Буряк добре зберігається при хороших умовах коренеплоди можна зберегти у свіжому вигляді практично до весни. Ще один прекрасний спосіб заготовити буряки на зиму – зробити з неї ікру. Така заготівля добре і в якості самостійної закуски, і як добавка до різних страв.
Простий рецепт ікри з буряка на зиму «Пальчики оближеш»
Рецепт дійсно простий: по черзі обсмажуємо цибулю, буряк і моркву, після чого масу присмачую спеціями, томатною пастою і фасуємо по банкам. Завдяки обсмажуванню ікра виходить насиченим і ароматною. Бажано вибирати молоду, солодку буряк – з такою буряком ікра буде дійсно «пальчики оближеш».
Інгредієнти на
0.5 л.
- Буряк 600 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 100 гр.
- Томатна паста 2 ст. л.
- Томатний сік 200 мл
- Сіль за смаком
- Масло рослинне 3 ст. л.
- Цукор-пісок за смаком
- Базилік сушений, за смаком
- Суміш перців за смаком
- Часник 1 зуб.
- Оцет столовий 9% 1 ч. л.
- Кріп за смаком
Процес приготування:
- Як заготовити ікру з буряка на зиму в банках «Пальчики оближеш»? Буряк, моркву і ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо й обсушуємо.
- Ріпчаста цибулю ріжемо на дрібні кубики. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю до золотистої скоринки. Не забуваємо помішувати, щоб цибуля не пригорів, але придбав рум’янець по всій масі.
- Морква і буряк тремо на дрібній тертці. До смаженій луку викладаємо спочатку терту моркву, перемішуємо, обсмажуємо пару хвилин при помішуванні. Слідом викладаємо натерту буряк, а також сіль і цукор за смаком. Додаємо сухий базилік і кріп, суміш мелених перців, томатну пасту і томатний сік. Перемішуємо, закриваємо кришкою і тушкуємо протягом п’ятнадцяти хвилин.
- Часник очищаємо і подрібнюємо. Висипаємо його в ікру, перемішуємо. Вливаємо оцет, знову перемішуємо і через п’ять хвилин знімаємо з плити.
- Розкладаємо гарячу ікру з сухим стерильним банкам, закриваємо сухими стерильними кришками, даємо повільно охолонути і прибираємо на зберігання.
Приємного апетиту!
Як заготовити ікру з буряка та моркви на зиму?
В даному випадку ікру з буряка готуємо методом варіння. Додатково кладемо моркву для солодощі і помідори для кислинки. Овочі можна натирати на корейській тертці – в цьому випадку ікра буде з великими шматочками або пропустити через м’ясорубку консистенція вийде більш гладкою.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 3 літра готової ікри орієнтовно.
Інгредієнти:
- Буряк – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Помідори – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 200 гр.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Перець чорний мелений – 12 ч. л.
- Коріандр мелений – 12 ст. л.
- Паприка солодка – 12 ст. л.
- Перець червоний пекучий – щіпка.
- Оцет столовий 9% – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Помідори промиваємо, обсушуємо. Вирізаємо слід від плодоніжки, розрізаємо на шматки, пропускаємо через м’ясорубку.
2. Моркву очищаємо, промиваємо, обсушуємо, натираємо на корейській тертці.
3. Аналогічно поступаємо з буряком.
4. Також готуємо і ріпчасту цибулю. Його можна також натерти на тертці або подрібнити вручну на тонкі шматочки.
5. У ємність для варіння покласти подрібнені овочі, вливаємо рафінована рослинна олія, сіль зі спеціями. Ставимо ємність з овочевою масою на плиту і поступово доводимо до кипіння. Варимо ікру дві години на невеликому вогні, періодично помішуючи.
6. За двадцять хвилин до закінчення приготування додаємо цукровий пісок і оцет, перемішуємо.
7. Розкладаємо гарячу ікру з сухим стерилізованим банкам, закатуємо сухими стерильними кришками за допомогою спеціального ключа. Охолоджені банки прибираємо в холодильник на зберігання.
Приємного апетиту!
Ікра з буряків і часнику на зиму
Така ікра буде паличкою-виручалочкою для господині: і як закуска на бутерброд, і як заправка для борщу, і як добавка для салатів. Щоб ікра була смачною, вибирайте «правильну» буряк: темну, соковиту, без світлих кілець на зрізі і темних ушкоджень.
Час приготування: 30 хв. без урахування варіння буряків.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 1,5 літра готової ікри орієнтовно.
Склад:
- Буряк варена – 2 кг
- Часник – 3 зубки.
- Сіль – 2 ч. л.
- Масло рослинне – 6 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ч. л.
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Буряк попередньо відварюємо до готовності. Після варіння остуджуємо, очищаємо від шкірки і ріжемо на шматки.
2. Варений буряк перекручуємо через м’ясорубку разом з очищеними зубками часнику.
3. Отриману масу покласти в ємність для варіння, додаємо сіль, цукровий пісок, олія. Після закипання варимо масу п’ятнадцять хвилин на невеликому вогні.
4. Вливаємо оцет, перемішуємо, варимо ще п’ять хвилин. Знімаємо ікру з плити і в гарячому вигляді розкладаємо її за сухим стерильним банкам. Закручуємо сухими стерильними кришками. Охолоджені банки прибираємо на зберігання.
Приємного апетиту!
Як приготувати ікру з буряка і кабачків на зиму?
Для цієї ікри беремо буряк і кабачки. Якщо кабачки молоді, то подрібнюємо їх цілком. Якщо ж плоди зрілі і встигли загрубеть, видаляємо насіння і жорстку зрізаємо шкірку.
Час готування: 60 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 6 літрів готової ікри орієнтовно.
Склад:
- Буряк – 2 кг
- Кабачки – 4 кг
- Цибуля ріпчаста – 1,5 кг
- Часник – 100 гр.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Масло рослинне – 150 мл
- Гострий перець – 1 шт.
- Оцет столовий 9% – 100 мл
- Перець запашний мелений – 1 ч. л.
- Вода – 1 склянка
Процес приготування:
1. Готуємо овочі: очищаємо їх від шкірки, промиваємо й обсушуємо. Гострий перець просто промиваємо, насіння не витягуємо.
2. Ріпчасту цибулю рубаємо ножем на дрібні кубики, буряк і кабачки тремо на крупній тертці. Часник пропускаємо через прес. В об’ємну ємність для варіння кладемо подрібнену цибулю, терті буряк з кабачками, часник, кладемо стручок гострого перцю. Додаємо сіль, цукор, рослинна олія, оцет, мелений запашний перець і воду. Залишаємо все на дві години для виділення соку.
3. Після настоювання перемішуємо масу і ставимо ємність на плиту. Доводимо ікру до кипіння і варимо годину на середньому вогні. Не забуваємо помішувати. Після закінчення часу варіння вимикаємо плиту і витягаємо стручок перцю з ікри.
4. Гарячу ікру фасуємо за сухим стерильним банкам. Закручуємо сухими стерильними кришками.
5. Повністю остиглі банки прибираємо на зберігання.
Приємного апетиту!
Гостра ікра з буряка на зиму
Дуже смачна заготовка, яка складе конкуренцію аджике та іншим гострим закаткам. Солодкість буряків вдало поєднується з часником і гостротою перцю. Для повноти смаку також додаємо болгарські перці і помідори. Така ікра ідеально доповнить закуски з холодного м’яса, сала, птиці.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 3 літра готової ікри орієнтовно.
Інгредієнти:
- Буряк – 1 кг
- Помідори – 1,5 кг
- Перець болгарський – 1 кг
- Перець гіркий – 3-5 шт.
- Часник – 2 головки.
- Оцет столовий 9% — 100 мл
- Масло рослинне – 100 мл
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 100 гр.
Процес приготування:
1. Буряк очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо шматками.
2. Болгарські перці промиваємо, звільняємо від насіння і плодоніжки, ріжемо на шматки.
3. Гіркий перець промиваємо, зрізаємо плодоніжку. Насіння залишаємо.
4. Помідори промиваємо, обсушуємо, вирізаємо слід від плодоніжки. Ріжемо на шматки.
5. Всі підготовлені овочі пропускаємо через м’ясорубку. Часник очищаємо від лушпиння. Промиваємо, обсушуємо і також пропускаємо через м’ясорубку.
6. Ємність з овочевою масою ставимо на плиту. Додаємо сіль і цукор, перемішуємо. Доводимо до кипіння. З моменту закипання варимо ікру на великому вогні сорок п’ять хвилин. Помішуємо, щоб не пригоріла.
7. Після закінчення часу варіння вливаємо в ікру оцет і рослинне масло, перемішуємо і варимо ще п’ятнадцять хвилин.
8. Гарячу ікру розливаємо по сухим стерилізованим банкам. Закручуємо сухими стерильними кришками. Зберігаємо ікру в прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Дуже смачна ікра з буряка з майонезом на зиму
Буряк і майонез – завжди відмінне поєднання. Використовуємо цей соус в заготовці. Така ікра відмінно підійде в ролі салату до гарячих страв.
Час приготування: 20 хв. без урахування часу варіння буряків.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 500 мл готової ікри орієнтовно.
Склад:
- Буряк – 590 гр.
- Майонез – 200 гр.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Петрушка – 1 пучок.
- Оцет — 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Буряк варимо до готовності. Даємо їй охолонути, зрізаємо шкірку.
2. Пропускаємо буряки через м’ясорубку, додаємо майонез, сіль і перець за смаком.
3. Петрушку промиваємо, добре обсушуємо, дрібно рубаємо ножем. Змішуємо ікру з зеленню.
4. Викладаємо ікру в суху стерильну банку, закатуємо сухою стерильною кришкою. Ставимо на зберігання в холодильник.
Приємного апетиту!