Імам Баялды – це апетитне і дуже ароматна страва Балканської кухні, яке являє собою скибочки баклажанів, фаршировані різними компонентами. У класичному варіанті приготування використовується часник, томати і цибулю, однак, цей продуктовий набір можна змінювати в залежності від ваших смакових уподобань. Заготовити таке блюдо на холодний період року зовсім непросто, а відкривши баночку, ви, напевно, не пошкодуєте про те, що в сезон витратили свій час на процес готування.
Імам баялды з баклажанів на зиму
Імам баялды з баклажанів на зиму – це неймовірно смачна страва, яке в дослівному перекладі означає: «імам проковтнув язик». Повірте, спробувавши цю закуску вперше, ви відчуєте саме таке почуття, бо поєднання інгредієнтів просто шалено апетитне!
Інгредієнти на
2.7 л.
- На 3 банки по 900 мл.:
- Баклажан 3 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Помідори 3 шт.
- Перець болгарський 3 шт.
- Часник 7 зуб.
- Петрушка 3 гілки
- Кріп 5 гілок
- Масло рослинне 50 мл
- Перець чорний мелений ¼ ч. л.
- Сіль 1 ст. л.
- Оцет яблучний 6% 1 ч. л.
Процес приготування:
- Як заготовити імам баялды з баклажанів на зиму? Для прискорення процесу і власного зручності готуємо продуктовий набір.
- Баклажани обполіскуємо і ріжемо на кільця середньої товщини, щедро посипаємо сіллю і залишаємо на деякий час, щоб позбутися гіркоти.
- Через 10-20 хвилин обдаємо скибочки водою і віджимаємо від зайвої вологи.
- На розігрітому рослинному маслі підрум’янюємо баклажани з двох сторін.
- Видаляємо зайвий жир, перекладаючи баклажани на паперові рушники, складені в два-три шари.
- Очищену цибулину нарізаємо кубиками, м’якоть солодкого перцю – смужками.
- Болгарський перець обсмажуємо до утворення характерною скоринки і перекладаємо на окрему тарілку.
- Пасеруємо до прозорості цибульну нарізку.
- З томатів видаляємо шкірку, м’якоть пюрируем заглибним блендером.
- Подрібнюємо промиту зелень.
- Зубки часнику пропускаємо через прес.
- До смаженій луку переливаємо томатну масу, також додаємо зелень, часник і сіль. Тушкуємо кілька хвилин, вливаємо оцет і прибираємо з конфорки.
- У заздалегідь простерилізовану баночки шарами викладаємо обсмажені овочі, підливаючи соус.
- Наповнені ємності стерилізуємо на максимальній потужності мікрохвильовки 7-9 хвилин.
- Банки і закатуємо ставимо на кришки, обернувши в покривало до повного охолодження. Приємного апетиту!
Вірменський імам баялды на зиму в банках
Вірменський імам баялды на зиму в банках – це оригінальна заготовка, яка допоможе вам внести у ваш звичний раціон щось зовсім нове і дуже смачне! Для рецепту нам знадобляться баклажани і інші овочі, які ідеально гармоніюють між собою.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Баклажани – 3 кг
- Цибуля – 700 гр.
- Помідори – 500 гр.
- Часник – 40 гр.
- Цибуля зелена – 40 гр.
- Перець гострий стручковий – 30 гр.
- Сіль – 25 гр.
- Масло соняшникове – 100-120 мл
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо компоненти, згідно зі списком.
Крок 2. Обполіскуємо баклажани і обрізаємо хвостики, ріжемо кубиками.
Крок 3. Смажимо баклажани у великій кількості олії до рум’яного кольору.
Крок 4. Шар за шаром знімаємо лушпиння з цибулі, нарізаємо тонкими підлозі або чверть кільцями.
Крок 5. Аналогічно баклажанів, обсмажуємо цибулю.
Крок 6. У чашу блендера викладаємо томати без шкірки, перець гострий часник – перебиваємо до однорідної консистенції.
Крок 7. До пассерованному луку переливаємо овочеву масу, також додаємо рубаний зелений лук і сіль.
Крок 8. Закидаємо баклажани в апетитний соус, перемішуємо і тушкуємо близько 5 хвилин.
Крок 9. Заготівлю розкладаємо по стерильним банкам і щільно закорковуємо. Перевертаємо догори дном і закутуємо в плед на добу, потім переносимо в льох. Приємного апетиту!
Імам баялды по-турецьки
Імам баялды по-турецьки – це пікантна і дуже ароматна закуска, яка подарує вам справжнє гастрономічне задоволення. Головною «родзинкою» страви є попереднє обсмажування скибочок баклажана, які володіють неперевершеними смаковими характеристиками.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Помідори – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Баклажани – 2 шт.
- Цибуля зелена – 3 пера.
- Перець чилі – 2 гр.
- Масло оливкове – 5 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Томати заливаємо окропом, а через кілька хвилин обдаємо холодною водою і з легкістю знімаємо шкірку, очищаємо часник і цибулю.
Крок 2. М’якоть помідорів нарізаємо дрібними кубиками, а цибулю та зубці часнику більш крупно.
Крок 3. У сковорідці розігріваємо півтори столових ложки оливкової олії і закидаємо подрібнені інгредієнти.
Крок 4. Через чотири хвилини доповнюємо вміст вогнетривкої посуду рубаним зеленим луком, сіллю і перцем – гарненько перемішуємо.
Крок 5. Ще через 3-4 хвилини вводимо часник, пропущений через прес і перець чилі – гріємо кілька хвилин і вимикаємо нагрівання.
Крок 6. Баклажани нарізаємо великими пластинами і обсмажуємо на маслі з двох боків до утворення характерною скоринки. Солимо.
Крок 7. Скибочки витримуємо під кришкою ще 3-5 хвилин до м’якості і перекладаємо в піалу.
Крок 8. Заливаємо баклажани підготовленим соусом і перемішуємо.
Крок 9. Викладаємо закуску в стерильні банки і закрити кришками, після остигання прибираємо на полицю холодильної камери для зберігання. Приємного апетиту!
Імам баялды без оцту в банках на зиму
Імам баялды без оцту в банках на зиму – це класика вірменської кухні, до якої ніхто не зможе залишитися байдужим! Для приготування нам будуть потрібні ароматні сезонні овочі, а також такі добавки, як пекучий часник, свіжий зелений цибулю і гострий перчик!
Час готування – 2 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 12.
Склад:
- Баклажани – 3 кг
- Цибуля – 800 гр.
- Помідори – 500 гр.
- Масло рослинне – 100 мл
- Часник – 2 голівки.
- Перець чилі – 3 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Сіль – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно промиваємо баклажани і видаляємо хвостики, розрізаємо на тонкі пластини.
Крок 2. Присипаємо скибочки сіллю і даємо полежати близько півгодини, далі овоч обполіскуємо і насухо витираємо паперовими серветками.
Крок 3. Розжарюємо олію і смажимо баклажани з обох сторін до красивого золотистого відтінку, потім витираємо паперовими серветками, щоб позбутися зайвого жиру.
Крок 4. Лук «звільняємо» від лушпиння, нарізаємо півкільцями й обсмажуємо на олії до рум’яності.
Крок 5. На томатах робимо хрестоподібні надрізи і занурюємо в окріп на хвилину, після знімаємо шкірку. М’якоть пробиваємо в блендері і виливаємо до цибулі, перемішавши, тушкуємо 10-15 хвилин.
Крок 6. У соус додаємо часник, пропущений через прес.
Крок 7. А також подрібнений перець чилі.
Крок 8. Слідом відправляємо дрібно нашатковану зелень, перемішуємо і через 5 хвилин знімаємо з плити.
Крок 9. Банки стерилізуємо, баклажани поєднуємо з соусом і розфасовуємо по підготовленим ємкостей.
Крок 10. Заготовки остуджуємо в перевернутому вигляді, обернувши в махровий рушник. Зберігаємо баночки в прохолодному приміщенні. Приємного апетиту!