Гратен картопляний – 6 рецептів в духовці з покроковими фото

Як смачно запекти гратен з картоплі з фаршем?

Гратен – страва з ніжною серцевиною і хрусткою скоринкою. Крім того, страва дає великий простір для кулінарних експериментів. Наприклад, за цим рецептом будемо готувати картопляну запіканку з фаршем. Страва вийде ситним і поживним, з чарівним ароматом.

Час готування: 80

Час приготування: 30 хв

Порцій – 4

Склад:

  • Картопля – 600 гр.
  • Фарш м’ясний – 300 гр.
  • Цибуля – 400 гр.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Коньяк – 2 ст. л.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Бульйон овочевий – 200 мл
  • грецький Йогурт – 300 мл
  • Вершки – 200 мл
  • Сир грюйер – 40 гр.
  • Масло вершкове – 2 ч. л.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю очистіть і наріжте тонкими півкільцями. У сковороду влийте оливкове масло, прогрійте його, викладіть цибулю, додайте столову ложку води, посоліть за смаком і тушкуйте цибулю до м’якості.

Крок 2. На іншій сковороді прогрійте оливкову олію, додайте паприку і зубчик часнику. Проколіть спеції протягом декількох секунд і викладіть фарш, смажте його протягом 5-6 хвилин. Після цього видаліть часник, посоліть фарш, додайте коньяк і готуйте ще 5 хвилин.

Крок 3. Картопля очистіть і наріжте тонкими кружечками. Викладіть картоплю в миску і залийте холодною водою.

Крок 4. Форму для запікання змастіть маслом. Викладіть перший шар картопляних скибочок, посоліть його.

Крок 5. Далі викладіть шар цибулі і фаршу.

Крок 6. Посипте фарш подрібненою петрушкою і кропом.

Крок 7. Продовжуйте викладати шари чергуючи їх один з одним. Завершіть запіканку картопляним шаром.

Крок 8. По краях форми влийте бульйон, накрийте форму фольгою і поставте в духовку, розігріту до 200 градусів, на 30 хвилин.

Крок 9. У мисці збийте грецький йогурт, вершки, додайте сіль і паприку.

Крок 10. Дістаньте форму з духовки, викладіть зверху вершковий соус, розподіліть його по всій поверхні.

Крок 11. Посипте заготівлю тертим сиром і випікайте ще 20 хвилин.

Крок 12. Готовому гратену дайте трохи охолонути.

Крок 13. Розріжте гратен на порції і подавайте до столу. Перед подачею можна прикрасити страву гілочками свіжої зелені.