Класичний грецький салат – покроковий рецепт приготовиления в домашніх умовах з фото

Класичний грецький салат — це страва, що має багато варіантів виконання, і в кожному з них присутні свіжі овочі та зелень, а заправка готується на основі оливкової олії. Незмінними компонентами виступають і пряні трави, в основному, італійська суміш. Найважливішим правилом в приготуванні цього салату є використання свіжих якісних продуктів, заправляти його потрібно безпосередньо перед подачею.

Класичний грецький салат з фетаксой

Використання в рецепті сиру фетакса надає страві особливу ніжність, оскільки цей сир м’який і приємний на смак. Однак потрібно пам’ятати, що він дуже солоний і з урахуванням цього факту сіль слід додавати обережно, щоб не пересолити салат.

Інгредієнти на
4 порц.

  • 3 шт. Огірки свіжі
  • Помідори 3 шт.
  • Листовий салат 100 гр.
  • Перець болгарський 2 шт.
  • Маслини 1 банка
  • Сир Фетакса 150 гр.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сіль за смаком
  • Для заправки:
  • Масло оливкова 100 гр.
  • Лимон ½ шт.
  • Орегано 1 ч. л.
  • Базилік сушений 1 ч. л.
  • Розмарин ½ ч. л.

Процес приготування:

  1. Грецький салат з класичного покрокового рецепту готується швидко і легко. Огірки, помідори з щільною м’якоттю і солодкий перець нарізати брусками. Для класичного грецького салату характерна велика нарізка овочів.
  2. У велику посудину викласти нарізані овочі і всипати до них маслини без кісточок.
  3. Підготувати блюдо для подачі класичного грецького салату в домашніх умовах – воно повинно бути досить широким, але не глибокою. На нього викласти вимиті цілі листя салату.
  4. За листю розподілити овочеву нарізку з маслинами.
  5. Сир фетакса нарізати кубиками приблизно 2х2 див. Рекомендується попередньо змочити ніж в холодній воді, щоб сир не прилипав до нього.
  6. Акуратно, рівномірно розкласти кубики сиру на овочі й маслини. Ні в якому разі не перемішувати, щоб не розім’яти сир.
  7. Приготувати соус. Для цього в окрему невелику ємність видавити сік з половини лимона. У нього вилити 100 мл оливкової олії. Краще використовувати нерафінована олія оливи.
  8. В суміш масла і соку лимона всипати трави: орегано, базилік і розмарин, розмішати заправку.
  9. Салат трохи посипати перцем, можна злегка посолити, а потім вилити на нього оливково-лимонну заправку. Не перемішуючи інгредієнти, подати класичний грецький салат до столу.

Приємного апетиту!

Рецепт класичного грецького салату з бринзою

Грецький салат з бринзою, на відміну від його «побратимів» з фетою, можна перемішувати, оскільки бринза – сир твердий і не так схильний до розмокання. Але перемішувати компоненти можна тільки перед подачею.

Інгредієнти:

  • Листовий салат – 50 г
  • Огірки свіжі – 1 шт.
  • Помідори черрі – 7 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Маслини – 100 р.
  • Сир бринза – 100 г
  • Олія оливкова оцет бальзамічний – по 50 мл
  • Сіль і перець – по щіпці.

Процес приготування:

1. Листя салату вимити, обсушити їх і порвати на шматки, а потім помістити в ємність для приготування страви.

2. Огірок порізати великими брусками і відправити до салату.

3. Помідори черрі розділити на половинки або четвертинки і з’єднати з салатом і огірком.

4. Перець (краще жовтий або оранжевий) очистити від насіння і плодоніжки, порізати кубиками і викласти в загальну ємність.

5. Бринзу прямо в баночці помістити на пару хвилин в морозилку, щоб вона краще разрезалась. Для цієї ж мети охолодити або змочити водою ножа і порізати сир на бруски. Викласти його до інших компонентів.

6. Маслини без кісточок висипати на салат цілком або розрізати на половинки.

7. Приготувати соус, змішавши бальзамічний оцет і оливкове масло. Можна оцет замінити лимонним соком. Приправи і сіль додати за смаком. Салат можна відразу полити заправкою і подавати, або поставити заправку поруч зі стравою і запропонувати гостям використовувати її за бажанням.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт грецького салату з куркою

В цьому рецепті додатковим елементом служить відварене куряче м’ясо, а одним з компонентів заправки є мед. Тому салат виходить досить ситним і пряним.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 400 г
  • Помідори – 2 шт.
  • Огірки – 1 шт.
  • Цибуля червоний – 1 шт.
  • Сир фета – 150 р.
  • Маслини – 150 р.
  • Листовий салат – 50 г
  • Сіль і перець за смаком.

Для заправки:

  • Оливкова олія – 50 мл
  • Лимонний сік – 50 мл
  • Мед – 1 ст. л.
  • Материнка (орегано) – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Куряче філе відварити у воді протягом 40 хвилин. Остудити і нарізати кубиками. Викласти в ємність, де будуть змішуватися компоненти салату.

2. Огірок і помідори нарізати брусками приблизно однакової величини. Бажано брати щільні овочі з мінімальною кількістю рідкої складової або звільняти їх від зайвого соку. Викласти нарізані овочі до курячого м’яса.

3. Червоний цибулю очистити і гострим ножем нарізати на тонкі півкільця. Можна взяти і звичайний ріпчаста цибуля, але червоний більш органічний в грецькому салаті. Додати цибулю до інших компонентів.

4. Сир фета (або фетакса) нарізати на кубики приблизно тієї ж величини, що і овочі.

5. Вимиті листя салату порвати на шматочки і відправити в ємність з усіма інгредієнтами.

6. З лимона в окрему ємність вичавити сік, влити оливкову олію, додати ложку меду. Всипати сушену материнку і все перемішати.

7. Салат трохи посолити і поперчити, влити заправку і все обережно перемішати, намагаючись не роздавлювати сир. Можна при подачі прикрасити страву зеленню.

Приємного апетиту!

Класичний грецький салат з сухариками — покроковий рецепт

У цьому рецепті можна використовувати сухарики з продуктового магазину або приготувати їх своїми руками з батона. Додавати в салат потрібно перед самою подачею або навіть в окремій посудині.

Склад:

  • Сухарі – 200 г, або батон – 0,5 шт.
  • Помідори черрі – 8 шт.
  • Огірки – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Фета – 200 г
  • Маслини – 100 г
  • Сіль і перець.

Для заправки:

  • Лимон – 0,5 шт.
  • Оливкова олія – 100 мл
  • Орегано і інші спеції за смаком.

Процес приготування:

1. Приготувати сухарики – у разі, якщо не використовуєте готові. Для цього батон порізати кубиками, попередньо позбувшись від кірки. Викласти його на деко і змастити рослинним маслом. Підсушити в духовці протягом 5-7 хвилин при температурі 200 градусів. Приготувати сухарики можна і на сковороді, головне – не давати багато олії. Якщо берете готові сухарики, вибирайте продукт без яскраво вираженого стороннього присмаку.

2. Помідори черрі розділити на половинки і покласти в салатницю.

3. Огірки, порізані шматочками, з’єднати з помідорами.

4. Цибулю нарізати півкільцями. Можна відразу відправити його до овочів або попередньо замочити в суміші оцту і води, щоб зняти гіркоту. Для вимочування оцет з водою змішати в рівних частках і залити цибулю на півгодини. Після промити.

5. В овочеву суміш висипати маслини без кісточок.

6. Сир фета порубати кубиками і додати до овочів і маслинам.

7. Приготувати Заправку з оливкової олії, соку половини лимона і орегано. Можна також використовувати суміш італійських трав.

8. Інгредієнти в салатник перемішати акуратно, намагаючись зберегти цілими шматочки сиру, полити все заправкою і перед самою подачею посипати сухариками.

Приємного апетиту!

Простий рецепт грецького салату з пекінською капустою

В цьому рецепті замість традиційних листя салату використовується пекінська капуста. Потрібно вибирати свіжий вилок з тонкими хрусткими листям, тоді страва анітрохи не поступиться за смаком того, в якому використовується класичний набір продуктів.

Інгредієнти:

  • Пекінська капуста – 300 р.
  • Сир фета або інший солоний сир – 200 г
  • Помідори – 5 шт.
  • Огірки – 3 шт.
  • Маслини – 1 банку.
  • Цибуля білий або червоний – 1 шт.
  • Масло оливкова – 50 мл
  • Сік лимона – 50 мл
  • Приправи і сіль за смаком.

Процес приготування:

1. Пекінську капусту помити під водою, струсити, відокремити частину з грубими листками, а тонкі зелені листочки нашаткувати крупною соломкою. Можна порвати листя руками, як салатні.

2. У ємності для приготування салату змішати капусту, нарізані кубиками огірки і помідори.

3. Цибулину тонко порізати на кільця чи півкільця, додати до овочів в салатник. Якщо не любите ріпчасту цибулю, можна взяти пір’я зеленого. Також для зниження гіркого присмаку можна попередньо вимочити цибульні кільця в суміші води та оцту (1:1).

4. Маслини цілими або порізаними на колечка висипати в салат.

5. Сир розрізати на кубики. Якщо він дуже м’який, його можна додати в салат після розмішування інших компонентів. Більш тверді сорти допускається змішувати разом з іншими продуктами.

6. Заправку, приготовану з соку лимона і оливкової олії, вилити на готовий салат. Приправити будь-якими спеціями за смаком. Гармоніювати з салатом будуть прованські трави, базилік і орегано.

Приємного апетиту!

Класичний грецький салат з листям салату

В цьому рецепті можуть використовуватися звичайні салатні листя або салат-латук. Можна змішати рекомендовані види зелені з салатом «романо», від цього смак стане яскравішим.

Інгредієнти:

  • Листя салату – 200 г
  • Сир фета або бринза – 150 р.
  • Помідори – 5 шт.
  • Огірки – 2 шт.
  • Солодкий перець – 1 шт.
  • Маслини – 100 г
  • Цибуля червоний – 1 шт.
  • Сіль і чорний мелений перець за смаком.

Для заправки:

  • Оливкова олія – 50 мл
  • Сік лимона або бальзамічний оцет – 50 мл
  • Базилік і орегано – по 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Листя салату вимити і розділити руками на шматочки. Якщо не любите велику зелень в закусці, наріжте листя крупною соломкою. Частина салатних листків залишити цілими і вистилати ними дно страви, на який буде викладатися готовий салат.

2. Помідори і огірки порізати соломкою. Насіння і сік томатів можна видалити або залишити разом з м’якоттю.

3. Перець також нашаткувати смужками. Перець можна взяти різного кольору, тоді салат вийде барвистим.

4. Цибулину перетворити на соломку або півкільця з допомогою гострого ножа.

5. Змішати всі овочі і листя салату в глибокій ємності, до них висипати маслини і додати порізаний кубиками або смужками сир. Посолити і поперчити масу.

6. В соусниці або стаканчику змішати оливкову олію з лимонним соком або бальзамічним оцтом, всипати спеції, змішати все.

7. Викласти овочеву суміш з сиром на блюдо з салатними листям і цівкою виливати на салат заправку. При подачі можна посипати листям зелені.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт грецького салату з сиром сіртакі

Сир сіртакі додасть грецького салату ніжний вершковий смак. Але потрібно враховувати, що сіртакі – дуже м’який і пухкий, так що ідеальної форми сирних кубиків для салату навряд чи вдасться досягти.

Інгредієнти:

  • Сир сіртакі – 200 г
  • Свіжі помідори – 4 шт.
  • Огірки – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Оливки – 100 г
  • Оливкова олія – 60 м.
  • Лимонний сік – 40 мл
  • Сіль, перець, орегано за смаком.

Процес приготування:

1. Помідори розрізати на частини і дістати насіння разом з рідкою серцевиною. Пружну м’якоть нарізати соломкою або брусками.

2. Свіжі і міцні огірки порізати кубиками. Якщо овочі великі і злегка перестиглі, варто попередньо зняти з них шкірку і вийняти насіння.

3. Перець очистити і нарізати соломкою або брусками.

4. Цибулину розрізати на тонкі півкільця. Червоний цибуля не потребує попередньої обробки, а якщо ви використовуєте звичайний ріпчаста цибуля, його слід позбавити від гіркоти, замочивши в суміші оцту і води (1:1).

5. В глибокому салатнику з’єднати всі овочі. Додати оливки без кісточок. Їх можна замінити маслинами або каперсами за бажанням.

6. Сир сіртакі розділити на частини довільної форми. Якщо бажаєте отримати більш рівні кубики, перед нарізкою потримайте сир в морозильнику хвилин 10. Кубики сиру розподілити по овочевої маси і не перемішувати.

7. Полити салат сумішшю оливкової олії з лимонним соком, посолити і посипати приправами.

Приємного апетиту!

Класичний грецький салат з сиром моцарелла

Моцарелла ідеально поєднується з овочами, і її не буває багато, так що можна сміливо збільшувати рекомендований в рецепті об’єму. Також в цьому блюді використовуються кунжутне насіння, які можна використовувати сирими або злегка підсмаженими.

Інгредієнти:

  • Моцарелла – 200-300 р.
  • Помідори – 5 шт.
  • Огірки – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Салатні листя – 100 г
  • Оливкова олія – 70 мл
  • Сік лимона – 2 ст. л.
  • Кунжутне насіння – 50 г
  • Сіль, перець, базилік, орегано – за смаком.

Процес приготування:

1. Салатні листя вимити і розірвати на частини. Можна залишити кілька листочків для прикраси страви, застеливши ними дно тарілки.

2. Помідори слід брати міцні, не перезрілі. Їх треба порізати кубиками і викласти до порванному на частини салату. Можна також використовувати помідори черрі, розрізані наполовину.

3. Огірки, порізані кубиками, додати в загальну масу овочів. Так само вчинити з болгарським перцем.

4. Цибулю подрібнити на кубики, півкільця або кільця – як вам подобається – і висипати його в ємність з іншими компонентами. Допускається варіант салату без цибулі, а також заміна червоного традиційним ріпчастою чи зеленою цибулею.

5. Моцарелу вийняти з розсолу, трохи обсушити і розділити на невеликі шматочки.

6. Зробити заправку для салату з двох компонентів: соку лимона і оливкової олії. Влити суміш в салат, всипати сіль, базилік, орегано, перець і розмішати.

7. Кунжут обсмажити на сухій сковороді протягом 1-2 хвилин або використовувати сирим. Зверху салат посипати ним.

8. По поверхні салату розкласти шматочки моцарели і легенько перемішати.

Приємного апетиту!

Смачний грецький салат з креветками

В цьому рецепті рекомендується використовувати королівські креветки – вони не тільки додадуть салату ситності, але і прикрасять його.

Склад:

  • Креветки королівські – 200 г
  • Ложка масла і зубчик часнику – для обсмажування креветок.
  • Помідори черрі – 6 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1-2 шт. різного кольору.
  • Сир фета – 150 р.
  • Оливкова олія – 50 мл
  • Бальзамічний оцет – 50 мл
  • Суміш перців – ¼ ч. л.
  • Сіль, орегано – за смаком.
  • Оливки або маслини – 100 г

Процес приготування:

1. Очищені креветки промити і обсушити. Розігріти в сковороді ложку рослинного масла, розчавити в нього зубчик часнику. Помістити в сковороду креветки, обсмажити на середньої потужності, після зменшити вогонь і потримати їх у відкритій сковороді ще пару хвилин. Остудити, виклавши на тарілку.

2. Приготувати заправку: змішати сік лимона, бальзамічний оцет, всипати сухі трави за смаком. Не обов’язково використовувати орегано і базилік, можна взяти суміш прованських трав.

3. Порізати всі овочі кубиками або соломкою. Добре брати білий перець – це додасть салату яскравості. Змішати овочі в салатник, в них всипати порізані кільцями маслини або оливки.

4. Остиглі королівські креветки викласти до овочів і обережно перемішати.

5. Сир фета порізати кубиками або смужками, розкласти поверх салату. Можна перемішати, якщо будете подавати відразу ж.

6. Приготованою заправкою полити салат. Можна прикрасити його зеленню, кунжутом або кедровими горішками.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт грецького салату без маслин

В цьому рецепті не використовуються маслини, але їх з легкістю замінять каперси. Можна експериментувати і з приправами: наприклад, замінити орегано і базилік сумішшю для овочевого салату.

Інгредієнти:

  • Листя салату – 100 г
  • Сир фета або бринза – 150 р.
  • Каперси – 100 г
  • Помідори і огірки – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло оливкова – 50 мл
  • Сік лимона – 2 ст. л.
  • Суміш приправ для овочевого салату – ½ ч. л.
  • Сіль і чорний перець за смаком.
  • Зелень кропу, петрушки або кінзи.

Процес приготування:

1. Листя салату розділити на частини руками або ножем і помістити в широку ємність.

2. Помідори та огірки розрізати на бруски або соломку і з’єднати з салатними листям.

3. Цибулю порізати кільцями, залити окропом і залишити на 10 хвилин. Після воду злити, обмити кільця під струменем холодної води і обсушити. Додати до інших продуктів.

4. Каперси нарізати великими гуртками і теж відправити в ємність для приготування салату.

5. Олія оливкова змішати з лимонним соком, всипати суміш приправ для овочевого салату, подрібнену зелень кропу і петрушки або кінзи, все перемішати. Цей варіант заправки дає більш насичений, виражений смак салату.

6. Заправити нарізані овочі приготованим соусом і розмішати.

7. Сир фета або бринза покришити поверх салату або нарізати кубиками. Розмішувати за бажанням.

Приємного апетиту!