Гратен картопляний – 6 рецептів в духовці з покроковими фото

Покроковий рецепт приготування гратена з картоплі з грибами

Картопляна запіканка або гратен готується зовсім нескладно з доступних інгредієнтів. Головний секрет соковитості страви – це дуже тонко нарізану картоплю. Крім класичного варіанту обов’язково варто спробувати гратен з грибами.

Час готування: 110

Час приготування: 30 хв

Порцій – 1

Склад:

  • Картопля – 600 гр.
  • Печериці – 500 гр.
  • Вершки – 250 мл
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Цибуля – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Зелень селери – за смаком.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими кружечками.

Крок 2. З ріпчастої цибулі зніміть піну і наріжте його тонкими півкільцями.

Крок 3. Печериці наріжте тонкими пластинками.

Крок 4. На рослинному маслі обсмажте цибулю до м’якості.

Крок 5. Потім додайте гриби і смажте, поки рідина не випарується. Посоліть і приправте засмажку за смаком.

Крок 6. У мисці змішайте яйця з вершками, суміш посоліть. Сир натріть на крупній тертці.

Крок 7. Жаростійку форму змастіть вершковим маслом. Чергуючи один одного, викладіть шарами картоплю, грибну зажарку, сир і січену зелень. Кожен шар проливайте вершковим соусом. Трохи сиру і зелені залиште для посипання.

Крок 8. Верхнім шаром повинна бути картопля, залийте соусом, що залишився. Форму накрийте фольгою.

Крок 9. Помістіть форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на годину. Потім зніміть фольгу, посипте гратен рубаною зеленню і сиром, запікайте ще 20 хвилин.

Крок 10. Блюдо трохи остудіть, наріжте порціями і подавайте до обіду або вечері.