Маринована капуста на зиму в банках – 10 смачних рецептів хрусткої капусти

В зимовий період закуски з капусти дуже популярні. До того ж маринована капуста готується легко, вона завжди виходить соковитою і хрусткою.

У статті зібрано 10 рецептів маринованої капусти на зиму в банках.

Маринована капуста без стерилізації в банках на зиму

Компоненти для приготування маринованої капусти завжди знайдуться під рукою. Маринована капуста не вимагає додаткової стерилізації і піддається мінімальній термообробці, тому зберігає всі свої вітаміни.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Капуста білоголова 1.5 кг
  • Сіль 1.5 ст. л.
  • Морква 1 шт.
  • Вода 700 мл
  • Цукор-пісок 2.5 з ст. л.
  • Гвоздика 2 шт.
  • Перець запашний 3 шт.
  • Перець чорний горошок 3 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Оцет столовий 9% 1.5 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати хрустку мариновану капусту на зиму в банках? Капусту помийте, наріжте тонкою смужкою і перемішайте, злегка придавлюючи руками.
  2. Морква очистіть і натріть на тертці, додати до капусти, перемішайте.
  3. У каструлю влийте воду, додайте сіль, лавровий лист, цукор, гвоздику, запашний і чорний перець горошком.
  4. Кип’ятіть маринад 2 хвилини, потім влийте оцет і зніміть каструлю з вогню.
  5. Банки для зберігання капусти добре помийте і стерилізуйте. Капусту розкладіть по банках і добре утрамбуйте. У банку залиште трохи вільного місця зверху. Влийте гарячий маринад в банки, щоб він заповнив весь простір до верху і закрутіть гвинтові кришки.
  6. Приблизно через добу маринована капуста буде готова, зберігати її слід в прохолодному темному місці.

Приємного апетиту!

Хрустка маринована капуста з оцтом на зиму

Час заготовок в самому розпалі, тому поспішаємо поділитися смачним рецептом маринованої капусти. Тільки подумайте, як приємно взимку дістати баночку ароматною маринованої капусти і подати її на стіл до вечері.

Час готування: 3 дні.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 1,5 кг
  • Морква – 40 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Сіль – 40 гр.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Вода – 1,5 л
  • Оцет 9 % – 5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Капусту помийте і наріжте тонкою соломкою. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці, покладіть капусту і моркву в об’ємну миску. Овочі перемішайте і злегка прожмите руками.

Крок 2. Підготуйте банки, помийте їх і стерилізуйте будь-яким зручним способом. На дно банок покласти лавровий лист і перець горошком.

Крок 3. Потім розкладіть в банки капусту та моркву, злегка утрамбуйте.

Крок 4. У каструлю влийте воду, додайте цукор і сіль, доведіть до кипіння. Потім додайте в маринад оцет і відразу розлийте його по банкам.

Крок 5. Банки щільно закрийте кришками, повністю остудіть і зберігайте в холодному місці.

Приємного апетиту!

Соковита і ніжна капуста під залізну кришку в банках

Рецепт маринованої капусти під залізну кришку, перевірений роками. У такому вигляді капуста добре зберігається всю зиму, залишається міцною та має приємний смак. Її можна подавати як окрему закуску або додавати в різні салати.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 30.

Склад:

  • Капуста – 12 кг
  • Часник – 2-4 зуб.
  • Вода – 9 л.
  • Сіль – 18 ст. л.
  • Цукор – 12 ст. л.
  • лавровий Лист – 6 шт.
  • Перець запашний горошком – 12 шт.
  • Перець чорний горошком – 30 шт.
  • Насіння кропу – 6 ч. л.
  • Оцет 9% – 18 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Банки для капусти ретельно вимийте і стерилізуйте. Часник очистіть від лушпиння, у кожну банку покласти по 3 зубчики часнику.

Крок 2. Капусту помийте, видаліть погані листя і виріжте качан.

Крок 3. Наріжте капусту великими шматками.

Крок 4. Розкладіть капусту по банкам якомога щільніше. Влийте в банки окріп, прикрийте їх кришками і залиште на 10 хвилин.

Крок 5. Тим часом приготуйте маринад. У каструлі закип’ятіть воду, додайте цукор і сіль, перемішайте до повного розчинення. З банок злийте воду. У кожну банку покладіть лавровий лист, насіння кропу і перець горошком, влийте киплячий маринад.

Крок 6. У кожну банку влийте по 3 столові ложки оцту і загорніть їх стерильними кришками. Остудіть загортання в перевернутому вигляді, потім перемістіть його в прохолодне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Як заготовити мариновану капусту з буряком на зиму?

Яскрава і смачна заготівля виходить з капусти і буряків. Крім того, що така закуска дуже корисна для організму в зимовий час, вона прикрасить ваш стіл і внесе різноманітність в повсякденне меню.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 10.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 2-3 кг
  • Часник – 1 головка.
  • Буряк – 1 шт.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • лавровий Лист – 4 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Оцет 9% – 200 мл

Процес приготування:

Крок 1. Капусту помийте, видаліть погані листя і наріжте великими частинами.

Крок 2. Часник очистіть від лушпиння і наріжте тонкими пластинками.

Крок 3. Буряк помийте, очистіть і наріжте невеликими шматочками.

Крок 4. Капусту, часник і буряк розкладіть по банках шарами.

Крок 5. Приготуйте маринад. У каструлю влийте 1 літр води, додайте цукор, сіль і спеції. Маринад доведіть до кипіння і варіть 2-3 хвилини, в кінці влийте оцет..

Крок 6. Маринад влийте в банки. Закрийте банки кришками, повністю остудіть і зберігайте в холодильнику.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт маринованої капусти з морквою в банках

Смачна овочева закуска своїми руками, яка відмінно зберігається всю зиму і в будь-який момент може бути подана до столу. За таким нескладним рецептом маринували капусту і моркву ще наші бабусі.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 1,5-2 кг
  • Морква – 400 гр.
  • Часник – 3 шт.(в кожну 700 мл банку)
  • лавровий Лист – 1 шт.(в кожну 700 мл банку)
  • Перець чорний горошком – 4 шт.(в кожну 700 мл банку)
  • Вода – 1,5 л
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Оцет 9% – 1,5 ч. л. (в кожну 700 мл банку)

Процес приготування:

Крок 1. Капусту помийте і наріжте тонкою соломкою.

Крок 2. Моркву очистіть, натріть на крупній тертці і змішайте з капустою.

Крок 3. Банки помийте і стерилізуйте, кришки прокип’ятіть. На дно кожної банки покладіть зубчики часнику, лавровий лист і перець горошком. Потім розкладіть овочі по банкам, добре утрамбуйте.

Крок 4. У каструлі закип’ятіть воду, додайте цукор і сіль, варити маринад 5-7 хвилин, потім розлийте його по 700 мл банкам.

Крок 5. Відразу додайте оцет і щільно закрийте кришки. Дочекайтеся поки закачування повністю охолонуть, потім перемістіть їх на зберігання в прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Соковита маринована капуста в розсолі в домашніх умовах

Маринування капусти – простий спосіб заготівлі цього корисного овоча на зиму. У спеціальному розсолі вона відмінно зберігається і виходить хрусткою і в міру солоною.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

  • Капуста – 1,5-2 кг
  • Морква – 3-4 шт.
  • Часник – 4-6 зуб.
  • Вода – 1,5 л
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Масло рослинне – 180 мл
  • Оцет 70 % – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Овочі вимити, часник очистіть від лушпиння.

Крок 2. Капусту нашаткуйте, моркву і часник натріть на крупній тертці, змішайте овочі в мисці, м’яти їх руками не потрібно.

Крок 3. Овочевий сумішшю наповніть стерилізовані банки. З такої кількості інгредієнтів вийде 5 півлітрових банок.

Крок 4. У каструлю влийте воду, додайте сіль і цукор, доведіть до кипіння. Потім влийте оцет і рослинне масло, перемішайте і залийте киплячим маринадом овочі.

Крок 5. Щільно закрийте банки стерильними кришками, укутайте в ковдру і дайте повністю охолонути. Зберігайте мариновану капусту в холодному місці.

Приємного апетиту!

Пікантна і ароматна капуста в маринаді з часником на зиму

Для маринування капусти краще всього використовувати ранній сорт цього овоча, тоді закуска виходить більш соковитою і ніжною. Для додання маринованої капусти аромату і пікантного смаку будемо використовувати часник, перець і лавровий лист.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 5.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 1 кг
  • Вода – 600 мл
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Насіння кропу – 1 ч. л.
  • Цукор – 0,5 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ст. л.
  • Часник – 3-4 зуб.
  • Перець чорний горошком – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Капусту помийте, виріжте качан і видаліть погані листя.

Крок 2. Часник очистіть від лушпиння і наріжте часточками.

Крок 3. Капусту розрізати на кілька великих частин.

Крок 4. В стерилізовану літрову банку викладіть капусту і часник, утрамбуйте овочі. Влийте окріп і залиште на 10 хвилин.

Крок 5. Після закінчення 10 хвилин злийте воду в каструлю, додайте цукор і сіль, доведіть маринад до кипіння.

Крок 6. В банку до капусти додайте насіння кропу, лавровий лист і перець горошком. Влийте оцет.

Крок 7. Киплячим маринадом залийте банку і відразу загорніть кришкою. Закатку залиште при кімнатній температурі до повного охолодження, потім зберігайте в холодному місці.

Приємного апетиту!

Хрустка капуста, маринована шматочками на зиму

Маринувати капусту можна в різному вигляді: тонко нашатковану або нарізану великими шматками. Заготовки з великих шматків капусти можна використовувати у приготуванні салатів, супів або різних овочевих асорті.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 1 кг
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Оцет 9 %– 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Цукор – 3 ст. л..
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Вода – 0,75 л.

Процес приготування:

Крок 1. Капусту помийте і наріжте великими кубиками.

Крок 2. Морквину помийте, очистіть і натріть на тертці.

Крок 3. Овочі складіть в миску, додайте подрібнений часник і перець горошком, перемішайте.

Крок 4. У каструлю налийте воду, доведіть її до кипіння, додайте сіль і цукор. Як тільки цукор і сіль розчиняться, додайте рослинне масло, прокип’ятіть хвилину. Потім додайте оцет і зніміть каструлю з вогню.

Крок 5. В стерилізовану банку викладіть овочі, утрамбуйте їх і залийте киплячим маринадом. Закрийте банку кришкою, остудіть і зберігайте в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Як заготовити капусту в банках без оцту з лимонним соком?

Маринована капуста – це смачна, ніжна закуска для картопляних і м’ясних страв. При її приготуванні не використовується оцет, тому вона зберігає всі свої корисні властивості і абсолютна безпечна для шлунка.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 3.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 0,6 кг
  • Морквина – 1 шт.
  • Вода – 0,5 л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 0,5 ст. л.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Сік лимонний – 50 мл

Процес приготування:

Крок 1. Овочі вимити. Часник очистіть від лушпиння, наріжте тонкими пластинками. Моркву натріть на тертці, капусту наріжте невеликими кубиками.

Крок 2. Банку для капусти помийте і стерилізуйте. Щільно укладіть овочі в банку.

Крок 3. У каструлю влийте воду, закип’ятити її. Потім додайте сіль, цукор, рослинне масло і лимонний сік. Варіть до повного розчинення цукру і солі.

Крок 4. Гарячим маринадом залийте овочі, закрутіть гвинтову кришку і остудіть закатку при кімнатній температурі.

Крок 5. Через 1-2 дні капуста буде готова до вживання, зберігайте мариновану капусту в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Класична маринована капуста на зиму з яблуками

Капуста – дуже корисний овоч, який їдять в різних видах: свіжим, вареним, смаженим, тушкованим і маринованим. Особливо корисний в маринованому вигляді цей овоч в зимовий час, а такі заготовки з капусти і яблук взагалі рекордсмени за кількістю вітамінів.

Час готування: 100 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

  • Капуста – 1 кг
  • Морквина – 1 шт.
  • Яблука – 2 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Вода – 0,5 л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Оцет 9 % – 0,5 склянки
  • Масло рослинне – 0,3 склянки
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Перець чорний горошком – 8-10 шт.
  • Гвоздика – 2-3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. У каструлю налийте воду, доведіть її до кипіння, додайте спеції і дайте настоятися протягом години.

Крок 2. Капусту дрібно наріжте, моркву натріть на тертці, яблука наріжте кубиками, часник очистіть від лушпиння і нарізати довільно. Змішайте нарізані інгредієнти.

Крок 3. У настоявшийся маринад додайте сіль, цукор, рослинна олія і оцет, доведіть до кипіння. Після цього зніміть каструлю з вогню і додайте мед, перемішайте.

Крок 4. Капусту з морквою і яблуками викладіть в стерилізовану банку, добре утрамбуйте.

Крок 5. Влийте в банку гарячий маринад і щільно закрийте кришку. Остудіть заготовку при кімнатній температурі, потім перемістіть його в холодне місце на зберігання.

Приємного апетиту!