Бараняча нога, запечена в духовці – 10 смачних, соковитих рецептів з фото покроково

Бараняча нога в духовці — рецепт від Сталика Ханкишиева

Приготуємо баранину за рецептом автора безлічі кулінарних книг Сталика Ханкишиева, який пропонує підійти до питання комплексно і приготувати повноцінний обід. Гарнір запечемо прямо в м’ясі, а ще приготуємо відмінний суп — бульйон з запеченими овочами тандир-шурпа. Такий обід вразить усіх гостей.

Склад:

  • Бараняча нога – 1 шт.(2 кг)
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Томат – 2 шт.
  • Сало (курдюк) – 80 р.
  • Сіль – за смаком
  • Цукровий пісок – за смаком
  • Спеції

Овочі для шурпи на вибір:

  • Картопля – 3 шт.
  • Баклажан – 1-2 шт.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Капуста брокколі (або білокачанна) – 150 р.

Процес приготування:

1. З ноги видаліть жилу заодно з частиною плівок з м’язів і приберіть стегнову кістку. Обріжте сало з ноги, але не всі, а так, що на ній залишилось.

2. Приготуємо фарш, покладіть на гарячу сковороду невеликі шматочки сала і тримайте, поки не виділиться достатньо жиру для обсмажування цибулі, але стежте, щоб сало не перетворилося на шкварки. Цибуля доведіть до золотистого кольору і додайте порізану брусочками моркву. Присипте приправами і сіллю за смаком і потримайте 7 хвилин, поки морква не прийме аромат плову. Додайте помідори без шкірки або томатну пасту і готуйте 10 хвилин, поки не зникне запах сирих помідорів.

3. Додайте в сковороду 100 мл бульйону чи води, дайте овочам потушиться і перевірте на смак сіль. Якщо томати дали багато кислоти — виправте справа цукром. Фаршу потрібно дати охолонути, щоб соки застигли і не розтікалися по м’ясу, а залишилися всередині.

4. Для приготування тандир — шурпи овочі очищаємо від шкірки, насіння, помийте і наріжте їх великими шматочками, покладіть в жаростійку миску, посоліть, налийте окріп і перемішайте.

5. Укладіть фарш в ногу і обв’яжіть перед запіканням, щоб зберегти її форму. Покладіть ногу на решітку в розігріту духовку до 180 градусів на 45 хвилин, а під неї поставте тарілку з шурпою, у неї буде стікати сік і жир з ноги.

6. Під час приготування температуру спека будемо зменшувати, після закінчення попереднього часу ставимо 150 градусів на 45 хвилин, потім 120 градусів на 30 хвилин і на 90 градусів ще 20 хвилин. В кінці приготування можна поставити на 5 хвилин під верхній гриль і м’ясо і овочі.

Відмінний суп і запечене м’ясо готове!