Долма – 10 рецептів класичної долми в домашніх умовах з покроковими фото

Ароматний і дуже смачна вірменська пасуц долма

Пропонуємо вам спробувати поживне і корисне вірменське блюдо. Пасуц долма або по-іншому пісна долма підходить для правильного харчування. Виноградні листя роблять страву неймовірно ароматним і смачним.

Час готування: 1 год 20 хвилин.

Час приготування: 90 хв

Порцій: 10.

Склад:

  • Листя виноградні – 25 шт.
  • Для начинки:
  • Квасоля червона – 0,5 склянки
  • Нут – 0,5 склянки
  • Горох – 0,5 склянки
  • Сочевиця – 0,5 склянки
  • Крупа пшенична – 0,5 склянки
  • Горіхи волоські – 0,5 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Масло рослинне – 3 ч. л.
  • Часник – 4 зуб.
  • Сік лимонний – 2 ст. л.
  • Суміш трав – за смаком.
  • Зелень – 50 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Для заливки:
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 0,5 склянки
  • Вода – 4 склянки
  • Сік лимонний – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Сочевицю, горох, нут, червону квасолю і пшеничну крупу залийте холодною водою на 6-8 годин. Потім відкиньте їх на друшляк, залийте чистою водою і поставте варитися все окремо. Варити коштує до напівготовності, посоліть за 5 хвилин до зняття з вогню.

2. Варені інгредієнти змішайте в мисці.

3. Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору.

4. Додайте до бобовим обсмажену цибулю, подрібнену зелень і приправи, перемішайте.

5. Також додайте в начинку подрібнені горіхи, часник і сік лимона. Добре перемішайте і начинка готова.

6. Виноградні листя промийте проточною водою, залийте окропом і залиште на 10-15 хвилин. Потім зріжте з листя стебла.

7. Викладіть трохи начинки на виноградний лист і загорніть її. Якщо виноградні листя дуже дрібні, візьми два листа і покладіть їх внахлест.

8. У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинного масла і викладіть в неї долму щільним шаром.

9. Приготуйте заправку. Змішайте пару столових ложок томатної пасти з водою і лимонним соком. При бажанні заливку можна трохи підсолити. Влийте її в каструлю.

10. На долму покладіть плоску тарілку і встановіть невеликий вантаж. Доведіть блюдо до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть при слабкому кипінні близько години.

11. Їдять пасуц долму холодною. Тому перед вживанням її треба потримати деякий час у холодильнику.

Приємного апетиту!