Котлети з манкою – універсальне блюдо для того, щоб подати на друге. Для їх приготування можна використовувати будь-який вид фаршу або зовсім замінити його овочами. Завдяки манної крупі котлети виходять пишними і дуже добре тримають форму при обсмажуванні. Гарнір до котлет можна підібрати будь-який: картопля, каші, макарони, овочі в будь-якому вигляді, у вас вийде ситна та поживна страва.
Котлети з фаршу з манкою на сковороді
Котлети з фаршу з манкою на сковороді – м’які і смачні, легко готуються і подобаються всім. Дуже важлива м’ясна складова, вона повинна бути якісною та свіжою. Фарш можна приготувати самостійно з м’яса або купити вже готовий в магазині.
Інгредієнти на
8 порц.
- Манна крупа 3 ст. л.
- Фарш м’ясний 500 гр.
- Зелень 50 гр. (петрушка і кріп)
- Яйце куряче 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Масло рослинне 50 мл
- Майонез столовий молочний 1 ст. л.
- Перець чорний мелений 1 щіпка
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати смачні котлети з манкою? Головку ріпчастої цибулі очистіть від лушпиння, помийте і наріжте дрібними кубиками.
- М’ясний фарш викладіть в миску. Дрібно порубаєте свіжу зелень і додати до фаршу.
- Куряче яйце помийте і розбийте в миску до фаршу. Посоліть масу за смаком.
- Додайте пару столових ложок майонезу. Цей інгредієнт додати котлет соковитості.
- Всипте манну крупу і додайте мелений перець за смаком.
- Тепер масу ретельно перемішайте, щоб вона вийшла в’язкою і однорідною. Щоб манка розм’якла, залиште фарш при кімнатній температурі на 15-20 хвилин.
- Розігрійте сковороду на сильному вогні, влийте на неї рослинне масло. Зменшіть вогонь і вологими руками зліпити невеликі котлетки. Викладіть їх на розігріту поверхню. Смажте з обох боків до рум’яного кольору, стежте за тим, щоб вони добре просмажаться всередині.
- Коли котлети підрум’яняться з усіх боків, прикрийте сковороду кришкою і тушкуйте їх пару хвилин. Подавайте котлети з манкою в гарячому вигляді з гарніром по своєму смаку. Приємного апетиту!
Курячі котлети з манкою
Курячі котлети з манкою можна обсмажити на сковороді або запекти в духовці. Другий варіант краще для дитячого і дієтичного харчування. Манна крупа в котлетах замінює хлібний м’якуш і робить їх ще більш ніжними і повітряними.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 4-5.
Інгредієнти:
- Крупа манна – 3 ст. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Фарш курячий – 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – 2-3 гілки.
- Гірчиця – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Борошно для панірування.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть всі необхідні продукти за списком. Фарш можна перекрутити з курячого філе через м’ясорубку самостійно.
Крок 2. Головку ріпчастої цибулі очистіть. Невеликий пучок свіжої зелені помийте.
Крок 3. У мисці змішати курячий фарш, яйце, гірчицю, масло, спеції, подрібнену зелень і дрібно нарізаний ріпчаста цибулю. Додайте манну крупу, добре перемішайте. Масу залиште на столі на 15-20 хвилин, щоб манка розбухла.
Крок 4. Тепер можна приступати до ліплення котлет. Змочіть руки водою, робіть невеликі овальні котлети панірують їх у борошні.
Крок 5. Обсмажте курячі котлетки з обох боків на олії приблизно за 7-10 хвилин.
Крок 6. Ніжні курячі котлети подавайте до столу в теплому вигляді з будь-яким гарніром. Приємного апетиту!
Котлети з рибного фаршу з манкою
Котлети з рибного фаршу з манкою виходять дуже м’якими і смачними. Для фаршу відмінно підійде філе морських видів риб. У цих морепродуктах низький вміст жирів і, тим не менш, філе не сухе і дуже ніжне. В якості альтернативи жирних м’ясних котлет, таке блюдо буде сприйнято вашими рідними і близькими на ура.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Крупа манна – 0,25 склянки
- Яйця курячі великі – 2 шт.
- Філе білої риби/фарш рибний – 700 гр.
- Цибуля ріпчаста білий – 3 шт.
- Масло вершкове/сало – 50 гр.
- Сіль поварена – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Кріп подрібнений – 1 ст. л.
- Масло рослинне без запаху для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Якщо у вас заморожений рибний фарш, то його необхідно повністю розморозити природним шляхом.
Крок 2. Очистіть три невеликі голівки ріпчастої цибулі, помийте їх.
Крок 3. Цибуля прокрутіть через м’ясорубку і отриману масу додайте до рибного фаршу. Також можна ще раз прокрутити і сам фарш.
Крок 4. Всипте в миску манну крупу і розбийте курячі яйця.
Крок 5. Посоліть і приправте масу.
Крок 6. Також додайте подрібнений кріп. Зелень можна взяти будь-яку за вашим смаком.
Крок 7. Добре перемішайте рибну масу.
Крок 8. Далі додайте вершкове масло, терте на крупній тертці. Замість масла можна взяти звичайне свиняче сало.
Крок 9. Ще раз перемішайте масу і залиште на годину, щоб манка розбухла. Вологими руками зліпити котлети.
Крок 10. Смажте котлети на помірному вогні під кришкою по кілька хвилин з кожного боку.
Крок 11. Котлети виходять ніжними всередині, але з хрусткою скоринкою зовні. Подавайте їх у теплому вигляді. Приємного апетиту!
Капустяні котлети з манкою
Капустяні котлети з манкою – оригінальне блюдо для обіду або вечері. Вони можуть бути подані окремо разом з соусом або як гарнір разом з м’ясними стравами. Білокачанна капуста володіє специфічним смаком і запахом, однак при правильній обробці, разом з іншими інгредієнтами у вас вийде чудова смачна страва.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4-6.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 0,7 кг
- Крупа манна – 4 ст. л.
- Олія соняшникова без запаху – 4 ст. л.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Сіль поварена – 1 ч. л.
- Зелень – 0,5 пучка.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі необхідні продукти. Овочі та зелень вимити.
Крок 2. Білокачанну капусту наріжте тонкою соломкою, викладіть в каструлю і залийте водою. Варіть капусту приблизно 15 хвилин до м’якості.
Крок 3. Відкиньте капусту на друшляк, щоб стекла вода. Потім трохи відіжміть її руками.
Крок 4. До капустяної маси додайте яйця, сіль і мелений перець. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте і обсмажте на вершковому маслі до м’якості. Смажену цибулю викладіть в миску з капустою.
Крок 5. Всипте манну крупу в миску до інших інгредієнтів.
Крок 6. Свіжу зелень, дрібно порубаєте ножем, додайте її у фарш і добре перемішайте. Масу залиште на 10 хвилин, щоб манка набухла.
Крок 7. Вологими руками сформуйте невеликі круглі котлетки. При бажанні можете додатково обваляти їх у панірувальних сухарях.
Крок 8. Заготовки викладіть на розігріту сковороду. Смажте на середньому вогні до рум’яної скориночки з обох сторін.
Крок 9. Подавайте капустяні котлети в теплому вигляді, поливши їх сметаною. Приємного апетиту!
Рубані котлети з курячої грудки з манкою
Рубані котлети з курячої грудки з манкою – ледачий спосіб приготування смачного м’ясного блюда. Всі інгредієнти необхідно дрібно нарізати, змішати і обсмажити. Такий фарш вийде дуже клейким і добре тримає форму, а смак котлет максимально натуральний.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста білий – 0,5 шт.
- Масло рослинне без запаху для смаження.
- Філе куряче – 400 гр.
- Крупа манна – 1,5 ст. л.
- Сметана/майонез – 1,5 ст. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль поварена дрібна – за смаком.
- Часник – 1 зуб.
- Спеції для курки – 2 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче філе обмийте проточною водою і промокніть паперовими серветками. Цибулю і часник очистіть від лушпиння.
Крок 2. М’ясо викладіть на обробну дошку і наріжте дрібними кубиками. Перекладіть м’ясо в миску.
Крок 3. Цибулю і часник дуже дрібно наріжте і додайте до м’яса.
Крок 4. Викладіть в миску сметану і розбийте куряче яйце.
Крок 5. Всипте манну крупу, сіль і мелені спеції.
Крок 6. Перемішайте всі інгредієнти до отримання однорідної в’язкої маси.
Крок 7. На розігріту сковороду вилийте рослинне масло. Викладайте м’ясну масу столовою ложкою і формуйте невеликі котлетки.
Крок 8. Смажте їх з обох боків до апетитної рум’яної скоринки.
Крок 9. Курячі котлети рубані подавайте в теплому вигляді з легким гарніром з овочів. Приємного апетиту!
Пісні морквяні котлети з манкою на сковороді
Пісні морквяні котлети з манкою на сковороді – смачне вегетаріанське блюдо на кожен день, а також мінімум калорій і максимум користі. Котлети виходять дуже смачними і соковитими, їх можна подати на будь-який прийом їжі, навіть на сніданок.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Морква – 1 кг
- Крупа манна – 75 гр.
- Хмелі-сунелі – 1 ст. л.
- Цукор – 0,5 ст. л.
- Масло рослинне рафіноване – 60 мл
- Сухарі панірувальні – 100-200 гр.
- Сіль – 1-1,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для пісних котлет з моркви вам знадобляться всі продукти, які вказані в списку інгредієнтів.
Крок 2. Моркву очистіть, помийте і викладіть в каструлю. Варіть овочі до м’якості протягом півгодини.
Крок 3. Потім варену морквину прокрутіть через м’ясорубку. Також можна натерти на тертці з дрібними отворами.
Крок 4. Викладіть морквяну масу в каструлю, влийте столову ложку рослинної олії. Трохи підігрійте морквину.
Крок 5. Всипте манну крупу, перемішайте і проваріть протягом 10 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи.
Крок 6. У морквяну масу всипте сіль, цукор, мелений перець і приправу хмелі-сунелі. Все добре перемішайте.
Крок 7. Зліпити котлети вологими руками і обваляйте їх у панірувальних сухарях.
Крок 8. Прогрійте сковороду, влийте рослинне масло і викладіть заготовки.
Крок 9. Смажте котлети з двох сторін по 3-5 хвилин з кожного боку.
Крок 10. Подавайте морквяні котлети в теплому вигляді разом зі всілякими соусами. Приємного апетиту!
Печінкові котлети з курячої печінки з манкою
Печінкові котлети з курячої печінки з манкою – смачне і корисне блюдо. Відомо, що печінка багата залізом, фосфором і магнієм. Тому необхідно час від часу додавати в свій раціон подібні страви. Представляємо вашій увазі чудові печінкові котлети.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 60 хв.
Порції – 4-6.
Склад:
- Печінка куряча – 0,5 кг
- Часник – 3 зуб.
- Морква середнього розміру – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
- Крупа манна – 3 ст. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль поварена – 1,5 ст. л.
- Борошно пшеничне – 7 ст. л.
- Масло рослинне без запаху для смаження.
- Крупа манна для панірування/сухарі панірувальні – 5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Курячу печінку повністю розморозьте. Цибулю і моркву очистіть, помийте проточною водою.
Крок 2. Печінку помийте, видаліть згустки крові і плівочки. Потім подрібніть субпродукти в блендері або на м’ясорубці.
Крок 3. В печінкову масу розбийте куряче яйце.
Крок 4. Очищену головку ріпчастої цибулі наріжте дрібними кубиками. Моркву натріть на крупній тертці. Подрібнені овочі обсмажте до м’якості на рослинному маслі. Засмажку додати до печінки. Також додайте сіль і подрібнений часник.
Крок 5. Висипте в миску 7 столових ложок пшеничного борошна і 3 столових ложки манної крупи. Добре перемішайте масу, вона повинна бути досить густою.
Крок 6. Вологими руками зліпити невеликі котлети і обваляйте їх в манці або панірувальних сухарях. Смажте котлети на олії до рум’яної скоринки з обох сторін.
Крок 7. Подавайте печінкові котлети в теплому вигляді на обід або вечерю. Приємного апетиту!
Котлети з індички з манкою
Котлети з індички з манкою вважаються дієтичними. Це рецепт дуже смачного і соковитого м’ясної страви. Морквина додає золотистий відтінок і легкі солодкі нотки у смак котлет. А часник і зелень додають апетитний аромат страви.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Фарш з індички/філе – 0,5 кг
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сметана 20 % – 100 гр.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Масло рослинне без запаху для смаження.
- Зелень (кріп/петрушка) – 10 гр.
- Крупа манна – 40 гр.
- Часник – 1-2 зуб.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Для рецепта підійде готовий фарш з індички або філе. Філе при цьому необхідно перекрутити через м’ясорубку або подрібнити блендером.
Крок 2. Фарш викладіть в миску.
Крок 3. Головку ріпчастої цибулі очистіть і наріжте довільними шматочками.
Крок 4. Потім прокрутіть цибулю через м’ясорубку і додайте до фаршу.
Крок 5. Очищену моркву натріть на дрібній тертці.
Крок 6. Додайте до фаршу терту моркву і подрібнений часник.
Крок 7. Далі всипте манну крупу і викладіть сметану.
Крок 8. Зелень вимити, дрібно порубаєте ножем і викладіть в миску.
Крок 9. Розбийте куряче яйце і акуратно відокремте білок від жовтка. Білок додайте до фаршу. Жовток не знадобиться.
Крок 10. Перемішайте фарш, щоб він став однорідним, і залиште на 20 хвилин. За цей час манка розм’якне.
Крок 11. Потім можна приступати до смаження. Вологими руками зліпити невеликі круглі котлетки і викладіть їх на розігріту поверхню сковороди.
Крок 12. Смажте котлети по 3 хвилини з кожного боку. Потім накрийте сковороду кришкою і тушкуйте котлети ще 5 хвилин.
Крок 13. Подавайте ніжні котлети з індички з гарніром по своєму смаку. Приємного апетиту!
Рибні котлети з консервів з манкою
Рибні котлети з консервів з манкою – черговий рецепт, який можна використовувати, коли потрібно швидко щось приготувати на обід. Напевно, пару банок рибних консервів завжди знайдуться в кожному холодильнику. Готуються вони досить просто.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Оселедець консервована – 245 гр.
- Зелень (кріп/петрушка) – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Крупа манна – 0,5 склянки
- Масло рослинне без запаху для смаження.
- Суміш перців мелена – за смаком.
- Орегано сушене – за смаком.
- Селера сушений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі продукти, які знадобляться для приготування котлет.
Крок 2. Розкрийте консерви, злийте зайву рідину. Шматочки риби викладіть в миску і розімніть їх виделкою.
Крок 3. Невелику головку ріпчастої цибулі очистіть від лушпиння, помийте і дрібно порубаєте ножем.
Крок 4. До размятым рибним консервам додайте куряче яйце, манну крупу і подрібнену цибулю.
Крок 5. Також всипте сухі приправи і рубану зелень.
Крок 6. Добре перемішайте фарш і залиште на 20 хвилин. Манка за цей час розм’якшиться від соку.
Крок 7. Вологими руками сформуйте невеликі котлети.
Крок 8. Обсмажте котлети на олії з обох боків до рум’яного кольору.
Крок 9. Подавайте рибні котлети з гарніром з варених рисової каші. Приємного апетиту!
Котлети з щуки з додаванням манки
Котлети з щуки з додаванням манки – смачні саморобні рибні котлети. Краще всього, якщо у вас буде свіжо виловлена рибка. Її потрібно буде обробити, відокремити філе від шкіри і видалити всі кісточки. В іншому ж процес приготування котлет дуже простий.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 8-10.
Склад:
- Тушки щуки – 1 кг
- Олія соняшникова без запаху – для смаження.
- Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
- Сало свиняче – 30 гр.
- Яйце куряче велике – 1 шт.
- Крупа манна – 3 ст. л.
- Сіль дрібна морська – за смаком.
- Перець чорний мелений – 2-3 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть всі необхідні продукти за списком для приготування рибних котлеток.
Крок 2. Щуку випатрайте, відріжте голови і видаліть хребти.
Крок 3. Акуратно зріжте філе зі шкурки.
Крок 4. З філе приберіть всі кісточки.
Крок 5. Перекрутіть філе через м’ясорубку з решіткою з дрібними отворами. Таким же способом подрібніть сало.
Крок 6. Цибулину очистіть, розріжте на чотири частини і також пропустіть овоч через м’ясорубку.
Крок 7. У мисці змішайте фарш з щуки, подрібнене сало і цибулю, розбийте куряче яйце, всипте манну крупу, сіль і мелений перець.
Крок 8. Добре вимісити фарш і залиште на 10 хвилин, щоб манка розбухла.
Крок 9. Вологими руками зліпити з фаршу котлети і викладіть їх на розігріту сковороду.
Крок 10. Смажте котлети з щуки на помірному вогні з обох боків до рум’яної скоринки.
Крок 11. Готові рибні котлети можна подавати до столу відразу після приготування. Приємного апетиту!