Мастава – це ситне і наваристое перше блюдо, яке допоможе вам привнести у ваш звичний раціон щось оригінальне і східне. Для готування ви можете використовувати різне м’ясо, птицю і навіть фрикадельки. Для того, щоб після тарілочки супу ви ще довго не відчували почуття голоду, в склад входить білий рис і овочі. Блюдо виходить дуже гармонійним, з прозорим бульйоном і великими шматочками компонентів, які в буквальному сенсі тануть у роті!
Мастава по-узбецьки
Мастава по-узбецьки – це густий і ситний суп, готування якого починається так само, як і плов: нам потрібно приготувати казан і тільки після переходити до всім іншим процесам. Традиційно використовується рис сорту «девзира», але підійде і звичайний довгозерний.
Інгредієнти на
8 порц.
- Баранина 1.3 кг
- Жир курдючний 70 гр.
- Рис білий 180 гр.
- Цибуля ріпчаста 3 шт.
- Помідори 3 шт.
- Морква 1 шт.
- Картопля 1 шт.
- Баклажан ½ шт.
- Часник 2 зуб.
- Томатна паста 3 ч. л.
- Олія соняшникова 5 ст. л.
- Коріандр 1 ч. л.
- Зіра ½ ч. л.
- Перець червоний мелений 1 щіпка
- Перець чорний мелений 2 щіпка
- Сіль 1 ч. л.
- Петрушка 4 гілки
- Кінза 4 гілки
- Вода 1.5 л
Процес приготування:
- Мастава по-узбецьки дуже просто готується в домашніх умовах. Зрізаємо м’ясо з кісток, залишаючи трохи м’якоті на кісточках, нарізаємо курдючний жир.
- У казані розігріваємо олію і смажимо курдючний жир до рум’яного кольору, потім шкварки виймаємо і підрум’янюємо кісточки.
- Тим часом, через решітку м’ясорубки пропускаємо одну цибулину і м’ясну м’якоть.
- Отриманий фарш, посипаємо сіллю і половиною приправ, гарненько вимішуємо і, затягнувши плівкою, ставимо в холодильну камеру.
- Залишилися цибулини нарізаємо півкільцями, а моркву і баклажан кубиками середнього розміру.
- Томати ошпарюємо і очищаємо від шкірки, нарізаємо м’якоть.
- Баклажан складаємо на тарілку і присаливаем, через 15 хвилин промиваємо і віджимаємо від надлишків води.
- До кісток закидаємо цибулю і смажимо до світло-коричневого відтінку.
- Тепер у вогнетривкий посуд відправляємо томати і морквину, перемішуємо і тушкуємо близько 10-15 хвилин.
- За закінчення часу, додаємо кубики очищеної картоплі і баклажана.
- Присмачую компоненти спеціями, рубаним часником і перцем, заливаємо водою (приблизно півтора літра), кип’ятимо і проварюємо 15 хвилин.
- Далі доповнюємо складу промитої крупою і тушкуємо суп ще 15 хвилин.
- Потім в суп закидаємо маленькі фрикадельки з раніше приготовленого фаршу варимо ще 8-10 хвилин і вимикаємо нагрів.
- Ароматний суп розливаємо по порційним піали і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Мастава з рисом
Мастава з рисом – це класика узбецької кухні, яка поєднує в собі, як суп, так і друге блюдо, все це завдяки густоті і наваристості. Бульйон готується на основі баранини або яловичини, а також додається ціле асорті зі свіжих овочів і ароматних.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Яловичина баранина – 500 гр.
- Рис – 100 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Помідори – 200 гр.
- Масло рослинне – 50 мл
- Приправи – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом промиваємо м’ясо, очищаємо і обполіскуємо овочі.
Крок 2. Яловичину або баранину ріжемо на невеликі сегменти і поміщаємо в казан або каструлю з товстим дном.
Крок 3. М’ясні шматочки солимо і приправляємо, обсмажуємо на помірному полум’я до готовності.
Крок 4. Засипаємо нарізку з цибулі і моркви.
Крок 5. Через 10 хвилин додаємо часточки помідорів і перемішуємо.
Крок 6. Тушкуємо складу 3-5 хвилин і доповнюємо промитим рисом і кубиками картоплі.
Крок 7. Заливаємо інгредієнти водою і проварюємо до м’якості овочів і готовності крупи, солимо.
Крок 8. Готовий суп негайно сервіруємо і знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Мастава в казані на вогнищі
Мастава в казані на вогнищі – це неймовірно смачне і ситне блюдо, яке прикрасить ваш пікнік або недільні посиденьки на дачі. Такий суп готується на основі апетитних баранячих реберець, овочів і рису. Також для пікантності будуть потрібні деякі спеції.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 9.
Склад:
- баранячі Реберця – 1,5 кг
- М’якоть бараняча – 300 гр.
- Рис – ½ склянки
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 3 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Часник – 7 зуб.
- томатна Паста – 3 ст. л.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Зіра – за смаком.
- Кунжут – за смаком.
- Коріандр – за смаком.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Вода – 3 л
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Ребра розрізаємо на невеликі шматки і відправляємо у вогнетривкий посуд разом з очищеними цільними морквою і цибулею, підсолюємо і заливаємо трьома літрами води.
Крок 2. Проварюємо бульйон близько години, обов’язково знімаючи шумівкою піну. Паралельно на рослинному маслі підрум’янюємо нарізану м’якоть.
Крок 3. Баранину перекладаємо в тарілку, а на тому ж маслі пасеруємо цибульні півкільця.
Крок 4. Коли цибуля став золотистим, повертаємо м’ясні шматочки в посуд.
Крок 5. Посипаємо ароматними спеціями.
Крок 6. Не гаючи часу, другу моркву ріжемо на невеликі кубики.
Крок 7. Аналогічним способом подрібнюємо солодкий перець.
Крок 8. Помаранчеві кубики висипаємо до м’яса, обсмажуємо.
Крок 9. Через кілька хвилин додаємо болгарський перець і добре перемішуємо.
Крок 10. Ще через пару хвилин додаємо пасту з перетертих томатів.
Крок 11. І поки зажарка готується, виймаємо з бульйону овочі і всипаємо рис, через 7 хвилин додаємо нарізану картоплю.
Крок 12. Овочеве асорті з бараниною посипаємо рубаним часником.
Крок 13. Вміст вогнетривкої посуду викладаємо в бульйон, перемішуємо.
Крок 14. Посипаємо свіжою зеленню, і наполягаємо під кришкою близько півгодини.
Крок 15. Приємного апетиту!
Мастава з фрикадельками
Мастава з фрикадельками – це традиційний узбецький суп, який ви можете приготувати, як у казані під відкритим небом, так і в великій каструлі. Особливістю приготування є той факт, що на початку, всі нарізані компоненти обсмажуються і тільки після заливаються водою.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 3 л.
Склад:
- Фарш яловичий – 300 гр.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Рис – 100 гр.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Помідори – 2 шт.
- Зіра – ½ ч. л.
- Коріандр – ½ ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець червоний мелений – за смаком.
- Лист лавра – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для фрикадельок до фаршу додаємо одну натерту на тертці цибулину, сіль і трохи приправ – перемішуємо і відбиваємо прямо в тарілці.
Крок 2. Змочуємо долоні у воді і ліпимо кульки невеликого розміру.
Крок 3. У каструлі розжарюємо соняшникову олію і підрум’янюємо дрібно нарізану цибулину, додаємо подрібнений часник і смажимо ще одну хвилину.
Крок 4. Потім в посуд відправляємо нарізку з болгарського перцю і моркви, при постійному помішуванні, готуємо близько двох хвилин.
Крок 5. Далі, доповнюємо компоненти нарізаними помідорами і томатною пастою, ретельно перемішуємо і тушкуємо 2-3 хвилини.
Крок 6. Додаємо кубики картоплі, приправи і сіль.
Крок 7. Заливаємо овочі водою і доводимо до кипіння, за бажанням закидаємо листочок лавра.
Крок 8. У киплячий суп акуратно занурюємо фрикадельки і засікаємо 15 хвилин.
Крок 9. Після закінчення часу, додаємо промитий рис і тушкуємо страву до готовності крупи.
Крок 10. Подавати маставу рекомендується зі сметаною і свіжою зеленню. Приємного апетиту!
Мастава з куркою
Мастава з куркою готується в кілька разів швидше, ніж подібні супи, приготовані на основі баранини або яловичини, також перша страва виходить набагато менш калорійним і жирним. Тому цей рецепт сподобається тим, хто любить традиційні і неважкі супчики!
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Вода – 2,5 л
- Філе куряче – 400 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Рис – 100 гр.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Рослинне масло – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу, очищаємо овочі і нарізаємо їх разом з курячим філе невеликими кубиками. Паралельно кип’ятимо воду.
Крок 2. У сковороду наливаємо олію і прогріваємо, починаємо обсмажувати курку разом з овочами.
Крок 3. Смажимо інгредієнти на сильному полум’я 2-3 хвилини, приправляємо зеленню і сіллю.
Крок 4. Через кілька хвилин, присмачую вміст вогнетривкої посуду пастою з перетертих томатів.
Крок 5. Викладаємо складу в каструльку, слідом всипаємо рис.
Крок 6. Компоненти ретельно перемішуємо і через 3-4 хвилини заливаємо окропом, варимо протягом 20 хвилин.
Крок 7. Розливаємо наваристий супчик по піалах і дегустуємо. Приємного апетиту!