Квас в домашніх умовах – 10 рецептів приготування з фото покроково

Квас в домашніх умовах – це легкий і приємний напій, який містить безліч корисних для здоров’я мікроелементів і речовин. Він добре втамовує спрагу, а готувати його можна з різних продуктів – від чорного хліба до вівсяних зерен або рису. Варіювати солодкість напою просто: потрібно лише додавати кількість цукру, виходячи з власних уподобань.

Як приготувати смачний домашній квас з чорного хліба?

Домашній квас – корисний і простий напій, в якому завдяки хлібної основі є безліч вітамінів групи В. Такий квас робиться легко з невеликого набору продуктів. Від кількості доданого родзинок залежить ступінь газированности напою.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Вода-3 л
  • Чорний житній хліб 250 гр.
  • Цукор-пісок 5 ст. л.
  • Родзинки 10 шт.
  • Сухі дріжджі 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати квас в домашніх умовах? Хліб нарізаємо брусочками по 3-5 см в довжину і підсушуємо на деку в духовці.
  2. Воду кип’ятимо, остуджуємо до 30-35 градусів, а потім всипаємо хліб в банку і заливаємо теплою водою.
  3. Всипаємо в ємність з водою і хлібом цукор, розмішуємо. Для прискорення процесу бродіння додаємо в банку дріжджі і родзинки.
  4. Ємність накрити марлею і залишити для бродіння на 2-3 доби.
  5. Квас процідити . Домашній квас зберігати в прохолодному місці, подавати у високих склянках.

Домашній квас без дріжджів на 3-літрову банку

Квас з хліба можна готувати без додавання дріжджів. У такому разі для активізації процесу бродіння важливо взяти теплу кип’ячену воду і ягоди родзинок. Регулювати солодкість напою можна і після його приготування, проте цукор обов’язковий для приготування домашнього квасу без дріжджів.

Час готування:4 дні 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Хліб житній – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 180 гр.
  • Родзинки – 20 гр.
  • Вода – 2,5 л

Процес приготування:

1. Воду закип’ятити і потім поставити остигати до 35 градусів.

2. Хліб нарізати на невеликі шматочки і підсушити в духовці протягом 10-15 хвилин.

3. У воді розчинити цукор-пісок.

4. На дно 3-літрової банки укласти підсушений хліб і залити його солодкою кип’яченою водою, яка обов’язково повинна бути теплою, щоб процес бродіння запустився. Важливо не заповнювати банку водою до країв, тому що в процесі приготування квас буде підніматися вгору ємності.

5. У банку покласти родзинки, який допомагає бродінню і робить напій більш газованим. Закрити ємність марлею і щільно зав’язати. Залишити для бродіння на добу або двоє при кімнатній температурі. Коли процес бродіння активізується, напій потрібно тримати в теплому місці ще 2 дні. Потім квас потрібно процідити і довести до смаку за допомогою нової порції цукру.

6. Квас переливаємо в підготовлені пластикові пляшки, в кожну з яких краще покласти по кілька ягід родзинок. Зберігати напій краще в прохолодному місці.

Покроковий рецепт приготування квасу на сухих дріжджах

Домашній квас, як найкращий напій для літа, із чорного хліба без дріжджів вимагає більше часу для бродіння в порівнянні з квасом на дріжджах, але виходить сильним, з насиченим смаком і красивим кольором. Для квасу обов’язково додається непромытый родзинки, що містить на поверхні дикі дріжджі і добре підсушений в духовці або на сковороді чорний хліб.

Час приготування: 5-6 діб.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3 л.

Склад:

  • Хліб житній – 250 гр.
  • Родзинки – 20 гр.
  • Цукор – 180 гр.
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Невеликими кубиками нарізати шматок будь-якого житнього хліба і добре підсушити в духовці протягом 15 хвилин при 180°С. Хліб повинен підрум’янитися, але не підгоріти.

Крок 2. У каструлі закип’ятити чисту воду для квасу. Розчинити в ній цукор і охолодити до теплого стану (приблизно до 30°С).

Крок 3. В чисту банку пересипати підсушений чорний хліб, додати непромытый родзинки і залити теплим розчином цукру, заповнивши банку не до самого верху.

Крок 4. Банку прикрити марлевою серветкою, зафіксувавши її гумкою. Потім поставити на 2-3 дні в будь тепле місце, наприклад, на сонячне підвіконня.

Крок 5. За цей час дикі дріжджі родзинок почнуть «працювати», покриються дрібними пухирцями повітря, а шматочки чорного хліба почнуть підніматися догори. Після початку бродіння квас залишити в тому ж місці ще на 2 дні.

Крок 6. Після закінчення часу бродіння (4-5 днів) квас процідити через складену в кілька шарів марлю. Залишився чорний хліб можна поставити в холодильник і використовувати як закваску для більш швидкого приготування наступної порції квасу.

Крок 7. Квас перелити в пляшки, в кожну додати по 5-6 штук так само непромитого родзинок, закрити кришками пляшки і залишити в теплі ще на 6 годин, щоб він вийшов більш газованим.

Крок 8. Приготований домашній квас з чорного хліба без дріжджів охолодити протягом години і подати до столу. Приємного апетиту!

Як самостійно зробити квас з житнього борошна в домашніх умовах?

Для приготування домашнього квасу з житнім борошном можна використовувати пряні трави: не тільки м’яту, але і листя естрагону або гілочки розмарину. Смак буде більш насиченим, а аромат – яскравим і незвичайним.

Час готування: 4 дні 2 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Солод житній мелений – 1 склянка
  • Борошно житнє – 1 склянка
  • Вода питна – 3,2 л
  • дріжджова Закваска – 1 ч. л.
  • М’ята суха – 1 жменя.
  • Родзинки – 10 шт.

Для закваски:

  • Вода – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 3-4 ст. л.
  • Дріжджі свіжі – 5 гр.

Процес приготування:

1. Для закваски потрібно змішати склянку теплої води з борошном, поки не вийде рідке млинцеве тісто і додати в нього дріжджі. Залишити закваску на пару годин в кімнаті. Залишки невикористаної закваски можна тримати в холодному місці протягом двох тижнів.

2. Помістити В ємність житнє борошно з солодом і залити 1 л окропу. Ретельно перемішати. Перекласти масу у посуд з глини або чавуну з щільно кришкою і тримати в духовці, розігрітій до 100-120 градусів, приблизно 5-6 годин.

3. Дістати з духовки готове сусло для квасу і остудити до 40 градусів, потім налити в нього 1 л теплої води і додати закваску. Залишити для бродіння квас на добу.

4. Через 24 години з початку бродіння долийте в ємність 1 л холодної води. М’яту заваріть окропом і залиште настоюватися на 15-20 хвилин. Влийте в квас м’ятний настій і родзинки.

5. Через кілька годин спробуйте квас і процідіть його, розлив по пляшках. Залиште пляшки з напоєм в прохолодному місці дозрівати приблизно на 2-3 дні. Осад від приготованого напою залиште для наступної порції квасу.

Духмяний квас з вівса з медом і родзинками в домашніх умовах

Вівсяний квас готується просто і легко, але його якість залежить від якості інгредієнтів, і особливо від вівсяних зерен. Якщо під час приготування напою використовувати пряні трави – м’яту, естрагон або розмарин – квас виходить більш насиченим і смачним.

Час готування: 8 днів.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 12.

Склад:

  • Вода питна – 5,5 л
  • Овес – 400 гр.
  • Мед – 6-8 ст. л.
  • Ізюм – 100-120 гр.

Процес приготування:

1. Зерно вівса промити і скласти в ємність для приготування квасу, додати туди мед.

2. Залити вівса з медом чистою питною водою, гарненько розмішати, щоб мед розчинився.

3. Накрити банку марлею і залишити в теплому місці на 3-4 дні. Перший отриманий квас злити.

4. В банку з вівсом додати ще меду, родзинки і нову порцію води, все перемішати і залишити ще на 3-4 дні.

5. Готовий квас розлити по пляшках і зберігати в прохолодному місці. Подавати охолодженим.

Простий і смачний рецепт домашнього квасу з квасного сусла

Готувати квас з використанням квасного сусла просто, потрібно мінімум інгредієнтів і добу, щоб напій заграв. Залишки квасу можна використовувати для приготування наступної порції напою.

Час приготування: 20 годин.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 12.

Склад:

  • Вода – 3 л
  • Квасне сусло (концентрат) – 5 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Дріжджі свіжі – 4 гр.

Процес приготування:

1. В скляну ємність налити воду і залишити в теплому місці, щоб вона нагрілася.

2. Ввести в підігріту воду концентрат квасного сусла і розмішати.

3. Всипати у воду з суслом цукор, розчинити його у воді.

4. Дріжджі розвести в теплій, злегка підсолодженої води, потім влити їх в ємність для приготування напою.

5. Поставити банку в тепле місце на 18-20 годин, щоб почався процес бродіння. Через зазначений час квас потрібно процідити і розлити по пляшках для зберігання. Залишок використовувати при приготуванні нової порції квасу.

Класичний рецепт домашнього квасу з родзинками і чорним хлібом

Класичний рецепт домашнього квасу, для якого потрібно чорний хліб, цукор і дріжджі. Після доби бродіння квас дозріває в пляшках, куди додається родзинки. Виходить смачний і легкий домашній квас, який добре втамовує спрагу в спеку.

Час готування: 1 доба.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Вода питна – 3 л
  • Хліб житній – 400 гр.
  • Дріжджі сухі – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 80 гр.
  • Родзинки – 1 жменя.

Процес приготування:

1. Хліб нарізати на невеликі брусочки і підсушити його в духовці при температурі 180 градусів. Важливо, щоб хлібні скибочки не підгоріли, інакше напій буде гірчити.

2. Закип’ятити воду, додати туди потрібну кількість цукру і розчинити його. Залишити воду остуджуватися до 35 градусів.

3. У склянці розчинити дріжджі в невеликій кількості теплої води з цукром.

4. У ємність з водою покласти підсушений чорний хліб, додати туди ж розчинені у склянці з водою дріжджі. Перемішати вміст ємності з напоєм. Робити це потрібно акуратно, щоб хліб не перетворився у кашу. Закрити банку марлею і залишити на добу в теплі.

5. В пляшки для зберігання квасу розкласти по 10 родзинок, напій процідити і розлити по пляшках. Готовий квас залишити дозрівати на дві доби в теплі, а після зберігати його в холоді.

Як приготувати смачний і духмяний квас з цикорію?

Квас з цикорію виходить смачним, з легкої квіткової ноткою. Якщо під час приготування квасу продовжити процес бродіння більше зазначеного, напій стане слабоалкогольних.

Час готування: 8 годин.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Вода питна – 4,5 л
  • Цукор-пісок – 450 гр.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.
  • Цикорій розчинний в порошку – 2 ст. л.
  • Дріжджі сухі – 1,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Закип’ятити воду і додати в неї цукор, тримати на невеликому вогні, поки цукор повністю не розчиниться.

2. У ємність додати цикорій і охолодити вміст каструлі до 35 градусів, після чого ввести дріжджі і потрібну кількість лимонної кислоти. Вода обов’язково повинна бути теплою, щоб дріжджі заробили, але не гарячою, інакше процесу бродіння не вийде.

3. Воду з усіма інгредієнтами поставити на 2 години в тепле темне місце. Кожні 30 хвилин содержимые ємності потрібно перемішувати, поки не з’являться ознаки бродіння — піна і шипіння.

4. Квас перелити в чисті сухі пляшки, залишивши осад у каструлі. Пляшки з напоєм залишити на 6 годин в темному теплому місці, щоб квас дійшов до потрібної кондиції.

5. Готовий напій з цикорію зберігати в холоді, подавати у високих склянках, можна додати скибочку лимона.

Корисний квас з буряка в домашніх умовах

Квас з буряка не тільки добре втамовує спрагу, але і є дуже корисним для профілактики гіпертонії. Він очищає судини і насичений залізом, однак його не варто вживати людям з цукровим діабетом і сечокам’яною хворобою.

Час готування: 6 днів.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Буряк – 1 кг
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Вода – 2 л
  • підсушений Хліб житній – 4-5 шматків.

Процес приготування:

1. Буряк очистити і натерти на тертці.

2. Помістити натертий овоч в скляну ємність об’ємом 3 л і додати до нього цукор і підсушені шматочки хліба.

3. Залити все чистою питною водою, розмішати, закрити марлею і залишити в темному теплому місці на три дні.

4. Через три дні вміст ємності потрібно процідити, перелити у відповідні пляшки і залишити дозрівати в холодильнику ще на 2-3 дні.

5. Готовий квас подавати холодним. Приємного апетиту!

Як приготувати ніжний і дуже смачний рисовий квас?

Квас з рису має ніжний смак і красивий карамельний відтінок. Він добре вгамовує спрагу в жаркі дні і має бадьорить ефектом. Готується такий квас легко і швидко, а результат сподобається домашнім і друзям.

Час готування: 6 днів.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Рис – 150 гр.
  • Вода – 1,5 л
  • Дріжджі сухі – 1 ч. л.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Цукор – 200 гр.

Процес приготування:

1. Рис відварити, а потім дати йому охолонути. Додати до каші столову ложку цукру, дріжджі і родзинки. Перемішати і залишити під плівкою в теплому місці на 1 годину.

2. Перекласти рис з родзинками і дріжджами в скляну ємність.

3. Воду закип’ятити і охолодити до 36-38 градусів.

4. У сковороду насипати цукор і нагрівати його, поки він не почне плавитися і міняти колір. Додати до цукру 50 гр. сирого рису і обсмажувати суміш, поки вона не досягне красивого карамельного відтінку. Покласти суміш у банку для приготування квасу.

5. Влити в ємність теплу кип’ячену воду, закрити марлею і залишити напій бродити 5 днів в теплі.

6. Після квас процідити, перелити в інші чисті пляшки і залишити в холоді ще на добу, щоб напій дозрів. Готовий квас подавати охолодженим. Насолоджуйтесь!