Ароматний і дуже смачна вірменська пасуц долма
Пропонуємо вам спробувати поживне і корисне вірменське блюдо. Пасуц долма або по-іншому пісна долма підходить для правильного харчування. Виноградні листя роблять страву неймовірно ароматним і смачним.
Час готування: 1 год 20 хвилин.
Час приготування: 90 хв
Порцій: 10.
Склад:
- Листя виноградні – 25 шт.
- Для начинки:
- Квасоля червона – 0,5 склянки
- Нут – 0,5 склянки
- Горох – 0,5 склянки
- Сочевиця – 0,5 склянки
- Крупа пшенична – 0,5 склянки
- Горіхи волоські – 0,5 склянки
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Масло рослинне – 3 ч. л.
- Часник – 4 зуб.
- Сік лимонний – 2 ст. л.
- Суміш трав – за смаком.
- Зелень – 50 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець червоний мелений – за смаком.
- Для заливки:
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 0,5 склянки
- Вода – 4 склянки
- Сік лимонний – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Сочевицю, горох, нут, червону квасолю і пшеничну крупу залийте холодною водою на 6-8 годин. Потім відкиньте їх на друшляк, залийте чистою водою і поставте варитися все окремо. Варити коштує до напівготовності, посоліть за 5 хвилин до зняття з вогню.
2. Варені інгредієнти змішайте в мисці.
3. Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору.
4. Додайте до бобовим обсмажену цибулю, подрібнену зелень і приправи, перемішайте.
5. Також додайте в начинку подрібнені горіхи, часник і сік лимона. Добре перемішайте і начинка готова.
6. Виноградні листя промийте проточною водою, залийте окропом і залиште на 10-15 хвилин. Потім зріжте з листя стебла.
7. Викладіть трохи начинки на виноградний лист і загорніть її. Якщо виноградні листя дуже дрібні, візьми два листа і покладіть їх внахлест.
8. У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинного масла і викладіть в неї долму щільним шаром.
9. Приготуйте заправку. Змішайте пару столових ложок томатної пасти з водою і лимонним соком. При бажанні заливку можна трохи підсолити. Влийте її в каструлю.
10. На долму покладіть плоску тарілку і встановіть невеликий вантаж. Доведіть блюдо до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть при слабкому кипінні близько години.
11. Їдять пасуц долму холодною. Тому перед вживанням її треба потримати деякий час у холодильнику.
Приємного апетиту!