В зимовий період закуски з капусти дуже популярні. До того ж маринована капуста готується легко, вона завжди виходить соковитою і хрусткою.
У статті зібрано 10 рецептів маринованої капусти на зиму в банках.
Маринована капуста без стерилізації в банках на зиму
Компоненти для приготування маринованої капусти завжди знайдуться під рукою. Маринована капуста не вимагає додаткової стерилізації і піддається мінімальній термообробці, тому зберігає всі свої вітаміни.
Інгредієнти на
8 порц.
- Капуста білоголова 1.5 кг
- Сіль 1.5 ст. л.
- Морква 1 шт.
- Вода 700 мл
- Цукор-пісок 2.5 з ст. л.
- Гвоздика 2 шт.
- Перець запашний 3 шт.
- Перець чорний горошок 3 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
- Оцет столовий 9% 1.5 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати хрустку мариновану капусту на зиму в банках? Капусту помийте, наріжте тонкою смужкою і перемішайте, злегка придавлюючи руками.
- Морква очистіть і натріть на тертці, додати до капусти, перемішайте.
- У каструлю влийте воду, додайте сіль, лавровий лист, цукор, гвоздику, запашний і чорний перець горошком.
- Кип’ятіть маринад 2 хвилини, потім влийте оцет і зніміть каструлю з вогню.
- Банки для зберігання капусти добре помийте і стерилізуйте. Капусту розкладіть по банках і добре утрамбуйте. У банку залиште трохи вільного місця зверху. Влийте гарячий маринад в банки, щоб він заповнив весь простір до верху і закрутіть гвинтові кришки.
- Приблизно через добу маринована капуста буде готова, зберігати її слід в прохолодному темному місці.
Приємного апетиту!
Хрустка маринована капуста з оцтом на зиму
Час заготовок в самому розпалі, тому поспішаємо поділитися смачним рецептом маринованої капусти. Тільки подумайте, як приємно взимку дістати баночку ароматною маринованої капусти і подати її на стіл до вечері.
Час готування: 3 дні.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Капуста білокачанна – 1,5 кг
- Морква – 40 гр.
- Цукор – 50 гр.
- Сіль – 40 гр.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець запашний горошком – 6 шт.
- Вода – 1,5 л
- Оцет 9 % – 5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Капусту помийте і наріжте тонкою соломкою. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці, покладіть капусту і моркву в об’ємну миску. Овочі перемішайте і злегка прожмите руками.
Крок 2. Підготуйте банки, помийте їх і стерилізуйте будь-яким зручним способом. На дно банок покласти лавровий лист і перець горошком.
Крок 3. Потім розкладіть в банки капусту та моркву, злегка утрамбуйте.
Крок 4. У каструлю влийте воду, додайте цукор і сіль, доведіть до кипіння. Потім додайте в маринад оцет і відразу розлийте його по банкам.
Крок 5. Банки щільно закрийте кришками, повністю остудіть і зберігайте в холодному місці.
Приємного апетиту!
Соковита і ніжна капуста під залізну кришку в банках
Рецепт маринованої капусти під залізну кришку, перевірений роками. У такому вигляді капуста добре зберігається всю зиму, залишається міцною та має приємний смак. Її можна подавати як окрему закуску або додавати в різні салати.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 30.
Склад:
- Капуста – 12 кг
- Часник – 2-4 зуб.
- Вода – 9 л.
- Сіль – 18 ст. л.
- Цукор – 12 ст. л.
- лавровий Лист – 6 шт.
- Перець запашний горошком – 12 шт.
- Перець чорний горошком – 30 шт.
- Насіння кропу – 6 ч. л.
- Оцет 9% – 18 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Банки для капусти ретельно вимийте і стерилізуйте. Часник очистіть від лушпиння, у кожну банку покласти по 3 зубчики часнику.
Крок 2. Капусту помийте, видаліть погані листя і виріжте качан.
Крок 3. Наріжте капусту великими шматками.
Крок 4. Розкладіть капусту по банкам якомога щільніше. Влийте в банки окріп, прикрийте їх кришками і залиште на 10 хвилин.
Крок 5. Тим часом приготуйте маринад. У каструлі закип’ятіть воду, додайте цукор і сіль, перемішайте до повного розчинення. З банок злийте воду. У кожну банку покладіть лавровий лист, насіння кропу і перець горошком, влийте киплячий маринад.
Крок 6. У кожну банку влийте по 3 столові ложки оцту і загорніть їх стерильними кришками. Остудіть загортання в перевернутому вигляді, потім перемістіть його в прохолодне місце для зберігання.
Приємного апетиту!
Як заготовити мариновану капусту з буряком на зиму?
Яскрава і смачна заготівля виходить з капусти і буряків. Крім того, що така закуска дуже корисна для організму в зимовий час, вона прикрасить ваш стіл і внесе різноманітність в повсякденне меню.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 10.
Склад:
- Капуста білокачанна – 2-3 кг
- Часник – 1 головка.
- Буряк – 1 шт.
- Перець запашний горошком – за смаком.
- лавровий Лист – 4 шт.
- Гвоздика – 2 шт.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Оцет 9% – 200 мл
Процес приготування:
Крок 1. Капусту помийте, видаліть погані листя і наріжте великими частинами.
Крок 2. Часник очистіть від лушпиння і наріжте тонкими пластинками.
Крок 3. Буряк помийте, очистіть і наріжте невеликими шматочками.
Крок 4. Капусту, часник і буряк розкладіть по банках шарами.
Крок 5. Приготуйте маринад. У каструлю влийте 1 літр води, додайте цукор, сіль і спеції. Маринад доведіть до кипіння і варіть 2-3 хвилини, в кінці влийте оцет..
Крок 6. Маринад влийте в банки. Закрийте банки кришками, повністю остудіть і зберігайте в холодильнику.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт маринованої капусти з морквою в банках
Смачна овочева закуска своїми руками, яка відмінно зберігається всю зиму і в будь-який момент може бути подана до столу. За таким нескладним рецептом маринували капусту і моркву ще наші бабусі.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Капуста білокачанна – 1,5-2 кг
- Морква – 400 гр.
- Часник – 3 шт.(в кожну 700 мл банку)
- лавровий Лист – 1 шт.(в кожну 700 мл банку)
- Перець чорний горошком – 4 шт.(в кожну 700 мл банку)
- Вода – 1,5 л
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Сіль – 3 ст. л.
- Оцет 9% – 1,5 ч. л. (в кожну 700 мл банку)
Процес приготування:
Крок 1. Капусту помийте і наріжте тонкою соломкою.
Крок 2. Моркву очистіть, натріть на крупній тертці і змішайте з капустою.
Крок 3. Банки помийте і стерилізуйте, кришки прокип’ятіть. На дно кожної банки покладіть зубчики часнику, лавровий лист і перець горошком. Потім розкладіть овочі по банкам, добре утрамбуйте.
Крок 4. У каструлі закип’ятіть воду, додайте цукор і сіль, варити маринад 5-7 хвилин, потім розлийте його по 700 мл банкам.
Крок 5. Відразу додайте оцет і щільно закрийте кришки. Дочекайтеся поки закачування повністю охолонуть, потім перемістіть їх на зберігання в прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Соковита маринована капуста в розсолі в домашніх умовах
Маринування капусти – простий спосіб заготівлі цього корисного овоча на зиму. У спеціальному розсолі вона відмінно зберігається і виходить хрусткою і в міру солоною.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 6-8.
Склад:
- Капуста – 1,5-2 кг
- Морква – 3-4 шт.
- Часник – 4-6 зуб.
- Вода – 1,5 л
- Сіль – 3 ст. л.
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Масло рослинне – 180 мл
- Оцет 70 % – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Овочі вимити, часник очистіть від лушпиння.
Крок 2. Капусту нашаткуйте, моркву і часник натріть на крупній тертці, змішайте овочі в мисці, м’яти їх руками не потрібно.
Крок 3. Овочевий сумішшю наповніть стерилізовані банки. З такої кількості інгредієнтів вийде 5 півлітрових банок.
Крок 4. У каструлю влийте воду, додайте сіль і цукор, доведіть до кипіння. Потім влийте оцет і рослинне масло, перемішайте і залийте киплячим маринадом овочі.
Крок 5. Щільно закрийте банки стерильними кришками, укутайте в ковдру і дайте повністю охолонути. Зберігайте мариновану капусту в холодному місці.
Приємного апетиту!
Пікантна і ароматна капуста в маринаді з часником на зиму
Для маринування капусти краще всього використовувати ранній сорт цього овоча, тоді закуска виходить більш соковитою і ніжною. Для додання маринованої капусти аромату і пікантного смаку будемо використовувати часник, перець і лавровий лист.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 5.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 1 кг
- Вода – 600 мл
- Лист лавровий – 1 шт.
- Насіння кропу – 1 ч. л.
- Цукор – 0,5 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 1 ст. л.
- Часник – 3-4 зуб.
- Перець чорний горошком – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Капусту помийте, виріжте качан і видаліть погані листя.
Крок 2. Часник очистіть від лушпиння і наріжте часточками.
Крок 3. Капусту розрізати на кілька великих частин.
Крок 4. В стерилізовану літрову банку викладіть капусту і часник, утрамбуйте овочі. Влийте окріп і залиште на 10 хвилин.
Крок 5. Після закінчення 10 хвилин злийте воду в каструлю, додайте цукор і сіль, доведіть маринад до кипіння.
Крок 6. В банку до капусти додайте насіння кропу, лавровий лист і перець горошком. Влийте оцет.
Крок 7. Киплячим маринадом залийте банку і відразу загорніть кришкою. Закатку залиште при кімнатній температурі до повного охолодження, потім зберігайте в холодному місці.
Приємного апетиту!
Хрустка капуста, маринована шматочками на зиму
Маринувати капусту можна в різному вигляді: тонко нашатковану або нарізану великими шматками. Заготовки з великих шматків капусти можна використовувати у приготуванні салатів, супів або різних овочевих асорті.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Капуста білокачанна – 1 кг
- Морквина – 1 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Оцет 9 %– 3 ст. л.
- Масло рослинне – 100 мл
- Цукор – 3 ст. л..
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Вода – 0,75 л.
Процес приготування:
Крок 1. Капусту помийте і наріжте великими кубиками.
Крок 2. Морквину помийте, очистіть і натріть на тертці.
Крок 3. Овочі складіть в миску, додайте подрібнений часник і перець горошком, перемішайте.
Крок 4. У каструлю налийте воду, доведіть її до кипіння, додайте сіль і цукор. Як тільки цукор і сіль розчиняться, додайте рослинне масло, прокип’ятіть хвилину. Потім додайте оцет і зніміть каструлю з вогню.
Крок 5. В стерилізовану банку викладіть овочі, утрамбуйте їх і залийте киплячим маринадом. Закрийте банку кришкою, остудіть і зберігайте в прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Як заготовити капусту в банках без оцту з лимонним соком?
Маринована капуста – це смачна, ніжна закуска для картопляних і м’ясних страв. При її приготуванні не використовується оцет, тому вона зберігає всі свої корисні властивості і абсолютна безпечна для шлунка.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 3.
Склад:
- Капуста білокачанна – 0,6 кг
- Морквина – 1 шт.
- Вода – 0,5 л.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 0,5 ст. л.
- Масло рослинне – 30 мл
- Сік лимонний – 50 мл
Процес приготування:
Крок 1. Овочі вимити. Часник очистіть від лушпиння, наріжте тонкими пластинками. Моркву натріть на тертці, капусту наріжте невеликими кубиками.
Крок 2. Банку для капусти помийте і стерилізуйте. Щільно укладіть овочі в банку.
Крок 3. У каструлю влийте воду, закип’ятити її. Потім додайте сіль, цукор, рослинне масло і лимонний сік. Варіть до повного розчинення цукру і солі.
Крок 4. Гарячим маринадом залийте овочі, закрутіть гвинтову кришку і остудіть закатку при кімнатній температурі.
Крок 5. Через 1-2 дні капуста буде готова до вживання, зберігайте мариновану капусту в прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Класична маринована капуста на зиму з яблуками
Капуста – дуже корисний овоч, який їдять в різних видах: свіжим, вареним, смаженим, тушкованим і маринованим. Особливо корисний в маринованому вигляді цей овоч в зимовий час, а такі заготовки з капусти і яблук взагалі рекордсмени за кількістю вітамінів.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 6-8.
Склад:
- Капуста – 1 кг
- Морквина – 1 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Вода – 0,5 л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 3 ст. л.
- Мед – 1 ст. л.
- Оцет 9 % – 0,5 склянки
- Масло рослинне – 0,3 склянки
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець запашний горошком – 6 шт.
- Перець чорний горошком – 8-10 шт.
- Гвоздика – 2-3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. У каструлю налийте воду, доведіть її до кипіння, додайте спеції і дайте настоятися протягом години.
Крок 2. Капусту дрібно наріжте, моркву натріть на тертці, яблука наріжте кубиками, часник очистіть від лушпиння і нарізати довільно. Змішайте нарізані інгредієнти.
Крок 3. У настоявшийся маринад додайте сіль, цукор, рослинна олія і оцет, доведіть до кипіння. Після цього зніміть каструлю з вогню і додайте мед, перемішайте.
Крок 4. Капусту з морквою і яблуками викладіть в стерилізовану банку, добре утрамбуйте.
Крок 5. Влийте в банку гарячий маринад і щільно закрийте кришку. Остудіть заготовку при кімнатній температурі, потім перемістіть його в холодне місце на зберігання.
Приємного апетиту!