Салат ” Шапка Мономаха класичний – просочена майонезом листкова закуска, яка має досить оригінальний вигляд. На просторах Інтернету можна зустріти різні варіації з курячим м’ясом або рибою. Незважаючи на такий, здавалося б, дивний склад і поєднання непоєднуваних за смаком продуктів, салат виходить дуже смачним і досить поживним. Шапку Мономаха можна подати до святкового столу або приготувати його для ситного перекусу в будній день.
Салат “Шапка Мономаха — класичний рецепт
Салат” Шапка Мономаха — класичний рецепт оригінального, яскравого страви для урочистого застілля. Закуска виходить дуже соковитою завдяки овочів і майонезу. Якщо ви хочете отримати менш калорійний салат, то можна змішати майонез з натуральним йогуртом.
Інгредієнти на
8 порц.
- Куряча грудка 300 гр. (варене)
- 3 шт. Картопля (варена)
- Яйце куряче 3 шт. (варене)
- Морква 1 шт.
- Волоський горіх-1 склянка
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 150 гр.
- Гранат-1 шт.
- Майонез столовий молочний скільки буде потрібно
- Сіль за смаком
- Помідор для прикраси
Процес приготування:
- Заздалегідь ввечері напередодні або за кілька годин до приготування відварити курячу грудку зі спеціями, зваріть картоплю в мундирах і курячі яйця. Моркву очистіть і промийте.
- Очищений картопля натріть на крупній тертці. Також подрібніть на тертці твердий сир.
- Гранат добре вимийте гарячою водою, розкрийте шкірку і відокремте зернятка від перегородок.
- Очистіть волоські горіхи. Ядра можна порубати ножем, подрібнити в ступці або розчавити качалкою.
- Варене куряче м’ясо наріжте дрібними шматочками. Сиру моркву натріть на тертці.
- Варені яйця очистіть від шкаралупи, відокремте білки від жовтків. Окремо натріть ці продукти на тертці. Всі інгредієнти готові, можна переходити до складання.
- Візьміть плоске блюдо. Першим шаром покладіть картопляне стружку, посоліть її і змастіть майонезом.
- Далі покладіть шар курячого м’яса, промажте його майонезом. Потім зробіть шари з тертих білків і волоських горіхів. Ці шари промажте майонезом.
- Наступний шар буде з тертої моркви, посоліть його за смаком і промажте майонезом.
- Останній шар буде з сирної стружки і подрібнених жовтків.
- Салат прикрасити зернами граната. З помідора виріжте корону і поставте її на середину закуски. Салат ” шапка Мономаха обов’язково повинен настоятися протягом 2 годин у холодильнику. Приємного апетиту!
Салат “Шапка Мономаха з гранатом
Салат” Шапка Мономаха з гранатом – красиве і смачне частування для ваших гостей. Салат готується дуже просто: підготуйте всі продукти, подрібніть їх і викладіть шарами. В оздобленні закуски ви можете проявити всю свою багату фантазію.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 35-40 хв.
Порції – 4-6.
Склад:
- Часник – 2 зуб.
- Гранат – 0,5 шт.
- Буряк – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Картопля – 7 шт.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Сир твердих сортів – 200 гр.
- Яловичина – 0,4 кг
- Горіхи волоські – 100 гр.
- Майонез – 250 мл
- Сіль поварена – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
- Зелень – 2-3 гілки.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі продукти за списком, щоб нічого не забути. Буряк зваріть в мундирі, почистіть і натріть на тертці з великими отворами.
Крок 2. Моркву очистіть і натріть на тертці.
Крок 3. Яловичу вирізку обмийте і відваріть у воді з сіллю і спеціями. Додавайте спеції за бажанням. М’ясо остудіть і наріжте брусками.
Крок 4. Картоплю також зваріть в мундирах, потім остудіть, очистіть і натріть на крупній тертці.
Крок 5. Курячі яйця зваріть круто, остудіть їх у холодній воді. Після цього очистіть і натріть на крупній тертці. Одне яйце залиште для прикраси.
Крок 6. Сир натріть на тертці. Для більш яскравого смаку салату використовуйте солоний сир.
Крок 7. Для складання салату візьміть плоске блюдо великого діаметру. Перший шар зробіть з половини тертого вареного картоплі, змащуємо його майонезом.
Крок 8. Далі покладіть шар з вареного буряка, посоліть його, змастіть майонезом і посипте половиною рубленого волоського горіха.
Крок 9. 2/3 тертого сиру змішайте з подрібненим зубчиком часнику і викладіть цю масу третім шаром. Його також промажте майонезом.
Крок 10. Далі візьміть 2/3 яловичини і розкладіть її поверх сирного шару, нанесіть зверху майонезну сітку.
Крок 11. На м’ясо покладіть шар з курячих яєць, промажте його майонезом.
Крок 12. На яєчний шар покладіть морквяний, але зробіть його меншого діаметру, нанесіть майонез.
Крок 13. Потім покладіть залишився сир з часником, шар змастіть майонезом, а зверху розсипте рубані волоські горіхи.
Крок 14. Покладіть останній шар з решти яловичини, промажте його майонезом і посипте рубаною зеленню.
Крок 15. Тепер потрібно оформити салат в шапку. Залишився картопля викладіть поверх всіх шарів і вологими руками злегка притисніть його.
Крок 16. Картопля змастіть майонезом. На нижню, більш широку частину салату нанесіть тертий жовток, на верхню, більш вузьку частину салату, нанесіть подрібнений білок. Зерна граната покладіть зверху, надаючи шапці Мономаха красивий і апетитний вигляд. Надішліть салат в холодильник для просочення. Приємного апетиту!
Салат “Шапка Мономаха з куркою
Салат” Шапка Мономаха з куркою – це ошатне і смачне блюдо. Якщо намічається свято, то варто внести його в меню. Для прикраси салату найчастіше використовують зерна граната, які так само привносять свою родзинку у смак страви.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 35-40 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Яйця курячі – 3 шт.
- Сіль поварена – за смаком.
- Майонез – 250 мл
- Буряк – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Сир твердих сортів – 100 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Грудка куряча варена – 300 гр.
- Горіхи волоські – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Гранат – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Буряк і картоплю зваріть в мундирах. Коли овочі охолонуть, очистіть їх і натріть на крупній тертці.
Крок 2. Курячі яйця зваріть круто. Остудіть і зніміть шкаралупу. Окремо подрібніть білки і жовтки. Білки натріть на тертці, а жовтки можна розім’яти виделкою або натерти на тертці з дрібними отворами.
Крок 3. Моркву і твердий сир натріть на дрібній тертці. Варене куряче м’ясо наріжте соломкою.
Крок 4. Зубчики часнику очистіть і пропустіть через прес. Змішайте часникову кашку з майонезом. Заправка для салату готовий.
Крок 5. Викладайте салат шарами у такому порядку: половина картоплі, варений буряк, половина моркви, половина рубаних волоських горіхів, куряча грудка, знову картопля, потім половина жовтків і половина сиру, знову морквяний шар. Кожен шар промажте майонезом з часником.
Крок 6. Поверхню салату змастіть майонезом з сиром, посипте зверху подрібненими білками і жовтками. Прикрасьте салат ” шапка Мономаха рубаними волоськими горіхами і зернами граната. Приємного апетиту!
Салат “Шапка Мономаха з чорносливом
Салат” Шапка Мономаха з чорносливом – багатошарова закуска для свят, фуршетів. Страви для урочистих застіль повинні бути не тільки смачними, але і гарними на вигляд. У цьому рецепті передбачено все: ви не тільки смачно нагодуйте гостей, але і здивуєте їх своєю кулінарною фантазією.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 4-6.
Склад:
- Морква – 3-4 шт.
- Буряк – 1 шт.
- Чорнослив – 100 гр.
- Петрушка – 1 пучок.
- Курага – 100 гр.
- Горіхи грецькі – 150 гр.
- Яйця курячі – 5 шт.
- Сир твердих сортів – 50 гр.
- Гранат – 1 шт.
- Майонез – скільки буде потрібно.
Процес приготування:
Крок 1. Перегляньте список інгредієнтів і підготуйте всі необхідні продукти. Якщо ви хочете отримати менш калорійний салат, то майонез можна замінити натуральним йогуртом.
Крок 2. Буряк і моркву очистіть, помийте і натріть на тертці з великими отворами.
Крок 3. Курячі яйця зваріть круто, остудіть в холодній воді. Подрібніть білки окремо від жовтків, натерти їх на дрібній тертці.
Крок 4. Твердий сир натріть на тертці з великими отворами.
Крок 5. Курагу і чорнослив добре помийте гарячою водою. Наріжте сухофрукти невеликими шматочками.
Крок 6. Петрушку обполосніть водою і дрібно порубаєте ножем.
Крок 7. Ядра волоських горіхів порубаєте ножем.
Крок 8. Зніміть шкірку з граната і розберіть його на зерна.
Крок 9. Тепер можна переходити до складання салату, він укладається шарами. Перший шар зробіть з суміші моркви і кураги. Шар промажте майонезом.
Крок 10. Другим шаром викладіть білки, змастіть шар майонезом.
Крок 11. Далі змішайте буряк і чорнослив, викладіть третій шар з цієї суміші. Нанесіть шар майонез.
Крок 12. Четвертим шаром розсипте по салату терті жовтки.
Крок 13. Далі зробіть шар з рубаних волоських горіхів, змащуємо його майонезом.
Крок 14. По краю салату розсипте рубану зелень. Тертий сир покладіть зверху.
Крок 15. Зерна граната розсипте між смужками сиру. Салат ” шапка Мономаха готовий, приберіть його в холодильник для просочення на кілька годин. Приємного апетиту!
Шапка Мономаха з родзинками
Шапка Мономаха з родзинками – це салат, який має безліч комбінацій продуктів, але завжди виходить дуже смачним і оригінальним. Викладають закуску на загальному блюді шарами, які промащуються майонезом або іншим соусом.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 30-40 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Морква – 1-2 шт.
- Родзинки без кісточок – 100-150 гр.
- Сир твердих/напівтвердих сортів – 150 гр.
- Горіхи волоські – 100-150 гр.
- Яйця курячі – 5-6 шт.
- Майонез – 1 ст.
- Журавлина/брусниця – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування салату Шапка Мономаха вам будуть потрібні всі продукти, зазначені у списку інгредієнтів. Моркву і курячі яйця необхідно зварити.
Крок 2. Варену моркву очистіть і наріжте кубиками.
Крок 3. З яєць зніміть шкаралупу і відокремте білки від жовтків. Білки наріжте кубиками.
Крок 4. Ядра волоських горіхів порубаєте ножем і підсушіть на сковороді. Ізюм промийте і замочіть хвилин на 10 в гарячій воді.
Крок 5. Шматочок твердого сиру натріть на тертці. Отриману сирну стружку змішайте з 1/3 майонезу.
Крок 6. У мисці змішайте подрібнену моркву, білок, волоські горіхи, родзинки і 2/3 майонезу.
Крок 7. Отриману суміш викладіть гіркою на плоскому блюді. А по краях гірки покладіть змішаний з майонезом сир.
Крок 8. В якості прикраси візьміть брусницю або журавлину, вони будуть нагадувати дорогоцінні камені, якими була прикрашена справжня шапка Мономаха. Салат готовий, помістіть його в холод на кілька годин, щоб він як слід, просочився. Приємного апетиту!
Шапка Мономаха з волоським горіхом
Шапка Мономаха з волоським горіхом – ошатний, святковий салат, який готують у багатьох сім’ях на Новий рік чи Різдво. Для прикраси салату і додання йому урочистого вигляду використовують зерна граната, а також ядра волоських горіхів.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 40-50 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Буряк варена – 1 шт.
- Картопля варена – 3 шт.
- Сир твердих/напівтвердих сортів – 150 гр.
- Яйця варені – 3 шт.
- Сіль поварена – за смаком.
- Морква велика – 1 шт.
- варена Свинина – 300 гр.
- Гранат – 1 шт.
- Горіхи волоські – 50 гр.
- Горошок зелений – за смаком.
- Майонез – скільки буде потрібно.
- Часник – 1 зуб.
Процес приготування:
Крок 1. Всі варені овочі, м’ясо і курячі яйця остудіть. Візьміть всі інші продукти, які входять в список.
Крок 2. Овочі та яйця очистіть. Окремо натріть на тертці з великими отворами буряк, картоплю, моркву і твердий сир. Білки відокремте від жовтків, білки натріть на крупній тертці, а жовтки на дрібній. Варену свинину наріжте дуже дрібними кубиками, горіхи порубаєте ножем. Зубчик часнику пропустіть через прес, і змішайте масу з майонезом.
Крок 3. Збирайте салат на плоскій тарілці. Перший шар буде з половини вареної картоплі, нанесіть на нього майонезну сітку.
Крок 4. Другим шаром буряк, її також промажте майонезом.
Крок 5. Далі покладіть терту моркву, змастіть шар майонезом.
Крок 6. На морквяний шар покладіть половину подрібнених волоських горіхів.
Крок 7. Потім покладіть половину вареного м’яса, нанесіть на шар майонезну сіточку.
Крок 8. Потім йде друга частина картоплі, майонез і яєчні жовтки.
Крок 9. Після цього половина тертого сиру і залишився м’ясо. Промажте весь салат майонезом, по колу зробіть окантовку з сиру, а зверху посипте салат тертим білком.
Крок 10. Залишилися волоські горіхи розсипте по окантовці, зернами граната і зеленим горошком зробіть прикраса. Салат ” шапка Мономаха готовий, витримайте його в холодильнику якийсь час, щоб він добре просочився. Приємного апетиту!