Муссовый торт – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Домашній муссовый торт з вишнею

Дивно, як легкий повітряний десерт може мати таку високу смакову насиченість. Муссовый торт буквально тане в роті, залишаючи після себе яскравий смак шоколаду і вишні. Ця випічка безумовно сподобається і затятим шокоголикам, і любителям ягідних десертів. Шматочок такого торта бачиться ідеальним завершенням святкового вечері – він не обтяжить вже повний шлунок, але доповнить трапезу завершальним солодким акордом.

Час приготування: 1 година 30 хв.

Час приготування: 55 хв.

Порцій: 12.

Склад:

  • Борошно – 250 гр.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок для тіста – 150 гр.
  • Порошок какао для тіста – 30 гр.
  • Сіль для тіста — щіпка.
  • Жовтки яєчні – 2 шт.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Шоколад гіркий – 300 гр.
  • листової Желатин – 3 аркуша.
  • Білки яєчні – 2 шт.
  • Цукор-пісок для мусу – 200 гр.
  • Вершки 30-33% для мусу – 450 мл
  • Сіль для тіста – щіпка.
  • Порошок какао для мусу – 2 ст. л.
  • ванільний Екстракт для мусу – ½ ч. л.
  • Вишня – 200 гр.
  • Цукор-пісок для начинки – 50 гр.
  • Крохмаль для начинки – 1 ст. л.
  • Шоколад тертий – 2-3 ст. л.
  • Масло рослинне – для змазування форми.

Процес приготування:

1. Готуємо тісто для коржа. У широкій мисці змішуємо борошно, порошок какао, цукровий пісок, сіль і розпушувач. Вершкове масло в охолодженому стані нарізаємо кубиками, додаємо до сухої суміші. Рубаємо в крихту. Додаємо до отриманої крихті яєчні жовтки і замішуємо тісто.

2. Роз’ємну круглу форму діаметром 26 сантиметрів змащуємо тонким шаром рослинного масла. Викладаємо приготоване тісто і розрівнюємо його по всій площі дна форми. Духовку розігріваємо до температури 200 градусів і ставимо в неї форму з тестом на середній рівень. Випікаємо двадцять хвилин.

3. Готовий корж дістаємо з духовки, даємо охолонути. Витягуємо його з форми і кладемо на плоске блюдо. Бортик від форми моєму і витираємо на сухо. Встановлюємо його навколо коржа на блюді – це буде форма-обмежувач для мусу.

4. Білки поміщаємо в миску і збиваємо їх до щільної піни. Потім додаємо 50 грам цукру і сіль, продовжуємо збивати, поки цукрові кристали не розчиняться.

5. Гіркий шоколад ламаємо на невеликі шматочки, покласти їх в миску і розтоплюємо на водяній бані до рідкого стану. Додаємо до розтопленого шоколаду 150 грам цукру, вказану кількість порошку какао і ретельно все змішати до однорідності.

6. Охолоджені вершки збиваємо до щільної піни. Вливаємо ванільний екстракт і змішуємо його з вершковою масою.

7. В об’ємну миску переливаємо шоколадну масу. Додаємо до неї третину від усієї кількості збитих вершків і добре розмішуємо.

8. Желатин заливаємо невеликою кількістю холодної води, залишаємо для набухання. Потім листи желатину віджимаємо, кладемо в сотейник, заливаємо 2 ст. л. води і нагріваємо до розчинення. Кипіння не допускаємо. Отриману рідину остуджуємо і вливаємо до шоколадно-вершкову масу.

9. Додаємо решту збитих вершків, ретельно вмішуючи їх в загальну масу.

10. В останню чергу частинами вводимо збиті білки, перемішуючи їх з основною масою акуратними круговими рухами. Мус виходить досить густим.

11. Поверх коржа, укладеного в кільце на блюді, викладаємо приготований шоколадний мус. Прибираємо майбутній торт в холодильник на годину-дві, щоб маса застигла.

12. Якщо заморожені вишні, то обов’язково розморожуємо їх перед приготуванням. Зайвий сік зливаємо. Покласти ягоди в сотейник і додаємо цукор. Нагріваємо вишні на плиті практично до кипіння при постійному помішуванні. Крохмаль розвести в 2 ст. л. холодної води і вливаємо цю рідину в гарячу вишневу масу. Активно заважаємо одержаний топпінг, не доводячи до кипіння і знімаємо з плити. Даємо топпингу охолонути.

13. Дістаємо торт з холодильника і звільняємо його від кільця. Щоб було легше відокремити десерт, акуратно проводимо тонким ножем між тортом і внутрішніми стінками кільця.

14. На поверхню мусу викладаємо вишневий топпінг – на холодній поверхні торта він відразу починає схоплюватися.

15. Поверх начинки висипаємо трохи тертого шоколаду для прикраси. Охолоджуємо торт в холодильнику ще півгодини-годину і подаємо до столу. Щоб зріз десерту був рівним і чітким, розрізаємо його нагрітим сухим ножем.

Приємного апетиту!