Салат з фетаксой – це варіант корисного, соковитого і смачного салату в грецькому стилі з різних овочів, м’ясних і морепродуктів, доповнених ропні сиром. Фетакса, як різновид бринзи, своєю ніжною і щільною текстурою, слабосоленим з кислинкою вершковим смаком робить цей сирний продукт ідеальним інгредієнтом салатів. Лінійка салатів з фетаксой широка і рецепт можна вибрати за своїм смаковим уподобанням.
Класичний грецький салат з фетаксой
Класичний грецький салат з фетаксой єдиного рецепту не має і готується в різних варіантах, але незмінними компонентами його є ропні сири і оливки. У цьому рецепті готуємо такий салат з огірків, помідорів, солодкого перцю зеленого салату, а заправка буде класичної: оливкова олія з лимоном і пряними травами.
Інгредієнти на
4 порц.
- Огірок-3 шт.
- Помідори 3 шт.
- Перець болгарський 2 шт.
- Маслини 1 банка
- Листовий салат за смаком
- Сир Фетакса за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Для заправки:
- Олія оливкова 100 мл
- Лимон 1 шт. (невеликий)
- Базилік свіжий 1 ч. л.
- Розмарин ½ ч. л.
- Орегано 1 ч. л.
Процес приготування:
- Овочі для салату промийте і обсушіть серветкою. Огірки наріжте великими шматочками, адже велика нарізка овочів обов’язкова для грецького салату.
- У солодкого перцю видаліть плодоніжки з насінням і перегородками, а м’якоть овоча крупно наріжте. Переваги віддайте червоного або жовтого перцю, які смачніше зеленого.
- Такими ж великими шматочками помідори наріжте.
- Нарізку овочів перекладіть в глибоку салатницю, додайте до них банку маслин без кісточок і овочі акуратно перемішайте.
- На сервірувальні салатниці укладіть промиті листя зеленого салату. На них розкладіть мікст овочів.
- У чашку налийте оливкова олія і додайте сік невеликого лимона.
- До цих інгредієнтів насипте сухі пряні трави, і все добре перемішайте.
- Фетаксу вийміть з упаковки і мокрим ножем розріжте на невеликі кубики.
- Потім сир рівномірно розкладіть поверх овочів, по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем і полийте заправкою. Приготований класичний грецький салат з фетаксой можете накривати до столу. Приємного апетиту!
Салат з фетаксой, огірками та помідорами
Салат з фетаксой, огірками та помідорами своїми інгредієнтами близький до класичного грецького. Фетакса відрізняється від сиру «Фета» за смаком і консистенцією, але він дешевший і своїм вершковим смаком відмінно поєднується з огірками та помідорами. Заправку для такого салату готуємо класичну.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 1.
Склад:
- Огірок – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Маслини без кісточок – 100 гр.
- Фетакса – 200 гр.
- Цибуля – 1 шт (за бажанням).
Для заправки:
- Масло оливкове – 4 ст. л.
- Сік лимона – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжий огірок промийте, обсушіть серветкою, і наріжте великими часточками. Їх відразу перекладіть в салатницю.
Крок 2. Для салату виберіть міцні стиглі помідори, а в зимовий час їх краще замінити більш смачними «Черрі». Помідори промийте, обсушити, крупно наріжте і перекладіть до огірків.
Крок 3. Фетаксу вийміть з упаковки, наріжте невеликими кубиками і додайте до нарізки овочів. За бажанням можна додати в салат тонко нарізану червону цибулину.
Крок 4. Потім додайте до салату розрізані на половинки маслини. Добре для заправки змішайте оливкову олію з соком лимона в співвідношенні 2:1 і до неї можете додати сіль з пряними травами. Заправкою салат полийте і акуратно перемішайте.
Крок 5. Приготований салат з фетаксой, огірками та помідорами відразу сервіруйте до столу. Приємного апетиту!
Салат з фетаксой і пекінською капустою
Салат з фетаксой і пекінською капустою буде у вас відмінним овочевим харчем для будь-якого столу, його люблять за легкість і особливий смак. Пекінська капуста добре замінює стандартний зелений салат, а інші інгредієнти салату такі ж, як у традиційному грецькому салаті.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 1.
Інгредієнти:
- Помідори – 2 шт.
- Цибуля фіолетовий – ½ шт.
- Солодкий перець – ½ шт.
- Маслини без кісточок – 80 гр.
- Фетакса – 100 гр.
- Пекінська капуста – 150 гр.
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Сіль – 1 трісок.
- Прованські трави – 1 трісок.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, всі інгредієнти для салату.
Крок 2. Овочі промити, обсушити серветкою і нарізати великими шматочками, лук нарізати тонкими півкільцями.
Крок 3. Пекінську капусту (зелену частину без черешків) промити, обсушити і нарізати смужками.
Крок 4. На плоску салатницю першим шаром викласти пекинку. На неї викласти нарізку огірка, цибулі з солодким перцем і по своєму смаку посипати сіллю.
Крок 5. Поверх цих овочів рівномірно розкласти скибочки помідор.
Крок 6. Поверх овочів красиво розкласти цілі маслини.
Крок 7. Фетаксу розрізати на дві скибочки і покласти поверх салату. Посипати салат прованськими травами, рівномірно полити оливковою олією і страва відразу подати до столу. Приємного апетиту!
Салат з фетаксой та листям салату
Салат з фетаксой та листям салату відноситься до старої доброї класики, готується швидко і просто. Салатні листя не тільки надають страві свіжість, але і красивий вигляд. У цьому рецепті листя салату кладемо на салатницю і на них укладаємо нарізку огірка з помідором, маслинами і фетаксой. Заправляємо салат оливковою олією.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 1.
Склад:
- Помідори – 2 шт.
- Огірок свіжий – 1 шт.
- Цибуля фіолетовий – ½ шт.
- Маслини – 200 гр.
- Фетакса – 150 гр.
- Листя салату – 4 шт.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Орегано – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Салатні листя промийте, серветкою приберіть всю вологу і укладіть їх у салатницю.
Крок 2. Огірок промийте, обсушіть і наріжте полукружками середньої товщини. Укладіть їх поверх салатних листків.
Крок 3. Помідори також промийте, обсушити, наріжте великими кубиками і покладіть поверх нарізки огірка.
Крок 4. Кубиками і мокрим ножем наріжте фетаксу. Сир викладіть поверх помідорів.
Крок 5. Маслини, можна взяти чорні і зелені, відкиньте на друшляк і розкладіть поверх фетаксы.
Крок 6. Потім салат полийте оливковою олією.
Крок 7. Приготований салат з фетаксой та листям салату посипати дрібкою орегано, і страва відразу сервіруйте до столу. Приємного апетиту!
Салат з куркою і фетаксой
Легким і низькокалорійним варіантом овочевого салату з м’ясом в грецькому стилі буде у вас салат з куркою і фетаксой. У цьому рецепті куряче філе заздалегідь відварюємо. З овочів беремо помідори, свіжий огірок, солодкий перець і цибулю. Заправляємо салат оливковою олією і додаємо сухарики.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Філе курки – 400 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Огірок свіжий – 2 шт.
- Перець солодкий – ½ шт.
- Цибуля фіолетовий – ½ шт.
- Маслини без кісточок – 70 гр.
- Фетакса – 100 гр.
- Листя салату – 150 гр.
- Сухарі – 40 гр.
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Прованські трави – 1 щіпка.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Всі овочі для салату промийте під проточною водою і насухо витріть серветкою. У підсоленій воді протягом 10 хвилин відварити куряче філе, потім остудіть. Огірки наріжте великими шматочками.
Крок 2. На великі часточки розріжте помідори.
Крок 3. Перець очистіть від насіння з перегородками і крупно наріжте.
Крок 4. Цибулину наріжте тонкими півкільцями.
Крок 5. Промиті салатні листя руками нарвете на великі шматочки і покладіть в салатницю.
Крок 6. Змоченим водою ножем фетаксу розріжте на середні кубики.
Крок 7. Поверх листя салату рівномірно розкладіть нарізку овочів.
Крок 8. Відварене куряче філе наріжте так само середніми кубиками і покладіть в салатницю поверх овочів.
Крок 9. Поверх курки викладіть цілі або розрізані навпіл оливки.
Крок 10. В останню чергу в салатницю викладіть шматочки фетаксы, посипте сухарями, полийте оливковою олією, посипте сіллю з прованськими травами і страва відразу сервіруйте до столу. Приємного апетиту!
Салат з фетаксой, руколою і помідорами
Салат з фетаксой, руколою і помідорами готується просто і поєднання цих інгредієнтів дуже смачне. Рукола сама по собі ароматна і має горіхово-гірчичним смаком, а в міксті з будь-яким ропні сиром (фета, фетакса, бринза), помідорами та цибулею зробить ваш салат пікантним. У цьому рецепті заправляємо салат сумішшю оливкової олії з соком лимона і зеленню.
Час приготування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1.
Склад:
- Рукола – 150 гр.
- Помідор – 1 шт.
- Цибуля фіолетовий – 1 шт.
- Ропні сир (фетакса/фета) – 50 гр.
- Часник – 1 зубок.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Сік лимона – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Петрушка – 1 ст. л.
- Базилік – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, всі інгредієнти для салату. Свіжий базилік можете замінити сушеним, адже від цього його смак не зміниться.
Крок 2. Рукколу промийте під проточною водою і серветкою зайву вологу промокніть.
Крок 3. Наріжте Тонкими півкільцями фіолетову цибулину.
Крок 4. Помідор наріжте крупно, часточками або півкільцями.
Крок 5. Нарізку овочів і рукколу перекладіть в салатницю.
Крок 6. Очищений часник подрібніть на часничниці і відразу викладіть в піалу для заправки. Зелень (петрушку з базиліком) дрібно наріжте і додайте до часнику. Ці інгредієнти посипте сіллю з чорним перцем, залийте оливковою олією з соком лимона і добре перемішайте.
Крок 7. Полийте заправкою овочі, посипте нарізаною шматочками або раскрошенной руками фетаксой і салат відразу сервіруйте до столу. Приємного апетиту!
Салат з креветками і фетаксой
Салат з креветками і фетаксой готують у різних варіантах і з різними інгредієнтами. У цьому рецепті готуємо салат в грецькому стилі, з помідором, огірком, болгарським перцем і оливками. Креветки обсмажимо. Готувати салат можна як з Фетою, так і з Фетаксой, але останній сир, маючи більш м’який смак, до креветок підходить краще.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- Помідори «Черрі» – 200 гр.
- Огірок – 200 гр.
- Перець солодкий – 200 гр.
- Фетакса/фета – 200 гр.
- Креветки – 200 гр.
- Цибуля зелена – 30 гр.
- Маслини – 100 гр.
- Базилік – 2 гілочки.
Для заправки:
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Сік лимона – 1 ст. л.
- Прованські трави – 0.5 ч. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для салату відразу підготуйте, згідно з рецептом. Креветки виберіть такі, які краще підходять для смаження.
Крок 2. Всі овочі промийте під проточною водою і залиште на друшляку, щоб рідина стекла. Можете обсушити їх серветкою.
Крок 3. Солодкий перець очистіть від насіння з перегородками і наріжте середніми кубиками.
Крок 4. Огірки наріжте полукружками і не дуже тонко.
Крок 5. Помідори «Черрі» розріжте на половинки.
Крок 6. Базилік розділіть на окремі листочки і великі розрізати на 2-3 шматочка.
Крок 7. Фетаксу мокрим ножем наріжте середніми кубиками.
Крок 8. Креветки очистити і протягом 2 хвилин обсмажте на розігрітій одній столовій ложці оливкової олії.
Крок 9. В окремому посуді добре змішайте зазначені в рецепті інгредієнти для заправки.
Крок 10. У глибоку салатницю перекладіть нарізку овочів, зелені і додайте маслини.
Крок 11. Половиною заправки полийте приготованою ці інгредієнти.
Крок 12. Потім покладіть в салатницю нарізку фетаксы, обсмажені креветки і полийте все решта заправкою. Приготований салат з креветками і фетаксой акуратно перемішайте і відразу сервіруйте до столу, щоб овочі не дали свій сік. Приємного апетиту!
Салат з фетаксой і авокадо
Фетакса і авокадо в салаті відмінно поєднуються смаком, роблять його легким, корисним і готується салат дуже швидко. У цьому рецепті до двом головним інгредієнтом додамо помідори «Черрі», листя зеленого салату і маслини. Заправити салат сумішшю йогурту з гірчицею, медом і соком лимона.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Помідори «Черрі» – 120 гр.
- Авокадо – 1 шт.
- Фетакса – 100 гр.
- Маслини без кісточок – 100 гр.
- Кешью – 40 гр.
- Салатні листя – 30 гр.
Для заправки:
- грецький Йогурт – 200 гр.
- Сік лимона – 2 ст. л.
- Мед – 3 ч. л.
- Гірчиця – ½ ч. л.
- Цедра лимона – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати всі інгредієнти для салату. Авокадо промити, очистити від шкірки, розрізати навпіл і видалити кісточку. З половини лимона зняти цедру і віджати сік. Помідори та салатні листя промити і обсушити серветкою.
Крок 2. В окрему невелику піалу помістити всі інгредієнти для соусу: йогурт з гірчицею, соком і цедрою лимона, медом, додати трохи солі і добре перемішати.
Крок 3. Авокадо і помідори нарізати крупно, а салатні листя порвати руками. Фетаксу нарізати пластинками довжиною в 2-3 див. Кешью дрібно нарубати ножем. Маслини нарізати кільцями.
Крок 4. На сервірувальну салатницю першим шаром викласти салатні листя. На них красиво і окремо викласти нарізку авокадо, помідор, фетаксы, маслин і їх не перемішувати.
Крок 5. Приготований салат з фетаксой і авокадо рівномірно полити заправкою, посипати рубаними кешью, декорувати скибочками лимона і сервірувати до столу. Приємного апетиту!