Домашній хліб із зеленої гречки виходить неймовірно смачним, ароматним, поживним і корисним. Готують його, як правило, без додавання борошна і дріжджів. Такий продукт точно не зашкодить фігурі, а також не містить глютен. Використовуйте добірку з 4-х покрокових рецептів з докладним описом.
Хліб із зеленої гречки без дріжджів в духовці
Корисна для фігури та здоров’я хліб виходить із зеленої гречки в духовці. Дріжджі не знадобляться. Безглютеновый продукт стане відмінною альтернативою магазинного хліба. Беріть на замітку покроковий рецепт!
Інгредієнти на
0.8 кг.
- зелена Гречка 560 гр.
- Вода 390 мл + для вимочування
- Сіль 1 ч. л.
- Насіння соняшнику 6 ст. л.
- Орегано 1 ст. л.
- Сіль морська ¾ ч. л.
Процес приготування:
- Як спекти хліб із зеленої гречки? Відміряємо потрібну кількість крупи, заливаємо її холодною водою і залишаємо на 6 годин в темному місці.
- За цей час на поверхні утворюються бульбашки, сама гречка набубнявіє.
- Далі продукт відкидаємо на дрібне сито і добре промиваємо під водою.
- З’єднуємо гречку з водою, збиваємо в блендері до однорідності і знову залишаємо, тільки тепер на 10-12 годин при температурі 35 градусів. У цей час відбудеться ферментація. Зручно використовувати дегидратор або термостат.
- Готову масу доповнюємо іншими інгредієнтами. Акуратно вмішуємо їх за допомогою лопатки.
- Перелити тісто у форми для випікання. Готуємо 85 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Буде добре використовувати режим з вентилятором. Якщо такого немає, то час приготування може збільшитися.
- Після готовності продукт витягаємо з форми і кладемо на решітку для охолодження.
- Смачний і корисний хліб з зеленої гречки готовий. Пробуйте!
ПП хліб із зеленої гречки без борошна
Хліб, який не шкодить фігурі, можна приготувати самостійно з зеленої гречки. Борошно в такому рецепті не знадобиться. Готовий продукт підходить для бутербродів, також його подають до будь-яких гарячих страв.
Час готування: 2 діб
Час приготування: 1 год
Порцій – 400 гр.
Склад:
- Гречка зелена – 150 гр.
- Гречка звичайна – 15 гр.
- Вода – 70 мл
- Кефір – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Мед – 0,5 ч. л.
- Насіння гарбуза – для прикраси.
- Масло рослинне – для випікання.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо вказану кількість зеленої гречки.
Крок 2. Промиваємо її під водою.
Крок 3. Після кладемо в каструлю, заливаємо водою кімнатної температури і залишаємо на добу.
Крок 4. Через деякий час частування розбухне.
Крок 5. Відкидаємо інгредієнт на сито. Даємо стекти воді, але не промиваємо.
Крок 6. Звичайну гречку заздалегідь промиваємо і приєднуємо до зеленої.
Крок 7. Приготуємо суміш для ферментації. В зручну ємність кладемо мед.
Крок 8. Потім додаємо сіль, воду і кефір. Вимішуємо.
Крок 9. Вливаємо заготовку до гречки.
Крок 10. Подрібнюємо вміст за допомогою блендера.
Крок 11. Збиваємо недовго, щоб не перестаратися.
Крок 12. Отримуємо рідковату масу.
Крок 13. Закриваємо вміст кришкою і залишаємо при кімнатній температурі ще на одну добу.
Крок 14. Тісто для хліба готово.
Крок 15. Форму для випікання устеляємо пергаментом. При необхідності, його злегка обмазуємо маслом.
Крок 16. Вливаємо сюди підготовлене тісто.
Крок 17. Доповнюємо його гарбузовим насінням.
Крок 18. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину.
Крок 19. Корисний хліб з зеленої гречки готовий. Дайте йому охолонути і пробуйте!
Як спекти хліб із зеленої гречки в хлібопічці?
Приготувати хліб із зеленої гречки можна в хлібопічці. Такий варіант зробить процес набагато простіше. Щоб корисний продукт вийшов смачним і ароматним, використовуйте перевірений покроковий рецепт.
Час готування: 6 годин
Час приготування: 1 год
Порцій – 300 гр.
Інгредієнти:
- Гречка зелена – 1 склянка
- Сода – 1 ч. л.
- Оцет яблучний – 1 ч. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Насіння чіа – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Розмарин сухий – за смаком.
- Вода – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Зелену гречку вимочуємо у воді від 3 до 6 годин.
Крок 2. Насіння чіа вимочуємо в трьох столових ложках води близько 10 хвилин.
Крок 3. Вимочену зелену гречку промиваємо і подрібнюємо в блендері з насінням чіа, сіллю, розмарином і содою, гашеного оцтом.
Крок 4. Переливаємо заготівлю обмащений форму хлібопічки і готуємо в режимі експрес-випікання 1 годину. Можна виливати на пергамент, але слідкуйте, щоб температура не перевищувала 200 градусів. Функція замісу не знадобиться.
Крок 5. Готового хліба із зеленої гречки даємо повністю охолонути і тільки після його можна нарізати. Готово!
Дуже смачний хліб із зеленої гречки і пшона
Ароматний і корисний хліб можна приготувати із зеленої гречки і пшона. Такий продукт не передбачає використання борошна або дріжджів. Порадуйте себе і рідних смачним частуванням.
Час готування: 14 годин
Час приготування: 1 год
Порцій – 800 гр.
Склад:
- Гречка зелена – 1 склянка
- Пшоно – 1 склянка
- Насіння соняшнику – 100 гр.
- Насіння льону – 5 ст. л.
- Насіння чіа – 50 гр.
- Масло кокосове – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Тмин – 2 ч. л.
- Коріандр – 1 ч. л.
- Куркума – 1 ч. л.
- Сода – 1 ч. л.
- Сік лимонний – для гасіння соди.
- Вода – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо всі інгредієнти. Зелену гречку та пшоно вимочуємо у воді окремо всю ніч.
Крок 2. Також окремо подрібнюємо набряклі крупи блендером. Окремо подрібнюємо половину насіння чіа, половину насіння льону і воду. З’єднуємо всі компоненти, доповнюємо їх сіллю, гашеного содою, кокосовим маслом, куркумою, кмином і коріандром. Перемішуємо.
Крок 3. Перекладаємо готове тісто у форму з пергаментом.
Крок 4. Рясно посипаємо заготівлю залишилися льоном і насінням. Трохи продавлюємо їх в тісто. Випікаємо 1 годину при температурі 180 градусів. Через 20 хвилин готування накриваємо продукт пергаментом, щоб скоринка не підгоріла.
Крок 5. Рум’яний хліб із зеленої гречки і пшона готовий. Охолоджуйте його і пробуйте!