Бараняча нога в духовці — рецепт від Сталика Ханкишиева
Приготуємо баранину за рецептом автора безлічі кулінарних книг Сталика Ханкишиева, який пропонує підійти до питання комплексно і приготувати повноцінний обід. Гарнір запечемо прямо в м’ясі, а ще приготуємо відмінний суп — бульйон з запеченими овочами тандир-шурпа. Такий обід вразить усіх гостей.
Склад:
- Бараняча нога – 1 шт.(2 кг)
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Томат – 2 шт.
- Сало (курдюк) – 80 р.
- Сіль – за смаком
- Цукровий пісок – за смаком
- Спеції
Овочі для шурпи на вибір:
- Картопля – 3 шт.
- Баклажан – 1-2 шт.
- Болгарський перець – 2 шт.
- Капуста брокколі (або білокачанна) – 150 р.
Процес приготування:
1. З ноги видаліть жилу заодно з частиною плівок з м’язів і приберіть стегнову кістку. Обріжте сало з ноги, але не всі, а так, що на ній залишилось.
2. Приготуємо фарш, покладіть на гарячу сковороду невеликі шматочки сала і тримайте, поки не виділиться достатньо жиру для обсмажування цибулі, але стежте, щоб сало не перетворилося на шкварки. Цибуля доведіть до золотистого кольору і додайте порізану брусочками моркву. Присипте приправами і сіллю за смаком і потримайте 7 хвилин, поки морква не прийме аромат плову. Додайте помідори без шкірки або томатну пасту і готуйте 10 хвилин, поки не зникне запах сирих помідорів.
3. Додайте в сковороду 100 мл бульйону чи води, дайте овочам потушиться і перевірте на смак сіль. Якщо томати дали багато кислоти — виправте справа цукром. Фаршу потрібно дати охолонути, щоб соки застигли і не розтікалися по м’ясу, а залишилися всередині.
4. Для приготування тандир — шурпи овочі очищаємо від шкірки, насіння, помийте і наріжте їх великими шматочками, покладіть в жаростійку миску, посоліть, налийте окріп і перемішайте.
5. Укладіть фарш в ногу і обв’яжіть перед запіканням, щоб зберегти її форму. Покладіть ногу на решітку в розігріту духовку до 180 градусів на 45 хвилин, а під неї поставте тарілку з шурпою, у неї буде стікати сік і жир з ноги.
6. Під час приготування температуру спека будемо зменшувати, після закінчення попереднього часу ставимо 150 градусів на 45 хвилин, потім 120 градусів на 30 хвилин і на 90 градусів ще 20 хвилин. В кінці приготування можна поставити на 5 хвилин під верхній гриль і м’ясо і овочі.
Відмінний суп і запечене м’ясо готове!