Дуже смачний курча тютюну з картоплею в духовці
Це блюдо відмінно підійде для святкового обіду або вечері. Воно не потребує багато часу для приготування, оскільки потрібно тільки почистити і підготувати продукти. Решту зробить духовка. Картопля просочиться соком курчати і стане м’якою і насиченою. А птах покриється апетитною рум’яною скоринкою – хто встоїть перед такою смакотою? Фінальний штрих – часниковий соус з нотками лимона. Ідеальним супроводом стає свіжий салат з овочів.
Час приготування: 55 хв..
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Курча – 1 шт.
- Картопля відварна – 4 шт. середнього розміру.
- Сметана – 4 ст. л.
- Аджика – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Спеції для курки – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ч. л.
- Часник – 2 зубки.
- Сік лимона – 1 ч. л.
- Вода – 3 ст. л.
- Петрушка – 1 гілка.
Процес приготування:
1. Курку ретельно промиваємо під проточною водою, зрізаємо зайву шкіру і ділянки з надлишком жиру. Після цього ретельно обсушуємо тушку паперовим рушником, щоб позбутися від вологи.
2. Укладаємо тушку спинкою вниз і гострим ножем робимо розріз по грудині, не зачіпаючи спинку. Розкриваємо тушку в пласт, накриваємо харчовою плівкою, щоб захистити прилеглі поверхні від бризок, і відбиваємо кухонним молотком. Завдання — зламати кісточки, тому прикладаємо силу саме до скелету, а не до м’яса. Потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала більш податливою.
3. Для приготування маринаду поміщаємо в миску сметану, аджику, сіль, спеції для курки і чорний мелений перець. Змішуємо всі разом до однорідності.
4. Форму для запікання застеляємо щільним пергаментом або фольгою блискучою стороною вгору. Змащуємо рослинним маслом. Відварну картоплю нарізаємо часточками або невеликими шматочками і викладаємо у форму. Підготовлену тушку курки змащуємо з усіх боків отриманим маринадом і розміщуємо її поверх картоплі в форму. Частина маринаду розподіляємо також і по картоплі. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів і встановлюємо форму з куркою на середній рівень. Запікаємо тушку до вираженої рум’яної скоринки. Орієнтовний час запікання – п’ятдесят хвилин.
5. Готуємо часниковий соус до курки. Для цього часник очищаємо від лушпиння і пропускаємо через прес. Зелень миємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. У мисці змішуємо часникову кашку, подрібнену петрушку, лимонний сік, воду і сіль за смаком. Розтираємо все ложкою до змішування.
6. Готового курчати виймаємо з духовки і змащуємо приготованим часниковим соусом. Подаємо в гарячому вигляді разом зі свіжими овочами.
Приємного апетиту!