Фрикадельки в духовці – 8 рецептів з підливою, томатному, сметанному соусі з покроковими фото

Якщо ви любите м’ясо, то ці рецепти однозначно вам підходять. М’ясні фрикадельки стануть прекрасним прийомом їжі в поєднанні з гарніром, але також можуть виступати і в якості самостійного блюда. Апетитна підлива або ніжний соус просочить м’ясо, і воно стане ще пахучіше і смачніше.

Фрикадельки в духовці з підливою з томатного соусу

Смачніше фрикадельок можуть тільки вони з додаванням томатного соусу: він не просто наситить блюдо, але і додасть ніжні та ароматні нотки. Фрикадельки не будуть здаватися сухими і пісними, тому що томатні соус доповнить їх своїми характеристиками так вдало, що ви точно перепишіть собі цей рецепт.

Інгредієнти на
12 порц.

  • Фарш 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Масло вершкове 20 гр.
  • Батон 1 шт.
  • Молоко коров’яче ½ склянки
  • Томатна паста-3 ст. л.
  • Борошно 2 ст. л.
  • Молоко коров’яче 100 мл
  • Бульйон ½ л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати фрикадельки в духовці з підливкою? Замочуємо В молоці хліб, залишаємо на пару хвилин і перевертаємо на інший бік. Беремо глибоку ємність і замішуємо в неї фарш разом з подрібненою цибулею. Додаємо до них розмоклий батон, а також сіль і перець. Мокрими руками ліпимо невеликі фрикадельки і викладаємо їх на деко. Його попередньо застеляємо спеціальним пергаментом або фольгою. Розігріваємо духовку до 200 градусів і готуємо фрикадельки протягом 15 хв.
  2. В цей час займемося томатним соусом. Чистимо цибулю та нарізаємо його максимально дрібно, після чого обсмажуємо на сковороді з додаванням вершкового масла, поки цибуля не стане напівпрозорим.
  3. Засипаємо борошно і смажимо ще буквально хвилину. Після цього додаємо томатну пасту і смажимо 4 хв. помішуючи.
  4. Однієї тонким струменем вливаємо воду або бульйон, додаємо сіль і перемішуємо як слід. Продовжуємо готувати, поки грудочки повністю не розчиняться.
  5. Коли фрикадельки будуть готові, дістаємо деко з духовки і викладаємо фрикадельки в сковороду з томатним соусом. Тушкуємо під кришкою на малому вогні близько 10-15 хв. Подаємо до столу разом з гарніром.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт фрикадельок в сметанному соусі в духовці

Сметанний соус – вже традиційне доповнення до багатьох страв, оскільки він надає необхідну ніжність і соковитість їжі, але до м’ясних фрикадельок він особливо добре підходить. Це блюдо не займе багато часу, але дуже швидко закінчиться на вашому столі, так що робіть відразу побільше.

Час приготування: 1 ч. 5 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 16.

Склад:

  • Фарш – 800 гр.
  • Цибулина – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Рис – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 10 гр.
  • Сметана – 500 гр.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Почнемо з рису. Викладаємо його в миску, заливаємо водою і промиваємо. Після чого перекладаємо в черпак і варимо до напівготовності. Зливаємо воду і поки відставляємо.

2. Подрібнюємо цибулю і часник, замішуємо їх у фарш. Туди ж додаємо яйце, додаємо сіль і перець. Додаємо заготовлений раніше рис і як слід все перемішуємо. Потім відбиваємо м’ясо, тобто кидаємо про дно миски або обробну дошку, наприклад. Це зробить масу більш однорідною і в’язкою. Ліпимо фрикадельки мокрими руками, щоб вони вийшли більш рівними.

3. Готуємо лист: бажано з бортиками. Змащуємо її рослинним маслом і викладаємо на нього фрикадельки.

4. Готуємо соус. Знімаємо лушпиння з цибулі, промиваємо і ріжемо на кубики. З додаванням олії смажимо цибулю на сковороді. Натираємо моркву, використовуючи велику тертку, додаємо її до цибулі. Туди ж засипаємо борошно, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще кілька хвилин. Поступово додаємо сметану, постійно помішуючи, щоб уникнути грудок. Доводимо суміш до кипіння.

5. Виливаємо соус до фрикадельок. Розігріваємо духовку до 200 градусів і залишаємо на 30-40 хв. Дуже смачне блюдо готове: фрикадельки в сметанному соусі можна пробувати. Приємного апетиту!

Як приготувати соковиті фрикадельки з курячого фаршу з рисом в духовці?

Щоб блюдо вийшло справді смачним, важливо вибрати правильні інгредієнти, але іноді від традиційних класичних рецептів втомлюєшся, тоді хочеться чогось цікавого, але не специфічного: щоб сподобалося всім. Додайте до своїх фрикадельок рис, і це блюдо придбає новий смак.

Час приготування: 1 ч. 5 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 12.

Склад:

  • Фарш – 500 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Рис – 60 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Окріп — 0,5 л.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Перець мелений – 1 ч. л.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. Промиваємо рис в каструлю і заливаємо його холодною водою. Підсолюємо і варимо до готовності: це близько 20 хв. Після цього викладаємо рис на друшляк.

2. Вимиваємо і очищаємо моркву натираємо її, використовуючи крупну тертку. Також очищаємо і моєму цибулю і перетворюємо його в маленькі кубики.

3. Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і відправляємо туди цибулю з морквою. На середньому вогні обсмажуємо протягом 3-4 хвилин, періодично помішуємо. Коли закінчимо обжарку, залишаємо охолоджуватися.

4. В окремій ємності змішуємо фарш з яйцем і заготовленої засмажкою. Туди ж додаємо рис, а також перець та сіль. Все добре перемішуємо. Мокрими руками ліпимо фрикадельки.

5. Розігріваємо духовку до 200 градусів і залишаємо на 30-40 хв. Після цього курячі фрикадельки можна подавати з рисом. Відмінно доповнять вашу страву томатний, сметанний соус або підлива. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування фрикадельок у вершковому соусі

Апетитні фрикадельки в вершковому соусі прикрасять будь-який стіл без винятку. Вони фантастично смачні, а тому догодять кожному члену сім’ї. Вершковий соус пом’якшить м’ясо і зробить його більш ніжним. Приготування цієї страви не займе багато часу, так що цей рецепт стане вам у нагоді ще не раз.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Фарш – 300 гр.
  • Вершки – 200 мл
  • Сир – 50 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Перець мелений – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Крохмаль картопляний – 1 ч. л.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Яйце куряче – 1 шт.

Процес приготування:

1. Очищаємо від лушпиння цибулю і дрібно рубаємо його. Кладемо в миску разом з фаршем, засипаємо туди ж сіль і перець.

2. Вбиваємо яйце і додаємо трохи картопляне крохмалю. Як слід перемішуємо і залишаємо в холодному місці (наприклад, на балконі) на 15 хв.

3. Форму (лист) для запікання змащуємо рослинним маслом. Вологими руками ліпимо фрикадельки і викладаємо їх у змащену форму.

4. Робимо заливку. У ємність заливаємо вершки і додаємо натертий твердий сир. Перемішуємо виделкою і заливаємо наші фрикадельки. Накриваємо ємність фольгою.

5. Запікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці. Через 15 хвилин фольгу необхідно зняти, але заливку продовжувати запікати ще протягом 15 хв. Після цього страву можна пробувати! Приємного апетиту!

Як запекти соковиті і ніжні фрикадельки з картоплею в духовці?

Ця страва може стати головним на вашому столі, оскільки воно безмежно ситне, апетитне і соковите. Аромат можна додати за допомогою спецій, але навіть він не зрівняється з головним критерієм страви – смаком. Вам варто лише додати до своїх фрикадельок картоплю, і це блюдо придбає новий смак.

Час приготування: 1 год 10 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Фарш – 300 гр.
  • Картопля – 800 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Вода – 100 мл
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Спеції – 20 гр.
  • Олія соняшникова 50 мл

Процес приготування:

1. Трьом цибулину і додаємо її до фаршу, добре перемішуємо. Щоб м’ясні кульки не розвалювалися і були більш щільними, додаємо у фарш яйце. Засипаємо сіль і спеції, перемішуємо і відбиваємо фарш, тобто кидаємо його дно миски або тверду поверхню (наприклад, обробну дошку). Мокрими руками ліпимо фрикадельки і поки відкладаємо їх.

2. Картоплю миємо та очищаємо від шкірки, нарізаємо на скибочки. До картоплі засипаємо сіль. Додаємо сметану і перемішуємо руками.

3. Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо в неї картоплю, вливаємо 100 мл. води: так картопля буде тушкуватися у власному соку. Також картоплю покриваємо спеціями.

4. Зверху викладаємо фрикадельки. Накриваємо форму кришкою.

5. Розігріваємо духовку до 180 градусів і запікаємо фрикадельки з картоплею хвилин 35-40. Перевірити готовність можна по картоплі — вона повинна бути м’якою. Після цього зніміть кришку і залиште фрикадельки ще на 5 хв., щоб у них з’явилася скориночка. Саме по собі блюдо дуже ситне, тому як гарнір краще використовувати салат або овочі. Приємного апетиту!

Простий і швидкий рецепт макаронів з фрикадельками в духовці

Макарони вже давно полюбилися не тільки в Італії, але і по всьому світу. Одна з варіацій приготування цього продукту – це запікання разом з фрикадельками. Блюдо виходить цілісним, самостійним і дуже ситним, тому не вимагає до себе ніякого доповнення.

Час приготування: 1 ч. 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Фарш – 300 гр.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Вода – 300 мл
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Спеції – 20 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Макарони – 300 гр.
  • Молоко – 300 мл
  • Сир твердий – 150 гр.

Процес приготування:

1. Збиваємо вінчиком або виделкою яйце, додаючи сіль. Вливаємо воду, а потім і молоко, і ще раз добре перемішуємо і збовтуємо. На час залишаємо заливку і переходимо до фрикадельок.

2. Солимо і перчимо фарш, перемішуємо. Сир натираємо: для цього використовуємо крупну тертку.

3. Беремо керамічну або скляну форму для запікання з кришкою і змащуємо її дно рослинним маслом. Після цього викладаємо туди макарони.

4. Мокрими руками ліпимо з фаршу фрикадельки і також викладаємо їх у форму на макарони. Зверху поливаємо їх заготовленої в самому початку заливкою і посипаємо натертим сиром. Накриваємо кришкою: при відсутності можна замінити фольгою.

5. Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо туди форму на 40 хв. Після цього часу знімаємо кришку, але продовжуємо запікати ще хвилин 15: індикатором стане золотава шкоринка у макаронів. Приємного апетиту!

Гречка з м’якими і соковитими фрикадельками в духовці

Дуже поживне і корисне блюдо: на секунду може виникнути думка, що все корисне – несмачне, але немає. Гречка з фрикадельками – це соковите, ніжне, поживне і смачне поєднання, яке дасть вам набір необхідних на день елементів і дозволить надовго забути про голод.

Час приготування: 1 ч. 5 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 12.

Склад:

  • Фарш – 500 гр.
  • Гречка – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибулина – 2 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 20 гр.
  • Зелень – 20 гр.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Вода – 300 мл
  • Сметана – 200 гр.
  • Помідор – 1 шт.

Процес приготування:

1. Беремо ємність, насипаємо туди гречку і промиваємо її водою. Потім заливаємо гречку окропом і на деякий час залишаємо в бік.

2. Цибулину очищаємо і нарізаємо на кубики, моркву натираємо, використовуючи тертку побільше.

3. Сковороду змащуємо олією і викладаємо цибулю. Спочатку обсмажуємо тільки його: до напівпрозорості. Потім викладаємо до нього натерту моркву і пасеруємо ще пару хвилин. Після цього додаємо помідор: як альтернативу можна використовувати томатну пасту. Як слід перемішуємо і вливаємо 300 мл води. Додаємо сметану (150 гр.), сіль і перець, а також кладемо лавровий лист, зелень. Часник проводимо під прес і теж додаємо до нашої заливці, після чого знімаємо її з вогню.

4. За допомогою блендера подрібнюємо цибулю і часник. Подрібненими додаємо їх до фаршу. Підсолюємо і для соковитості страви і насиченості смаку додаємо трохи сметани (50 гр.). Як слід перемішуємо і мокрими руками ліпимо фрикадельки.

5. Форму для запікання змащуємо рослинним маслом. Гречку, яка до цього часу вже розбухла, викладаємо на дно форми, попередньо зливши воду. Заливаємо гречку половиною заливки і перемішуємо. Після цього викладаємо фрикадельки і заливаємо їх другою частиною заливки. Розігріваємо духовку до 180 градусів і відправляємо туди страву на 30-40 хв. Приємного апетиту!

Дуже смачні фрикадельки, запечені з сиром в духовці

Сир завоював серця людей по всьому світу, а потім існує думка, що їм не можна зіпсувати ні одне блюдо. Сир додасть не тільки аромат, але і фантастично ніжний смак з вершковим відтінком, тому сміливо додавайте його до фрикадельок. Після запікання в духовці це блюдо стане особливо смачним.

Час приготування: 1 ч. 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 12.

Склад:

  • Фарш – 500 гр.
  • Сир – 150 гр.
  • Цибулина – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – 20 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Спеції – 20 гр.

Процес приготування:

1. Очищаємо цибулю і часник і дрібно нарізаємо їх на кубики.

2. В окрему миску глибше викладаємо фарш. Додаємо до нього нарізані цибулю, часник. Засипаємо спеції і сіль. Як слід перемішуємо і залишаємо на годину.

3. Сир натираємо, використовуючи тертку побільше, і замішуємо у фарш. Додаємо сіль і спеції.

4. Ліпимо фрикадельки. Щоб вони вийшли щільними і рівними, беріть їх мокрими руками або додайте у фарш трохи манки. Альтернативним варіантом може бути «відпочинок» фаршу в холодному місці. Викладаємо на деко, змащене рослинним маслом.

5. Розігріваємо духовку до 180 градусів і відправляємо туди страву на 20 хв. Після цього трохи охолодити його і подаємо на пробу.