Домашній муссовый торт з вишнею
Дивно, як легкий повітряний десерт може мати таку високу смакову насиченість. Муссовый торт буквально тане в роті, залишаючи після себе яскравий смак шоколаду і вишні. Ця випічка безумовно сподобається і затятим шокоголикам, і любителям ягідних десертів. Шматочок такого торта бачиться ідеальним завершенням святкового вечері – він не обтяжить вже повний шлунок, але доповнить трапезу завершальним солодким акордом.
Час приготування: 1 година 30 хв.
Час приготування: 55 хв.
Порцій: 12.
Склад:
- Борошно – 250 гр.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Цукор-пісок для тіста – 150 гр.
- Порошок какао для тіста – 30 гр.
- Сіль для тіста — щіпка.
- Жовтки яєчні – 2 шт.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Шоколад гіркий – 300 гр.
- листової Желатин – 3 аркуша.
- Білки яєчні – 2 шт.
- Цукор-пісок для мусу – 200 гр.
- Вершки 30-33% для мусу – 450 мл
- Сіль для тіста – щіпка.
- Порошок какао для мусу – 2 ст. л.
- ванільний Екстракт для мусу – ½ ч. л.
- Вишня – 200 гр.
- Цукор-пісок для начинки – 50 гр.
- Крохмаль для начинки – 1 ст. л.
- Шоколад тертий – 2-3 ст. л.
- Масло рослинне – для змазування форми.
Процес приготування:
1. Готуємо тісто для коржа. У широкій мисці змішуємо борошно, порошок какао, цукровий пісок, сіль і розпушувач. Вершкове масло в охолодженому стані нарізаємо кубиками, додаємо до сухої суміші. Рубаємо в крихту. Додаємо до отриманої крихті яєчні жовтки і замішуємо тісто.
2. Роз’ємну круглу форму діаметром 26 сантиметрів змащуємо тонким шаром рослинного масла. Викладаємо приготоване тісто і розрівнюємо його по всій площі дна форми. Духовку розігріваємо до температури 200 градусів і ставимо в неї форму з тестом на середній рівень. Випікаємо двадцять хвилин.
3. Готовий корж дістаємо з духовки, даємо охолонути. Витягуємо його з форми і кладемо на плоске блюдо. Бортик від форми моєму і витираємо на сухо. Встановлюємо його навколо коржа на блюді – це буде форма-обмежувач для мусу.
4. Білки поміщаємо в миску і збиваємо їх до щільної піни. Потім додаємо 50 грам цукру і сіль, продовжуємо збивати, поки цукрові кристали не розчиняться.
5. Гіркий шоколад ламаємо на невеликі шматочки, покласти їх в миску і розтоплюємо на водяній бані до рідкого стану. Додаємо до розтопленого шоколаду 150 грам цукру, вказану кількість порошку какао і ретельно все змішати до однорідності.
6. Охолоджені вершки збиваємо до щільної піни. Вливаємо ванільний екстракт і змішуємо його з вершковою масою.
7. В об’ємну миску переливаємо шоколадну масу. Додаємо до неї третину від усієї кількості збитих вершків і добре розмішуємо.
8. Желатин заливаємо невеликою кількістю холодної води, залишаємо для набухання. Потім листи желатину віджимаємо, кладемо в сотейник, заливаємо 2 ст. л. води і нагріваємо до розчинення. Кипіння не допускаємо. Отриману рідину остуджуємо і вливаємо до шоколадно-вершкову масу.
9. Додаємо решту збитих вершків, ретельно вмішуючи їх в загальну масу.
10. В останню чергу частинами вводимо збиті білки, перемішуючи їх з основною масою акуратними круговими рухами. Мус виходить досить густим.
11. Поверх коржа, укладеного в кільце на блюді, викладаємо приготований шоколадний мус. Прибираємо майбутній торт в холодильник на годину-дві, щоб маса застигла.
12. Якщо заморожені вишні, то обов’язково розморожуємо їх перед приготуванням. Зайвий сік зливаємо. Покласти ягоди в сотейник і додаємо цукор. Нагріваємо вишні на плиті практично до кипіння при постійному помішуванні. Крохмаль розвести в 2 ст. л. холодної води і вливаємо цю рідину в гарячу вишневу масу. Активно заважаємо одержаний топпінг, не доводячи до кипіння і знімаємо з плити. Даємо топпингу охолонути.
13. Дістаємо торт з холодильника і звільняємо його від кільця. Щоб було легше відокремити десерт, акуратно проводимо тонким ножем між тортом і внутрішніми стінками кільця.
14. На поверхню мусу викладаємо вишневий топпінг – на холодній поверхні торта він відразу починає схоплюватися.
15. Поверх начинки висипаємо трохи тертого шоколаду для прикраси. Охолоджуємо торт в холодильнику ще півгодини-годину і подаємо до столу. Щоб зріз десерту був рівним і чітким, розрізаємо його нагрітим сухим ножем.
Приємного апетиту!