Класичний курча тютюну – 10 рецептів на сковороді в духовці з покроковими фото

Як приготувати курчати тютюну по-грузинськи в домашніх умовах

Курча тютюну – традиційне грузинське блюдо, що стало популярним і улюбленим не тільки на території Кавказу, але й у наших умовах. Ніжна птах, доведена до рум’яної скоринки під пресом, не схожа на просто смажену курку. По-перше, рецепт курча тютюну включає велика кількість спецій. По-друге, сам процес смаження під гнітом відрізняється від звичайного приготування на сковороді: поверхня курки максимально рівномірно і щільно прилягає до дна, завдяки чому швидко рум’яниться і зберігає соковитість м’якоті. Фінальний штрих – подача соусі з волоських горіхів, настільки типового для грузинської кухні. Він надає курчати тютюну особливе смакове звучання.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Курча – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Оцет винний – 1 ст. л.
  • Горіхи волоські – 1 склянка
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 1/3 склянки
  • Перець червоний гострий мелений – 1 ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Кінза – 4 гілки.
  • Коріандр – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Курку вибираємо молоду, невеликого розміру. Оптимально, якщо вага птиці становить 500-600 гр. Старі великі тушки мають грубі волокна – готову страву не вийде ніжним і соковитим.

2. Курку промиваємо, зрізаємо зайву шкіру і жирові ділянки, після чого ретельно обсушуємо паперовим рушником. Укладаємо тушку грудкою вгору і розрізаємо її по грудній клітці, не зачіпаючи спинку. Розріз можна робити як гострим ножем, так і великими кулінарними ножицями.

3. Розкриваємо тушку в пласт, перевертаємо спинкою вгору.

4. Покриваємо курку харчовою плівкою і відбиваємо кухонним молотком, щоб зламати кісточки. Прикладаємо зусилля саме до скелету, а не до м’яса – потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала податливою.

5. Посипаємо відбиту птицю сіллю, чорним меленим червоним гострим перцем. Втираємо спеції руками в поверхню тушки.

6. На сковороду виливаємо рослинне масло і кладемо шматочок вершкового. Розігріваємо суміш на плиті до рідкого стану.

7. На розігріту сковороду викладаємо підготовлену птицю спинкою вгору.

8. Якщо в наявності є спеціальна кришка з пресом – саме час її використовувати. В іншому випадку накриваємо тушку тарілкою або кришкою трохи меншого діаметру, ніж сама сковорода. Якщо це тарілка, то маємо її дном вгору. Зверху встановлюємо вантаж. Це може бути, наприклад, камінь або невелика каструля або чайник, наповнений водою. На даному етапі завдання полягає в тому, щоб максимально притиснути тушку до дна сковороди для рівномірного і швидкого зажаривания. Температура плити – середня. Засікаємо час: смажимо курчати тютюну за п’ятнадцять хвилин з кожного боку. Варто згадати, що час смаження залежить від ваги та розміру тушки. Якщо це птах більше кілограма, то і смажиться вона буде довше.

9. Поки птах обсмажується, готуємо соус. Для цього в чашу блендера поміщаємо ядра волоських горіхів, очищені зубки часнику, насіння коріандру, чорний мелений перець, сіль, оцет, хмелі-сунелі і зелень без жорстких стебел. Перемелюємо всі разом до пастоподібного стану. Додаємо воду і ще раз збиваємо блендером. При необхідності вливаємо більше води.

10. Готового курчати тютюну знімаємо зі сковороди і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо в гарячому вигляді з горіховим соусом.

11. Соус їх волоських горіхів не тільки відтіняє багатий смак курки, але також і виступає в якості ситного гарніру. Додатково варто подати лише свіжі овочі, щоб не перевантажити трапезу великою кількістю калорій.

Приємного апетиту!