Щи зі свіжої капусти – це популярна перша страва, яку готують у всіх куточках колишнього Союзу, однак, з невеликими змінами. Традиційно до складу цього ситого та наваристого супу входить не тільки тонко нашаткована білокачанна капуста, але також і кубики картоплі, засмажка з цибулі та моркви, а іноді і з болгарського перцю з помідорами. Деякі кулінари воліють приправляти суп кмином, інші ж – горошинами запашного чи чорного перців та лавровим листом. Але який із варіантів не припав би вам до душі, при дотриманні рекомендацій, у вас вийдуть смачні та ароматні щі!
Класичні щі зі свіжої капусти
Класичні щі зі свіжої капусти, приготовані на наваристому м’ясному бульйоні – це ситна і поживна перша страва, яка ідеально підходить для збалансованого обіду всієї родини. Весь смак полягає в апетитній засмажці, до складу якої входять овочі та паста з протертих томатів.
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Капуста білокачанна – 500 гр.
- Свинина – 600 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Суміш перців – за смаком
- Томатная паста – 25 гр.
- Цукор-пісок – за смаком
- Сіль за смаком
- Олія – для смаження
- Сметана – для подачі
Процес приготування:
Класичні борщ зі свіжої капусти готуються дуже просто. Варимо бульйон: свинину заливаємо водою і проварюємо близько години після закипання, знімаючи пінку. Шинкуємо капусту.
З готового бульйону виймаємо м’ясо та закидаємо капусту. Якщо ви готуєте у мультиварці, то запускаємо програму «суп».
Не гаючи часу, займаємося засмажкою: на рослинній олії пасеруємо дрібні кубики цибулі.
До прозорої цибулі відправляємо терту на тертці моркву і обсмажуємо помішуючи ще близько 5 хвилин.
Розм’якшені овочі змішуємо з нарізаним помідором, томатною пастою, цукровим піском і сіллю та спеціями.
Через 20 хвилин від початку варіння капусти, додаємо лавровий лист і кубики картоплі – нудимо до готовності.
У бульйон перекладаємо подрібнене м’ясо та засмажку, балансуємо смак сіллю та даємо настоятися під кришкою 15 хвилин.
Щи зі свіжої капусти готові! Розливаємо по тарілках та пробуємо. Смачного!
Щи зі свіжої капусти з куркою
Щи зі свіжої капусти з куркою – це перша страва, яка підкорює своєю легкістю та водночас ситістю. Замінюючи м’ясо птицею, бульйон завжди виходить прозорим, відповідно, з меншим вмістом жиру. Виходячи з сказаного вище, якщо ви стежите за фігурою і вважаєте калорії, то рекомендуємо зупинитися на цьому смачному варіанті.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Курка – 400 гр.
- Капуста білокачанна – 400 гр.
- Вода – 2,5 л.
- Помідор – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Картопля – 2-3 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Цибуля зелена – 5 пір’я.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед очищаємо та промиваємо овочі з м’ясом.
Крок 2. Курку заливаємо водою і варимо на помірному вогні близько півгодини, обов’язково знімаючи пінку. Готову птицю перекладаємо на тарілку, а бульйон солимо.
Крок 3. Капусту шаткуємо тонкою соломкою і закидаємо в бульйон.
Крок 4. Потім відправляємо довгасті бруски картоплі.
Крок 5. Паралельно довільно подрібнюємо головку цибулі та моркву.
Крок 6. Пасеруємо овочі на соняшниковій олії до легкої рум’яності та м’якості.
Крок 7. До засмаження натираємо на тертці помідор, попередньо знявши шкірку. Перемішуємо та прогріваємо все разом ще 5 хвилин.
Крок 8. Перекладаємо вміст сковороди в каструлю. Також додаємо волокна курки, зелену цибулю та сіль із перцем.
Крок 9. Доводимо всі компоненти до готовності та подаємо до столу. Смачного!
Класичні щі зі свіжої капусти зі свининою
Класичні борщ зі свіжої капусти зі свининою – це класика слов’янської кухні, яку в кожному будинку готують по-своєму. Однак рекомендуємо вам звернути увагу на цей рецепт, оскільки суп, приготовлений таким чином, закохує при першій же дегустації – гарантовано!
Час приготування – 1 год. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3 л.
Інгредієнти:
- М’якуш свинини – 300 гр.
- Капуста білокачанна – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Вода – 2,5 л.
- Кетчуп – 3 ст.л.
- Кріп – 4 гілочки.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Свинину промиваємо і кладемо в каструлю разом із столовою ложкою солі та лаврушкою, заливаємо водою та проварюємо протягом години.
Крок 2. Не гаючи часу, готуємо інші складові: картоплю ріжемо кубиком, моркву натираємо за допомогою бурякової терки, а цибулю дрібно рубаємо.
Крок 3. М’ясо перекладаємо в тарілку і після остигання розбираємо та повертаємо в суп. Також у каструлю викладаємо картоплю, томимо близько 10 хвилин на мінімальному нагріванні.
Крок 4. На рослинній олії обсмажуємо скибочки цибулі до м’якості і світло-коричневого відтінку.
Крок 5. Шаткуємо капусту.
Крок 6. До цибулі висипаємо моркву, обсмажуємо та змішуємо з кетчупом – прогріваємо все разом ще кілька хвилин.
Крок 7. До розм’якшеної картоплі в каструлю відправляємо капустяну соломку.
Крок 8. Додаємо в щи засмажку, доводимо до кипіння і томимо ще 12-15 хвилин.
Крок 9. Солимо і приправляємо, всипаємо нарізану зелень і знову доводимо до кипіння.
Крок 10. Наполягаємо суп під кришкою 15 хвилин та запрошуємо сім’ю до столу. Смачного!
Смачні борщ зі свіжої капусти з яловичиною
Смачні щі зі свіжої капусти з яловичиною – це ароматна і ситна страва, яка відмінно підходить для сімейної трапези, після якої всі домочадці залишаться не тільки ситими, але й задоволеними. За рахунок використання томатів, страва має легку кислинку, яка дивовижно поєднується зі сметаною.
Час приготування – 2 год. 35 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 3 л.
Інгредієнти:
- Яловичина на кістки – 600 грн.
- Капуста білокачанна – 200-250 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 2 шт.
- Вода – 2 л.
- Помідор великий – 0,5 шт.
- Кетчуп – 3 ст.л.
- Кріп – 4 гілочки
- Олія соняшникова – для смаження.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець запашний горошок – 6 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину заливаємо водою, додаємо горошини перцю та лавр, проварюємо дві години, знімаючи пінку і при необхідності підливаючи окріп.
Крок 2. Відварену яловичину виймаємо з каструлі і даємо час охолонути. Викидаємо прянощі з бульйону.
Крок 3. Качан капусти шаткуємо максимально тонкою соломкою.
Крок 4. Картоплю чистимо і нарізаємо кубиками.
Крок 5. Підготовлені компоненти висипаємо в бульйон і проварюємо близько півгодини на повільному вогні.
Крок 6. Готуємо засмажку: пасеруємо на соняшниковій олії дрібні шматочки цибулі та засипаємо терту на тертці морквину, підрум’янюємо та змішуємо з нарізкою помідора, томатною пастою, сіллю та чорним перцем – прогріваємо ще 3-5 хвилин.
Крок 7. Перекладаємо вміст сковороди в каструлю, солимо та приправляємо.
Крок 8. Доповнюємо склад рубаним кропом, варимо 2-4 хвилини.
Крок 9. Висипаємо в щі волокна яловичини і переходимо до сервіровки. Подаємо обов’язково зі сметаною. Смачного!
Пісні щі зі свіжої капусти без м’яса
Пісні щі зі свіжої капусти без м’яса можна запросто зварити лише за 40 хвилин і повною мірою насолодитися букетом зі смаків та ароматів корисних та натуральних овочів. Подавати таку першу страву рекомендується з великою кількістю свіжої зелені та охолодженою сметаною.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Капуста – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1-2 шт.
- Томатна паста – 1 ч.л.
- Картопля – 2 шт.
- Олія соняшникова – 2-3 ст.л.
- Вода – 2 л.
- Часник – 2-3 зуби.
- Помідори – 1 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Куркума – до смаку.
- Цукор-пісок – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сметана – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Капусту шаткуємо квадратиками або соломкою. Очищаємо від лушпиння та шкірки цибулю, моркву та картоплю.
Крок 2. У каструлю висипаємо капусту та заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо 15 хвилин.
Крок 3. Натираємо на тертці моркву, дрібно рубаємо голівку цибулі.
Крок 4. На розпеченій соняшниковій олії готуємо засмажку з моркви та цибулі.
Крок 5. До капусти закидаємо нарізу картоплі, готуємо на вогні трохи нижче за середню до м’якості.
Крок 6. Зажарку змішуємо з кубиками помідора, помішуємо.
Крок 7. Додаємо до овочів пасту з протертих томатів, цукор, сіль та часник, пропущений через прес. Змішавши, прибираємо з плити.
Крок 8. Доповнюємо куркумою для насиченості кольору.
Крок 9. Викладаємо овочеву суміш у бульйон, солимо і, вимкнувши вогонь, залишаємо під кришкою ще на 10-15 хвилин.
Крок 10. Ароматні борщі розподіляємо по порційних супницях і приступаємо до трапези. Смачного!
Щи зі свіжої капусти з фрикадельками
Щи зі свіжої капусти з фрикадельками – це оригінальний рецепт, який запросто привнесе у ваш раціон щось нове і дуже смачне! На відміну від класичних варіацій приготування на бульйоні, страва з фрикадельками готується у рази швидше.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 5-6.
Інгредієнти:
- Вода – 2,5 л.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Капуста – 250 гр.
- Картопля – 2-3 шт.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Зелень – до смаку.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
Для фрикаделек:
- Фарш м’ясний – 350 грн.
- Манка – 25 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування фрикадельок до фаршу насипаємо сіль, чорний перець та манку – активно перемішуємо та відбиваємо, залишаємо на 20 хвилин при кімнатній температурі для набухання крупи.
Крок 2. Овочі очищаємо та подрібнюємо: картопля кубиками середнього розміру, а цибуля, перець та морква – дрібними кубиками.
Крок 3. У каструлі розігріваємо олію і висипаємо маленькі шматочки овочів, постійно помішуючи, готуємо протягом 1-2 хвилин.
Крок 4. Зажарку заливаємо окропом і доводимо до кипіння.
Крок 5. Додаємо картоплю і знову кип’ятимо, зменшуємо нагрівання і продовжуємо варіння.
Крок 6. Доповнюємо суп квадратиками білокачанної капусти.
Крок 7. Долоні змочуємо у воді та формуємо фрикадельки, розміром з аличу.
Приблизно через 7 хвилин від початку варіння капусти, акуратно закидаємо м’ясні кульки в суп і чекаємо, поки вони спливуть на поверхню. Солимо та доводимо до кипіння, знімаючи з плити.
Крок 9. Апетитні борщі подаємо до столу відразу ж і насолоджуємося. Смачного!
Щи зі свіжої капусти з помідорами та болгарським перцем
Щи зі свіжої капусти з помідорами та болгарським перцем – це дивовижне поєднання інгредієнтів, які відмінно гармонують між собою, доповнюють та відтіняють смак та аромат. Цілий мікс овочів додасть вам ситості та заряд бадьорості до самого вечора. Обов’язково спробуйте!
Час приготування – 70 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 2,8 л.
Інгредієнти:
- Капуста – 300 гр.
- Картопля – 3-5 шт.
- Морква – 1 шт.
- Вода – 2 л.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Помідор – 1 шт.
- Стегна куряче – 1 шт.
- Лавровий лист – 1-2 шт.
- Перець чорний горошок – 10 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче стегно заливаємо водою і доводимо до кипіння, зменшуємо полум’я і приправляємо горошинами перцю та лавром – варимо півгодини.
Крок 2. Тим часом рубаємо головку очищеної цибулі.
Крок 3. За допомогою терки з великими отворами натираємо моркву.
Крок 4. Слайс ріжемо помідор.
Крок 5. М’якуш солодкого перцю нарізаємо брусками.
Крок 6. Всі підготовлені овочі обсмажуємо в сковороді на олії, а потім гасимо під кришкою близько 10 хвилин.
Крок 7. Паралельно кубиками ріжемо картоплю.
Крок 8. У бульйон висипаємо картоплю і через 5-10 хвилин закидаємо нашатковану капусту.
Крок 9. Ще через 10 хвилин додаємо засмажку та сіль, доводимо до кипіння та вимикаємо нагрівання.
Крок 10. Розливаємо борщ по тарілках і дегустуємо. Смачного!
Щи зі свіжої капусти у мультиварці
Щи зі свіжої капусти у мультиварці – це чудовий варіант простого та смачного обіду, який задовольнить усіх ваших домочадців. У складі цього супу ви зустрінете тільки корисні та натуральні компоненти, а саме овочі та спеції, які насичують страву неперевершеним ароматом.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 3-4.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 120 гр.
- Морква – 70 грн.
- Помідори – 270 грн.
- Олія – для смаження.
- Картопля – 270 гр.
- Вода – 1,8-2 л.
- Капуста білокачанна – 180 гр.
- Кмин – 0,5 ч.л.
- Цукор-пісок – 1 щіпка.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Включаємо режим «жаріння» і розігріваємо олію, протягом 5 хвилин пасеруємо терту на тертці моркву та подрібнену цибулю.
Крок 2. До засмаження викладаємо шматочки помідорів, посипаємо цукром.
Крок 3. Томімо близько 10 хвилин, поки томат не віддасть сік.
Крок 4. Заливаємо компоненти водою та доводимо до кипіння, запускаємо програму «суп».
Крок 5. Закидаємо кубики картоплі та проварюємо 20 хвилин.
Крок 6. Додаємо нашатковану капусту і кмин, томимо інгредієнти до готовності.
Крок 7. Гарячі борщ розливаємо по піалах і насолоджуємося. Смачного!
Щи зі свіжої капусти з грибами
Щи зі свіжої капусти з грибами, приготовані без м’яса – це страва, яка відмінно підходить для подачі під час посту або частування тих, хто повністю відмовився від вживання м’ясних компонентів або має проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Капуста – 400 гр.
- Печериці – 300-400 гр.
- Картопля – 300-400 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Сіль за смаком
- Зелень – до смаку
Процес приготування:
Крок 1. Воду ставимо на вогонь і готуємо інші компоненти.
Крок 2. Довільними скибочками ріжемо цибулю та гриби, натираємо на тертці моркву.
Крок 3. Обсмажуємо нарізані інгредієнти на олії близько 10 хвилин, солимо і перчимо.
Крок 4. Подрібнюємо бульби картоплі.
Крок 5. Киплячу воду підсолюємо, закидаємо картоплю і варимо 10 хвилин.
Крок 6. Соломкою шаткуємо свіжу капусту.
Крок 7. Викладаємо капусту до картоплі та проварюємо ще 10 хвилин.
Крок 8. Додаємо засмажку та засікаємо 10 хвилин.
Крок 9. Доповнюємо суп зеленню та подаємо до столу. Смачного!
Щи зі свіжої капусти з тушонкою
Щи зі свіжої капусти з тушонкою – це перша страва на швидку руку, яка завжди «виручить» у ті моменти, коли потрібно максимально швидко нагодувати велику родину смачним та ситним обідом, після якого не захочеться перекушувати нічим шкідливим, наприклад шоколадом або бутербродом.
Час приготування – 35 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Капуста – 300 гр.
- Картопля – 5-7 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Тушонка – 250 г.
- Вода – 2,5 л.
- Паста томатная – 1 ст.л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Олія соняшникова – 1-2 ст.л.
- Соль – 1 ст.л.
- Укроп – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Капусту шаткуємо, заливаємо водою і ставимо на вогонь – варимо 10-15 хвилин.
Крок 2. Тепер у суп відправляємо кубики картоплі, продовжуємо варіння на помірному полум’ї.
Крок 3. У цей час готуємо засмажку: подрібнюємо цибулю та моркву, злегка підрум’янюємо на розігрітій олії.
Крок 4. До овочів підливаємо ополоник бульйону і викладаємо трохи томатної пасти, перемішуємо і готуємо ще 3-5 хвилин.
Крок 5. До практично готових овочів у каструлі, викладаємо тушковану тушку і засмажку.
Крок 6. Страву солимо і доповнюємо лавровим листом і кропом, томимо ще 5-10 хвилин.
Крок 7. Відразу ж після закінчення варіння, розливаємо борщ по тарілках і приступаємо до трапези. Смачного!