Любите страви з картоплі, але пюре і деруни набридли? Пропонуємо урізноманітнити меню картопляними зразами. Їх можна готувати як з свіжоприготованого пюре, так і з залишився після обіду – відмінний варіант утилізації. Для начинки підійде м’ясний фарш, гриби, сир. Готувати зрази можна як на сковороді, так і в духовці.
Картопляні зрази з м’ясним фаршем на сковороді
Ці зрази будемо смажити на сковороді. Для начинки використовуємо м’ясний фарш, попередньо обсмаживши. Для соковитості в начинку додати кефір і зелень.
Інгредієнти на
4 порц.
- Картопля 1 кг
- Яйце куряче 1 шт.
- Борошно 3 ст. л.
- Фарш м’ясний 300 гр.
- Кефір 50 мл
- Цибуля ріпчаста 150 гр.
- Морква 100 гр.
- Зелень за смаком
- Масло рослинне 100 мл
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Спеції і Приправи за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати картопляні зрази з фаршем? Картоплю заздалегідь відварюємо в підсоленій воді до м’якості. З м’яса робимо фарш або беремо вже готовий.
- Ріпчаста цибулю очищаємо і дрібно ріжемо. Моркву очищаємо і тремо на крупній тертці. Зелень промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем.
- На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і підрум’янюємо на ньому подрібнену ріпчасту цибулю. Потім викладаємо м’ясний фарш, додаємо сіль і спеції, перемішуємо і обсмажуємо його пару хвилин разом з цибулею. Слідом додаємо терту моркву, перемішуємо. Через пару хвилин висипаємо зелень, перемішуємо і знімаємо з плити. Трохи остиглий фарш вливаємо кефір і перемішуємо.
- Відварну картоплю розминаємо в пюре, додаємо яйце і три столові ложки борошна. Добре перемішуємо.
- Робочу поверхню присипаємо борошном. Картопляне тісто ложкою набираємо, формуємо з нього кульку і розминаємо його в коржик. По центру укладаємо начинку і защипуємо краю.
- На сковороді розігріваємо рослинне масло. Обсмажуємо на ньому сформовані зрази на середньому вогні до рум’яної скориночки з обох сторін.
Приємного апетиту!
Картопляні зрази з фаршем в духовці
Рум’яні зрази з хрусткою сирною скоринкою. Всередині – соковита м’ясна начинка, зовні – запечений золотистий сир. Зрази формуємо у вигляді кульки – на столі виглядає дуже ефектно.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Картопля – 470 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Фарш курячий – 200 гр.
- Часник – 1 зубок.
- Цибуля ріпчаста – 60 гр.
- Сир твердий – 30 гр.
- Сухарі панірувальні – 37 гр.
- Майонез – 50 гр.
- Сіль – 10 гр.
- Перець чорний мелений – щіпка.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно ріжемо ножем. Аналогічно поступаємо з часником.
2. Курячий фарш з’єднуємо з подрібненою цибулею і часником.
3. Додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком.
4. Додаємо панірувальні сухарі.
5. Окремо збовтуємо яйце виделкою.
6. Додаємо до фаршу половину яєчної маси.
7. Добре вимішуємо фарш, щоб всі інгредієнти з’єдналися. Залишаємо на двадцять хвилин на холоді.
8. Картопля очищаємо, промиваємо, ріжемо на частини.
9. Кладемо в каструлю, заливаємо водою, підсолюємо, відварюємо до готовності.
10. Після варіння зливаємо воду і картоплю розминаємо в пюре.
11. У пюре вливаємо другу половину яєчної маси, додаємо сіль і перець по смаку, перемішуємо.
12. З фаршу формуємо п’ять кульок, займаючись кожен в долонях до гладкості.
13. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і підрум’янюємо на ньому м’ясні кульки.
14. Картопляне пюре ділимо також на п’ять частин і скачуємо в кульки.
15. Картопляні кульки розплющуємо в коржі, по центру кладемо обсмажену котлету.
16. Піднімаємо краю і обкачуємо в долонях вийшов колобок.
17. Отримані зрази обсипаємо панірувальними сухарями.
18. Форму для запікання змащуємо олією і викладаємо в неї зрази. Ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо двадцять хвилин.
19. У мисці змішуємо тертий сир, подрібнену зелень і майонез.
20. Отриману сирну масу наносимо на поверхню запечених зраз.
21. Повертаємо форму з зразами в духовку і запікаємо ще десять хвилин.
22. Готові зрази дістаємо з духовки, перекладаємо на блюдо і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Дуже смачні картопляні зрази з фаршем і грибами
Гриби, додані в начинку для зраз, одразу змінюють смак і аромат страви. Виходить ще смачніше. Подавайте зі сметаною, кетчупом, до супів або як самостійне блюдо.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Картопля – 1,5 кг
- Яйця – 2 шт.
- Крохмаль картопляний – 1 ст.
- Фарш яловичий – 300 гр.
- Гриби – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сир твердий тертий – 100 гр.
- Сир тертий сир моцарелла – 150 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
- Сухарі панірувальні – для обсипання.
Процес приготування:
1. Картоплю відварюємо в шкірці в підсоленій воді до повної готовності. Потім зливаємо відвар, картопля остуджуємо і очищаємо. Розминаємо картоплю в пюре, змішати з яйцями і крохмалем. Має вийти м’яке нелипким тісто.
2. Для приготування начинки цибулю очищаємо і дрібно ріжемо. Гриби також дрібно рубаємо ножем. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому подрібнену ріпчасту цибулю. Потім додаємо яловичий фарш, перемішуємо і обсмажуємо десять хвилин при помішуванні. Далі додаємо подрібнені гриби, перемішуємо і продовжуємо готувати близько п’ятнадцяти хвилин, доки не випарується вся рідина. В кінці готування додаємо сіль і перець за смаком. Готової начинки даємо охолонути до теплого стану, після чого змішуємо її з обома видами тертого сиру.
3. Картопляне тісто ділимо на шістнадцять шматочків. Формуємо кульки і розминаємо їх у коржі. По центру укладаємо начинку і защипуємо краю. Таким чином формуємо всі зрази.
4. Паніруємо зрази у дрібних панірувальних сухарях.
5. На сковороді розігріваємо рослинне масло. Обсмажуємо на ньому зрази на середньому вогні.
6. Перевертаємо на інший бік.
7. Готові зрази укладаємо на блюдо і подаємо до столу гарячими.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт картопляних зразів з фаршем та сиром
Тісто для зраз приготуємо частково на сирому картоплі, що додасть страві особливу соковитість. Для начинки використовуємо курячий фарш і сир. Дуже ситне блюдо виходить і особливо смачним воно стає саме в гарячому вигляді.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Картопля – 1,5 кг
- Яйця – 2 шт.
- Куряча грудка – 1 шт. невеликого розміру.
- Сир твердий – 150-175 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Картопля очищаємо, промиваємо. Половину всієї кількості картоплі відварюємо в підсоленій воді до повної готовності. Потім відвар після варіння зливаємо, а картоплю розминаємо в пюре. додатково можна протерти через сито, щоб не було грудочок.
2. Другу половину картоплі в сирому вигляді натираємо на дрібній тертці. Віджимаємо від зайвого соку.
3. Курячу грудку подрібнюємо блендером або в м’ясорубці разом з очищеним цибулею. Солимо і перчимо за смаком отриманий фарш.
4. Обсмажуємо на сковороді курячий фарш до готовності, після обжарювання даємо охолонути. Змішуємо курячий фарш з натертим на дрібній тертці твердим сиром.
5. Для приготування картопляного тіста для зраз змішуємо картопляне пюре, натертий і віджатий сиру картоплю, яйця і сіль за смаком.
6. Картопляне тісто ділимо на невеликі частини, формуємо з них коржики. Начиняємо приготовленої начинкою, щільно защипуємо краю. На сковороді розігріваємо рослинне масло. Обсмажуємо на ньому зрази на середньому вогні до рум’яної скоринки.
7. Готові обсмажені зрази кладемо на блюдо і подаємо до столу гарячими.
Приємного апетиту!
Зрази з картоплі з фаршем в паніровці
Щоб зрази вийшли з вираженою хрусткою скоринкою, після формування обкатайте їх у дрібних панірувальних сухарях. Масла для смаження має бути достатньо, щоб зрази повноцінно могли зарум’янитися. Після смаження, надлишок олії можна обсушити паперовим рушником.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Картопля – 800 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 3 ст. л.
- Сухарі панірувальні – 4-5 ст. л.
- Фарш м’ясний – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Картоплю відварюємо в підсоленій воді до м’якості.
2. Поки вариться картопля, готуємо начинку. Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно ріжемо. На сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ньому подрібнену ріпчасту цибулю. Потім додаємо фарш, перемішуємо і обсмажуємо до готовності при помішуванні. Наприкінці смаження солимо і перчимо за смаком.
3. Після варіння картоплі зливаємо відвар, а картоплю розминаємо в пюре. Даємо пюре трохи охолонути і змішуємо його з яйцем і борошном. Має вийти м’яке, досить липке тісто.
4. Наберіть картопляне тісто ложкою, формуємо з нього корж, на середину якої укладаємо приготовлену начинку з фаршу. Защипуємо краю. Таким чином формуємо всі зрази.
5. Тепер обкачуємо зрази у дрібних панірувальних сухарях.
6. На сковороді розігріваємо рослинне масло. Смажимо на ньому зрази на середньому вогні з обох сторін.
7. Готові рум’яні зрази покласти на блюдо і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Ледачі картопляні зрази з фаршем
Такий варіант також має місце бути. Простота його в тому, що не потрібно возитися з відварюванням картоплі і формуванням картопляного тіста. Досить просто подрібнити сиру картоплю і отриману масу використовувати як тісто. Це нагадує нам приготування чаклунів, але включає в себе, на відміну від останніх, більше борошна.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Картопля – 5 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 60 гр.
- Фарш м’ясний – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сир твердий – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо, натираємо на крупній тертці.
2. Натертий картоплю перекладаємо в миску, додаємо яйце, сіль, спеції і борошно. Ретельно перемішуємо.
3. Твердий сир натираємо на крупній тертці і змішуємо його з картопляною масою.
4. Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно рубаємо ножем. Змішуємо його з фаршем, солимо і перчимо за смаком.
5. На сковороді розігріваємо рослинне масло. Викладаємо на нього картопляне тісто з допомогою ложки у вигляді плоских оладок.
6. На отримані заготовки викладаємо фарш. Закриваємо начинку другою порцією картопляного тіста, знову набравши його з допомогою ложки. Обсмажуємо отримані зрази з обох боків до рум’яної скоринки. Час смаження з кожного боку приблизно по сім хвилин на середньо-низькому вогні.
7. Готові зрази покласти на тарілку і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Як приготувати картопляні зрази з курячим фаршем?
Ці зрази схожі на пиріжки – рум’яні, круглобокі. При формуванні ретельно обкачуємо їх в руках, після чого паніруємо в сухарях – це секрет ідеальної форми і красивої скоринки. Для начинки беремо курячу грудку і ріпчасту цибулю.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Картопля – 900 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 3 ст. л.
- Сухарі панірувальні – 100 гр.
- М’ясо куряче – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Картоплю і ріпчасту цибулю очищаємо.
2. Картоплю ріжемо на частини і відварюємо в підсоленій воді до повної готовності.
3. Під час варіння картоплі готуємо начинку. Ріпчасту цибулю дрібно ріжемо. Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками. На сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ньому подрібнену курятину з ріпчастою цибулею.
4. Подрібнюємо обсмажене філе з цибулею блендером або м’ясорубкою.
5. Отриману масу солимо і перчимо за смаком.
6. Після варіння картоплі, зливаємо відвар. Картоплю розминаємо в пюре і змішуємо його з яйцем і борошном. Ретельно перемішуємо. Формуємо з картопляної маси невеликі коржі, кладемо на них курячу начинку.
7. Загортаємо краю і обкачуємо між змоченими у воді долонями отриману зразу. Потім обкачуємо в сухарях.
8. На сковороді розігріваємо олію до гарячого стану. Смажимо зрази на середньому вогні з обох боків до красивого золотистого кольору.
9. Готові зрази подаємо до столу гарячими, наприклад, зі сметаною.
Приємного апетиту!