Імам Баялды – 4 рецепти з баклажанів на зиму з покроковими фото

Імам Баялды – це апетитне і дуже ароматна страва Балканської кухні, яке являє собою скибочки баклажанів, фаршировані різними компонентами. У класичному варіанті приготування використовується часник, томати і цибулю, однак, цей продуктовий набір можна змінювати в залежності від ваших смакових уподобань. Заготовити таке блюдо на холодний період року зовсім непросто, а відкривши баночку, ви, напевно, не пошкодуєте про те, що в сезон витратили свій час на процес готування.

Імам баялды з баклажанів на зиму

Імам баялды з баклажанів на зиму – це неймовірно смачна страва, яке в дослівному перекладі означає: «імам проковтнув язик». Повірте, спробувавши цю закуску вперше, ви відчуєте саме таке почуття, бо поєднання інгредієнтів просто шалено апетитне!

Інгредієнти на
2.7 л.

  • На 3 банки по 900 мл.:
  • Баклажан 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Помідори 3 шт.
  • Перець болгарський 3 шт.
  • Часник 7 зуб.
  • Петрушка 3 гілки
  • Кріп 5 гілок
  • Масло рослинне 50 мл
  • Перець чорний мелений ¼ ч. л.
  • Сіль 1 ст. л.
  • Оцет яблучний 6% 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як заготовити імам баялды з баклажанів на зиму? Для прискорення процесу і власного зручності готуємо продуктовий набір.
  2. Баклажани обполіскуємо і ріжемо на кільця середньої товщини, щедро посипаємо сіллю і залишаємо на деякий час, щоб позбутися гіркоти.
  3. Через 10-20 хвилин обдаємо скибочки водою і віджимаємо від зайвої вологи.
  4. На розігрітому рослинному маслі підрум’янюємо баклажани з двох сторін.
  5. Видаляємо зайвий жир, перекладаючи баклажани на паперові рушники, складені в два-три шари.
  6. Очищену цибулину нарізаємо кубиками, м’якоть солодкого перцю – смужками.
  7. Болгарський перець обсмажуємо до утворення характерною скоринки і перекладаємо на окрему тарілку.
  8. Пасеруємо до прозорості цибульну нарізку.
  9. З томатів видаляємо шкірку, м’якоть пюрируем заглибним блендером.
  10. Подрібнюємо промиту зелень.
  11. Зубки часнику пропускаємо через прес.
  12. До смаженій луку переливаємо томатну масу, також додаємо зелень, часник і сіль. Тушкуємо кілька хвилин, вливаємо оцет і прибираємо з конфорки.
  13. У заздалегідь простерилізовану баночки шарами викладаємо обсмажені овочі, підливаючи соус.
  14. Наповнені ємності стерилізуємо на максимальній потужності мікрохвильовки 7-9 хвилин.
  15. Банки і закатуємо ставимо на кришки, обернувши в покривало до повного охолодження. Приємного апетиту!

Вірменський імам баялды на зиму в банках

Вірменський імам баялды на зиму в банках – це оригінальна заготовка, яка допоможе вам внести у ваш звичний раціон щось зовсім нове і дуже смачне! Для рецепту нам знадобляться баклажани і інші овочі, які ідеально гармоніюють між собою.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 10.

Склад:

  • Баклажани – 3 кг
  • Цибуля – 700 гр.
  • Помідори – 500 гр.
  • Часник – 40 гр.
  • Цибуля зелена – 40 гр.
  • Перець гострий стручковий – 30 гр.
  • Сіль – 25 гр.
  • Масло соняшникове – 100-120 мл

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо компоненти, згідно зі списком.

Крок 2. Обполіскуємо баклажани і обрізаємо хвостики, ріжемо кубиками.

Крок 3. Смажимо баклажани у великій кількості олії до рум’яного кольору.

Крок 4. Шар за шаром знімаємо лушпиння з цибулі, нарізаємо тонкими підлозі або чверть кільцями.

Крок 5. Аналогічно баклажанів, обсмажуємо цибулю.

Крок 6. У чашу блендера викладаємо томати без шкірки, перець гострий часник – перебиваємо до однорідної консистенції.

Крок 7. До пассерованному луку переливаємо овочеву масу, також додаємо рубаний зелений лук і сіль.

Крок 8. Закидаємо баклажани в апетитний соус, перемішуємо і тушкуємо близько 5 хвилин.

Крок 9. Заготівлю розкладаємо по стерильним банкам і щільно закорковуємо. Перевертаємо догори дном і закутуємо в плед на добу, потім переносимо в льох. Приємного апетиту!

Імам баялды по-турецьки

Імам баялды по-турецьки – це пікантна і дуже ароматна закуска, яка подарує вам справжнє гастрономічне задоволення. Головною «родзинкою» страви є попереднє обсмажування скибочок баклажана, які володіють неперевершеними смаковими характеристиками.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Помідори – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Цибуля зелена – 3 пера.
  • Перець чилі – 2 гр.
  • Масло оливкове – 5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Томати заливаємо окропом, а через кілька хвилин обдаємо холодною водою і з легкістю знімаємо шкірку, очищаємо часник і цибулю.

Крок 2. М’якоть помідорів нарізаємо дрібними кубиками, а цибулю та зубці часнику більш крупно.

Крок 3. У сковорідці розігріваємо півтори столових ложки оливкової олії і закидаємо подрібнені інгредієнти.

Крок 4. Через чотири хвилини доповнюємо вміст вогнетривкої посуду рубаним зеленим луком, сіллю і перцем – гарненько перемішуємо.

Крок 5. Ще через 3-4 хвилини вводимо часник, пропущений через прес і перець чилі – гріємо кілька хвилин і вимикаємо нагрівання.

Крок 6. Баклажани нарізаємо великими пластинами і обсмажуємо на маслі з двох боків до утворення характерною скоринки. Солимо.

Крок 7. Скибочки витримуємо під кришкою ще 3-5 хвилин до м’якості і перекладаємо в піалу.

Крок 8. Заливаємо баклажани підготовленим соусом і перемішуємо.

Крок 9. Викладаємо закуску в стерильні банки і закрити кришками, після остигання прибираємо на полицю холодильної камери для зберігання. Приємного апетиту!

Імам баялды без оцту в банках на зиму

Імам баялды без оцту в банках на зиму – це класика вірменської кухні, до якої ніхто не зможе залишитися байдужим! Для приготування нам будуть потрібні ароматні сезонні овочі, а також такі добавки, як пекучий часник, свіжий зелений цибулю і гострий перчик!

Час готування – 2 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 12.

Склад:

  • Баклажани – 3 кг
  • Цибуля – 800 гр.
  • Помідори – 500 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Часник – 2 голівки.
  • Перець чилі – 3 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо баклажани і видаляємо хвостики, розрізаємо на тонкі пластини.

Крок 2. Присипаємо скибочки сіллю і даємо полежати близько півгодини, далі овоч обполіскуємо і насухо витираємо паперовими серветками.

Крок 3. Розжарюємо олію і смажимо баклажани з обох сторін до красивого золотистого відтінку, потім витираємо паперовими серветками, щоб позбутися зайвого жиру.

Крок 4. Лук «звільняємо» від лушпиння, нарізаємо півкільцями й обсмажуємо на олії до рум’яності.

Крок 5. На томатах робимо хрестоподібні надрізи і занурюємо в окріп на хвилину, після знімаємо шкірку. М’якоть пробиваємо в блендері і виливаємо до цибулі, перемішавши, тушкуємо 10-15 хвилин.

Крок 6. У соус додаємо часник, пропущений через прес.

Крок 7. А також подрібнений перець чилі.

Крок 8. Слідом відправляємо дрібно нашатковану зелень, перемішуємо і через 5 хвилин знімаємо з плити.

Крок 9. Банки стерилізуємо, баклажани поєднуємо з соусом і розфасовуємо по підготовленим ємкостей.

Крок 10. Заготовки остуджуємо в перевернутому вигляді, обернувши в махровий рушник. Зберігаємо баночки в прохолодному приміщенні. Приємного апетиту!