Пропонуємо вам скуштувати дуже смачні наваристі щі зі свіжої кропиви, якими можна поласувати навесні і влітку. Молода кропива не така пекуча, тому її можна перебирати голими руками, для переробки більш зрілою слід надягати рукавички.
зелений борщ з кропивою і яйцем
Пропонуємо рецепт першого страви з молодої свіжої кропиви з яйцем – корисні і дуже смачні щі. Їх можна подавати до обіду, як в гарячому, так і в охолодженому вигляді.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 4.
Інгредієнти на
1 порц.
- Вода 2 л
- Кропива 100 гр. молодий
- Картопля 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Яйце куряче 1 шт.
- Лавровий лист 1 шт.
- Сіль за смаком
- Спеції і Приправи за смаком
Процес приготування:
- Як зварити смачні щі з кропиви? Вливаємо необхідну кількість води в каструлю. Доводимо воду до кипіння і додаємо в неї сіль і лавровий лист.
- Тепер приготуємо основу для супу. Спочатку очищаємо від лушпиння цибулю і намагаємося нарізати якомога дрібніше. Тепер черга моркви: її потрібно очистити і промити проточною водою від бруду. Подрібнюємо овоч на крупній тертці.
- Перед обсмаженням сковороду з маслом слід прогріти. Пару хвилин через починаємо обсмажувати в ємності цибулю, через 3-4 хвилини додаємо до цибулі моркву. Готуємо овочі на сковороді до м’якості.
- Тепер черга картоплі. Зрізаємо гострим ножем шкірку з усіх бульб і промиваємо їх, подрібнюємо картоплю на бруски. Всипаємо інгредієнт в каструлю з бульйоном. Слідом відправляємо обсмажені цибулю і моркву.
- Молоду кропиву викладаємо в миску. Промиваємо її і відриваємо від стебла листочки. Додаємо листя в суп, перемішуємо його і накриваємо кришкою. Варимо 10 хвилин.
- Вбиваємо яйце в окрему ємність з допомогою ножа. Збиваємо його виделкою і акуратно вливаємо в суп, паралельно помішуючи ложкою. Коли яєчна рідина буде повністю влита в каструлю, накриваємо ємність кришкою і чекаємо 10 хвилин.
Приємного апетиту!
Щі з молодою кропивою на м’ясному бульйоні
Кропиву для приготування страви найкраще збирати в чистій зоні – в лісі. Перед тим, як обривати листя кропиви, їх слід ошпарити окропом. Якщо ви хочете, щоб щі були більш ситними, необхідно додати м’ясо.
Час готування – 2 ч. 20 хв.
Час приготування – 45 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- М’ясо куряче – 600 гр.
- Картопля – 6 шт.
- Яйця – 4-6 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Кропива молода – 200 гр.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Перш ніж викласти в каструлю куряче м’ясо, промиваємо його і злегка обтираем паперовим рушником. Вливаємо до курки заздалегідь очищену воду. Варимо м’ясо до моменту закипання на великому вогні, а потім зменшуємо його і продовжуємо варити ще 40 хвилин. У процесі варіння буде утворюватися піна, яку необхідно знімати.
2. У каструльку поменше викладаємо яйця, додаємо воду і чекаємо, поки вона закипить. Щоб яйця було простіше очистити, додаємо у воду сіль. Після закипання проварюємо яйця близько восьми хвилин, а потім зливаємо окріп і заливаємо яйця холодною водою.
3. Молоду кропиву спочатку ошпарюємо окропом, а потім промиваємо в холодній воді. Злегка струшуємо гілочки, щоб позбутися від зайвої рідини. Перебираємо кропиву і нарізаємо її листочки спершу більш крупно, а потім розрізаємо на більш дрібні шматочки.
4. Кілька бульб картоплі очищаємо від шкірки і промиваємо водою. Нарізаємо їх за допомогою гострого ножа брусками. Тепер черга цибулі та моркви: спочатку цибулю треба очистити від лушпиння, а морква вимити і очистити від шкірки. Потім овочі необхідно подрібнити: цибулю нарізаємо кубиками маленького розміру, а моркву потрібно натерти на крупній тертці.
5. Коли курка розм’якшиться, висипаємо в каструлю картоплю. Через 7 хвилин викладаємо в щі кропиву і проварюємо інгредієнти разом 10 хвилин.
6. Розігріваємо сковороду разом з невеликою кількістю масла. Тепер подрібнену цибулю потрібно висипати в гаряче масло і обсмажувати близько чотирьох хвилин. Викладаємо до цибулі терту моркву і продовжуємо обсмажувати овочі, поки вони не розм’якшаться. У перервах між перемешиваниями овочів промиваємо пучки кропу та цибулі, а потім нарізаємо їх н дрібними шматочками.
7. Викладаємо в щі засмажку з моркви і цибулі. Солимо і перчимо перше блюдо, додаємо трохи цукру. Проварюємо щі близько 3-4 хвилин. Викладаємо куряче м’ясо на тарілку і розбираємо його на шматочки, відокремлюючи від кістки. Повертаємо м’ясо в каструлю.
8. Доповнюємо щі зеленню і проварюємо ще 2 хвилини. Вимикаємо плиту і накриваємо каструлю кришкою. Залишаємо щі на 10-15 хвилин, щоб вони настоялися.
9. Подаємо щі порційно, в кожну тарілку кладемо розрізане навпіл яйце.
Приємного апетиту!
Смачні щі зі свіжої кропиви і капусти
Рецепт щей сподобається навіть самої вимогливої господині. Зі свіжою капустою і кропивою страва виходить ароматним, смачним і насиченим, одночасно легким і ситним.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 55 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Грудка куряча – 300 гр.
- Капуста білокачанна – 200 гр.
- Кропива молода – 70 гр.
- Картопля – 1-2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський солодкий – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Куряче м’ясо, заздалегідь вимиту, викладаємо в каструлю. Заливаємо його очищеною водою, ставимо ємність на плиту. Бульйон потрібно буде довести до кипіння і проварювати ще близько 40 хвилин до повного приготування. Куряче м’ясо повинно розм’якшитися і легко відділятися від кістки.
2. Перед тим, як нарізати цибулю та моркву кубиками, очищаємо їх: цибуля – від лушпиння, а морква – від верхнього шару. Перед нарізкою моркву слід гарненько промити. Висипаємо кубики цибулі та моркви в каструлю з куркою. Проварюємо інгредієнти 25 хвилин.
3. Тепер зрізаємо шкірку з картоплин і промиваємо кожну з них проточною водою. Подрібнюємо бульби на кубики і додаємо в каструлю. Чекаємо, коли щі закиплять.
4. Шаткуємо качан капусти і висипаємо до решти інгредієнтів. Через 5 хвилин після додавання капусти щі потрібно підсолити. Розварене куряче м’ясо викладаємо на тарілку і розбираємо його на шматочки або нарізаємо. Викладаємо курятину назад в каструлю.
5. Перець спочатку промиваємо, а потім розрізаємо – так простіше вирізати серцевину. Обидві половинки подрібнюємо кубиками і висипаємо в каструлю.
6. Молоду кропиву промиваємо і ошпарюємо окропом, щоб вона не обпікала. Відриваємо листя від стебла і нарізаємо. Викладаємо кропиву в суп і відразу ж прибираємо вогонь. Щі повинні настоятися близько 15 хвилин.
Приємного апетиту!
Як зварити зелені борщ з кропивою і щавлем?
Корисне вітамінне поєднання інгредієнтів необхідно для організму людини: щавель володіє заспокійливим дією і допомагає впоратися з безсонням, а кропива покращує згортання крові і зміцнює нервову систему.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 35 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Вода – 2 л
- Щавель – 1 пучок.
- Кропива молода – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Цибуля – 1-2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сметана – за смаком.
Процес приготування:
1. Підготуємо інгредієнти, які нам знадобляться в процесі приготування страви. Слідкуйте за тим, щоб пучки щавлю та кропиви були не менш 150 грамів. Потім очищаємо воду для щів і вливаємо його в каструлю. Доводимо до кипіння, підсолюємо за смаком і злегка перемішуємо, щоб сіль розчинилася, додаємо лавровий лист. Пробуємо, чи достатньо солі в воді.
2. Обробляємо овочі для додавання в суп: позбавляємося від цибулиння, верхнього шару моркви і картопляної шкірки. Вимиваємо картоплю і моркву. Нарізаємо всі овочі шматочками однакового розміру.
3. Викладаємо овочі в киплячу воду і проварюємо їх 20 хвилин до повного їх розм’якшення. Пучок щавлю вимиваємо і злегка струшуємо, щоб позбутися від зайвої рідини. Пучок кропиви теж необхідно промити. Для цієї мети краще використовувати рукавички, щоб не обпектися. Нарізаємо кропиву і щавель.
4. При необхідності підсипаємо в щі сіль. Потім висипаємо в блюдо щавель і кропиву. Проварюємо щі близько 3-4 хвилин, на останній хвилині додаємо вимитий і порізаний пучок кропу, потім прибираємо вогонь.
5. Залишаємо щі в спокої на 10-15 хвилин під кришкою, щоб вони настоялися. У кожну порцію вливаємо сметану за смаком і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Як приготувати корисні і смачні щі з кропиви і яглиці
Яглиця використовується в народній медицині: з неї готують соки, настої і відвари, роблять ванни та компреси. Лікують подагру, ожиріння, артрит, ревматизм і багато інші захворювання.
Час готування – 1 ч. 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад:
- Яглиця – 100 гр.
- Кропива молода – 100 гр.
- Крупа гречана – ½ склянки
- Сіль – за смаком.
- Цибуля – 1 шт.
- Вода – 1 л
Процес приготування:
1. Споліскуємо пучки яглиці і кропиви проточною водою, а потім струшуємо, щоб позбавитися від зайвої вологи. Відриваємо або обрізаємо стебла зелені. Якщо є жилки, їх також потрібно видалити.
2. Тепер листя потрібно обшпарити окропом і перекласти в сито. Рукою віджимаємо їх і кладемо на обробну дошку. Нарізаємо дрібними шматочками і викладаємо в каструлю.
3. Тепер приступимо до обробки цибулини для майбутнього страви. Головку без лушпиння цибулі нарізаємо дрібними кубиками і висипаємо в каструлю з зеленню. Очищаємо воду і заливаємо нею інгредієнти в каструлі. Доводимо щі до кипіння і проварюємо 15 хвилин.
4. Перед додаванням в суп, гречку потрібно перебрати і промити водою кілька разів. Відкидаємо крупу в сито. Коли вода стече, викладаємо гречку в щі, солимо рідку суміш і варимо 20 хвилин.
5. Коли щі будуть готові (визначаємо готовність за ступенем м’якості гречки), даємо їм настоятися і розливаємо по тарілках.
Приємного апетиту!