Еклери – 10 рецептів приготування в домашніх умовах з фото

Простий і смачний рецепт еклерів зі збитими вершками

Це повітряне тістечко французького походження відомо по всьому світу і улюблена багатьма. Рум’яне зовні і практично порожнє всередині, воно просто створене для наповнення різними кремами. Важливо, щоб наповнювач міг тримати форму і не розтікався, а також не був надто вологим і важким. У цьому плані для начинки еклерів ідеально підходять збиті вершки. Вони ніжним солодким облачком заповнюють порожнечі еклерів і забезпечують делікатну вершкову солодкість цієї вишуканої випічці. Щоб вершки взбились в стійку піну, їх жирність не повинна бути менше 30-33%.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Борошно – 130 гр.
  • Вода – 200 мл
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – щіпка.
  • Яйця – 3 шт.
  • Вершки 30-33% — 200 мл
  • цукрова Пудра для крему – 5 ст. л.
  • цукрова Пудра для посипання – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Для приготування тіста зручно використовувати великий сотейник або каструлю з товстим дном. Виливаємо в неї воду, кладемо вказану кількість вершкового масла і щіпку солі. Ставимо каструлю на плиту і нагріваємо вміст до кипіння. Помішуємо, щоб масло при цьому повністю розтопилося і більш-менш змішалося з водою.

2. У киплячу рідину висипаємо відразу все борошно, попередньо просіяти її. Інтенсивно розмішуємо, щоб швидко оформилася заварна густа маса. Можна використовувати на даному етапі міксер – це полегшить роботу. Тісто оформиться в грудку – продовжуємо тримати його на плиті, весь час помішуючи. Прогріваємо масу дві-три хвилини, після чого знімаємо з плити і даємо трохи охолонути.

3. В ще гарячу заварную масу додаємо яйця по одній штуці. Після кожного додавання швидко і ретельно вимішуємо тісто, щоб білок не встиг згорнутися. Таким чином вводимо всі яйця.

4. Готове тісто має бути густим, в’язким, тягучим. Перекладаємо його в кондитерський пакет з зубчастою насадкою. Як варіант, можна використовувати і звичайний поліетиленовий мішок зі зрізаним куточком. Деко застеляємо промасленим пергаментом і відсаджуємо еклери крапельної форми. Взагалі, форма у еклерів може бути будь-яка, в даному випадку пропонуємо округлу для зручності наповнення збитими вершками. Між тістечками залишаємо певну відстань, оскільки тісто збільшується при випічці як мінімум в два рази.

5. Духовку розігріваємо заздалегідь до температури 200 градусів. Деко з еклерами ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Тістечка повинні добре підрости, зарум’яниться і утворити всередині порожнечі. Після випікання відразу не виймаємо тістечка, а залишаємо їх при вимкненій духовці на десять хвилин. Потім витягуємо еклери і перекладаємо на решітку для охолодження.

6. Добре охолоджені вершки збиваємо міксером на високій швидкості. Коли почне формуватися піна, підсипаємо цукрову пудру і продовжуємо збивати еше пару хвилин. Як тільки маса стане густою і ущільниться, припиняємо роботу, щоб не перебити ніжний продукт.

7. Остиглі еклери надрізаємо ножем збоку. Відкриваємо заготовки і наповнюємо їх збитими вершками чайною ложкою.

8. Начинені еклери укладаємо на сервірувальну тарілку і подаємо до чаю або кави. Для прикраси можна посипати поверхню тістечок цукровою пудрою через ситечко.

Приємного апетиту!