Курча тютюну – яскрава кулінарна ідея для вашого свята або званої вечері. Готову страву порадує надзвичайним ароматом і хрусткою золотистою скоринкою. Подавайте до столу зі свіжими овочами і вашими улюбленими гарнірами. Перевірені покрокові рецепти для приготування шукайте у нашій перевіреної добірці.
Класичний курча тютюну на сковороді під пресом
Класичний курча тютюну готується на спеціальній сковороді з пресом. Така конструкція досить рідко зустрічається в домашній обстановці, тому більшість господинь готує страву, просто встановивши зверху будь гне – камінь, каструлю з водою і ін. Курку потрібно вибирати невеликого розміру, молоду, з ніжним м’ясом. Ідеальний варіант – курча. Якщо в наявності виявився великий бройлер, то можна приготувати половину тушки.
Інгредієнти на
4 порц.
- Курка 1 кг
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений ¼ ч. л.
- Коріандр ¼ ч. л.
- Кмин ½ ч. л.
- Масло рослинне 3 ст. л. для смаження
- Вода ½ склянки
- Масло рослинне 2 ст. л. для соусу
- Часник 2 зуб.
- Кінза 2 гілки
- Томатний сік-1 склянка
- Перець ½ ч. л. Кайенский
- Паприка 1 ч. л.
- Сіль 1 щіпка для соусу
- Цукор-пісок 1 щіпка для соусу
Процес приготування:
- Як приготувати курчати тютюну за класичним рецептом? Курку промиваємо, зрізаємо зайву шкіру і жирові ділянки, після чого ретельно обсушуємо паперовим рушником. Укладаємо тушку грудкою вгору і розрізаємо її по грудній клітці, не зачіпаючи спинку. Розкриваємо тушку в пласт, перевертаємо спинкою вгору. Покриваємо курку харчовою плівкою і відбиваємо кухонним молотком.
- Окремо в невелику ємність висипаємо насіння коріандру і притискаємо їх важким товкачем або товкачиком. Підсипаємо кмин і чорний мелений перець, змішуємо.
- Відбиту тушку посипаємо сіллю з обох сторін, руками втираючи її для рівномірного розподілу. Потім висипаємо приготовану суміш спецій і також втираємо долонями і зверху, і знизу.
- На сковороду виливаємо рослинне масло і розігріваємо його на плиті до гарячого стану. На розігріту сковороду викладаємо підготовлену птицю спинкою вгору.
- Накриваємо тушку тарілкою відповідного діаметру, розташовуючи її дном вгору. Якщо в наявності є спеціальна кришка з пресом – саме час її використовувати замість тарілки.
- На дно тарілки встановлюємо вантаж. Це може бути, наприклад, камінь або невелика каструля або чайник, наповнені водою. На даному етапі завдання полягає в тому, щоб максимально притиснути тушку до дна сковороди для рівномірного і швидкого прожарювання. Температура плити – середньо-висока.
- Засікаємо час: перші п’ятнадцять мнуть після початку смаження перевертаємо тушку кожні дві-три хвилини. Для цього доведеться кожен раз знімати конструкцію з гнітом. При цьому оцінюємо корочку – якщо вона прожарюється занадто швидко й інтенсивно, знижуємо температуру плити.
- Після 15-ти хвилин на поверхні птиці повинна утворитися рівномірна золотава скоринка досить темного відтінку. Знімаємо прес, вливаємо в сковороду чверть склянки гарячої води і закриваємо курку кришкою. Температуру плити знижуємо до низької. Готуємо птаха ще за сім-вісім хвилин з кожного боку. Після цього курку можна перекладати на сервірувальне блюдо.
- Для приготування соусу очищаємо зубки часнику. Дрібно рубаємо їх і висипаємо в розігріте на сковороді олію. При помішуванні обсмажуємо часник одну-дві хвилини, після чого додаємо паприку і кайенский перець. Перемішуємо спеції з часником і вливаємо томатний сік. Отриманий соус прогріваємо до кипіння, додаємо рубану кинзу, перемішуємо і знімаємо з плити.

Готового курчати тютюну подаємо в гарячому вигляді з будь-яким гарніром. Ідеально підходить картопляне пюре або рис. Окремо подаємо теплий томатний соус – це краще доповнення до такої страви. Приємного апетиту!