Шулюм з баранини – варіант наваристого м’ясного супу, подібного шурпі, але має свої особливості в рецептурі. Для нього м’ясо береться на кісточці, нарізати великими шматками і не обсмажується. Кладуть в суп м’яса більше, ніж інших добавок (картоплі, томатів, баклажанів, цибулі і солодкого перцю) і вони нарізаються так само грубо. Приправи і зелень шулюме обов’язкові. Традиційно шулюм готується на вогнищі, але можна приготувати і вдома.
Шулюм з баранини в каструлі в домашніх умовах
Шулюм з баранини, як традиційної м’ясної складової страви, в каструлі в домашніх умовах готується просто. У цьому рецепті беремо ногу молодого баранчика, у якій частина м’яса відокремлюємо для інших цілей, наприклад, шашлику. З овочів додамо тільки картопля, приправи і зелень. Інгредієнтів мінімум, але страва буде з простим і натуральним смаком.
Інгредієнти на
4 порц.
- Бараняча нога 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Картопля 4 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Перець запашний горошком 4 шт.
- Лавровий лист 1 шт.
- Часник 4 зуб.
- Зелень за смаком
- Вода-3 л
Процес приготування:
- Баранину (кістка ноги із залишками м’яса) промийте, покладіть в каструлю для варіння супу і залийте 3 літрами холодної води. Після закипання видаліть пінку, покладіть в бульйон лавровий лист із очищеної цибулиною і запашним перцем, додайте сіль за смаком і варіть баранину 2 години на маленькому вогні і під прикритою кришкою.
- За закінчення цього часу у вас буде дуже наваристий бульйон і м’ясо легко відокремиться від кістки. Цибулю і лавровий лист із перцем з бульйону видаліть. Баранину перекладіть на тарілку.
- Картопля почистіть від шкірки, промийте і розріжте на великі шматки. Перекладіть його в бульйон і поваріть ще 20 хвилин до повної готовності.
- У відвареної баранини видаліть кістки, а м’ясо розділіть руками на невеликі шматочки.
- Підготуйте часник і зелену кінзу. Їх можна покласти в зварений суп, але краще додати в тарілку, буде смачніше. Шулюм спробуйте і смак відкоригуйте, якщо потрібно.
- У порційні супові тарілки розкладіть шматочки відвареної баранини і розлийте бульйон з картоплею. У кожну тарілку додайте подрібнений часник з кінзою і чорним перцем, а кількість їх визначте по своєму смаку.
- Приготований в каструлі шулюм з баранини сервіруйте до столу тільки гарячим. Приємного апетиту!
Шулюм з баранини в казані на плиті
Назва супу «Шулюм» походить від слова «шул», що означає, що суп приготований зі свіжого м’яса (в цьому рецепті з баранини) в казані. Традиційно страва готується на відкритому вогні, але з використанням казана можна приготувати і вдома. Готуємо шулюм з баранини, і овочевим набором будуть картоплю, цибулю, баклажан, перець солодкий і помідори. Для насиченості і аромату додамо багато прянощів та зелені.
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Баранина з кісточкою – 800 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Баклажан – 2 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Цибуля – 3 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Перець гострий – 1 стручок.
- Кінза – 1 пучок.
- Базилік – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Часник – 6 зубчиків.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Баранину для супу промийте, розріжте на шматки, покладіть в казан, залийте холодною водою і варіть на плиті в продовження 1,5 годин від початку кипіння. Пінку періодично знімайте і варіть м’ясо на невеликому вогні.
Крок 2. Поки баранина вариться, всі овочі (картопля, цибуля, баклажани і солодкий перець) згідно з рецептом почистіть, промийте і наріжте великими шматками довільної форми.
Крок 3. До звареної баранині перекладіть нарізку овочів і поваріть їх ще 20-30 хвилин.
Крок 4. Часник подрібніть на часничниці. Промиту зелень дрібно наріжте. У зварений шулюм перекладіть часник з нарізкою зелені, лавровим листом і гострим перцем, насипте чорний перець з хмелі-сунелі і суп посоліть за смаком. Блюдо варіть кілька хвилин, вимкніть вогонь і дайте супу 30 хвилин для настоювання.
Крок 5. Приготований на плиті в казані шулюм з баранини розлийте по порційним суповым тарілках і сервіруйте до обіду. Приємного апетиту!
Класичний шулюм з баранини на багатті
Класичний шулюм з баранини на багатті передбачає класичний набір інгредієнтів і баранини, класичну велику нарізку продуктів і приготування на відкритому вогні/вогнищі. У цьому рецепті вам пропонується приготувати шулюм в афганському казані. Пристрій цієї посуду спрощує процес готування, суп буде відрізнятися особливим смаком, так і одночасно можна приготувати частування на велику кампанію.
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Баранина з кісточкою – 1.5 кг
- Перець болгарський – 1 кг
- Цибуля – 6 шт.
- Картопля – 1 кг
- Перець гострий – 1 стручок.
- Морква – 6 шт.
- Часник – 1 головка.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Приправа для м’яса – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте афганський казан і всі продукти для шулюма. Баранину промийте і наріжте великими шматками. Овочі почистіть і промийте. Відміряйте зазначені в рецепті приправи, адже закладка всіх інгредієнтів проводиться одночасно.
Крок 2. У казан укладіть шматки баранини і посипте їх сіллю з приправами. Покладіть в казан цілі очищені цибулини.
Крок 3. Моркву і солодкий перець розрізати на великі шматки, а картопля залиште цілком. Ці овочі перекладіть в казан.
Крок 4. Залийте вміст казана 2,5-3 літрами чистої води і зверху покладіть розрізану навпіл неочищену головку часнику. Закрийте кришку казана.
Крок 5. Заздалегідь розведіть відкритий вогонь, вогнище. Над ним помістіть казан з супом і готуйте протягом 80 хвилин. Приготовлений на вогнищі класичний шулюм з бараниною можете розливати по суповым тарілках і подавати до столу. Приємного апетиту!
Шулюм з баранини з баклажанами
Головним правилом цього шулюма є велика кількість м’яса і невеликий набір овочів. Принцип приготування простий: м’ясо з кісточкою (у цьому варіанті баранина) довго сидить на невеликому вогні, потім додайте овочі і приправи, які визначають основний аромат шулюма. У цьому рецепті традиційний набір овочів доповнимо баклажанами. Готуємо шулюм на плиті і краще взяти казан.
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Баранина – 800 гр.
- Баклажани – 2 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Кінза – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Перець гострий – 1 стручок.
- Часник – 5 зубків.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець червоний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Баранину промити під проточною водою і нарізати великими шматками. Перекласти в каструлю для варіння супу або казан, залити холодною водою і варити протягом 1,5 години на помірному вогні, щоб вийшов наваристий бульйон. Пінку періодично знімати і доливати воду в міру википання.
Крок 2. Поки баранина вариться, підготувати овочі. Почистити і промити картоплю. Нарізати середніми шматочками.
Крок 3. У промитих баклажанів зняти шкірку і нарізати це овоч товстими полукружками.
Крок 4. Солодкий перець очистити від насіння з перегородками і нарізати смужками. Очищений цибулю нарізати більш дрібно.
Крок 5. Помідори очистити від шкірки, обшпаривши їх окропом і потім нарізати кубиками.
Крок 6. У бульйон до звареної баранині перекласти нарізку картоплі і поварити 7 хвилин.
Крок 7. Потім в бульйон перекласти нарізку інших овочів і варити ще 10-12 хвилин.
Крок 8. Петрушку з кінзою промити, обсушити серветкою і дрібно нашаткувати. Почистити зубки часнику і подрібнити через часникодавку. Гострий перець дрібно нарубати ножем. У зварений шулюм перекласти зелень з часником і гострим перцем, насипати по своєму смаку сіль з меленим перцем і хмелі-сунелі, додати лавровий лист і через пару хвилин вогонь вимкнути.
Крок 9. Дати шулюму з бараниною і баклажанами 20 хвилин для настоювання під закритою кришкою, і потім страву можна сервірувати до обіду. Приємного апетиту!
Шулюм з баранини в мультиварці
Мультиварка дозволяє кожній господині приготувати знаменитий шулюм з баранини в домашніх умовах і особливо, коли сім’я невелика. Технологія та інгредієнти, такі ж, як і для класичного шулюма, і смак страви завжди радує. Баранину на кісточці тушкуємо 2 години на програмі «Гасіння», потім додаємо набір овочів, який можна змінити по своєму смаку, приправи і завершуємо готування на програмі «Суп». Приправу краще купити спеціальну для шулюма на ринку.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Склад:
- Баранина на кісточці (реберця) – 1 кг
- Картопля – 1 кг
- Морква – 0.5 кг
- Перець болгарський – 0.3 кг
- Помідори – 0.2 кг
- Цибуля – 1 шт.
- Вода – 2.5-3 л
- Помідори – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для шулюма – за смаком.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Баранячі реберця добре промийте, покладіть в мультічашу, залийте 2,5-3 літрами чистої води і готуйте на програмі «Гасіння» чи «Томління» протягом 2 годин.
Крок 2. По завершенні програми реберця вийміть з чаші і відокремте м’ясо від кістки.
Крок 3. Поки баранина вариться, підготуйте всі зазначені в рецепті овочі. Їх почистіть, промийте і наріжте великими шматками довільної форми.
Крок 4. Бульйон процідіть через сито, щоб вийшов прозорим і без залишків накипу.
Крок 5. В мультічашу перекладіть нарізку овочів, шматочки м’яса, залийте процідженим бульйоном, додайте за смаком сіль з приправою і лавровим листом. Увімкніть програму «Суп» на час за замовчуванням.
Крок 6. По завершенні цієї програми до шулюму додайте дрібно нашатковану зелень і дайте супу 10-20 хвилин для настоювання в режимі «Підігрів». Приготований в мультиварці шулюм з бараниною, розлийте по суповым тарілках, і страва сервіруйте до обіду. Приємного апетиту!