти на робочу поверхню.
  2. До повної готовності відварюємо три курячих яйця, охолоджуємо в крижаній воді і очищаємо від шкаралупи.
  3. Відварені яйця подрібнюємо за допомогою терки з самими маленькими отворами.
  4. Аналогічним способом подрібнюємо сир і змішуємо з яйцями.
  5. Також в сирно-яєчну масу додаємо холодне вершкове масло, натерте на крупній тертці і додаємо трохи майонезу.
  6. Подрібнені компоненти приправляємо сіллю, чорним перцем і часником, який попередньо потрібно дрібно нарізати або пропустити через прес.
  7. Компоненти добре перемішуємо і приступаємо до формування: беремо трохи маси, робимо коржик, у центр кладемо одну половинку горіха і катаємо кулька.
  8. Повторюємо маніпуляцію, поки всі інгредієнти не перетворяться на закуску. А для того, щоб продукти не прилипали до рук, рекомендується злегка змочувати руки у воді.
  9. Дрібно шаткуємо пучок свіжого кропу і в отриманій крихті обвалюємо кожен кульку. Після, прибираємо страву на 20 хвилин на холод.
  10. Охолоджені часникові кругляшки викладаємо на плоске блюдо і декоруємо листям салату, якими можна просто встелити дно тарілки. Приємного апетиту!

Святкова закуска з червоною рибою

Будь-яка червона риба користується величезною популярністю, і готують її по-різному: смажать, запікають і, звичайно ж, готують різні закуски. Але якщо вам набридли банальні бутерброди з вершковим маслом і слайсами риби – готуємо цікаву страву з листкового тіста і неймовірно смачною начинкою.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 28 шт.

Інгредієнти:

  • Форель копчена – 300 гр.
  • Тісто дріжджове листкове – 500 гр.
  • Сир сирний – 140 гр.
  • Маслини – 28 шт.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Насіння кунжуту – за смаком.
  • Салат листовий – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тісто попередньо розморожуємо при кімнатній температурі і після, злегка припорошив пласти борошном, розкачуємо їх за допомогою качалки, але не дуже тонко.

Крок 2. За допомогою склянки, діаметром близько 7 сантиметрів, вирізаємо з пшеничного основи гуртки.

Крок 3. Отримані заготовки перекладаємо на деко, змащуємо збитим жовтком і присипаємо кунжутом – запікаємо близько 10 хвилин при 200 градусах.

Крок 4. До моменту, коли тісто придбає гарний рум’яний колір – дістаємо з духовки і даємо трохи часу охолонути.

Крок 5. Апетитні «черепашки» підрізаємо гострим ножем збоку, до кінця не розрізаємо, щоб утворилася всередині порожнину.

Крок 6. Промазуємо нижню частину заготовок тонким шаром сирного сиру (можна замінити фетою або бринзою).

Крок 7. Поверх сирного шару укладаємо невеликий листок салату, два слайсу червоної риби й маслину, розрізану навпіл.

Крок 8. Святкові «черепашки» з фореллю відразу ж подаємо до столу і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Швидкий і простий рецепт закуски з креветками

Лише раз, приготувавши соковиті і ароматні брускети з рум’яними креветками, ви будете повертатися до цього рецепту знову і знову, що зовсім не дивно. Така страва ідеально підходить для подачі до святкового столу, а також для естетичного сніданку або повноцінного перекусу.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Хліб білий – 3 скибки.
  • Креветки очищені охолоджені – 350 гр.
  • Рукола – 2 жмені.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Лимони – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець чилі червоний – ½ шт.
  • Петрушка – 1 гілочка.
  • Базилік – 1 гілочка.
  • Масло оливкове – 5 ст. л.
  • Оцет бальзамічний – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
  • Сіль – ¼ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Скибочки свіжого хліба з двох сторін збризкуємо якісним оливковою олією і підрум’янюємо на сковороді гриль.

Крок 2. Соковитий апельсин розрізаємо на дві частини і видавлюємо сік.

Крок 3. Зубки часнику очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо.

Крок 4. Аналогічним способом подрібнюємо гострий перець чилі.Крок 5. У глибокій піалі маринуємо креветки в соку апельсина, шматочками часнику і перцю, також додаємо столову ложку олії, сіль і мелений перець.

Крок 6. Знімаємо цедру з лимона, намагаючись не зачіпати білі волокна. З половинки цитрусового фрукта видавлюємо сік.

Крок 7. У великій тарілці з високими бортиками змішуємо руколу, базилік, петрушку, цедру і сік лимона, приправляємо сіллю і перцем.

Крок 8. Просочені спеціями морепродукти обсмажуємо до готовності і утворення апетитною скоринки.

Крок 9. На рум’яний хліб викладаємо зелень і креветки, збризкуємо бальзамічним оцтом і залишками ароматного масла. Приємного апетиту!

Канапе на шпажках з сиром «моцарелла» та помідорами чері»

Соковиті і стиглі томати, молодий легкий сир і свіжий базилік – це неймовірне поєднання, яке давно асоціюється з просторами Італії. Об’єднавши раніше згадані продукти в одній закуски, ми отримуємо комбінацію приголомшливих смаків і ароматів, які ідеально компанують з вином.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 12 шт.

Інгредієнти:

  • Томати «черрі» – 12 шт.
  • Моцарелла в кульках – 12 шт.
  • Базилік – 12 листків.
  • бальзамічний Соус – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо овочі та зелень під водою, обсушуємо за допомогою паперових рушників. Сирні кульки виймаємо з розсолу і поміщаємо на сито, дозволяючи стекти надлишків рідини.

Крок 2. Стиглі помідори розрізаємо на дві рівні частини.

Крок 3. В першу чергу нанизуємо на дерев’яну шпажку половинку томату зрізом вниз, слідом – лист базиліка.

Крок 4. Після зелені насаджуємо кулька сиру.

Крок 5. Завершуємо канапе другою половиною томату, тільки вже зрізом до моцареллі.

Крок 6. Збризкуємо закуску соусом і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Фаршировані яйця з крабовими паличками

Фаршировані яйця – це дуже вишукане і смачне блюдо, які люблять багато. Однак на приготування такої страви, як правило, йде досить багато часу, тому як начинку з грибів, риби і м’яса готуються зовсім не швидко, але ароматне наповнення з сурімі і часнику з сиром запросто вирішують цю проблему!

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Яйця – 4 шт.
  • Палички крабові – 2-3 шт.
  • Сир – 40 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Зелень – 20 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Майонез – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У підсоленій воді відварюємо яйця протягом 10 хвилин після закипання. Далі, заливаємо яйця холодною водою і даємо трохи часу охолонути, знімаємо шкаралупу.Крок 2. Очищені яйця розрізаємо на дві рівні частини.

Крок 3. Акуратно виймаємо жовтки і розтираємо їх до однорідності, попередньо змішавши з натертим сиром.

Крок 4. Крабові палички подрібнюємо за допомогою терки і об’єднуємо їх з сирно-яєчної масою.

Крок 5. Заправляємо начинку майонезом, приправляємо очищеним часником, пропущеним через прес і сіллю – перемішуємо.Крок 6. Пустоти від жовтків щільно наповнюємо начинкою з сурімі, прикрашаємо свіжої або сушеної зеленню і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Рулетики з шинки з сиром і часником

Приготувати смачну і оригінальну закуску не витративши багато часу і сил? Легко! Соковиті м’ясні рулетики з апетитною начинкою з сирно-часниковою суміші – це саме те страва, рецепт якого у вас попросять всі гості без винятку.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Шинка (порізана слайсами) – 300 гр.
  • Сир плавлений – 2 шт.
  • Яйця відварні – 3шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Майонез – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо компоненти: варені яйця очищаємо, відокремлюємо білки від жовтків і натираємо в різні ємності, зелень ретельно обполіскуємо під водою і дрібно шаткуємо.

Крок 2. Сирки подрібнюємо на тертці і змішуємо з яйцями, зеленню і очищеним часником, пропущеним через прес, приправляємо чорним меленим перцем. Заправляємо інгредієнти майонезом і вимішуємо.

Крок 3. На край тонкого слайсу шинки викладаємо столову ложку начинки.

Крок 4. Звертаємо м’ясну основу в щільний рулет таким чином, щоб сирно-яєчна маса залишалася всередині.

Крок 5. До столу подаємо відразу ж або охолоджуємо в холодильнику близько півгодини і тільки після приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Тарталетки з тунцем і сирним сиром

Сирний повітряний сир ніби створений для поєднання зі слабосоленої і консервованою рибою, він чудово розбавляє насичений смак морепродуктів, але не перебиває його, а доповнює і відтіняє, тунець – не виняток, об’єднавши ці продукти в пісочних тарталетках, ми отримуємо неймовірно смачну і святкову закуску.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Тарталетки пісочний – 5 шт.
  • Сир сирний – 2 ст. л.
  • Тунець консервований (у власному соку) – 60 гр.
  • Помідори – 1 шт.
  • Ікра – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Для швидкості дій і власної зручності викладаємо всі компоненти, зазначені у списку, на робочу поверхню.

Крок 2. Стиглий помідор обполіскуємо водою, обсушуємо за допомогою паперових серветок і нарізаємо дрібними кубиками. Консервовану рибу злегка віджимаємо від соку і добре розминаємо виделкою, практично до однорідної консистенції.Крок 3. Озброївшись чайною ложкою викладаємо в тарталетки невелику кількість подрібненого томату.

Крок 4. Наступним шаром трамбуем тунця таким чином, щоб він повністю заповнював порожнечі.

Крок 5. Закриваємо рибний шар сирним сиром, роблячи досить товстий прошарок.

Крок 6. Прикрашаємо тарталетки червоною ікрою та дивувати гостей. Приємного апетиту!

Проста і смачна закуска з тарталеток з оселедцем

Ну, який же святковий стіл обходиться без салатів і закусок з оселедцем? Замість звичної «оселедця під шубою» пропонуємо приготувати цікаву, але в той же час просту у виконанні закуску – пісочний тарталетки, наповнені солоною рибою, овочами та зеленню.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10 шт.

Інгредієнти:

  • Філе оселедця – 150 гр.
  • Картопля (відварена) – 2 шт.
  • Цибуля червоний – ½ шт.
  • Майонез – 1 ст. л.
  • Гірчиця французька (у зернах) – 1 ч. л.
  • Тарталетки – 10 шт.
  • Кріп – ½ пучка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Половинку цибулини очищаємо і дрібно шаткуємо.

Крок 2. Рибне філе подрібнюємо аналогічним способом, намагаючись витягти всі, навіть самі дрібні кістки.

Крок 3. Варену картоплю ріжемо кубиком.

Крок 4. Об’єднуємо в салатнику всі нарізані інгредієнти, додаємо рубану зелень і заправляємо майонезом і зерновий гірчицею.

Крок 5. Гарненько перемішуємо начинку, пробуємо і при необхідності посипаємо сіллю і перцем.

Крок 6. Пісочні тарталетки викладаємо на плоске блюдо.

Крок 7. Наповнюємо основу оселедцевою начинкою з овочами і декоруємо по своєму смаку. Приємного апетиту!

Холодець з курки і свинячих ніжок

Для того, щоб приготувати стабільний і прозорий холодець, зовсім не обов’язково використовувати желатин, достатньо лише правильно підібрати м’ясні складові і з цим завданням чудово справляються свинячі ніжки, бульйон з яких виходить дуже наваристим і ароматним.

Час готування – 16 год.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 12.

Склад:

  • Ніжки свинячі – 2 шт.
  • Хвости свинячі – 2 шт.
  • Курка – ½ тушки.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – ½ зуб.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячі частини ретельно промиваємо під струменем води і скоблим гострим ножем по всьому периметру шкіри, позбавляючись від бруду. Копитця відрізаємо уздовж суглоба або відрубуємо кухонною сокиркою.Крок 2. Ніжки розрізаємо на дві половинки, робимо надрізи вздовж.

Крок 3. У глибокий посуд поміщаємо ніжки, хвости і курку – заливаємо холодною водою і залишаємо на кілька годин, а краще – на ніч. Коли вода стає каламутною, замінюємо її чистою.

Крок 4. Перекладаємо ніжки, хвости і курку в каструлю відповідного розміру і заливаємо водою таким чином, щоб рідина була вище продуктів на 3-4 сантиметри. На сильному вогні доводимо до кипіння, шумівкою знімаємо пінку і продовжуємо варіння на маленькому вогні протягом 4 годин.

Крок 5. Після закінчення часу додаємо в бульйон крупно нарізану моркву і цибулю, розрізану навпіл – готуємо ще близько двох годин. Готовність легко перевірити – м’якоть повинна легко відходити від кісток. Після закінчення варіння наполягаємо холодець під кришкою близько півгодини.

Крок 6. За 30 хвилин на поверхні збереться надлишок жиру – знімаємо його і викидаємо.

Крок 7. Виловлюємо з наваристого бульйону м’ясо і овочі, укладаємо в посуд з високими бортиками.

Крок 8. Злегка остиглий бульйон проціджуємо через кілька шарів марлі і вводимо дрібно нарізаний зубчик часнику і сіль. Солити потрібно так, щоб рідина була трохи пересолена, так як свинина і курка вберуть в себе частину хлориду.

Крок 9. Відокремлюємо м’ясо від кісток і хрящів, розбираємо по волокнах або ріжемо на шматочки, кладемо по глибоких тарілках або контейнерів і заливаємо жирним бульйоном. Відправляємо холодець в прохолодне місце і після повного охолодження, прикриваємо кришкою і відправляємо в холодильник. А кришки щільно закриваємо тільки після застигання. Приємного апетиту!

Паштет з курячої печінки з морквою і цибулею

Лише раз, приготувавши курячий паштет будинку, ви назавжди забудете про те, щоб купити цей продукт в магазині. До того ж, домашнє блюдо набагато корисніше, містить у собі безліч вітамінів і мінералів, а готується дуже просто і швидко.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Печінка куряча – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Лист лавра – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Вода – 200 мл

Процес приготування:

Крок 1. Субпродукти ретельно промиваємо під струменем води і витягаємо жовчні протоки і вкраплення жиру.

Крок 2. Овочі очищаємо від шкірки і нарізаємо моркву кружальцями, а цибулю – півкільцями.

Крок 3. Пасеруємо цибулю на соняшниковій олії.

Крок 4. Коли овоч стане напівпрозорим, додаємо в жароміцний посуд моркву і печінку.Крок 5. Заливаємо вміст сковороди 200 мл води, солимо й додаємо лист лавра.

Крок 6. Закриваємо продукти кришкою і тушкуємо до повного випаровування води (приблизно 20 хвилин).

Крок 7. Гарячу печінку з овочами перекладаємо в чашу блендера і перебиваємо до отримання однорідної консистенції.

Крок 8. У практично готовий паштет додаємо шматочки вершкового масла для аромату і насиченості смаку.

Крок 9. Знову подрібнюємо блендером.

Крок 10. Готову намазки з печінки перекладаємо в скляний контейнер з кришкою і зберігати у холодильній камері протягом 3 діб. Приємного апетиту!